Tiesību akts: spēkā esošs
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 5

Ventspilī 2024. gada 18. aprīlī (prot. Nr. 9; 18. §)
Par specializēto tūristu transportlīdzekļu izmantošanu Ventspils pilsētā
Izdoti saskaņā ar Brīvas pakalpojumu sniegšanas likuma
14. panta 2.1 daļu un Ceļu satiksmes likuma 9. panta trešo daļu,
10. panta pirmās daļas 1. punktu un 16. panta 6.2 daļas 1. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka specializēto tūristu transportlīdzekļu izmantošanas nosacījumus Ventspils valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā un kārtību, kādā tie tiek reģistrēti, apstiprināti to kustības maršruti un nodrošināta to tehniskā stāvokļa kontrole.

2. Pašvaldības administratīvajā teritorijā Pašvaldības apstiprinātā maršrutā drīkst braukt Noteikumos noteiktajā kārtībā reģistrēti specializētie tūristu transportlīdzekļi.

II. Specializēto tūristu transportlīdzekļu reģistrēšanas kārtība

3. Pašvaldības administratīvajā teritorijā izmantojamos specializētos tūristu transportlīdzekļus reģistrē Pašvaldības iestādes "Ventspils domes administrācija" (turpmāk – Administrācija) Ekonomikas un iepirkumu nodaļa (turpmāk – Nodaļa), kas veic specializēto tūristu transportlīdzekļu un to piekabju uzskaiti, fiksējot katra specializētā tūristu transportlīdzekļa vilcēja un piekabes tehniskos datus un datus par transportlīdzekļa īpašnieku vai turētāju.

4. Lai reģistrētu specializēto tūristu transportlīdzekli personai, kura plāno veikt pasažieru pārvadāšanu ar specializēto tūristu transportlīdzekli (turpmāk – Pakalpojuma sniedzējs), jāiesniedz Administrācijā vai izmantojot tiešsaistes formu valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.gov.lv, pieteikums saskaņā ar Noteikumu 1. pielikumu, pievienojot:

4.1. dokumentu kopijas, kas apliecina specializētā tūristu transportlīdzekļa īpašuma vai turējuma tiesības vai transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) apliecinājums par īpašuma vai turējuma tiesībām;

4.2. transportlīdzekļa tehnisko dokumentu kopijas;

4.3. Pakalpojuma sniedzēja izvēlētā sertificētā sauszemes transportlīdzekļa tehniskā eksperta, kurš ir atbilstoši kvalificēts un ir tiesīgs veikt specializēto tūristu transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa pārbaudes atbilstību drošai pasažieru pārvadāšanai, atzinumu par specializētā tūristu transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa atbilstību drošai pasažieru pārvadāšanai, pievienojot sertificētā sauszemes transportlīdzekļa tehniskā eksperta sertifikāta kopiju;

4.4. specializētā tūristu transportlīdzekļa vizualizācija – fotofiksācija vai skice.

5. Pieteikumu izskata Nodaļa, kas Noteikumos paredzētajā kārtībā un atbilstoši Noteikumu prasībām, nodrošina pieteikuma un tam pievienoto dokumentu atbilstības pārbaudi.

6. Lēmumu par specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrēšanu pieņem Nodaļas vadītājs, pēc jautājuma izskatīšanas attiecīgajā Pašvaldības nozares komisijā, ne vēlāk kā 15 darba dienu laikā no pieteikuma saņemšanas, izsniedzot Pakalpojuma sniedzējam reģistrācijas apliecību, vai pieņem lēmumu par atteikumu reģistrēt specializēto tūristu transportlīdzekli, ja nav iesniegti visi Noteikumu 4. punktā noteiktie nepieciešamie dokumenti.

7. Noteikumu 6. punktā noteiktā reģistrācijas apliecība tiek izsniegta uz laiku, kas nepārsniedz divpadsmit mēnešus no brīža, kad izsniegts sauszemes transportlīdzekļu tehniskā eksperta atzinums par atļauju izmantot specializēto tūristu transportlīdzekli pasažieru pārvadāšanai, bet nepārsniedzot termiņu, uz kuru specializētais tūristu transportlīdzeklis nodots turējumā Pakalpojuma sniedzējam.

8. Ja Pakalpojuma sniedzējs Administrācijā iesniedz pieteikumu ar lūgumu pagarināt izsniegtās reģistrācijas apliecības darbības termiņu un tam klāt pievieno Noteikumu 4.3. un 4.4. apakšpunktā minētos dokumentus, Nodaļa, ievērojot Noteikumu 7. punktā minēto, ir tiesīga pagarināt izsniegtās reģistrācijas apliecības darbības termiņu līdz divpadsmit mēnešiem.

9. Noteikumu 7. punktā noteiktajā reģistrācijas apliecībā tiek norādīts reģistrācijas numuru katram specializētā tūristu transportlīdzekļa vilcējam un katrai piekabei atbilstoši šādiem principiem:

9.1. vilcēja numura pirmie seši simboli ir: "VEN-V-";

9.2. pēdējais vilcēja numura simbols (simboli) ir cipars, kas tiek piešķirts secīgi pieaugošā kārtībā katram vilcējam, sākot no "1";

9.3. piekabes numura pirmie seši simboli ir: "VEN-P-";

9.4. pēdējais piekabes numura simbols (simboli) ir cipars, kas tiek piešķirts secīgi pieaugošā kārtībā katrai piekabei, sākot no "1".

10. Noteikumu 7. punktā izsniegtajā reģistrācijas apliecībā norādītais Reģistrācijas numurs Pakalpjuma sniedzējam ir jāizgatavo un jāpiestiprina uz specializētā tūristu transportlīdzekļa vilcēja un piekabes ārējās virsbūves divās vietās, ievērojot šādus nosacījumus:

10.1. numuram jābūt uz emaljētas plāksnītes;

10.2. simboliem numurā jābūt melnā krāsā uz balta fona;

10.3. plāksnītes augstums – 110 mm, platums – 520 mm.

11. Noteikumu 10.3. apakšpunktā norādītie numura plāksnītes izmēri var atšķirties atkarībā no specializētā tūristu transportlīdzekļu izgatavotāja paredzētās konstrukcijas, ja tas ir norādīts reģistrācijas apliecībā. Informācija par numura plāksnītes izmēriem jānorāda Noteikumu 4. punktā minētajā pieteikumā.

III. Specializēto tūristu transportlīdzekļu maršruta apstiprināšanas kārtība

12. Lai apstiprinātu specializētā tūristu transportlīdzekļa maršrutu, Pakalpojuma sniedzējam Administrācijā vai izmantojot tiešsaistes formu valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.gov.lv, jāiesniedz pieteikums saskaņā ar Noteikumu 2. pielikumu, pievienojot specializētā tūristu transportlīdzekļa maršruta shēmu, kura saskaņota ar Administrācijas Tūrisma informācijas centru un Pašvaldības iestādi "Ventspils Komunālā pārvalde".

13. Pieteikumu specializētā tūristu transportlīdzekļa maršruta apstiprināšanai izskata Nodaļa, kas Noteikumos paredzētajā kārtībā un atbilstoši Noteikumu prasībām, nodrošina pieteikuma un tam pievienoto dokumentu atbilstības pārbaudi.

14. Lēmumu par maršruta apstiprināšanu vai atteikumu apstiprināt maršrutu pieņem Nodaļas vadītājs pēc jautājuma izskatīšanas attiecīgajā Pašvaldības nozares komisijā, ne vēlāk kā 15 darba dienu laikā no pieteikuma saņemšanas.

15. Lēmumā par maršruta apstiprināšanu norāda:

15.1. specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrācijas numuru;

15.2. maršrutu un periodu, uz kādu maršruts ir apstiprināts;

15.3. specializētā tūristu transportlīdzekļa pieļaujamo braukšanas ātrumu;

15.4. citus nosacījumus, kas jāievēro Pakalpojuma sniedzējam.

16. Maršruts tiek apstiprināts uz laika periodu līdz divpadsmit mēnešiem. Nodaļa, saņemot Pakalpojuma sniedzēja rakstveida pieteikumu, var pieņemt lēmumu par maršruta apstiprināšanas termiņa pagarināšanu līdz divpadsmit mēnešiem, bet ne ilgāk kā līdz specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības termiņa beigām.

17. Nodaļa pieņem lēmumu par atteikumu apstiprināt maršrutu vai pagarināt maršruta apstiprināšanas termiņu, ja:

17.1. var tikt būtiski traucēti citi ceļu satiksmes dalībnieki;

17.2. var tikt apdraudēta satiksmes drošība;

17.3. var tikt būtiski aizskartas sabiedrības intereses;

17.4. maršruta apstiprināšana nav pieļaujama no pilsētbūvniecības, kultūras pieminekļu aizsardzības vai vides aizsardzības viedokļa;

17.5. nav iesniegti nepieciešamie dokumenti saskaņā ar Noteikumu 12. punkta nosacījumiem.

18. Nodaļai, konstatējot kādu no Noteikumu 17.1.–17.4. apakšpunktā minētajiem apstākļiem, ir tiesības mainīt iesniegto specializētā tūristu transportlīdzekļa maršrutu, pieaicinot Pakalpojuma sniedzēju un, pēc nepieciešamības, Administrācijas Tūrisma informācijas centra vadītāju un Pašvaldības iestādes "Ventspils Komunālā pārvalde" direktoru.

IV. Specializēto tūristu transportlīdzekļu izmantošanas nosacījumi

19. Noteikumos noteiktajā kārtībā reģistrētu un aprīkotu specializēto tūristu transportlīdzekli ir atļauts izmantot pasažieru pārvadāšanai, ja tā tehniskais stāvoklis atbilst drošai pasažieru pārvadāšanai, ko apliecina sauszemes transportlīdzekļu tehniskā eksperta atzinums.

20. Specializētajā tūristu transportlīdzeklī pasažieriem redzamā vietā jābūt izvietotai maršruta shēmai, informācijai par pakalpojuma maksu, kā arī lietošanas drošības noteikumiem latviešu valodā un vismaz divās svešvalodās.

21. Specializētā tūristu transportlīdzekļa vadītājs nedrīkst pārsniegt lēmumā par maršruta apstiprināšanu noteikto braukšanas ātrumu, un viņam ir pienākums ievērot transportlīdzekļa ietilpības normas.

22. Specializētajam tūristu transportlīdzeklim, kura pieļaujamais braukšanas ātrums saskaņā ar lēmumu par maršruta apstiprināšanu nepārsniedz 30 km/h, jābūt aprīkotam atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumu prasībām.

23. Pakalpojuma sniedzējs un specializētā tūristu transportlīdzekļa vadītājs ir atbildīgi par pasažieru drošību, un, ja ar specializēto tūristu transportlīdzekli tiek pārvadātas bērnu grupas, tam jābūt aprīkotam atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumu prasībām.

24. Ja sakarā ar publiskiem pasākumiem, valsts amatpersonu vizītēm vai citu iemeslu dēļ uz noteiktu laiku tiek slēgta vai ierobežota satiksme kādā no maršruta posmiem, tā maršruta daļa, kura satiksmei slēgta, apbraucama pa maršrutu, kas saskaņots ar Pašvaldības iestādi "Ventspils Komunālā pārvalde" un Pašvaldības iestādi "Ventspils Pašvaldības policija".

25. Pasažieru pārvadāšana ārpus apstiprinātā maršruta nav atļauta, izņemot gadījumus, kad tie ir vienreizēja rakstura pasūtījumu braucieni, kuru organizēšanas laiks un maršruts iepriekš saskaņots ar Pašvaldības iestādi "Ventspils Komunālā pārvalde" un Pašvaldības iestādi "Ventspils pašvaldības policija".

V. Specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrēšanas apliecības atcelšanas kārtība

26. Nodaļa var atcelt specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrēšanas apliecību šādos gadījumos:

26.1. specializētais tūristu transportlīdzeklis nav aprīkots atbilstoši Noteikumos noteiktajām prasībām;

26.2. uz Pakalpojuma sniedzēja iesnieguma pamata;

26.3. ja Pakalpojuma sniedzējs pieteikumā sniedzis nepatiesu informāciju;

26.4. ja Pakalpojuma sniedzējs zaudē īpašuma vai turējuma tiesības uz specializēto tūristu transportlīdzekli.

VI. Apstiprinātā specializētā tūristu transportlīdzekļa maršruta atcelšanas un grozīšanas kārtība

27. Nodaļas lēmumu par apstiprināta specializētā tūristu transportlīdzekļa maršruta atcelšanu var pieņemt šādos gadījumos:

27.1. ja pieņems lēmums par specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrēšanas atcelšanu;

27.2. Pakalpojuma sniedzējs neievēro Noteikumos noteiktās prasības vai citos normatīvajos aktos noteiktās ceļu satiksmes kārtības un drošības prasības;

27.3. Pakalpojuma sniedzējs iesniedz iesniegumu par atteikšanos no maršruta;

27.4. ekspluatējot specializēto tūristu transportlīdzekli, tiek apdraudēta pasažieru vai citu personu dzīvība,veselība vai drošība;

27.5. ekspluatējot specializēto tūristu transportlīdzekli, tiek radīts kaitējums kultūras vai dabas pieminekļiem, vai radīti bojājumi pilsētas infrastruktūrai vai vides objektiem.

28. Noteikumu 27.4. vai 27.5. apakšpunktā minētajos gadījumā lēmumu par apstiprināta specializētā tūristu transportlīdzekļa maršruta atcelšanu vai grozīšanu Nodaļa pieņem, pēc jautājuma izskatīšanas attiecīgās Pašvaldības nozares komisijas sēdē.

VII. Noslēguma jautājumi

29. Nodaļas vadītāja izdoto administratīvo aktu vai faktisko rīcību var apstrīdēt, iesniedzot attiecīgu iesniegumu Administrācijas vadītājam.

30. Nodaļas lēmums par specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrēšanu un specializētā tūristu transportlīdzekļa kustības maršruta apstiprināšanu, kas ir pieņemts, pamatojoties uz Ventspils pilsētas domes 2018. gada 8. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 5 "Par specializētajiem tūristu transportlīdzekļiem Ventspils pilsētā", ir spēkā līdz tajos noteiktajam termiņam.

31. Noteikumu izpildes uzraudzību un kontroli Pašvaldībā veic Pašvaldības iestāde "Ventspils Pašvaldības policija".

32. Atzīt par spēku zaudējušiem Ventspils pilsētas domes 2018. gada 8. jūnija saistošos noteikumus Nr. 5 "Par specializētajiem tūristu transportlīdzekļiem Ventspils pilsētā" (Latvijas Vēstnesis Nr. 145, 2018).

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš
1. pielikums
2024. gada 18. aprīļa
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes
saistošajiem noteikumiem Nr. 5

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādei
"Ventspils domes administrācija"

1.
 
 
(fiziskai personai – vārds, uzvārds; juridiskai personai – nosaukums)
2.
 
 
(personas kods; reģistrācijas numurs)
3.
 
 
(adrese)
    
4.
   
 
(kontaktpersona, tālruņa nr.)
 
(e-pasta adrese)

PIETEIKUMS SPECIALIZĒTĀ TŪRISTU TRANSPORTLĪDZEKĻA REĢISTRĒŠANAI

 
 
 
(datums)
 

Lūdzu reģistrēt specializēto tūristu transportlīdzekli _________________________ (tips) Ventspils valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā:

5.
Transportlīdzekļa parametri (m)
Dzinēja tips
Izgatavošanas datums
Motora jauda
Pasažieru sēdvietu skaits
Ražotāja noteiktais maksimālais ātrums
Krāsa
garums
platums
        
   
6.
Transportlīdzekļa īpašnieks:
 
  
7.
Transportlīdzekļa turētājs:
 
  
8.
Reģistrācijas numura plāksnītes izmēri:
augstums –
 
mm
platums –
 
mm
  

Pielikumā pievienotie dokumenti:

1.

specializētā tūristu transportlīdzekļa īpašuma vai turējuma tiesības vai transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) apliecinājums par īpašuma vai turējuma tiesībām;

2.

sauszemes transportlīdzekļu tehniskā eksperta atzinuma par specializētā tūristu transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa atbilstību drošai pasažieru pārvadāšanai kopija, pievienojot sauszemes transportlīdzekļu tehniskā eksperta sertifikāta kopiju;

3.

specializētā tūristu transportlīdzekļa vizualizācija – fotofiksācija vai skice.

      
      
 
((amats)
 
(paraksts)
 
(vārds, uzvārds)
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš

Ventspils domes administrācijas
Ekonomikas un iepirkumu nodaļas vadītājs A. Galindoms
2. pielikums
2024. gada 18. aprīļa
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes
saistošajiem noteikumiem Nr. 5

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādei
"Ventspils domes administrācija"

 

1. 
 (fiziskai personai – vārds, uzvārds; juridiskai personai – nosaukums)
2. 
 (personas kods; reģistrācijas numurs)
3. 
 (adrese)
    
4.   
 (kontaktpersona, tālruņa nr.) (e-pasta adrese)

PIETEIKUMS SPECIALIZĒTĀ TŪRISTU TRANSPORTLĪDZEKĻA MARŠRUTA APSTIPRINĀŠANAI

   
(datums) 

Lūdzu apstiprināt specializētā tūristu transportlīdzekļa maršrutu Ventspils valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā saskaņā ar 1. pielikumu.

5.Transportlīdzekļa reģistrācijas numurs: 
 
6.Transportlīdzekļa īpašnieks: 
  
7.Transportlīdzekļa turētājs: 

Pielikumā pievienots:

 1.specializētā tūristu transportlīdzekļa maršruta shēma, kura saskaņota ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes "Ventspils domes administrācija" Tūrisma informācijas centru un Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādi "Ventspils Komunālā pārvalde";
      
      
 (amats) (paraksts) (vārds, uzvārds)
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš

Ventspils domes administrācijas
Ekonomikas un iepirkumu nodaļas vadītājs A. Galindoms
Paskaidrojuma raksts
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2024. gada 18. aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr. 5 "Par specializētajiem tūristu transportlīdzekļiem Ventspils valstspilsētas pašvaldībā"
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu "Par specializētajiem tūristu transportlīdzekļiem Ventspils valstspilsētas pašvaldībā" (turpmāk – Saistošie noteikumi) izdošana ir pamatojama ar 2023. gada 1. janvārī spēkā stājušos Pašvaldību likumu. Līdzšinējie saistošie noteikumi par specializētajiem tūristu transportlīdzekļiem – Ventspils pilsētas domes 2018. gada 8. jūnija saistošie noteikumi Nr. 5 "Par specializētajiem tūristu transportlīdzekļiem Ventspils pilsētā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 5) tika izdoti uz šobrīd jau spēku zaudējušā likuma "Par pašvaldībām" pamata. Atbilstoši Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktā noteiktajam, uz likuma "Par pašvaldībām" pamata izdotie saistošie noteikumi piemērojami līdz 2024. gada 30. jūnijam un šajā termiņā domei ir jāizdod jauni saistošie noteikumi. Saistošie noteikumi Nr. 5 bija izdoti citstarp saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 44. panta 4. punktu, saskaņā ar kuru pašvaldība bija tiesīga izdot saistošus noteikumus un paredzēt administratīvo atbildību par to pārkāpšanu par citiem likumos un Ministru kabineta noteikumos paredzētajiem jautājumiem, Pašvaldību likumā šādas tiesības vairs nav paredzētas.

Izvērtējot Saistošos noteikumus Nr. 5 ir sagatavoti jauni Saistošie noteikumi, pārņemot Saistošos noteikumus Nr. 5 un vienlaikus veicot redakcionālus precizējumus.

Ar saistošo noteikumu projekta spēkā stāšanās brīdi spēku zaudēs Saistošie noteikumi Nr. 5.

Attiecīgi Saistošie noteikumi par specializētajiem tūristu transportlīdzekļiem ir izstrādāti jaunā redakcijā, aktualizējot to izdošanas tiesisko pamatojumu un precizējot normas atbilstoši izmaiņām normatīvajos aktos.

Saistošo noteikumu izdošanas tiesiskais pamatojums ir:

1) Brīvas pakalpojumu sniegšanas likuma 14. panta 2.1 daļa, kas paredz, ka kārtību, kādā izsniedzama atļauja konkrēta pakalpojuma sniegšanai publiskās vietās, var noteikt arī vietējā pašvaldība. Pašvaldības domei ir tiesības izdot saistošos noteikumus, kas reglamentē konkrēta pakalpojuma sniegšanas kārtību publiskās vietās;

2) Ceļu satiksmes likuma 9. panta trešā daļa, kas noteic, ka pašvaldība, izvērtējot tā sabiedriskās nepieciešamības un drošības kritērijus, ir tiesīga noteikt specializēto tūristu transportlīdzekļu izmantošanas nosacījumus, transportlīdzekļa tipu un kustības maršrutu;

3) Ceļu satiksmes likuma 10. panta pirmās daļas 1. punktu, kas nosaka, ka ceļu satiksmē iesaistītos specializētos tūristu transportlīdzekļus reģistrē vietējās pašvaldības;

4) Ceļu satiksmes likuma 16. panta 6.2 daļas 1. punkts, kas noteic, ka pašvaldība ir tiesīga izdod noteikumus, kuros nosaka specializēto tūristu transportlīdzekļu tehniskā stāvokļa kontroles institūcijas, to kompetenci un tehniskā stāvokļa kontroles īstenošanas kārtību.

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek reģistrēti specializētie tūristu transportlīdzekļi, apstiprināti to kustības maršruti un nodrošināta specializēto tūristu transportlīdzekļu tehniskā stāvokļa kontrole, kā arī nosaka specializēto tūristu transportlīdzekļu izmantošanas nosacījumus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošie noteikumi nerada papildu fiskālo ietekmi uz pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme – Saistošie noteikumi izstrādāti, lai sekmētu uzņēmējdarbību un tūristu piesaisti Ventspilī. Sabiedrības interesēs ir būtiski, ka specializēto tūrisma transportlīdzekļu pakalpojumu sniegšana notiek droši, nodrošinot ceļu satiksmes un tās dalībnieku drošību, kā arī veicinot, ka transportlīdzekļi ir tehniskais stāvoklis atbilst drošai pasažieru pārvadāšanai;

3.2. Ietekme uz vidi – nav attiecināms.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav attiecināms.

3.4. Ietekme uz konkurenci – Saistošie noteikumi ietver prasības un nosacījumus attiecībā uz specializēto tūristu transportlīdzekļu pakalpojumu sniegšanu, piemēram, attiecībā uz reģistrāciju, drošības un citiem aspektiem, kas varētu ietekmēt gan konkurenci, gan sabiedrības intereses. Saistošie noteikumi ir izstrādāti, lai nodrošinātu, ka pakalpojumi tiek sniegti atbilstoši noteiktajām prasībām, tādējādi nodrošinot godīgu konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Noteikumi neietekmē līdzšinējās administratīvās procedūras vai to izmaksas.

Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos personas var vērsties Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes "Ventspils domes administrācija" Ekonomikas un iepirkumu nodaļā, Jūras ielā 36, Ventspilī, tālr. 63601191, 63601192,
e-pasts: ekonomika@ventspils.lv.

Saistošo noteikumu izpildes uzraudzību un kontroli Ventspils valstspilsētas pašvaldībā īsteno pašvaldības iestāde "Ventspils Pašvaldības policija". Pašvaldības iestādes "Ventspils domes administrācija" Ekonomikas un iepirkumu nodaļas vadītāja izdoto administratīvo aktu vai faktisko rīcību var apstrīdēt, iesniedzot attiecīgu iesniegumu Ventspils valstspilsētas pašvaldībā iestādes "Ventspils domes administrācija" vadītājam.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti, lai nodrošinātu Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 12. punktā noteiktās autonomās funkcijas izpildi – sekmēt saimniecisko darbību pašvaldības administratīvajā teritorijā un sniegt tai atbalstu.

Papildus administratīvais slogs pašvaldības struktūrvienībām saistībā ar Saistošo noteikumu izpildi netiks radīts. Saistošo noteikumu īstenošanā netiks uzlikti jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem, veidotas jaunas darba vietas u.tml.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes "Ventspils domes administrācija" struktūrvienības un Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes "Ventspils Pašvaldības policija" un "Ventspils Komunālā pārvalde", atbilstoši Saistošajos noteikumos noteiktajai kompetencei.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošo noteikumu prasības un tā izpilde neradīs papildus izmaksas pašvaldībai. Tie ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam Saistošo noteikumu projekta un tā paskaidrojuma raksta projekts laika periodā no 2024. gada 8. marta līdz 2024. gada 22. martam tika publicēts Ventspils valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnē www.ventspils.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Par saistošo noteikumu projektu sabiedrības viedoklis netika saņemts.

Saistošie noteikumi saskaņoti ar Ekonomikas ministriju Brīvas pakalpojumu sniegšanas likuma 14. panta 2.1 daļā noteiktajā kārtībā.

Saskaņā ar Brīvas pakalpojumu sniegšanas likuma 15. panta septītajā daļā noteikto, pēc Saistošo noteikumu apstiprināšanas, par tiem tiks paziņots Eiropas Komisijai un ES dalībvalstīm komentāru sniegšanai Iekšējā tirgus informācijas (IMI) sistēmā.

Saistošo noteikumu projekts izskatīts Ventspils valstspilsētas pašvaldības Likumības komisijā 2024. gada 21. februārī un Ventspils valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības jautājumu komitejā 2024. gada 11. aprīlī.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš
26.04.2024