Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Biedrību un nodibinājumu likumā

Izdarīt Biedrību un nodibinājumu likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2003, 23. nr.; 2004, 20. nr.; 2006, 24. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 23., 178. nr.; 2011, 103., 204. nr.; 2013, 187., 208., 228. nr.; 2014, 25. nr.; 2015, 230. nr.; 2017, 70., 128., 231. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt I nodaļu ar 12.1 pantu šādā redakcijā:

"12.1 pants. Biedrību un nodibinājumu klasifikācija

(1) Biedrības un nodibinājumi tiek klasificēti atbilstoši to darbības jomai.

(2) Ministru kabinets nosaka biedrību un nodibinājumu:

1) klasifikāciju atbilstoši to darbības jomai;

2) darbības jomas pieteikšanas un maiņas kārtību."

2. Izslēgt 13. panta trešo daļu.

3. Izslēgt 15. panta 3. punktā vārdus "ja biedrība vai nodibinājums darbības jomu piesaka ierakstīšanai vai tās ierakstīšanu paredz likums".

4. Izslēgt 18. pantu.

5. Papildināt 19. pantu ar 5. punktu šādā redakcijā:

"5) reģistra iestādes lēmumu."

6. 37. panta 4.1 daļā:

izteikt 3. punktu šādā redakcijā:

"3) biedru sapulces norises vietu un laiku un, ja biedru sapulce notiek attālināti, - arī informāciju par to, ka biedru sapulce notiek attālināti, izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus;";

papildināt daļu ar 6.1 punktu šādā redakcijā:

"61) to biedru skaitu, kuri izmantojuši tiesības balsot pirms biedru sapulces;".

7. Papildināt likumu ar 37.1 pantu šādā redakcijā:

"37.1 pants. Attālinātā dalība un balsošana biedru sapulcē

(1) Par biedru sapulces darba kārtībā iekļautajiem jautājumiem biedram ir tiesības balsot rakstveidā (arī izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus) pirms biedru sapulces, savu balsojumu nosūtot biedrībai ne vēlāk kā dienu pirms biedru sapulces norises dienas, ja statūtos nav noteikts citādi. Valde nosaka biedru identifikācijas un šo tiesību izmantošanas kārtību, ja statūtos nav noteikts citādi.

(2) Biedrs, kurš balsojis pirms biedru sapulces, var lūgt biedrību apstiprināt balsojuma saņemšanu. Tādā gadījumā biedrība pēc balsojuma saņemšanas nekavējoties nosūta biedram apstiprinājumu.

(3) Biedram ir tiesības piedalīties un balsot biedru sapulcē, izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus, ja statūtos nav noteikts citādi. Valde nosaka biedru identifikācijas un šo tiesību izmantošanas kārtību, ja statūtos nav noteikts citādi.

(4) Biedra tiesības balsot pirms biedru sapulces vai piedalīties un balsot biedru sapulcē, izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus, neierobežo biedra tiesības piedalīties un balsot biedru sapulcē klātienē.

(5) Biedrs, kurš balsojis pirms biedru sapulces, drīkst balsot biedru sapulcē klātienē vai izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus. Tādā gadījumā pirms biedru sapulces nodotā balss ir anulējama.

(6) Biedrs, kurš balso pirms biedru sapulces vai piedalās un balso biedru sapulcē, izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus, ir uzskatāms par klātesošu biedru sapulcē. Valde sastāda to biedru sarakstu, kuri balsojuši pirms biedru sapulces, un pirms balsojuma iepazīstina ar to biedru sapulces dalībniekus."

8. Izteikt 52. pantu šādā redakcijā:

"52. pants. Biedrības gada pārskats

(1) Pēc pārskata gada beigām valde saskaņā ar Grāmatvedības likumu un citiem normatīvajiem aktiem grāmatvedības kārtošanas un pārskatu sagatavošanas jomā sagatavo biedrības gada pārskatu.

(2) Biedrības gada pārskatu pārbauda saimnieciskās un finansiālās darbības revīzijas institūcija vai zvērināts revidents. Biedrības biedriem ir tiesības iepazīties ar gada pārskatu.

(3) Katru gadu ne vēlāk kā līdz 31. martam biedrība gada pārskatu normatīvajos aktos par pārskatu sagatavošanu un iesniegšanu noteiktajā kārtībā iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam. Ministru kabinets nosaka, kādos gadījumos kopā ar gada pārskatu iesniedzams saimnieciskās un finansiālās darbības revīzijas institūcijas vai zvērināta revidenta ziņojums."

9. Papildināt 53. pantu ar 4.1 un 4.2 punktu šādā redakcijā:

"41) ar reģistra iestādes lēmumu;

42) ar Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu;".

10. Papildināt likumu ar 56.1 pantu šādā redakcijā:

"56.1 pants. Biedrības darbības izbeigšana ar reģistra iestādes vai Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu

(1) Biedrības darbību var izbeigt ar reģistra iestādes lēmumu, ja:

1) biedrības valdei ilgāk par diviem gadiem nav pārstāvības tiesību un biedrība sešu mēnešu laikā pēc rakstveida brīdinājuma saņemšanas nav novērsusi norādīto trūkumu;

2) biedrība nav sasniedzama tās juridiskajā adresē un sešu mēnešu laikā pēc rakstveida brīdinājuma saņemšanas nav novērsusi norādīto trūkumu.

(2) Biedrības darbību var izbeigt ar Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu, ja biedrība triju mēnešu laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas nav iesniegusi gada pārskatu un kopš pārkāpuma izdarīšanas ir pagājuši vismaz divi gadi.

(3) Reģistra iestādes vai Valsts ieņēmumu dienesta lēmums par biedrības darbības izbeigšanu stājas spēkā brīdī, kad tas paziņots adresātam. Reģistra iestāde pēc tam, kad tās vai Valsts ieņēmumu dienesta lēmums par biedrības darbības izbeigšanu ir kļuvis neapstrīdams, izdara reģistrā ierakstu par biedrības darbības izbeigšanu.

(4) Ja biedrības darbība izbeigta ar reģistra iestādes vai Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu, biedrības likvidācijā ieinteresēta persona ir tiesīga šā likuma 59.1 pantā noteiktajā kārtībā pieteikt reģistra iestādei likvidatoru."

11. Papildināt 57.1 pantu ar divpadsmito daļu šādā redakcijā:

"(12) Ja līdz galīgā nolēmuma pieņemšanai lietā biedrība pārkāpj tiesas lēmumu, kas pieņemts šā panta pirmajā daļā paredzētajā kārtībā, vai neievēro attiecīgā lēmuma nosacījumus, tiesa pēc pieteicēja ierosinājuma piemēro biedrībai procesuālu sankciju (brīdinājumu vai naudas sodu) un brīdina par kriminālatbildību, kas iestājas, ja biedrība turpina pārkāpt tiesas lēmumu."

12. Aizstāt 57.3 pantā vārdus "Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Rīgas pilsētas tiesa" (attiecīgā locījumā).

13. Papildināt 58. pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Šā likuma 56.1 pantā minētajā gadījumā biedrības likvidācija nenotiek un reģistra iestāde pieņem lēmumu par biedrības izslēgšanu no reģistra, ja neviena biedrības likvidācijā ieinteresēta persona nav saskaņā ar šā likuma 59.1 pantu iesniegusi reģistra iestādei pieteikumu par likvidatora iecelšanu un biedrībai nav pasludināts maksātnespējas process."

14. Papildināt 59. pantu ar 3.1 daļu šādā redakcijā:

"(31) Ja likvidatoru ieceļ saskaņā ar šā likuma 59.1 pantu, likvidatora atlīdzības apmēru un izmaksas kārtību nosaka biedrības likvidācijā ieinteresētā persona, kura iesniegusi pieteikumu par likvidatora iecelšanu."

15. Papildināt likumu ar 59.1 pantu šādā redakcijā:

"59.1 pants. Likvidatora iecelšana, pamatojoties uz biedrības likvidācijā ieinteresētas personas pieteikumu

(1) Šā likuma 56.1 pantā minētajā gadījumā reģistra iestāde pēc tam, kad reģistrā izdarīts ieraksts par biedrības darbības izbeigšanu, oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicē paziņojumu par biedrības darbības izbeigšanu. Paziņojumā uzaicina biedrības likvidācijā ieinteresētas personas triju mēnešu laikā pēc paziņojuma publicēšanas dienas iesniegt reģistra iestādei pieteikumu par likvidatora iecelšanu.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētajā pieteikumā biedrības likvidācijā ieinteresēta persona norāda savu vārdu, uzvārdu un personas kodu (ja tāda nav, norāda dzimšanas datumu, personu apliecinoša dokumenta numuru un izdošanas datumu, valsti un institūciju, kas dokumentu izdevusi) un apliecina savu atbilstību likvidācijā ieinteresētas personas statusam, kā arī norāda šā likuma 60. panta pirmajā daļā minētās ziņas par likvidatoru.

(3) Reģistra iestāde izdara reģistrā ierakstu par likvidatora iecelšanu, pamatojoties uz pirmo biedrības likvidācijā ieinteresētas personas iesniegto pieteikumu par likvidatora iecelšanu."

16. Izteikt 60. pantu šādā redakcijā:

"60. pants. Pieteikums par biedrības darbības izbeigšanu un tās likvidāciju

(1) Ja biedrības darbība izbeidzas sakarā ar šā likuma 53. panta 1., 3. vai 4. punktā minētajiem apstākļiem, valde iesniedz reģistra iestādei pieteikumu par biedrības darbības izbeigšanu. Pieteikumā norāda likvidatora vārdu, uzvārdu un personas kodu (ja tāda nav, norāda dzimšanas datumu, personu apliecinoša dokumenta numuru un izdošanas datumu, valsti un institūciju, kas dokumentu izdevusi). Pieteikumam pievieno:

1) katra likvidatora rakstveida piekrišanu būt par likvidatoru. Rakstveida piekrišanā likvidators norāda tās biedrības nosaukumu un reģistrācijas numuru, par kuras likvidatoru piekrīt kļūt;

2) biedru sapulces protokola izrakstu ar lēmumu par biedrības darbības izbeigšanu, ja biedrības darbība izbeigusies ar biedru sapulces lēmumu.

(2) Ja biedrības darbība izbeidzas ar tiesas nolēmumu, tiesa nosūta attiecīgo nolēmumu ieraksta izdarīšanai reģistrā. Likvidators triju dienu laikā pēc nolēmuma stāšanās spēkā iesniedz reģistra iestādei šā panta pirmās daļas otrajā teikumā un 1. punktā minētās ziņas.

(3) Ja likvidāciju veic valdes locekļi, šo faktu norāda pieteikumā vai tiesas nolēmumā un tam nav jāpievieno šā panta pirmās daļas 1. punktā minētās ziņas.

(4) Ja biedrības darbība izbeidzas ar Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu, Valsts ieņēmumu dienests pēc tam, kad lēmums kļuvis neapstrīdams, nosūta attiecīgo lēmumu reģistra iestādei ieraksta izdarīšanai reģistrā."

17. Papildināt 61. pantu ar 3.1 daļu šādā redakcijā:

"(31) Likvidatoru, kurš iecelts, pamatojoties uz reģistra iestādei iesniegto biedrības likvidācijā ieinteresētās personas pieteikumu, var atcelt tikai tiesa vai ieinteresētā persona, kura likvidatoru iecēlusi."

18. Aizstāt 65. panta pirmajā daļā vārdus "pēc attiecīga nolēmuma spēkā stāšanās dienas" ar vārdiem "no dienas, kad izdarīts ieraksts biedrību un nodibinājumu reģistrā".

19. Izteikt 66. pantu šādā redakcijā:

"66. pants. Likvidācijas sākuma finanšu pārskats

Pēc kreditoru prasījumu pieteikšanas termiņa beigām likvidators sagatavo biedrības likvidācijas sākuma finanšu pārskatu saskaņā ar Grāmatvedības likuma 21. pantu un normatīvajiem aktiem, kas nosaka mantas, arī prasījumu un saistību, novērtēšanu grāmatvedībā un atspoguļošanu finanšu pārskatos, ja uzņēmuma vai tā struktūrvienības darbība tiek izbeigta. Ja saskaņā ar Grāmatvedības likumu un citiem normatīvajiem aktiem grāmatvedības kārtošanas un pārskatu sagatavošanas jomā biedrība kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā, bilanci, kas iekļaujama likvidācijas sākuma finanšu pārskatā, sastāda, pamatojoties uz visas biedrības mantas, arī prasījumu un saistību, inventarizācijas datiem biedrības likvidācijas sākumā."

20. Aizstāt 67. panta pirmajā daļā vārdu "tiesā" ar vārdiem "pie zvērināta notāra".

21. Papildināt 68. pantu ar 5.2 daļu šādā redakcijā:

"(52) Manta, kas palikusi pēc biedrības izslēgšanas no reģistra šā likuma 58. panta trešajā daļā noteiktajā kārtībā, piekrīt valstij."

22. Papildināt 104. pantu ar 3.1 un 3.2 punktu šādā redakcijā:

"31) ar reģistra iestādes lēmumu;

32) ar Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu;".

23. Papildināt likumu ar 106.1 pantu šādā redakcijā:

"106.1 pants. Nodibinājuma darbības izbeigšana ar reģistra iestādes vai Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu

Šā likuma VI nodaļas noteikumi par biedrības darbības izbeigšanu ar reģistra iestādes vai Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu attiecīgi piemērojami nodibinājumiem, ciktāl šajā nodaļā nav noteikts citādi."

24. 107. pantā:

papildināt pantu ar 1.1 daļu šādā redakcijā:

"(11) Šā likuma 56.1 pantā minētajā gadījumā nodibinājuma likvidācija nenotiek un reģistra iestāde pieņem lēmumu par nodibinājuma izslēgšanu no reģistra, ja neviena nodibinājuma likvidācijā ieinteresēta persona nav saskaņā ar šā likuma 59.1 pantu iesniegusi reģistra iestādei pieteikumu par likvidatora iecelšanu un nodibinājumam nav pasludināts maksātnespējas process.";

aizstāt trešajā daļā vārdus "Pieteikumam pievieno" ar vārdiem "Pieteikumā norāda";

papildināt pantu ar 3.1 daļu šādā redakcijā:

"(31) Pieteikumam pievieno katra likvidatora rakstveida piekrišanu būt par likvidatoru. Rakstveida piekrišanā likvidators norāda tā nodibinājuma nosaukumu un reģistrācijas numuru, par kura likvidatoru piekrīt kļūt.";

papildināt ceturto daļu pēc vārda "teikumā" ar vārdiem un skaitli "un 3.1 daļā";

aizstāt piektajā daļā vārdus "trešās daļas otrajā teikumā" ar skaitli un vārdu "3.1 daļā".

25. 108. pantā:

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Ja nodibinājuma darbība izbeigta saskaņā ar šā likuma 105. panta pirmās daļas 2., 3., 4. vai 5. punkta noteikumiem, tad pēc likvidācijas izdevumu segšanas un kreditoru prasījumu apmierināšanas atlikusī nodibinājuma manta piekrīt valstij.";

papildināt pantu ar 2.2 daļu šādā redakcijā:

"(22) Manta, kas palikusi pēc nodibinājuma izslēgšanas no reģistra šā likuma 107. panta 1.1 daļā noteiktajā kārtībā, piekrīt valstij."

26. Papildināt pārejas noteikumus ar 11., 12., 13., 14. un 15. punktu šādā redakcijā:

"11. Šā likuma 12.1 pants, kā arī grozījumi 13. pantā un 15. panta 3. punktā attiecībā uz biedrību un nodibinājumu darbības jomas obligātu norādīšanu stājas spēkā 2024. gada 1. jūlijā.

12. Šā likuma 37.1 pants attiecībā uz attālinātu dalību un balsošanu biedru sapulcē stājas spēkā 2024. gada 1. jūlijā.

13. Šā likuma 19. panta 5. punkts, 53. panta 4.1 un 4.2 punkts, 56.1 pants, 58. panta trešā daļa, 59. panta 3.1 daļa, 59.1 pants, 60. panta ceturtā daļa, 61. panta 3.1 daļa, 68. panta 5.2 daļa, 104. panta 3.1 un 3.2 punkts, 106.1 pants, 107. panta 1.1 daļa un 108. panta 2.2 daļa attiecībā uz biedrību un nodibinājumu darbības izbeigšanu ar reģistra iestādes vai Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu stājas spēkā 2024. gada 1. jūlijā.

14. Tās biedrības un nodibinājumi, kuri ir ierakstīti biedrību un nodibinājumu reģistrā līdz 2024. gada 30. jūnijam, darbības jomu norāda, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā gada pārskatu par 2024. gadu.

15. Ministru kabinets līdz 2024. gada 30. jūnijam izdod šā likuma 12.1 pantā minētos noteikumus."

Likums Saeimā pieņemts 2024. gada 22. februārī.

Valsts prezidents E. Rinkēvičs

Rīgā 2024. gada 6. martā

20.03.2024