Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 63

Rīgā 2024. gada 23. janvārī (prot. Nr. 3 20. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 291 "Noteikumi par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām"

Izdoti saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma
25. panta 19. punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2015. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 291 "Noteikumi par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām" (Latvijas Vēstnesis, 2015, 124., 168. nr.; 2017, 45., 88. nr.; 2020, 26., 87. nr.; 2021, 39., 96. nr.; 2022, 64., 106. nr.; 2023, 63., 92A., 107., 223. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt ar 2.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.4. ūdeļu, citu Mustelidae dzimtas dzīvnieku un jenotsuņu turēšanas vietām (turpmāk - kažokzvēri)."

2. Papildināt ar 3.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.6. kažokzvērus kā mājas (istabas) dzīvniekus savā mājoklī."

3. Papildināt ar 4.3 punktu šādā redakcijā:

"4.3 Dzīvnieku īpašnieks vai turētājs, kas tur kažokzvērus kā lauksaimniecības dzīvniekus, ievēro šo noteikumu 3. pielikumā noteiktos biodrošības pasākumus."

4. Izteikt 7. punktu šādā redakcijā:

"7. Ja cūku sugas dzīvnieku, mājputnu un nebrīvē turētu putnu vai kažokzvēru īpašnieks vai turētājs nenodrošina kādu no šo noteikumu 1., 2. un 3. pielikumā noteiktajiem biodrošības pasākumiem, Pārtikas un veterinārā dienesta inspektors ir tiesīgs pieņemt lēmumu par dzīvnieku un to produktu pārvietošanas aizliegumu."

5. Papildināt ar 3. pielikumu (pielikums).

Ministru prezidente E. Siliņa

Zemkopības ministra pienākumu izpildītājs ‒
labklājības ministrs U. Augulis

 

Pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 23. janvāra
noteikumiem Nr. 63

"3. pielikums
Ministru kabineta
2015. gada 9. jūnija
noteikumiem Nr. 291

Biodrošības pasākumi novietnēs, kurās tur kažokzvērus

1. Kažokzvērus novietnē tur sprostos, kurus sedz ūdensnecaurlaidīgs jumts.

2. Dzīvnieku īpašnieks vai turētājs nodrošina, ka:

2.1. nepiederošas personas nepiekļūst novietnēm. Ja nepieciešams iekļūt kažokzvēru turēšanas vietā, apmeklētājus, kas nonāk kontaktā ar kažokzvēriem, informē par biodrošības pasākumiem novietnē un nodrošina tiem vienreizlietojamu vai tīru aizsargapģērbu un aizsargapavus;

2.2. novietnē ir ieviesta un tiek uzturēta apmeklētāju reģistrācija;

2.3. novietnes darbinieki, kuri nonāk kontaktā ar kažokzvēriem, tiek instruēti par veicamajiem biodrošības pasākumiem novietnē un tiem ir darba vai maiņas apģērbs un apavi;

2.4. tiek uzraudzīta biodrošības pasākumu ievērošana novietnē;

2.5. ir ierobežota klaiņojošo un savvaļas dzīvnieku (arī grauzēju) piekļūšana kažokzvēru turēšanas vietām.

3. Ja ir aizdomas par kažokzvēru saslimšanu (piemēram, tiek novērota vairāku kažokzvēru nobeigšanās, kažokzvēriem parādās respiratoru infekcijas slimību pazīmes), dzīvnieku īpašnieks vai turētājs nekavējoties ziņo praktizējošam veterinārārstam vai Pārtikas un veterinārā dienesta attiecīgajai teritoriālajai struktūrvienībai.

4. Šā pielikuma 3. punktā un 7.3. apakšpunktā noteiktajā gadījumā dzīvnieku īpašnieks vai turētājs sadarbojas ar praktizējošo veterinārārstu vai Pārtikas un veterināro dienestu un ievēro tā sniegtos norādījumus, lai nodrošinātu infekcijas izplatības ierobežošanas pasākumu ieviešanu novietnē, papildus nodrošinot, ka tiek izstrādāta un ievērota atbilstoša procedūra atsevišķai darba un ielas apģērba uzglabāšanai, darba apģērba mazgāšanai un apģērba un apavu nomaiņai pirms ieiešanas novietnē un iziešanas no tās.

5. Novietnē vai mītnē kažokzvērus no citas Latvijas teritorijā esošas vai no citas Eiropas Savienības dalībvalsts novietnes vai mītnes ieved, ievērojot šādas prasības:

5.1. novietnei nav noteikti kažokzvēru pārvietošanas un neapstrādātu kažokzvēru ādu izmantošanas ierobežojumi;

5.2. kažokzvēriem nav konstatēta infekcijas slimība vai nepastāv aizdomas par saslimšanu ar kādu no infekcijas slimībām;

5.3. pirms kažokzvēru ievietošanas novietnē pie pārējiem kažokzvēriem īsteno šā pielikuma 7., 8. un 9. punktā noteiktās prasības.

6. Dzīvnieku īpašnieks vai turētājs pēc šā pielikuma 5. punktā minēto kažokzvēru pārvadāšanas nodrošina izmantotā transportlīdzekļa un aprīkojuma tīrīšanu, mazgāšanu un dezinficēšanu.

7. Dzīvnieku īpašnieks vai turētājs pēc šā pielikuma 5. punktā minēto kažokzvēru ievešanas tos tur atsevišķi no pārējiem kažokzvēriem (ja tādi ir novietnē) vismaz 30 dienas (turpmāk - novērošanas periods). Novērošanas periodā:

7.1. izmanto atsevišķu aprīkojumu kažokzvēru turēšanai, barošanai un kopšanai;

7.2. katru dienu novēro ievesto kažokzvēru veselības stāvokli;

7.3. nekavējoties ziņo praktizējošam veterinārārstam vai Pārtikas un veterinārā dienesta attiecīgajai teritoriālajai struktūrvienībai, ja rodas aizdomas par kažokzvēra saslimšanu ar kādu no infekcijas slimībām, un rīkojas saskaņā ar šā pielikuma 4. punktā minētajām prasībām.

8. Novērošanas periodā no novietnes ir aizliegts pārvietot šā pielikuma 5. punktā minētos kažokzvērus.

9. Ja novērošanas periodā kažokzvēriem nav konstatētas klīniskās pazīmes, kas radītu aizdomas par saslimšanu ar kādu no infekcijas slimībām, ievestos kažokzvērus ievieto pie pārējiem kažokzvēriem (ja tādi ir novietnē).

10. Apmeklētāji veic higiēnas pasākumus (piemēram, mazgā vai dezinficē apavus, rokas), un tiem ir pienākums novietnē ievērot biodrošības prasības.

11. Darbinieki pirms ierašanās novietnē un došanās prom no tās nomaina apģērbu un apavus, kā arī mazgā un dezinficē rokas (darba vai maiņas apģērbu un apavus lieto tikai kažokzvēru turēšanas vietā).

12. Veicot darba pienākumus, darbinieki ievēro higiēnas pasākumus (piemēram, mazgā rokas ar ziepēm un ūdeni, dezinficē apavus un rokas)."

26.01.2024