Tiesību akts: spēkā esošs
Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:
Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai

2022. gada 24. februārī Krievijas Federācija uzsāka neprovocētu pilna mēroga militāro agresiju Ukrainas teritorijā, tādējādi būtiski padziļinot starptautiskās drošības problēmas arī Baltijas reģionā, sagraujot pašai savu kā atbildīga un uzticama partnera reputāciju un negatīvi ietekmējot drošību visā pasaulē. Latvijas Republikas Saeima jau ar saviem 2022. gada 21. aprīļa un 11. augusta paziņojumiem vērsusi uzmanību uz to, ka Krievijas Federācija īsteno genocīdu pret ukraiņu tautu un savu politisko mērķu sasniegšanai vērš pret civiliedzīvotājiem vardarbību, kas atzīstama par terorismu. Līdz ar to Saeima ir atzinusi Krievijas Federāciju par terorismu atbalstošu valsti.

Tā sauktais Maskavas nams jau kopš tā dibināšanas ir izmantots kā atbalsta punkts dažādiem Krievijas Federācijas īstenotiem un pret Latvijas Republikas interesēm vērstiem ietekmēšanas pasākumiem. Tas ir Krievijas Federācijas ārpolitikas instruments, ar kura palīdzību tā apzināti izplata savu agresīvo rīcību attaisnojošu propagandu un prokremliskas ievirzes vēstures interpretācijas. Neviens nedrīkst vērsties pret demokrātisku tiesisku valsti un noliegt tās eksistenci.

Šādos apstākļos Latvijas Republikai kā demokrātiskai un tiesiskai valstij ir pienākums veikt īpašus pašaizsargājošās demokrātijas principam atbilstošus pasākumus un personām jābūt gatavām tam, ka dažas no to tiesībām var tikt ierobežotas, lai mazinātu valsts drošības apdraudējumu un stiprinātu valsts demokrātiskās iekārtas noturību, stabilitāti un efektivitāti.

1. pants.

(1) Šā likuma mērķis ir garantēt Latvijas valsts drošību, tostarp nepieļaut un savlaicīgi novērst demokrātiskās valsts iekārtas apdraudējumu.

(2) Šis likums paredz valsts mērķtiecīgu, nepieciešamu, samērīgu un pašaizsargājošās demokrātijas principam atbilstošu rīcību, ar kuru tiek izbeigta Latvijai naidīgu, kaitniecisku un bīstamu politisko ideju un aktivitāšu koncentrācijas un atbalsta vietas pastāvēšana.

2. pants.

(1) Ar šo likumu tiek noteikts, ka nekustamais īpašums Rīgā, Marijas ielā 7, kadastra numurs 01005050008, (turpmāk — Nekustamais īpašums) ir Latvijas valsts īpašums.

(2) Pēc šā likuma spēkā stāšanās Satiksmes ministrija Nekustamo īpašumu nekavējoties ieraksta zemesgrāmatā uz valsts vārda Satiksmes ministrijas personā.

3. pants.

(1) Nekustamais īpašums pāriet valsts īpašumā brīvs no visiem apgrūtinājumiem un nastām, tiek dzēstas visas attiecībā uz Nekustamo īpašumu zemesgrāmatā ierakstītās parāda saistības, ķīlas tiesības, prasības nodrošinājuma atzīmes, maksātnespējas atzīmes, procesa virzītāju uzliktie aizliegumi, apgrūtinājumi, kas pieņemti kā īpašuma iegūšanas nosacījumi, lietojuma tiesības, kā arī uz nomas līgumu pamata nostiprinātās tiesības.

(2) Nostiprinot zemesgrāmatā īpašuma tiesības uz Nekustamo īpašumu, ķīlas tiesību un ar to saistīto aizlieguma atzīmi dzēš bez tās personas piekrišanas, kurai par labu ķīlas tiesība ir nostiprināta. Minētās darbības veic arī tad, ja Nekustamais īpašums ir apgrūtināts ar zemesgrāmatā ierakstītām lietojuma tiesībām un nomas tiesībām.

4. pants.

(1) Personām, kurām piederoša kustama manta atrodas Nekustamajā īpašumā, ir pienākums septiņu dienu laikā pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas atbrīvot attiecīgās telpas no tām piederošās mantas.

(2) Kustamā manta, kas pēc šā panta pirmajā daļā minētā termiņa palikusi Nekustamajā īpašumā, uzskatāma par bezsaimnieka mantu un piekrīt Latvijas valstij. Par rīcību ar šo mantu lemj Ministru kabinets.

5. pants.

Personas, kuru juridiskā adrese — Rīgā, Marijas ielā 7 — ir ierakstīta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros, piesaka juridiskās adreses maiņu Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros triju darba dienu laikā pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas.

6. pants.

Līdz brīdim, kad Satiksmes ministrija ir pārņēmusi Nekustamo īpašumu savā valdījumā, Valsts policija nodrošina Nekustamā īpašuma apsardzību, kā arī kārtību Nekustamajā īpašumā un tam piegulošajā teritorijā.

Pārejas noteikums

Ministru kabinets līdz 2024. gada 31. martam iesniedz Saeimai ziņojumu par plānoto turpmāko rīcību ar Nekustamo īpašumu.

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Likums Saeimā pieņemts 2024. gada 11. janvārī.
Valsts prezidents E. Rinkēvičs
Rīgā 2024. gada 19. janvārī
20.01.2024