Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 1

2024. gada 11. janvārī (prot. Nr. 1, 1. §)

Grozījumi Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2017. gada 24. novembra saistošajos noteikumos Nr. 44 "Saistošie noteikumi par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmai"

APSTIPRINĀTI
ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes
2024. gada 11. janvāra lēmumu Nr. 1

Izdoti saskaņā ar
Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma
6. panta sesto daļu

Izdarīt Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2017. gada 24. novembra saistošajos noteikumos Nr. 44 "Saistošie noteikumi par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmai" (Latvijas Vēstnesis, 2017, Nr. 257, 2020, Nr. 113, Nr. 232, 2021, Nr. 104, Nr. 206 ) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 5.1. apakšpunktā skaitli un saīsinājumu "8 000 EUR" ar skaitli un vārdu "4 000 euro".

2. Aizstāt 5.2. apakšpunktā skaitli un saīsinājumu "8 000 EUR" ar skaitli un vārdu "4 000 euro".

3. Aizstāt 5.3. apakšpunktā skaitli un saīsinājumu "4 000 EUR" ar skaitli un vārdu "2 000 euro".

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Elksniņš

 

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2024. gada 11. janvāra saistošo noteikumu Nr. 1 "Grozījumi Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2017. gada 24. novembra saistošajos noteikumos Nr. 44 "Saistošie noteikumi par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmai""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Atbilstoši Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 6. panta sestajai daļai, vietējās pašvaldības dome var izdot saistošos noteikumus par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai, nosakot līdzfinansējuma apmēru un tā saņemšanas nosacījumus.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldībā līdzfinansējuma apmēru un tā saņemšanas nosacījumus nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmai noteic Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2017. gada 24. novembra saistošie noteikumi Nr. 44 "Saistošie noteikumi par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmai" (turpmāk - Saistošie noteikumi Nr. 44).

Ar pašvaldības domes 2021. gada 23. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 49 "Grozījumi Daugavpils domes 2017. gada 24. novembra saistošajos noteikumos Nr. 44 "Saistošie noteikumi par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmai"" (pieejami - https://likumi.lv/ta/id/327071-grozijumi-daugavpils-domes-2017-gada-24-novembra-saistosajos-noteikumos-nr-44-saistosie-noteikumi-par-lidzfinansejumu-nekustama) pašvaldība bija palielinājusi līdzfinansējuma apmēru nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmai (turpmāk - Pieslēgums), nosakot, ka līdz 2023. gada 31. decembrim līdzfinansējumu Pieslēguma būvniecības izmaksu segšanai piešķir:

- 100% apmērā izmaksu segšanai, bet ne vairāk kā līdz 8 000 euro (iepriekš 4 000 euro) viena nekustamā īpašuma Pieslēgumam personām ar I un II invaliditātes grupu; mājsaimniecībām, kurām piešķirts trūcīgas mājsaimniecības statuss; mājsaimniecībām, kurām piešķirts maznodrošinātas mājsaimniecības statuss; daudzbērnu ģimenei; personām, kuras sasniegušas 90 gadu vecumu; kā arī šo personu lietošanā esošajam nekustamajam īpašumam, ja šo personu lietošanas tiesības līdz mūža galam nostiprinātas zemesgrāmatā;

- 55% apmērā izmaksu segšanai, bet ne vairāk kā līdz 4000 euro (iepriekš 2 000 euro) viena nekustamā īpašuma Pieslēgumam citām fiziskajām personām.

Šāda līdzfinansējuma apmēra palielinājuma mērķis bija veicināt Daugavpils valstspilsētas iedzīvotāju (īpaši Judovkas apkaimē, kurā ūdensvada un kanalizācijas tīkli tika izbūvēti ES KF projekta "Ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas attīstība Judovkas rajonā, Daugavpilī" ietvaros) pieslēgšanos pilsētas centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai, jo tobrīd Ministru kabineta 2016. gada 21. jūnija noteikumi Nr. 403 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 5.3.1. specifiskā atbalsta mērķa "Attīstīt un uzlabot ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas pakalpojumu kvalitāti un nodrošināt pieslēgšanas iespējas" īstenošanas noteikumi" (turpmāk - MK noteikumi Nr. 403) paredzēja, ka projektus jāīsteno un projekta iesniegumā plānotos rādītājus jāsasniedz līdz 2023. gada 31. decembrim.

Saskaņā ar Pašvaldību likuma 5. panta pirmo un trešo daļu pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi, taču brīvprātīgās iniciatīvas plāno un finansējumu to izpildei nodrošina, ja tas netraucē pašvaldības kompetencē esošo autonomo funkciju un deleģēto pārvaldes uzdevumu izpildei.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības 2023. gada budžets tika sastādīts, par prioritāti nosakot uzsākto investīciju projektu sekmīgu pabeigšanu, komunālo maksājumu nodrošināšanu straujā energoresursu cenu pieauguma ietekmē, uzņemto saistību izpildi un iedzīvotāju sociālo atbalstu.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības 2023. gada budžetā Pieslēguma līdzfinansējumam tika paredzēts finansējums 159 454 euro apmērā, kurš tika vairākkārt palielināts - uz 2023. gada 14. decembri finansējums sastādīja 423 964,05 euro.

Ar 2023. gada 5. decembra grozījumiem MK noteikumos Nr. 403 (sk. Ministru kabineta 2023. gada 5. decembra noteikumus Nr. 717, pieejami - https://likumi.lv/ta/id/348012-grozijumi-ministru-kabineta-2016-gada-21-junija-noteikumos-nr-403-darbibas-programmas-izaugsme-un-nodarbinatiba-5-3-1-specifiska) noteiktos uzraudzības rādītājus pēcuzraudzības periodā jāsasniedz ne vēlāk kā līdz 2028. gada 31. decembrim.

Pašvaldības budžeta finanšu līdzekļi, kuri atvēlēti brīvprātīgo iniciatīvu īstenošanai, ir izlietojami maksimāli lietderīgi, tāpēc ar 2024. gada 1. janvāri pašvaldības līdzfinansējums Pieslēgumam tiek noteikts iepriekšējā apmērā, t.i.:

- 100% apmērā izmaksu segšanai, bet ne vairāk kā līdz 4 000 euro viena nekustamā īpašuma Pieslēgumam personām ar I un II invaliditātes grupu; mājsaimniecībām, kurām piešķirts trūcīgas mājsaimniecības statuss; mājsaimniecībām, kurām piešķirts maznodrošinātas mājsaimniecības statuss; daudzbērnu ģimenei; personām, kuras sasniegušas 90 gadu vecumu; kā arī šo personu lietošanā esošajam nekustamajam īpašumam, ja šo personu lietošanas tiesības līdz mūža galam nostiprinātas zemesgrāmatā;

- 55% apmērā izmaksu segšanai, bet ne vairāk kā līdz 2 000 euro viena nekustamā īpašuma Pieslēgumam citām fiziskajām personām.

Kopumā iedzīvotāju aktivitāte Pieslēguma ierīkošanai ar pašvaldības līdzfinansējumu pēdējos gados ir šāda:

- laikā no 2019. gada novembra līdz 2021. gada oktobra beigām (2021. gada 26. oktobrī stājās spēkā grozījumi saistošajos noteikumos par paaugstinātu līdzfinansējuma apmēru), piemērojot līdzfinansējumu tika noslēgti 207 līgumi par pakalpojumu sniegšanu;

- laikā no 2021. gada novembra līdz 2023. gada 13. decembrim pašvaldības Īpašuma komisija ir pieņēmusi 244 lēmumus par līdzfinansējuma piešķiršanu (lielākā daļa objektu jau ir izbūvēti).

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Apstiprinot Daugavpils valstspilsētas pašvaldības budžetu 2024. gadam, pašvaldības domes deputāti lems par programmas "Pašvaldības līdzfinansējums nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmai" īstenošanai nepieciešamo finansējumu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Ar saistošo noteikumu projektu tiks veicināta nekustamo īpašumu pieslēgšana centralizētajai kanalizācijas sistēmai, kā rezultātā tiek sekmēta vides aizsardzība no komunālo notekūdeņu nelabvēlīgās ietekmes.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu projekts nemaina administratīvās procedūras.

Saistošo noteikumu piemērošanā persona var vērsties:

- SIA "Daugavpils ūdens" (kontaktinformācija - http://www.daugavpils.udens.lv/Text_info.aspx?qid=m8969);

- pašvaldības Īpašuma komisijā (kontakttālrunis 26416921, komisijas priekšsēdētājs Mihails Lavrenovs).

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 1. punktā noteiktās autonomās funkcijas izpildei - organizēt iedzīvotājiem ūdenssaimniecības pakalpojumus neatkarīgi no tā, kā īpašumā atrodas dzīvojamais fonds.

Saistošo noteikumu projektu īstenos SIA "Daugavpils ūdens" un pašvaldības Īpašuma komisijas atbildīgie darbinieki (to izpildei nav nepieciešams veidotas jaunas darba vietas u.tml.).

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Līdzfinansējuma saņemšanai dzīvojamās mājās īpašnieks (īpašnieku kopības vai kopīpašnieku pilnvarota persona vai pārvaldnieks, turpmāk - pilnvarotā persona) iesniedz iesniegumu pašvaldības Īpašuma komisijā.

Pieslēguma faktisko izdevumu noteikšanai SIA "Daugavpils ūdens" vai pilnvarotā persona sastāda tāmi vai veic publisko iepirkumu un iesniedz dokumentus izskatīšanai Īpašuma komisijai.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.daugavpils.lv sadaļā "Sabiedrības līdzdalība", termiņš viedokļu iesniegšanai - no 2023. gada 19. decembra līdz 2024. gada 2. janvārim. Par saistošo noteikumu projektu viedokļi netika saņemti.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Elksniņš

17.01.2024