Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 20

Rīgā 2024. gada 9. janvārī (prot. Nr. 1 39. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2000. gada 26. septembra noteikumos Nr. 330 "Vakcinācijas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Epidemioloģiskās drošības likuma
30. panta pirmo, otro, trešo daļu,
31. panta piekto daļu un 31.1 panta ceturto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2000. gada 26. septembra noteikumos Nr. 330 "Vakcinācijas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2000, 341./343. nr.; 2001, 154. nr.; 2002, 3., 177. nr.; 2003, 167., 183. nr.; 2006, 87., 193. nr.; 2007, 93. nr.; 2008, 18., 92. nr.; 2009, 130., 145. nr.; 2010, 196. nr.; 2012, 32., 62. nr.; 2013, 149., 250. nr.; 2015, 20. nr.; 2016, 245. nr.; 2019, 58. nr.; 2020, 190., 203A. nr.; 2021, 180A., 249. nr.; 2022, 24., 39., 91. nr.; 2023, 26., 87., 247. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt tiesību akta izdošanas pamatojuma norādi šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Epidemioloģiskās drošības likuma 30. panta pirmo, otro, trešo daļu, 31. panta piekto daļu un 31.1 panta ceturto daļu".

2. Izteikt 1. punktu šādā redakcijā:

"1. Šie noteikumi nosaka infekcijas slimības, pret kurām obligāti veicama vakcinācija, vakcinējamo personu loku (tai skaitā atsevišķās profesijās nodarbinātās vai paaugstināta riska grupās ietilpstošās personas), vakcinācijas kārtību, obligātās minimālā nodrošinājuma prasības vakcinācijas veikšanai, vakcinācijas informācijas sistēmā iekļaujamo informāciju, tās apjomu, saņemšanas, iekļaušanas un apstrādes kārtību, glabāšanas termiņu, piekļuves nosacījumus, institūcijas, kuras iekļaus, saņems un apstrādās datus vakcinācijas informācijas sistēmā, kā arī kārtību, kādā vakcinācijas informācijas sistēma iegūst informāciju no Nacionālā veselības dienesta informācijas sistēmas un vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas, to apstrādā un glabā."

3. Izteikt 2.1 punktu šādā redakcijā:

"2.1 Ārstniecības persona vakcināciju var veikt ārpus vakcinācijas iestādes, ja tiek nodrošinātas šo noteikumu 17. punktā minētās prasības, kā arī tiek nodrošināta iespēja organizēt vakcinējamo personu plūsmu un personas novērošanu pēc vakcinācijas."

4. Papildināt ar 2.2 punktu šādā redakcijā:

"2.2 Vakcināciju pret Covid-19 un valsts apmaksāto vakcināciju pret sezonālo gripu veic vakcinācijas iestādes, kuras ar Nacionālo veselības dienestu ir noslēgušas līgumu par minēto vakcinācijas pakalpojumu sniegšanu (izņemot tās ārstniecības iestādes, kas nodrošina tikai savā ārstniecības iestādē strādājošo ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu vakcināciju), kā arī to var veikt Nacionālo bruņoto spēku ārstniecības iestādes, Valsts robežsardzes ārstniecības iestādes un ieslodzījuma vietu ārstniecības iestādes."

5. Papildināt ar 3.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.9. bērni un pieaugušie - pret Covid-19."

6. Izteikt 3.2 punktu šādā redakcijā:

"3.2 Slimību profilakses un kontroles centrs katru gadu līdz 30. martam novērtē šo noteikumu 44.1 un 44.3 punktā minēto personu vakcinācijas aptveri pret sezonālo gripu un Covid-19, šo vakcīnu atlikuma apjomu un plāno nepieciešamo vakcīnu daudzumu kārtējai gripas izplatības sezonai un Covid-19 vakcinācijas periodam."

7. Izteikt 6. punktu šādā redakcijā:

"6. Visus izdevumus, kas saistīti ar šo noteikumu 3. un 44.1 punktā minēto vakcināciju, tās organizēšanu, pārraudzību un kontroli, vakcīnu un vakcinācijas piederumu iegādi, uzglabāšanas, loģistikas un, ja nepieciešams, utilizācijas pakalpojumu nodrošināšanu tām vakcīnām, kas ir valsts īpašumā un atrodas zāļu lieltirgotavās, ar kurām Nacionālais veselības dienests ir noslēdzis līgumu atbilstoši šo noteikumu 14. un 14.2 punktam, medicīniskās dokumentācijas noformēšanu, vakcīnu ievadīšanu, kā arī ar vakcinācijas izraisīto komplikāciju (blakusparādību) ārstēšanu, kas ietilpst normatīvajos aktos noteiktajā iedzīvotājiem sniedzamo ārstniecisko pakalpojumu minimumā, finansē no valsts pamatbudžeta."

8. Izteikt 7. punktu šādā redakcijā:

"7. Vakcinācijas iestādēm ir tiesības veikt vakcināciju par maksu, izmantojot vakcīnas, kas iegādātas ārpus valsts pasūtījuma, ja vakcinējamā persona vai viņas likumiskais pārstāvis tam piekrīt. Šādos gadījumos ārstniecības personu pienākums ir informēt pacientus par iespēju vakcinēties bez maksas ar citām vakcīnām, ja pastāv šāda iespēja."

9. Izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Epidēmijas vai tās draudu gadījumā veselības ministrs ir tiesīgs izdot rīkojumu par atsevišķu iedzīvotāju grupu obligātu vakcināciju neparedzētos gadījumos, papildu vakcīnu iegādi Veselības ministrijai budžetā iedalīto līdzekļu ietvaros, kā arī papildu organizatoriskās kārtības noteikšanu ārstniecības iestādēm atsevišķu iedzīvotāju grupu vakcinācijas veikšanai, lai mazinātu infekcijas slimības izplatības draudus sabiedrībā. Ja epidēmijas vai tās draudu gadījumā ir nepieciešama papildu obligāta vakcinācija, kas pārsniedz Veselības ministrijai iedalītos līdzekļus, lēmumu par papildu obligāto vakcināciju pēc veselības ministra priekšlikuma pieņem Ministru kabinets."

10. Izteikt II nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"II. Vakcinācijas plānošana, organizēšana un uzskaite".

11. Izteikt 10.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.2. atbilstoši normatīvajiem aktiem par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā vai ar tās starpniecību sniedz šādu informāciju:
10.2.1. piecu darbdienu laikā pēc vakcinācijas - faktu par veikto vakcināciju;
10.2.2. piecu darbdienu laikā pēc tuberkulīna testa - informāciju par veikto tuberkulīna testu, ja tāds tiek veikts pirms vakcinācijas pret tuberkulozi;
10.2.3. par imunitātes pārbaudi, ja tāda tiek veikta pirms vakcinācijas;
10.2.4. katru mēnesi līdz piektajam datumam - par vakcīnu un vakcinācijai nepieciešamo piederumu pasūtījumu, norādot vakcīnu un vakcinācijai nepieciešamo piederumu veidu un devu vai vienību skaitu;
10.2.5. par vakcīnu pieprasījumu ārpus kārtējā pasūtījuma, norādot vakcīnu un vakcinācijai nepieciešamo piederumu veidu un devu vai vienību skaitu. Vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas vai vakcīnu un vakcinācijas piederumu pārvaldības informācijas sistēmas darbības traucējumu gadījumā vakcīnu pieprasījumu ārpus kārtējā pasūtījuma veic elektroniski uz Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē publicēto elektroniskā pasta adresi;
10.2.6. piecu darbdienu laikā pēc tam, kad konstatētas par valsts budžeta līdzekļiem iegādātas lietošanai nederīgas vakcīnas, - informāciju par vakcīnu norakstīšanu vai atdošanu atpakaļ lieltirgotavai, norādot iestādes kodu, nosaukumu, filiāli, preparāta nosaukumu, sērijas numuru, derīguma termiņu, norakstīšanas vai atdošanas atpakaļ iemeslu un datumu;".

12. Izteikt 10.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.3. ne retāk kā reizi mēnesī, izmantojot vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas funkcionalitāti, aktualizē datus par vakcīnu krājumiem un to atbilstību faktiskajai situācijai vakcinācijas iestādē un datu neatbilstības gadījumā veic šo noteikumu 10.2.1. un 10.2.6. apakšpunktā minēto datu ievades kvalitātes kontroli, kā arī atbilstošu datu aktualizāciju, lai nodrošinātu vakcīnu un vakcinācijas piederumu pārvaldības informācijas sistēmā esošo datu par vakcīnu krājumiem atbilstību reālajai situācijai."

13. Svītrot 10.1 punktu.

14. Papildināt ar 10.2 punktu šādā redakcijā:

"10.2 Par valsts budžeta līdzekļiem iepirkto vakcīnu pasūtījumu un sadali vakcinācijas iestādēm, kā arī to izlietojumu un racionālu krājumu pārraudzību, atbalstot vakcīnu pieejamības nepārtrauktību un racionālu vakcīnu izlietojumu, veic, izmantojot vakcīnu un vakcinācijas piederumu pārvaldības informācijas sistēmu."

15. Papildināt ar 10.3 punktu šādā redakcijā:

"10.3 Vakcīnu un vakcinācijas piederumu pārvaldības informācijas sistēmas pārzinis ir Slimību profilakses un kontroles centrs."

16. Papildināt ar 10.4 punktu šādā redakcijā:

"10.4 Atbilstoši šajos noteikumos noteiktajai kārtībai Slimību profilakses un kontroles centrs vakcīnu un vakcinācijas piederumu pārvaldības informācijas sistēmā uztur un apstrādā datus par vakcinācijas iestādēm un to kontaktinformāciju, par valsts budžeta līdzekļiem iepirkto vakcīnu un vakcinācijas piederumu daudzumu, to sērijas numuriem un derīguma termiņiem, par vakcinācijas iestāžu pasūtīto par valsts budžeta līdzekļiem iepirkto vakcīnu daudzumu, par vakcinācijas iestādēs esošo par valsts budžeta līdzekļiem iepirkto vakcīnu krājumiem."

17. Papildināt ar 10.5 punktu šādā redakcijā:

"10.5 Vakcīnu un vakcinācijas piederumu pārvaldības informācijas sistēma saņem datus no šādām informācijas sistēmām:
10.51. no ārstniecības iestāžu reģistra - vakcinācijas iestādes nosaukumu, kodu, filiāles kodu, adresi (tai skaitā filiāles adresi), kontaktinformāciju;
10.52. no vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas - vakcinācijas iestāžu vakcīnu pasūtījumus (vakcīnu un vakcinācijai nepieciešamo piederumu veidu un devu vai vienību skaitu) un apkopotus datus par personām veiktajām vakcinācijām un izmantotajām vakcīnām."

18. Papildināt ar 10.6 punktu šādā redakcijā:

"10.6 Visi paziņojumi un informācija, kas atspoguļota vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā vai nosūtīta, izmantojot vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu, uzskatāma par saistošu ikvienam sistēmas lietotājam un ir pielīdzināma papīra dokumenta formā noformētai izsniegtai informācijai, izziņai vai apliecinājumam."

19. Izteikt 11. punktu šādā redakcijā:

"11. Slimību profilakses un kontroles centrs izvērtē vakcīnu izlietojumu un sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu veic darbības, lai veicinātu epidemioloģiskajai situācijai atbilstošu iedzīvotāju vai riska grupu vakcināciju."

20. Svītrot 12. punktu.

21. Izteikt 13.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.1. analizē iedzīvotāju vakcinācijas un saslimstības rādītājus par slimībām, pret kurām tiek nodrošināta vakcinācija, un vakcīnu izlietojumu;".

22. Izteikt 13.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.2. katru mēnesi līdz astoņpadsmitajam datumam apkopo šo noteikumu 10.2.4. apakšpunktā minētos datus par vakcinācijas iestāžu vakcīnu pasūtījumiem un, ja nepieciešams, veic korekcijas vakcīnu un vakcinācijas piederumu pārvaldības informācijas sistēmā, kā arī, izmantojot vakcīnu un vakcinācijas piederumu pārvaldības informācijas sistēmu, veic kopējo vakcīnu un vakcinācijas piederumu pasūtījumu zāļu lieltirgotavai, ar kuru Nacionālais veselības dienests ir noslēdzis līgumu atbilstoši šo noteikumu 14. punktam un kura nodrošina vakcīnu un vakcinācijas piederumu piegādi vakcinācijas iestādēm šajos noteikumos noteiktajā kārtībā, kā arī, ja nepieciešams, pieņem un apstrādā vakcinācijas iestāžu iesniegtos vakcīnu pasūtījumus ārpus kārtējā pasūtījuma. Centrs arī nodrošina Nacionālajam veselības dienestam piekļuvi vakcīnu un vakcinācijas piederumu pārvaldības informācijas sistēmai tiešsaistē, lai iegūtu datus par zāļu lieltirgotavām veikto visu vakcīnu un vakcinācijas piederumu pasūtījumiem un piegādēm;".

23. Izteikt 13.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.3. koordinē vakcinācijas procesu un, ja nepieciešams, ierosina, plāno un organizē pasākumus vakcinācijas aptveres uzlabošanai noteiktās iedzīvotāju mērķa grupās;".

24. Papildināt ar 13.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.4. plāno kopējo nepieciešamo valsts apmaksāto vakcīnu un vakcinācijas piederumu daudzumu vakcinācijas nodrošināšanai, ņemot vērā demogrāfiskos datus, vakcīnu devu skaitu, vakcinācijas aptveri, vidējo vakcīnu patēriņu un informāciju par vakcīnu norakstīšanu, kā arī citus datus, kas saistīti ar iedzīvotāju vakcināciju un saslimstības rādītājiem, un informē par minēto plānu Veselības ministriju;".

25. Papildināt ar 13.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.5. apstrādā un nodrošina pieejamību datiem par valsts budžeta līdzekļiem iegādāto vakcīnu un vakcinācijas piederumu pasūtījumiem, faktisko vakcīnu un vakcinācijas piederumu izlietojumu, atlikumiem un norakstīšanu vakcinācijas iestādēs un kopumā valstī;".

26. Papildināt ar 13.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.6. apstrādā un nodrošina sabiedrībai pieejamību datiem par vakcinācijas aptveres rādītājiem dažādās iedzīvotāju grupās, Latvijas statistiskajos reģionos un kopumā valstī;".

27. Papildināt ar 13.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.7. nodrošina metodisko atbalstu vakcinācijas pakalpojumu sniedzējiem, izplatot informāciju par jaunākajiem zinātniskajiem pierādījumiem vakcinācijas jomā, Imunizācijas valsts padomes sniegtajām rekomendācijām un citām aktualitātēm vakcinācijas jomā, kā arī veic vakcinācijas pakalpojumu sniedzēju apmācību par vakcinācijas plānošanu, pasūtījumu veikšanu, vakcīnu uzglabāšanu un norakstīšanu, drošu vakcināciju, iedzīvotāju motivēšanu vakcinēties un datu ievadi vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā, kā arī citiem ar vakcināciju saistītiem jautājumiem."

28. Izteikt 14. punktu šādā redakcijā:

"14. Lai veiktu vakcināciju pret šo noteikumu 3. un 44.1 punktā minētajām infekcijas slimībām, Nacionālais veselības dienests nodrošina vakcīnu, vakcinācijas piederumu, uzglabāšanas, loģistikas un, ja nepieciešams, utilizācijas pakalpojumu iegādi tām vakcīnām, kas ir valsts īpašumā un atrodas zāļu lieltirgotavās, ar kurām Nacionālais veselības dienests ir noslēdzis līgumu publisko iepirkumu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā."

29. Izteikt 14.1 punktu šādā redakcijā:

"14.1 Zāļu lieltirgotavas, ar kurām Nacionālais veselības dienests ir noslēdzis līgumu atbilstoši šo noteikumu 14. punktam, nodrošina vakcīnu uzglabāšanu un to piegādi vakcinācijas iestādēm saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegtajiem vakcīnu pasūtījumu datiem līdz attiecīgā mēneša pēdējam datumam. Vakcīnu piegādi ārpus kārtējā pasūtījuma saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegtajiem datiem un atbilstoši piegādes līguma nosacījumiem zāļu lieltirgotava nodrošina piecu darbdienu laikā. Vitāli svarīgas un epidemioloģiski nozīmīgas vakcīnas (piemēram, vakcīna pret trakumsērgu, difteriju, stingumkrampjiem, poliomielītu, B hepatītu, tuberkulozi, masalām, masaliņām, epidēmisko parotītu), kuru piegāde saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegtajiem datiem un atbilstoši līguma nosacījumiem jānodrošina ārpus kārtējā pasūtījuma, zāļu lieltirgotava piegādā 24 stundu laikā no Slimību profilakses un kontroles centra pasūtījuma saņemšanas brīža."

30. Papildināt ar 14.2 punktu šādā redakcijā:

"14.2 Nacionālajam veselības dienestam ir tiesības slēgt glabājuma līgumus ar komersantiem un ārstniecības iestādēm par vakcīnu uzglabāšanu, ja ir īpaši vakcīnu uzglabāšanas nosacījumi."

31. Izteikt 17.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"17.1. dezinfekcijas līdzekļi vakcinācijas procesa nodrošināšanai;".

32. Izteikt 17.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"17.4. anafilaktiskā šoka terapijas līdzekļi (atbilstoši šoka vadības algoritmam);".

33. Izteikt 17.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"17.8. dūrienizturīgs konteiners lietoto adatu, materiālu un šļirču savākšanai, maisi bīstamo atkritumu (piemēram, individuālo aizsardzības līdzekļu) savākšanai;".

34. Papildināt ar 17.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"17.9. individuālie aizsardzības līdzekļi nepieciešamajā daudzumā."

35. Svītrot 18.4 punktu.

36. Svītrot 22. punktu.

37. Izteikt 24. punktu šādā redakcijā:

"24. Pirms vakcinācijas ārstniecības persona informē vakcinējamo personu vai tās likumisko pārstāvi:
24.1. par vakcīnas efektivitāti infekcijas slimības profilaksē, aizsardzības efekta ilgumu un ieteicamo vakcinācijas atkārtošanu;
24.2. par organisma reakciju, kas var rasties vakcinējoties vai pēc vakcinācijas;
24.3. par profilakses pasākumiem, lai samazinātu iespējamo blakusparādību smagumu, un gadījumiem, kad nepieciešama ārstniecības personas palīdzība."

38. Izteikt 26.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"26.1. par vakcinācijas absolūtās kontrindikācijas vai relatīvo kontrindikāciju noskaidrošanu. Ja vakcinējamai personai konstatēta relatīva kontrindikācija vai nepieciešams ievērot piesardzību citu iemeslu dēļ, attiecīgā persona vai viņas likumiskais pārstāvis tiek informēts par laiku, kad nepieciešams ierasties uz atkārtotu apskati vai vakcināciju;".

39. Izteikt 26.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"26.2. par vakcinācijas higiēniskā un pretepidēmiskā režīma prasību ievērošanu, par vakcīnas pareizu sagatavošanu un ievadīšanu atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai, kā arī par vakcinējamo personu plūsmas organizēšanu un vakcinējamās personas novērošanu pēcvakcinācijas periodā, lai sniegtu neatliekamo medicīnisko palīdzību iespējamas anafilakses attīstības gadījumā, vai konsultācijas sniegšanu, ja vakcinētajai personai ir konstatēts nevēlams notikums pēc vakcinācijas, tai skaitā iespējama vakcinācijas izraisīta komplikācija jeb blakusparādība;".

40. Izteikt 26.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"26.3. par to, lai pacientam saskaņā ar vakcinācijas kalendāru veiktu visas nepieciešamās un atbilstoši veselības stāvoklim iespējamās vakcinācijas;".

41. Papildināt ar 26.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"26.4. par racionālu vakcīnu pasūtīšanu un izlietošanu un savlaicīgu vakcīnu ievades faktu reģistrāciju vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā."

42. Izteikt 27.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"27.3. skaidrot vakcinācijas nozīmi un, ja vakcinācija nav iekļauta vakcinācijas kalendārā, ieteikt personām, kas pieder pie riska grupām, vakcinēties pret noteiktu infekcijas slimību atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē publicētajām rekomendācijām, individuālajam riskam vai medicīniskajām indikācijām."

43. Izteikt 28. punktu šādā redakcijā:

"28. Ja vakcinējamā persona vai pacienta likumiskais pārstāvis atsakās no vakcinācijas, ārstniecības personas pienākums ir izskaidrot minētajai personai attiecīgā profilakses pasākuma nozīmi individuālās un sabiedrības veselības aizsardzībā. Ja vakcinējamā persona vai pacienta likumiskais pārstāvis nemaina lēmumu par atteikšanos no vakcinācijas, ārstniecības persona:
28.1. klātienes vizītes laikā atbilstoši šo noteikumu 9. pielikumam rakstiski noformē informēto atteikumu no vakcinācijas. Aizpildīto atteikuma veidlapu paraksta vakcinējamā persona vai pacienta likumiskais pārstāvis;
28.2. neraugoties uz personas vai pacienta likumiskā pārstāvja rakstiski noformēto informēto atteikumu no vakcinācijas, ārstniecības persona turpina sniegt personai vai viņas likumiskajam pārstāvim informāciju par vakcīnu drošību un vakcinācijas nozīmi."

44. Svītrot 29. punktu.

45. Izteikt 33.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"33.4. personas, tai skaitā pašnodarbinātās personas, kuras sniedz manikīra un pedikīra pakalpojumus, kā arī saistītas ar tetovēšanas un ādas caurduršanas procedūrām."

46. Izteikt 38. punktu šādā redakcijā:

"38. Lai saņemtu šo noteikumu 30. punktā minēto vakcīnu, darba devējs vai darbinieks informē vakcinācijas iestādi par nepieciešamo vakcināciju. Vakcinācijas iestāde saskaņā ar šo noteikumu 10. un 13. punktu plāno, pasūta un saņem vakcīnas, norādot vakcinācijas mērķi, vai normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos iegādājas vakcīnas tieši no licencētām zāļu lieltirgotavām, ja lieltirgotava nodrošina vakcīnu uzglabāšanu un transportēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām."

47. Izteikt IV1 nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"IV1. Valsts apmaksāta vakcinācija pret sezonālo gripu un Covid-19".

48. Izteikt 44.1 punktu šādā redakcijā:

"44.1 Šo noteikumu 2.2 punktā minētās vakcinācijas iestādes atbilstoši pieejamajam pretgripas vakcīnu apjomam veic no valsts budžeta līdzekļiem apmaksātu vakcināciju pret sezonālo gripu personām, kas pieder šādām riska grupām:
44.11. bērni vecumā no 6 līdz 23 mēnešiem (ieskaitot);
44.12. bērni vecumā no 24 mēnešiem līdz 17 gadiem (ieskaitot), kuri pieder pie šādām veselības riska grupām:
44.12.1. bērni ar hroniskām plaušu slimībām;
44.12.2. bērni ar hroniskām kardiovaskulārām slimībām neatkarīgi no to cēloņa;
44.12.3. bērni ar hroniskām vielmaiņas slimībām;
44.12.4. bērni ar hroniskām nieru slimībām;
44.12.5. bērni ar imūndeficītu;
44.12.6. bērni, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju;
44.12.7. bērni, kuri ilgstoši saņem terapiju ar ac. acetylsalicylicum;
44.13. grūtnieces;
44.14. ārstniecības personas un ārstniecības atbalsta personas, kuras, pildot darba pienākumus, ir tuvā kontaktā ar pacientiem;
44.15. ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju darbinieki, kuri, pildot darba pienākumus, ir tuvā kontaktā ar klientiem;
44.16. ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klienti;
44.17. personas vecumā no 60 gadiem;
44.18. pieaugušie, kuri pieder pie šādām veselības riska grupām:
44.18.1. personas ar hroniskām plaušu slimībām;
44.18.2. personas ar hroniskām kardiovaskulārām slimībām neatkarīgi no to cēloņa;
44.18.3. personas ar hroniskām vielmaiņas slimībām;
44.18.4. personas ar hroniskām nieru slimībām;
44.18.5. personas ar imūndeficītu;
44.18.6. personas, kuras saņem imūnsupresīvu terapiju;
44.18.7. personas ar psihiskām slimībām."

49. Izteikt 44.2 punktu šādā redakcijā:

"44.2 Slimību profilakses un kontroles centrs, pamatojoties uz vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā reģistrētajiem vakcīnu ievades faktiem un vakcīnu pasūtījumiem, novērtē šo noteikumu 44.1 punktā minēto riska grupu vakcinācijas norisi un vakcīnas atlikuma apjomu un, ja Slimību profilakses un kontroles centrs secina, ka ir izveidojies pārmērīgs no valsts pamatbudžeta finansēto vakcīnu atlikums, tas informē ārstniecības iestādes, kurām ir noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu par pretgripas vakcinācijas veikšanu, ka no valsts budžeta līdzekļiem apmaksātu vakcināciju pret sezonālo gripu var veikt:
44.21. no novembra (precīzu datumu nosaka Slimību profilakses un kontroles centrs) - bērniem no 24 mēnešu līdz 17 gadu (ieskaitot) vecumam un iedzīvotājiem vecuma grupā virs 50 gadiem;
44.22. no decembra (precīzu datumu nosaka Slimību profilakses un kontroles centrs) - ikvienam iedzīvotājam."

50. Papildināt ar 44.3 punktu šādā redakcijā:

"44.3 Ārstniecības personas, tai skaitā ģimenes ārsti, atbilstoši vakcinācijai nepieciešamajam devu skaitam vakcināciju pret Covid-19 rekomendē šādiem to aprūpē reģistrētajiem pacientiem:
44.31. personām, kas vecākas par 65 gadiem;
44.32. personām ar hroniskām slimībām atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē publicētajā Covid-19 vakcinācijas rokasgrāmatā noteiktajam hronisko slimību sarakstam;
44.33. ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem;
44.34. grūtniecēm."

51. Papildināt ar 44.4 punktu šādā redakcijā:

"44.4 Ārstniecības iestādes pienākums ir organizēt ārstniecības iestādē strādājošo ārstniecības personu un to ārstniecības atbalsta personu vakcināciju pret sezonālo gripu un Covid-19, kas nonāk saskarē ar pacientiem."

52. Papildināt ar 44.5 punktu šādā redakcijā:

"44.5 Ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pienākums ir organizēt institūcijas klientu un darbinieku vakcināciju pret sezonālo gripu un Covid-19."

53. Papildināt ar 44.6 punktu šādā redakcijā:

"44.6 Vakcīnu pret Covid-19 savā dzīvesvietā drīkst saņemt:
44.61. persona ar smagiem neatgriezeniskiem funkcionāliem traucējumiem, kuru dēļ personai ir ierobežota iespēja atstāt savu dzīvesvietu;
44.62. persona, kas ir vecāka par 80 gadiem;
44.63. persona, kas ir vecāka par 70 gadiem un kurai medicīnisku iemeslu dēļ ir ierobežota iespēja atstāt savu dzīvesvietu."

54. Papildināt ar 44.7 punktu šādā redakcijā:

"44.7 Šo noteikumu 44.6 punktā minēto personu vakcināciju dzīvesvietā organizē personas ģimenes ārsts atbilstoši Nacionālā veselības dienesta tīmekļvietnē publicētajai kārtībai par vakcinācijas organizēšanu dzīvesvietā."

55. Papildināt ar 44.8 punktu šādā redakcijā:

"44.8 Nacionālais veselības dienests nodrošina personām iespēju pieteikties vakcinācijai pret Covid-19 un/vai vakcinācijai pret sezonālo gripu tiešsaistē, izmantojot vakcinācijas informācijas sistēmu (Vienotais vakcinācijas tīkls (ViVaT))."

56. Papildināt ar 44.9 punktu šādā redakcijā:

"44.9 Vakcinācijas informācijas sistēmā iekļauj šādus datus:
44.91. par vakcinējamo personu - vārds (vārdi), uzvārds, personas kods (identifikācijas numurs), vēlamā vakcinēšanās ģeogrāfiskā vieta, kontaktinformācija (tālrunis un/vai elektroniskā pasta adrese), faktiskā dzīvesvietas adrese (ja nepieciešama izbraukuma vakcinācija), personas veselības dati (vakcinācija pret Covid-19, laboratoriski apstiprināta SARS-CoV-2 infekcija);
44.92. par vakcinējamās personas piederību riska grupai, kam nepieciešama vakcinācija (personas vecums, nodarbošanās, hroniskas slimības diagnoze);
44.93. atzīmi par personas izteiktu vēlmi vakcinēties pret Covid-19 un/vai sezonālo gripu;
44.94. par pierakstu vakcinācijai pret Covid-19 un/vai vakcinācijai pret sezonālo gripu (laiks, vakcinācijas veikšanas vieta)."

57. Papildināt ar 44.10 punktu šādā redakcijā:

"44.10 Šo noteikumu 44.9 punktā minētos datus vakcinācijas informācijas sistēmā iekļauj:
44.101. Nacionālais veselības dienests no tā pārziņā esošajām informācijas sistēmām vai saņemot pieteikumu vakcinācijai pret Covid-19 un/vai vakcinācijai pret sezonālo gripu (pa tālruni vai klientu apkalpošanas centrā);
44.102. persona, kas piesaka vakcināciju pret Covid-19 un/vai vakcināciju pret sezonālo gripu, izmantojot vakcinācijas informācijas sistēmas portālu manavakcina.lv;
44.103. ārstniecības persona - par personu, kura vērsusies vakcinācijas iestādē, lai pieteiktos vakcinācijai pret Covid-19 un/vai vakcinācijai pret sezonālo gripu, - izmantojot ārstniecības iestādes informācijas sistēmu, kas integrēta ar vakcinācijas informācijas sistēmu."

58. Papildināt ar 44.11 punktu šādā redakcijā:

"44.11 Vakcinācijas informācijas sistēmā iekļautajiem datiem šajos noteikumos noteiktajos gadījumos un apjomā var piekļūt:
44.111. Nacionālais veselības dienests, lai reģistrētu vai atsauktu vakcinācijas pieteikumu, kā arī lai identificētu personas, kurām ir nepieciešama valsts apmaksāta vakcinācija pret Covid-19 un/vai vakcinācija pret sezonālo gripu, un lai veidotu vakcinējamo personu sarakstu nodošanai vakcinācijas iestādēm, kuras veiks vakcināciju pret Covid-19 un/vai sezonālo gripu;
44.112. vakcinācijas iestāde, kura veic vakcināciju pret Covid-19 un/vai sezonālo gripu, izmantojot vakcinācijas informācijas sistēmas saskarnes, lai reģistrētu vai atsauktu vakcinācijas pieteikumu, kas saņemts pa telefonu, kā arī lai organizētu vakcināciju vai informētu vakcinējamo personu par izmaiņām vakcinācijas pierakstā."

59. Papildināt ar 44.12 punktu šādā redakcijā:

"44.12 Lai identificētu personas, kurām nepieciešama valsts apmaksāta vakcinācija pret Covid-19 un/vai vakcinācija pret sezonālo gripu, Nacionālajam veselības dienestam ir tiesības šo noteikumu 44.92. apakšpunktā minētos datus salīdzināt ar:
44.121. Nacionālā veselības dienesta pārziņā esošo veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas norēķinu sistēmu "Vadības informācijas sistēma";
44.122. Nacionālā veselības dienesta pārziņā esošo vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu;
44.123. Slimību profilakses un kontroles centra pārziņā esošo ar noteiktām slimībām slimojošo pacientu reģistru."

60. Papildināt ar 44.13 punktu šādā redakcijā:

"44.13 Lai identificētu personas, kurām nepieciešama valsts apmaksāta vakcinācija pret Covid-19 un/vai vakcinācija pret sezonālo gripu, vakcinācijas informācijas sistēmā tiek apstrādāti dati par personas vecumu, hroniskām slimībām, iepriekšējo vakcināciju pret Covid-19 vai laboratoriski apstiprinātu SARS-CoV-2 infekciju."

61. Papildināt ar 44.14 punktu šādā redakcijā:

"44.14 10 darbdienu laikā pēc vakcinācijas pieteikuma beigu termiņa vakcinācijas informācijas sistēmā iekļautie dati tiek dzēsti."

62. Izteikt 45.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"45.2. ārstniecības personu tiesības veikt vakcināciju atbilstoši noteiktajām kompetencēm, kā arī medicīnisko dokumentāciju un vakcinācijas iestādes nodrošinājumu ar anafilaktiskā šoka terapijas līdzekļiem;".

63. Izteikt 47. punktu šādā redakcijā:

"47. Ja netiek ievērotas vakcinācijas higiēnas un epidemioloģiskās drošības prasības, Veselības inspekcijas amatpersonām ir tiesības pieņemt lēmumu par vakcinācijas apturēšanu attiecīgajā vakcinācijas iestādē. Par pieņemto lēmumu attiecīgā iestāde nekavējoties informē Slimību profilakses un kontroles centru un Nacionālo veselības dienestu."

64. Papildināt ar 73. punktu šādā redakcijā:

"73. Šo noteikumu 10.2. apakšpunktā minētās informācijas sniegšanu vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā vai ar vienotās veselības informācijas sistēmas starpniecību visas ārstniecības iestādes, kas veic vakcināciju ar vakcīnām, kas iegādātas par valsts budžeta līdzekļiem, nodrošina ar 2024. gada 1. janvāri."

65. Papildināt ar 74. punktu šādā redakcijā:

"74. Šo noteikumu 10.3 punkts stājas spēkā 2025. gada 1. janvārī. Līdz 2024. gada 31. decembrim vakcinācijas un to piederumu pārvaldības sistēmas pārzinis ir Nacionālais veselības dienests."

66. Papildināt ar 75. punktu šādā redakcijā:

"75. Līdz 2024. gada 31. janvārim ģimenes ārsti iesniedz Slimību profilakses un kontroles centram pārskatu par 2023. gadā vakcinētajām personām katrā ģimenes ārsta praksē atsevišķi, aizpildot atbilstoši vakcinācijas kalendāram vakcinēto personu pārskata veidlapu (5. pielikums). Šo noteikumu 5. pielikums ir spēkā līdz 2024. gada 31. janvārim."

67. Papildināt ar 76. punktu šādā redakcijā:

"76. Šo noteikumu 3.9. apakšpunkts ir spēkā līdz 2026. gada 31. decembrim."

68. Izteikt 2. pielikumu jaunā redakcijā (1. pielikums).

69. Svītrot 3. pielikumu.

70. Izteikt 6. pielikumu jaunā redakcijā (2. pielikums).

71. Svītrot 8. pielikumu.

72. Papildināt ar 9. pielikumu (3. pielikums).

Ministru prezidente E. Siliņa

Veselības ministrs H. Abu Meri

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 9. janvāra
noteikumiem Nr. 20

"2. pielikums
Ministru kabineta
2000. gada 26. septembra
noteikumiem Nr. 330

Pieaugušo vakcinācija pret difteriju un stingumkrampjiem

1. Pieaugušo balstvakcinācija* pret difteriju un stingumkrampjiem, izņemot grūtnieces**

Intervāls pēc iepriekšējās vakcinācijas pret difteriju un stingumkrampjiem Indikācija vakcinācijai Vakcīna
10 gadi pēc pilna plānveida vakcinācijas kursa pabeigšanas*** Balstvakcinācija

Td

(viena deva)

Turpmāk ik 10 gadus Balstvakcinācija

Td

(viena deva)

2. To pieaugušo balstvakcinācija pret difteriju un stingumkrampjiem, kuriem ir nokavēts balstvakcinācijas termiņš, izņemot grūtnieces**

Laika periods pēc pēdējās balstvakcinācijas Indikācija vakcinācijai Vakcīna
Ilgāk par 10 gadiem Balstvakcinācija

Td

(viena deva)

Turpmāk ik 10 gadus Balstvakcinācija

Td

(viena deva)

3. To pieaugušo pamatvakcinācija un balstvakcinācija pret difteriju un stingumkrampjiem, kuri iepriekš nav vakcinēti pret difteriju un stingumkrampjiem, izņemot grūtnieces**

Deva Intervāls starp vakcinācijām
Pamatvakcinācija

1. deva

(DTaP-IPV)
Pirmajā ārstniecības personas apmeklējuma reizē

2. deva

(DTaP-IPV)
1-1,5 mēnešus pēc pirmās devas ievadīšanas

3. deva

(DTaP-IPV)
6-12 mēnešus pēc otrās devas ievadīšanas
Pirmā balstvakcinācija (Td) 10 gadus pēc pamatvakcinācijas
Otrā balstvakcinācija un nākamās balstvakcinācijas (Td) Skatīt 1. punktu

Piezīmes.

1. * Balstvakcinācija - atkārtota vakcīnas ievadīšana, lai, stimulējot imunoloģiskās atmiņas mehānismu, palielinātu specifisko antivielu līmeni.

2. ** Ja pamatvakcinācija vai balstvakcinācija pret difteriju un stingumkrampjiem tiek veikta grūtniecei, tiek izmantota kombinētā vakcīna, kas satur difterijas un stingumkrampju toksoīdu ar samazinātu difterijas toksoīda daudzumu un garā klepus bezšūnu komponentu (Tdap).

3. *** Pilns plānveida vakcinācijas kurss - ir saņemtas visas difterijas un stingumkrampju vakcīnu devas atbilstoši bērnu vakcinācijas kalendāram.

4. Td - difterijas un stingumkrampju toksoīds ar samazinātu difterijas toksoīda daudzumu.

5. DTaP-IPV - kombinētā vakcīna pret difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu, poliomielītu."

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 9. janvāra
noteikumiem Nr. 20

"6. pielikums
Ministru kabineta
2000. gada 26. septembra
noteikumiem Nr. 330

Vakcinācijas iestādes, kurās veic vakcināciju pret dzelteno drudzi

1. Akciju sabiedrība "Latvijas Jūras medicīnas centrs".

2. Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Diplomātiskā servisa medicīnas centrs".

3. Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Kronoss".

4. Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "VIA UNA".

5. Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Veselības centrs 4".

6. Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca".

7. Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca".

8. Vecliepājas primārās veselības aprūpes centrs.

9. Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Daugavpils reģionālā slimnīca".

10. Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca".

11. Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca"."

 

3. pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 9. janvāra
noteikumiem Nr. 20

"9. pielikums
Ministru kabineta
2000. gada 26. septembra
noteikumiem Nr. 330

Atteikums no vakcinācijas

Atteikums no vakcinācijas (bērnam)

Obligāti aizpildāmie lauki ir atzīmēti ar zvaigznīti (*)

Pacienta vārds, uzvārds (*) Pacienta dzimšanas datums (*)
   

Likumiskā pārstāvja/pilnvarotās personas vārds, uzvārds

 

 

Ārstniecības personas vārds, uzvārds (*)

Ārstniecības iestādes nosaukums, adrese, tālruņa numurs (*)

   

Ārsts vizītes laikā izskaidroja, ka bērnam jāsaņem šāda vakcīna(-as) (*) (atzīmēt atbilstošo):

Rekomendēts Vakcīna pret Atsakos
difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu, poliomielītu, b tipa Haemophilus influenzae infekciju, B hepatītu
difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu, poliomielītu, b tipa Haemophilus influenzae infekciju
pneimokoku infekciju
rotavīrusu infekciju
masalām, masaliņām, epidēmisko parotītu
difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu, poliomielītu
difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu
difteriju, stingumkrampjiem
cilvēka papilomas vīrusa infekciju
vējbakām
B hepatītu
tuberkulozi
sezonālo gripu
ērču encefalītu

trakumsērgu

Covid-19

Vizītes laikā ārsts skaidri un nepārprotami informēja par bērnam rekomendēto vakcīnu, vakcīnnovēršamām infekcijas slimībām un to profilaksi. Man bija iespēja uzdot visus interesējošos jautājumus par rekomendēto vakcīnu, un ārsts sniedza uz tiem atbildes.

Esmu informēts/-a par:

mērķi un nepieciešamību vakcinēt bērnu ar rekomendēto vakcīnu(-ām) (*)
rekomendētās vakcinācijas priekšrocībām (*)
iespējamajiem riskiem, bērnam nesaņemot rekomendēto vakcīnu (*)

Neraugoties uz man sniegto informāciju, es atsakos vakcinēt bērnu, jo (norādīt apsvērumus/pamatojumu):

 

 

Šis atteikums neliedz bērnam vakcinēties turpmāk.

14 gadu vecumu sasniedzis pacients ir tiesīgs patstāvīgi lemt par savu ārstniecību. No 14 gadu vecuma nepilngadīga pacienta vakcinācija ir pieļaujama, ja saņemta pacienta piekrišana.

Pacienta/likumiskā pārstāvja/pilnvarotās personas paraksts (*) Datums (*)
   

 

Ārstniecības personas paraksts (*) Datums (*)
   

Atteikums no vakcinācijas (pieaugušajam)

Obligāti aizpildāmie lauki ir atzīmēti ar zvaigznīti (*)

Pacienta vārds, uzvārds (*) Pacienta dzimšanas datums (*)
   

Likumiskā pārstāvja vārds, uzvārds

 

 

Ārstniecības personas vārds, uzvārds (*)

Ārstniecības iestādes nosaukums, adrese, tālruņa numurs (*)

   

Ārsts vizītes laikā izskaidroja, ka man jāsaņem šāda vakcīna(-as) (*) (atzīmēt atbilstošo):

Rekomendēts Vakcīna pret Atsakos
difteriju, stingumkrampjiem
difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu (grūtniecēm)
sezonālo gripu
trakumsērgu
Covid-19

Vizītes laikā ārsts sniedza informāciju par rekomendēto vakcīnu un vakcīnnovēršamām infekcijas slimībām un to profilaksi. Man bija iespēja uzdot visus interesējošos jautājumus par rekomendēto vakcīnu, un ārsts uz tiem sniedza atbildes.

Esmu informēts par:

mērķi un nepieciešamību vakcinēties ar rekomendēto vakcīnu(-ām) (*)
rekomendētās vakcinācijas priekšrocībām (*)
iespējamajiem riskiem, nesaņemot rekomendēto vakcīnu (*)

Neraugoties uz man sniegto informāciju, es atsakos no vakcinācijas, jo (norādīt apsvērumus/pamatojumu):

 

 

Šis atteikums neliedz vakcinēties turpmāk.

Pacienta/likumiskā pārstāvja paraksts (*) Datums (*)
   

 

Ārstniecības personas paraksts (*) Datums (*)
   

"

11.01.2024