Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta rīkojums Nr. 799

Rīgā 2023. gada 23. novembrī (prot. Nr. 58 58. §)
Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Valsts aizsardzības korporācija" dibināšanu

1. Saskaņā ar Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 5. panta pirmo daļu un 42. pantu un Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. panta pirmās daļas 2. punktu dibināt sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Valsts aizsardzības korporācija" (turpmāk – kapitālsabiedrība).

2. Kapitālsabiedrības vispārējais stratēģiskais mērķis ir ieguldījumu pārvaldīšana valsts aizsardzības industrijā un ar militāro preču ražošanas attīstību saistīto procesu koordinēšana, veicinot valsts aizsardzības industrijas attīstību un tās piegādes ķēžu darbības nepārtrauktību.

3. Noteikt, ka kapitālsabiedrība veic šādus uzdevumus:

3.1. veic visaptverošu ieguldījumu pārvaldīšanu valsts aizsardzības industrijā un ar ražošanu saistīto procesu koordinēšanu;

3.2. īsteno un stimulē Eiropas Savienības finansējuma instrumentu un fondu līdzekļu apguvi, veidojot nacionālu un pārrobežu sadarbību, tai skaitā ieguldot kapitālu jau esošos Latvijas militārās ražošanas uzņēmumos, kuriem nepieciešamas šādas investīcijas, lai celtu to ražošanas kapacitāti;

3.3. atbilstoši Aizsardzības ministrijas definētajai nepieciešamībai, izmantojot līdzdalību citos uzņēmumos, īsteno kritiski nozīmīgu rezervju veidošanu, lai nodrošinātu šo rezervju uzkrāšanu, saglabāšanu un atjaunošanu;

3.4. pastarpināti nodrošina aizsardzības resoram kritiski nepieciešamo militāro preču vai to sastāvdaļu un tehnoloģiju ražošanu un integrāciju.

4. Kapitālsabiedrība, iegūstot līdzdalību citos uzņēmumos, nodrošina, ka privātā partnera saimnieciskā darbība netiek šķērssubsidēta.

5. Kapitālsabiedrības pamatkapitāls ir 500 000 euro ar iespēju to palielināt līdz 2 000 000 euro.

6. Saskaņā ar Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 10. panta pirmās daļas 1. punktu iecelt Aizsardzības ministriju par valsts kapitāla daļu turētāju.

7. Kapitālsabiedrības dibināšanas pamatkapitāla maksu segt no Aizsardzības ministrijai budžeta apakšprogrammā 22.12.00 "Nacionālo bruņoto spēku uzturēšana" 2023. gadā piešķirtajiem līdzekļiem.

8. Aizsardzības ministrijai izdevumus, kas saistīti ar kapitālsabiedrības reģistrāciju, segt no Aizsardzības ministrijai budžeta apakšprogrammā 22.12.00 "Nacionālo bruņoto spēku uzturēšana" 2023. gadā piešķirtajiem līdzekļiem.

9. Aizsardzības ministrijai līdz 2023. gada 31. decembrim nodrošināt pieteikuma iesniegšanu kapitālsabiedrības ierakstīšanai komercreģistrā.

Ministru prezidente E. Siliņa

Aizsardzības ministrs A. Sprūds
23.11.2023