Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 663

Rīgā 2023. gada 21. novembrī (prot. Nr. 58 22. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 11. decembra noteikumos Nr. 793 "Studiju virzienu atvēršanas un akreditācijas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Augstskolu likuma
55.3 panta piekto, septīto un divpadsmito daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2018. gada 11. decembra noteikumos Nr. 793 "Studiju virzienu atvēršanas un akreditācijas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2018, 252. nr.) šādus grozījumus:

1. Svītrot 1.6. apakšpunktu.

2. Izteikt 2.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.2. lemj par izmaiņu izdarīšanu akreditēta studiju virziena un tam atbilstošo studiju programmu akreditācijas datos izglītības programmu reģistrā;".

3. Izteikt 2.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.5. lemj par studiju programmas iekļaušanu attiecīgajā akreditētajā studiju virzienā, ja augstskola vai koledža divu gadu laikā pēc licencētās studiju programmas īstenošanas uzsākšanas ir saņēmusi divu Akadēmiskās informācijas centra apstiprinātu ekspertu (no kuriem vismaz viens ir ārvalsts eksperts) vērtējumu par studiju programmu atbilstoši šo noteikumu 17. punktam. Līdz minētā lēmuma pieņemšanai akreditētajam studiju virzienam atbilstošas studiju programmas atbilstību Augstskolu likuma 1. panta 1.1 punktā minētajam nosacījumam (ja studiju programma licencēta pēc attiecīgā studiju virziena akreditācijas) apliecina Studiju kvalitātes komisijas lēmums par šādas studiju programmas licencēšanu. Informāciju par šādas studiju programmas licencēšanu Akadēmiskās informācijas centrs ievada izglītības programmu reģistrā pie attiecīgā akreditētā studiju virziena;".

4. Papildināt ar 2.5.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.5.1 pirms Studiju kvalitātes komisijas lēmumā norādītā studiju virziena akreditācijas termiņa beigām, ja tas ir sešus gadus ilgs, lemj par tādas studiju programmas atkārtotu vērtējumu, kura studiju virziena akreditācijas ietvaros vai šo noteikumu 2.5. apakšpunktā noteiktās procedūras ietvaros ir saņēmusi novērtējumu "viduvēji";".

5. Izteikt 7.6.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.6.1. atzinumus par valsts dibinātās augstskolas vai koledžas jaunā studiju virziena atbilstību Latvijas Ilgtspējīgas attīstības stratēģijai, Nacionālajam attīstības plānam un citiem attīstības plānošanas dokumentiem, tai skaitā izvērtējot nepieciešamos cilvēkresursus attiecīgajā jomā un to profesionālo kompetenci atbilstoši tam, kādus speciālistus sagatavos jaunā studiju virziena ietvaros, īstenojot plānoto studiju programmu. Minētos atzinumus sniedz Ekonomikas ministrija, Augstākās izglītības padome un tā ministrija, kuras kompetencei atbilst jaunais studiju virziens;".

6. Izteikt 14. punktu šādā redakcijā:

"14. Ņemot vērā studiju virzienam atbilstošo studiju programmu skaitu un studiju virzienam atbilstošo studiju programmu īstenošanu augstskolas vai koledžas filiālēs, aģentūra studiju virziena un tam atbilstošo studiju programmu novērtēšanai apstiprina ne mazāk kā piecus ekspertus. Augstskolu vai koledžu ekspertu grupas darbā bez balsstiesībām var piedalīties Latvijas Studentu apvienības un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības deleģēti novērotāji. Novērotāji darbojas saskaņā ar aģentūras izstrādāto kārtību un izdevumus sedz no saviem līdzekļiem."

7. Izteikt 30. punktu šādā redakcijā:

"30. Par Augstskolu likuma prasībām atbilstošām uzskata un akreditētajā studiju virzienā iekļauj tās studiju virzienam atbilstošās studiju programmas, kuras saņēmušas vērtējumu "izcili", "labi" un "viduvēji"."

8. Izteikt 31. punktu šādā redakcijā:

"31. Centrs 10 darbdienu laikā pēc Studiju kvalitātes komisijas lēmuma pieņemšanas nosūta attiecīgo lēmumu augstskolai vai koledžai un lēmuma kopiju - Izglītības un zinātnes ministrijai. Ja Studiju kvalitātes komisija pieņēmusi lēmumu par studiju virziena akreditāciju, studiju programmas iekļaušanu akreditētajā studiju virzienā, izmaiņām studiju virziena akreditācijā vai studiju virziena akreditācijas datos, centrs, ievērojot Augstskolu likumā noteikto termiņu un normatīvo regulējumu par Valsts izglītības informācijas sistēmu, attiecīgo informāciju ievada izglītības programmu reģistrā."

9. Papildināt ar 31.1 punktu šādā redakcijā:

"31.1 Augstskolai vai koledžai, kurai uz sešiem gadiem akreditētajam studiju virzienam atbilst studiju programma ar kārtējā akreditācijā saņemto vērtējumu "viduvēji", ir tiesības šo studiju programmu iesniegt atkārtotam novērtējumam, ja vienlaikus:
31.11. ir novērsti trūkumi, kuru dēļ studiju programmas vērtējums ir bijis "viduvēji";
31.12. līdz studiju virziena akreditācijas termiņa beigām ir palikuši ne mazāk kā divi gadi."

10. Papildināt ar 31.2 punktu šādā redakcijā:

"31.2 Augstskolai vai koledžai, kurai uz diviem gadiem akreditētajam studiju virzienam atbilst studiju programma ar kārtējā akreditācijā saņemto vērtējumu "viduvēji", ir tiesības šo studiju programmu iesniegt atkārtotam novērtējumam, ja vienlaikus:
31.21. ir novērsti trūkumi, kuru dēļ studiju programmas vērtējums ir bijis "viduvēji";
31.22. studiju programma atbilst studiju virzienam, kuru augstskolas vai koledžas reorganizācijas ietvaros pievienos citas augstskolas vai koledžas tādam pašam studiju virzienam, kuram atbilstošo studiju programmu vērtējums ir "labi" vai "izcili"."

11. Papildināt ar 31.3 punktu šādā redakcijā:

"31.3 Šo noteikumu 31.1 un 31.2  punktā minēto studiju programmu novērtēšanu atbilstoši šajos noteikumos noteiktajai studiju virzienu un tam atbilstošo studiju programmu novērtēšanas un akreditācijas kārtībai organizē centrs, apstiprinot trīs ekspertus, no kuriem vismaz viens ir ārvalsts eksperts un viens - Latvijas Studentu apvienības deleģēts pārstāvis. Novērtēšanu veic atbilstoši šo noteikumu 16. punktam."

12. Svītrot 2. pielikumu.

Ministru prezidente E. Siliņa

Izglītības un zinātnes ministre A. Čakša

24.11.2023