Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 655

Rīgā 2023. gada 14. novembrī (prot. Nr. 57 45. §)
Noteikumi par uzvedības korekcijas programmu personām, kas sodītas par transportlīdzekļa vadīšanu apreibinošu vielu ietekmē
Izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma
22.1 panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā īstenojama uzvedības korekcijas programma personām, kas sodītas par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē (turpmāk – transportlīdzekļa vadītājs), kā arī uzvedības korekcijas programmas:

1.1. uzdevumus, saturu un ilgumu;

1.2. īstenošanai nepieciešamās kvalifikācijas, pieredzes, personāla un telpu pieejamības prasības;

1.3. organizēšanas un norises kārtību.

2. Specializētā medicīniskā komisija pēc transportlīdzekļa vadītāja veselības pārbaudes informē transportlīdzekļa vadītāju, ka transportlīdzekļa vadīšanas tiesības viņš var atgūt tikai pēc dalības uzvedības korekcijas programmā.

3. Divu darbdienu laikā pēc transportlīdzekļa vadītāja veselības pārbaudes specializētā medicīniskā komisija transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā ievada informāciju par to, ka attiecīgais transportlīdzekļa vadītājs transportlīdzekļa vadīšanas tiesības var atgūt tikai pēc dalības uzvedības korekcijas programmā.

4. Uzvedības korekcijas programmas grupu nodarbību organizētāju (turpmāk – pakalpojuma sniedzējs) izvēlas atlases komisija (turpmāk – komisija). Komisijā ir Satiksmes ministrijas, valsts akciju sabiedrības "Ceļu satiksmes drošības direkcija" un Slimību profilakses un kontroles centra deleģēti pārstāvji. Dalībai komisijā var tikt uzaicināti eksperti klīniskajā vai veselības psiholoģijā, kā arī atkarību ārstēšanas un ceļu satiksmes drošības jomā.

5. Pakalpojuma sniedzēju uzskata par atbilstošu, ja tas komisijai ir iesniedzis:

5.1. informāciju par būvnormatīvu, ugunsdrošības un higiēnas noteikumu prasībām atbilstošu telpu pieejamību, kas piemērotas nodarbību norisei;

5.2. informāciju par speciālistu pieejamību;

5.3. detalizētu uzvedības programmas aprakstu.

6. Pakalpojuma sniedzējs noslēdz līgumu par šo noteikumu 15. punktā minēto datu apmaiņu ar valsts akciju sabiedrību "Ceļu satiksmes drošības direkcija".

7. Speciālists, kurš vada nodarbību, atbilst šādiem kritērijiem:

7.1. ir psihologa sertifikāts klīniskās un veselības psiholoģijas profesionālās darbības jomā vai persona ir reģistrēta Psihologu reģistrā klīniskās un veselības psiholoģijas profesionālās darbības jomā un strādā psihologa pārrauga pārraudzībā;

7.2. ir vismaz divu gadu pieredze grupu nodarbību vadīšanā personām ar atkarībām.

8. Uzvedības korekcijas programmas ietvaros veicamie uzdevumi:

8.1. izvērtēt transportlīdzekļu vadītāju motivācijas līmeni dalībai grupā;

8.2. izglītot transportlīdzekļu vadītājus par atkarību izraisošu vielu ietekmi uz dažādām dzīves jomām, īpašu uzmanību pievēršot transportlīdzekļa vadīšanai atkarību izraisošu vielu ietekmē;

8.3. padziļināt transportlīdzekļu vadītāju izpratni par atkarībām un ar tām saistītu uzvedību, kā arī iespēju to mainīt;

8.4. veicināt kritisko domāšanu par atkarību izraisošu vielu lietošanu un transportlīdzekļa vadīšanu atkarību izraisošu vielu ietekmē;

8.5. attīstīt veselīgas uzvedības modeli;

8.6. organizēt un uzturēt labvēlīgu un atbalstošu mikrovidi grupā transportlīdzekļu vadītāju motivācijas veicināšanai.

9. Nodarbību ilgums nav mazāks par 16 akadēmiskajām stundām, un apmācību saturs atbilst šo noteikumu pielikumā noteiktajai programmai.

10. Vienas uzvedības korekcijas programmas grupas dalībnieku skaits nepārsniedz astoņas personas.

11. Vienas nodarbības ilgums nav mazāks par divarpus akadēmiskajām stundām, izņemot pēdējo nodarbību, kuras ilgums ir viena akadēmiskā stunda. Kopējais vienas pilnas nodarbību programmas plāns nepārsniedz astoņas nedēļas.

12. Pakalpojumu sniedzējs piecu darbdienu laikā informē transportlīdzekļa vadītāju par izmaksām, kas saistītas ar dalību programmā, un par nodarbību sākuma datumu un laiku, kas nedrīkst būt vēlāk kā 90 dienas, skaitot no transportlīdzekļa vadītāja aizpildīta pieteikuma saņemšanas. Transportlīdzekļu vadītājs piedalās nodarbībās, pamatojoties uz transportlīdzekļa vadītāja līgumu ar pakalpojuma sniedzēju.

13. Ja pakalpojuma sniedzējs konstatē, ka transportlīdzekļa vadītājs nav apmeklējis visas nodarbības, dalība uzvedības korekcijas programmā nav pabeigta. Ja transportlīdzekļa vadītājs nav apmeklējis kādu no nodarbībām, tā jāapmeklē citas uzvedības korekcijas grupas ietvaros.

14. Transportlīdzekļa vadītājs reģistrējas pirms nodarbības sākuma un pēc nodarbības beigām, apliecinot, ka ir piedalījies nodarbībā.

15. Par transportlīdzekļa vadītāju, kurš pilnā apmērā apmeklējis un ir pabeidzis uzvedības korekcijas programmu, pakalpojuma sniedzējs izdara atzīmi transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

Ministru prezidente E. Siliņa

Satiksmes ministra pienākumu izpildītājs ‒
labklājības ministrs U. Augulis
Pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 14. novembra
noteikumiem Nr. 655
Uzvedības korekcijas programma

Nr.

p. k.

Tēma

Apmācības stundu skaits

1.

Iepazīšanās ar grupas dalībniekiem. Motivācijas nodarbība. Personība un uzvedība

2,5

2.

Ieradums, pieradums, atkarība. Uzvedība, kas veidojas atkarības ietekmē

2,5

3.

Atkarību izraisošas vielas, to ietekme. Atkarību izraisošu vielu ietekme un transportlīdzekļu vadīšana

2,5

4.

Domāšanas kļūdas. Atbildīga uzvedība uz ceļa. Cēloņi un sekas

2,5

5.

Emociju un uzvedības vadība. Stresa vadība

2,5

6.

Problēmu risināšanas stratēģija. Veselīga uzvedība. Atbildīgs lēmums

2,5

7.

Programmas tēmu kopsavilkums. Galvenie secinājumi

1

 

Kopā

16

17.11.2023