Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 630

Rīgā 2023. gada 7. novembrī (prot. Nr. 56 1. §)
Centrālās finanšu un līgumu aģentūras atbalsta sniegšanas un deleģētās sadarbības īstenošanas kārtība attīstības sadarbības projektos
Izdoti saskaņā ar Starptautiskās palīdzības likuma 11. panta otro daļu un 15. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (turpmāk – aģentūra) atbalsta sniegšanas nosacījumus, atbalsta apjomu un sniegšanas kārtību ārvalstu starptautiskās palīdzības finansētāju (turpmāk – ārvalsts finansētājs) finansētos attīstības sadarbības projektos vai programmās (turpmāk – projekts);

1.2. deleģētās sadarbības īstenošanas kārtību, aģentūrai saņemot finanšu līdzekļus no viena vai vairākiem ārvalstu finansētājiem.

2. Aģentūra Latvijas Republikas valsts un pašvaldību institūcijām un privāto tiesību juridiskajām personām (turpmāk – organizācija) sniedz:

2.1. informatīvu atbalstu par iespēju piedalīties ārvalsts finansētāja finansētā projekta īstenošanas konkursā (turpmāk – konkurss) un organizē informatīvus pasākumus par dalību projektos;

2.2. konsultatīvu atbalstu projekta piedāvājuma izstrādē un iesniegšanā dalībai konkursā;

2.3. atbalstu projekta administrēšanas procesā, ja aģentūra uzņemas projekta koordinatora lomu.

3. Aģentūra saskaņo ar Ārlietu ministriju attīstības sadarbības aktivitātes un sniedz atbalstu organizācijām, balstoties uz Latvijas attīstības sadarbības politikas plānošanas dokumentiem, kas nosaka divpusēji un daudzpusēji īstenotās Latvijas attīstības sadarbības politikas mērķus, prioritātes un pamatprincipus.

4. Aģentūra vismaz reizi gadā sagatavo pārskatu par plānotajām un veiktajām attīstības sadarbības aktivitātēm, informējot par to Konsultatīvo padomi attīstības sadarbības politikas jautājumos, un pārskatu ievieto savā tīmekļvietnē.

II. Informācija par iespēju piedalīties konkursā un atbalsta saņemšanu

5. Informāciju par iespēju piedalīties konkursā aģentūra piecu darbdienu laikā no tās saņemšanas ievieto savā tīmekļvietnē un elektroniski izplata tām organizācijām, kuras aģentūrā iesniegušas informāciju atbilstoši šo noteikumu 8. punktam.

6. Organizācija ne vēlāk kā 20 darbdienas pirms norādītā pieteikšanās termiņa elektroniski var vērsties aģentūrā ar pieprasījumu sniegt atbalstu.

7. Organizācija elektroniski var vērsties aģentūrā ar pieprasījumu sniegt informāciju par aktuālajiem konkursiem pieprasījumā norādītajās jomās vai reģionos (valstīs).

8. Organizācija elektroniski var vērsties aģentūrā un Ārlietu ministrijā, lai informētu par savām iespējām un vēlmi piedalīties projektos, tostarp konkrētās attīstības sadarbības jomās vai reģionos (valstīs).

9. Aģentūra 10 darbdienu laikā izvērtē šo noteikumu 6. punktā minēto pieprasījumu un elektroniski informē pieprasījuma iesniedzēju par aģentūras iesaistes iespējām projekta īstenošanā un turpmāko sadarbību, kā arī iespējamo atbalsta apjomu.

10. Aģentūra 10 darbdienu laikā izvērtē šo noteikumu 7. punktā minēto pieprasījumu un elektroniski sniedz  tās rīcībā esošo informāciju pieprasījuma iesniedzējam.

11. Aģentūra var pagarināt šo noteikumu 9. un 10. punktā noteikto termiņu uz laiku, ne ilgāku par 20 darbdienām no pieprasījuma saņemšanas dienas, par to elektroniski paziņojot iesniedzējam.

III. Projekta piedāvājuma sagatavošana un iesniegšana dalībai konkursā

12. Ja organizācija, pamatojoties uz šo noteikumu 9. vai 10. punktā minēto no aģentūras saņemto informāciju, pieņem lēmumu par projekta piedāvājuma sagatavošanu un iesniegšanu dalībai konkursā, tā par savu lēmumu vienas darbdienas laikā elektroniski paziņo aģentūrai.

13. Organizācija trīs darbdienu laikā pēc attiecīgās informācijas saņemšanas no ārvalsts finansētāja elektroniski informē aģentūru par šo noteikumu 12. punktā minētā projekta piedāvājuma izvērtēšanas rezultātiem.

14. Ja divas vai vairākas organizācijas atbilstoši šo noteikumu 12. punktam informē aģentūru, ka plāno sagatavot un iesniegt projekta piedāvājumu vienam un tam pašam konkursam, tad, aģentūrai pārrunās iesaistot Ārlietu ministriju un visus projekta piedāvājuma sagatavotājus, ar aģentūras atbalstu var tikt sagatavots un virzīts iesniegšanai viens projekta piedāvājums. 

15. Ja šo noteikumu 14. punktā minētajā situācijā tiek pieņemts lēmums par kopīga projekta piedāvājuma sagatavošanu un iesniegšanu, aģentūra var uzņemties projekta koordinatora lomu un sagatavot projekta piedāvājumu dalībai konkursā, kā arī nodrošināt tā iesniegšanu norādītajā termiņā, par to elektroniski informējot organizācijas.

16. Ja aģentūra ir projekta koordinators, tā triju darbdienu laikā pēc attiecīgās informācijas saņemšanas elektroniski informē organizācijas par šo noteikumu 15. punktā minētā projekta piedāvājuma izvērtēšanas rezultātiem.

17. Ja Ārlietu ministrija identificē sadarbības iespējas dalībai ārvalsts finansētāja finansētā projekta īstenošanā, tā par to elektroniski informē aģentūru. Aģentūra, iesaistot citas organizācijas un to ekspertus, sagatavo projekta piedāvājumu un iesniedz to ārvalsts finansētājam, saskaņojot ar Ārlietu ministriju.

18. Ja Ārlietu ministrija identificē sadarbības iespējas dalībai deleģētās sadarbības projektā, tā par to elektroniski informē aģentūru. Aģentūra, iesaistot citas organizācijas un to ekspertus, sagatavo deleģētās sadarbības projekta piedāvājumu, un Ārlietu ministrija to iesniedz ārvalsts finansētājam.

IV. Aģentūras koordinētā projekta īstenošana

19. Ja aģentūras koordinētā projekta piedāvājums tiek apstiprināts, aģentūra pirms projekta līguma parakstīšanas slēdz savstarpēju vienošanos ar projektā iesaistītajām organizācijām par projekta īstenošanu un projekta finansējuma sadalījumu.

20. Aģentūra nodrošina projekta līguma parakstīšanu un projekta īstenošanu.

21. Aģentūra sadarbībā ar projektā iesaistītajām organizācijām un atbilstoši projekta nosacījumiem nodrošina projekta īstenošanu, administratīvo un finanšu vadību, kā arī projekta dokumentācijas uzglabāšanu atbilstoši normatīvajiem aktiem.

22. Lai nodrošinātu projekta īstenošanu, ja nepieciešams un ja projektā ir pieejams finansējums, aģentūra uz projekta partnervalsti nosūta projekta vadītāju un citus projektā iesaistītos ekspertus.

23. Aģentūras koordinētā projekta īstenošanai tā no ārvalsts finansētāja saņem finansējumu projekta īstenošanai, vadības un administratīvajām izmaksām un pieskaitāmajām papildu izmaksām. Visus ar projekta īstenošanu saistītos attiecināmos izdevumus sedz no projekta īstenošanai saņemtajiem līdzekļiem atbilstoši projekta līgumā noteiktajām izdevumu likmēm vai limitiem. Saņemtos finanšu līdzekļus aģentūra izlieto attiecīgā projekta īstenošanai un citu ar attīstības sadarbības funkciju un kapacitātes celšanu saistīto pasākumu īstenošanai.

V. Deleģētās sadarbības īstenošana

24. Aģentūra, īstenojot deleģēto sadarbību, saņem finanšu līdzekļus no viena vai vairākiem ārvalstu finansētājiem.

25. Aģentūra slēdz vienošanos ar ārvalsts finansētāju par finanšu līdzekļu saņemšanu projekta īstenošanai, vadības un administratīvajām izmaksām un pieskaitāmajām papildu izmaksām.

26. Saņemtos finanšu līdzekļus aģentūra izlieto atbilstoši šo noteikumu 25. punktā minētās vienošanās nosacījumiem, attiecīgā projekta īstenošanai un citiem ar attīstības sadarbības funkciju un kapacitātes celšanu saistītiem pasākumiem.

27. Aģentūra, saskaņojot ar Ārlietu ministriju, sniedz ārvalsts finansētājam pārskatu par projekta īstenošanas gaitu un finanšu līdzekļu izlietojumu atbilstoši šo noteikumu 25. punktā minētās vienošanās nosacījumos paredzētajai kārtībai un termiņam.

VI. Noslēguma jautājums

28. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2009. gada 12. maija noteikumus Nr. 433 "Deleģētās sadarbības īstenošanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2009, 78. nr.).

Ministru prezidente E. Siliņa

Ārlietu ministrs A. K. Kariņš
10.11.2023