Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 568

Rīgā 2023. gada 10. oktobrī (prot. Nr. 50 19. §)
Noteikumi par tiesiskās aizsardzības procesa uzraugošās personas darbības un atlīdzības noteikšanas principiem
Izdoti saskaņā ar Maksātnespējas likuma 12.5 panta sesto daļu

1. Noteikumi nosaka tiesiskās aizsardzības procesa uzraugošās personas (turpmāk – uzraugošā persona) darbības un atlīdzības noteikšanas principus.

2. Uzraugošā persona nodrošina tiesiskās aizsardzības procesa norises uzraudzību atbilstoši tiesas apstiprinātajam tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānam un maksātnespējas jomu regulējošo normatīvo aktu prasībām, kā arī Maksātnespējas likumā noteiktās disciplinārlietu komisijas izstrādātajam un pieņemtajam uzraugošo personu un maksātnespējas procesa administratoru profesionālās ētikas kodeksam un sekmē parādnieka maksātnespējas atjaunošanu.

3. Uzraugošā persona pēc tiesiskās aizsardzības procesa lietas ierosināšanas un līdz tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna (turpmāk – pasākumu plāns) apstiprināšanai tiesā pilda savus pienākumus un īsteno savas tiesības tādā veidā, lai veicinātu efektīvu un likumīgu tiesiskās aizsardzības procesa mērķa sasniegšanu.

4. Uzraugošā persona, sniedzot vērtējumu par tiesiskās aizsardzības procesa norisi, norāda izvērstu, tiesiski un ekonomiski atbilstošu pamatojumu.

5. Uzraugošā persona atbild par saskaņā ar Maksātnespējas likuma 12.3 panta 1.1 daļu pieaicinātā speciālista veiktajām darbībām tiesiskās aizsardzības procesā.

6. Uzraugošā persona, veicot pasākumu plāna izpildes uzraudzību, gūst pārliecību par faktiski veiktajām darbībām un to atbilstību pasākumu plānam.

7. Uzraugošā persona par savu profesionālo darbību saņem atbilstošu atlīdzību.

8. Uzraugošās personas atlīdzību nosaka proporcionāli parādsaistību, aktīvu vai parādnieka lielumam. Nosakot atlīdzības apmēru, ņem vērā parādnieka un tā darbības, kā arī parādsaistību un kreditoru struktūras sarežģītību.

9. Uzraugošās personas atlīdzības apmēru nosaka atbilstoši parādnieka finansiālajām iespējām, neapdraudot tiesiskās aizsardzības procesa sekmīgu norisi.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 20. jūnija Direktīvas (ES) 2019/1023 par preventīvās pārstrukturēšanas regulējumu, parādsaistību dzēšanu un diskvalifikāciju un ar pārstrukturēšanu, maksātnespēju un parādsaistību dzēšanu saistīto procedūru efektivitātes palielināšanas pasākumiem un ar ko groza Direktīvu (ES) 2017/1132 (Direktīva par pārstrukturēšanu un maksātnespēju).

Ministru prezidentes pienākumu izpildītāja ‒ tieslietu ministre I. Lībiņa-Egnere

Tieslietu ministres vietā - izglītības un zinātnes ministre A. Čakša
13.10.2023