Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 541

Rīgā 2023. gada 26. septembrī (prot. Nr. 47 18. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 9. augusta noteikumos Nr. 534 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 4.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās" 4.2.1.2. pasākuma "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts ēkās" pirmās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Eiropas Savienības struktūrfondu un
Kohēzijas fonda 2014.-2020. gada plānošanas perioda
vadības likuma 20. panta 6. un 13. punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2016. gada 9. augusta noteikumos Nr. 534 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 4.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās" 4.2.1.2. pasākuma "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts ēkās" pirmās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2016, 164., 246. nr.; 2017, 130. nr.; 2018, 137., 217. nr.; 2019, 102. nr.; 2020, 146. nr.; 2021, 122. nr.; 2022, 74. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 37. punktu šādā redakcijā:

"37. Projekta iesniegumā minētās aktivitātes īstenojamas līdz 2023. gada 31. decembrim, izņemot šo noteikumu 53. punktā minētos gadījumus."

2. Izteikt 47. punktu šādā redakcijā:

"47. Ja ēkā vai ēkas daļā, par kuru iesniegts projekta iesniegums, tiek veikti valsts deleģētie pārvaldes uzdevumi vai ar valsts publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldīšanu saistītās darbības, atbalsts šā pasākuma ietvaros netiek kvalificēts kā komercdarbības atbalsts."

3. Izteikt 48. punktu šādā redakcijā:

"48. Projekta iesniedzēja īpašumā, lietošanā vai valdījumā esošajā infrastruktūrā (ēkā, ēkas daļā vai ēku grupā, par kuru iesniegts projektu iesniegums), kas tiek izmantota tādu funkciju vai pārvaldes uzdevumu nodrošināšanai, kuri nav saistīti ar saimniecisko darbību, pamatlīdzekļu un ilgtermiņa ieguldījumu nolietojuma periodā pieļaujams veikt papildinošu saimniecisko darbību 20 % apmērā no infrastruktūras gada jaudas platības, laika vai finanšu izteiksmē, lai atbalsts pasākuma ietvaros netiktu kvalificēts kā komercdarbības atbalsts. Ar papildinošu saimniecisko darbību saprot darbības, kas ir tieši saistītas ar ēkas, ēkas daļas vai ēku grupas ekspluatāciju un tai nepieciešamas vai nesaraujami saistītas ar tās galveno ar saimniecisko darbību nesaistīto izmantojumu, patērējot tādu pašu resursu (piemēram, materiāli, aprīkojums, darbaspēks, pamatkapitāls) apjomu kā ar saimniecisko darbību nesaistītajām darbībām."

4. Izteikt 48.1 punktu šādā redakcijā:

"48.1 Ēkā, ēkas daļā vai ēku grupā, kurā veic energoefektivitātes projektu, ir pieļaujams veikt papildpakalpojumus, piemēram, izmantot infrastruktūru tādu pakalpojumu nodrošināšanai, kurus galvenokārt izmanto tikai ar saimniecisko darbību nesaistītai darbībai un kuriem pašiem par sevi nebūtu ietekmes uz tirdzniecību un konkurenci Eiropas Savienības iekšējā tirgū."

5. Papildināt ar 48.2 punktu šādā redakcijā:

"48.2 Šo noteikumu 52. punktā minētajā gadījumā komercdarbības atbalsts, kas attiecināms uz bezatlīdzības lietošanā nodoto ēku, ēkas daļu vai ēku grupu, kurā veikts energoefektivitātes projekts, var tikt piešķirts patiesajam labuma guvējam saskaņā ar šo noteikumu 48.3, 48.4, 48.5 un 48.6 punktu."

6. Papildināt ar 48.3 punktu šādā redakcijā:

"48.3 Šo noteikumu 48.2 punktā minēto komercdarbības atbalstu sadarbības iestāde piešķir patiesajam labuma guvējam ar līguma vai vienošanās par projekta īstenošanu grozījumiem. Finansējuma saņēmējs minētajiem grozījumiem pievieno šādus dokumentus:
48.31. atbilstoši normatīvajiem aktiem veselības aprūpes organizēšanas un samaksas jomā šo noteikumu 52. punktā minētā patiesā labuma guvēja un Nacionālā veselības dienesta (turpmāk - pilnvarojuma uzlicējs) savstarpēji noslēgto deleģēšanas līgumu par sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu, kas satur:
48.31.1. informāciju par sniedzamo sabiedrisko pakalpojumu;
48.31.2. prasības sabiedrisko pakalpojumu sniedzējam attiecībā uz nepieciešamajām investīcijām sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas infrastruktūrā, lai nodrošinātu minētos pakalpojumus saskaņā ar katram konkrētajam pakalpojumam noteiktajām prasībām;
48.31.3. informāciju par līguma darbības laiku, kas nepārsniedz 10 gadus;
48.31.4. informāciju par sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas teritoriju;
48.31.5. informāciju par pakalpojuma ar vispārēju tautsaimniecisku nozīmi sniedzējam piešķirto ekskluzīvo vai īpašo tiesību būtību;
48.31.6. informāciju par iespēju saņemt atlīdzības (kompensācijas) maksājumus un nosacījumus atlīdzības (kompensācijas) maksājumu aprēķināšanai, kontrolei un pārskatīšanai, kā arī atlīdzības (kompensācijas) maksājumu pārmaksas novēršanai un atmaksāšanai;
48.31.7. atsauci uz Eiropas Komisijas 2011. gada 20. decembra Lēmumu Nr. 2012/21/ES par Līguma par Eiropas Savienības darbību 106. panta 2. punkta piemērošanu valsts atbalstam attiecībā uz kompensāciju par sabiedriskajiem pakalpojumiem dažiem uzņēmumiem, kuriem uzticēts sniegt pakalpojumus ar vispārēju tautsaimniecisku nozīmi (turpmāk - Komisijas lēmums Nr. 2012/21/ES);
48.32. vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojuma sniegšanas pilnvarojuma uzlicēja apliecinājumu, ka tas kontrolēs un pārskatīs šo noteikumu 48.31.6. apakšpunktā minētos līgumā paredzētos atlīdzības (kompensācijas) maksājumus, kā arī novērsīs un atgūs līgumā paredzēto atlīdzības (kompensācijas) maksājumu pārmaksu, ievērojot līgumā noteikto pārbaužu regularitāti un nodrošinot, ka pārbaudes tiek veiktas ne retāk kā reizi trijos gados un pilnvarojuma akta darbības perioda beigās."

7. Papildināt ar 48.4 punktu šādā redakcijā:

"48.4 Ja tiek pārkāptas šajos noteikumos noteiktās komercdarbības atbalsta piešķiršanas prasības vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojuma sniegšanai, patiesajam labuma guvējam ir pienākums atmaksāt komercdarbības atbalsta sniedzējam visu projekta ietvaros saņemto nelikumīgo komercdarbības atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas ir brīvi no komercdarbības atbalsta, saskaņā ar Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļu."

8. Papildināt ar 48.5 punktu šādā redakcijā:

"48.5 Pilnvarojuma uzlicējam, finansējuma saņēmējam un patiesajam labuma guvējam ir pienākums dokumentāciju par saņemto komercdarbības atbalstu glabāt 10 gadus no pilnvarojuma termiņa beigām, savukārt sadarbības iestādei, kas nav pilnvarojuma uzlicējs, bet piešķir komercdarbības atbalstu atbilstoši Komisijas lēmumam Nr. 2012/21/ES, ir pienākums dokumentāciju, kas saistīta ar komercdarbības atbalsta piešķiršanu, glabāt 10 gadus no atbalsta piešķiršanas dienas."

9. Papildināt ar 48.6 punktu šādā redakcijā:

"48.6 Komercdarbības atbalstu, kas piešķirts šo noteikumu 48.2 punktā minētajā gadījumā, drīkst kumulēt ar citu valsts atbalstu, kas sniegts saskaņā ar Komisijas lēmumu Nr. 2012/21/ES citas atbalsta programmas vai individuālā atbalsta projekta ietvaros par vienām un tām pašām attiecināmajām izmaksām, ja pēc atbalstu apvienošanas atbalsta vienībai vai izmaksu pozīcijai attiecīgā maksimālā atbalsta intensitāte nepārsniedz 100 %."

10. Izteikt 49. punktu šādā redakcijā:

"49. Ja tiek konstatēts, ka ēkā, ēkas daļā vai ēku grupā, par kuru iesniegts projekta iesniegums, tiek veikta saimnieciskā darbība, kas nav uzskatāma par papildpakalpojumu, vai tiek veikta papildinoša saimnieciskā darbība, kas pārsniedz šo noteikumu 48. punktā minēto apmēru, vai tiek veikta saimnieciskā darbība, kas nav uzskatāma par papildinošu saimniecisko darbību, projekta iesniedzējam proporcionāli šai ēkas, ēkas daļas vai ēku grupas daļai platības, laika vai finanšu izteiksmē ir pienākums atmaksāt sadarbības iestādei saņemto nelikumīgo komercdarbības atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas brīvi no valsts atbalsta, saskaņā ar Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļu."

11. Izteikt 50. punktu šādā redakcijā:

"50. Veikto investīciju atbilstības uzraudzību šo noteikumu 48. un ​48.1 punktā minētajiem nosacījumiem reizi gadā visā projekta dzīves ciklā nodrošina sadarbības iestāde."

12. Izteikt VI nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"VI. Noslēguma jautājumi".

13. Papildināt ar 52. punktu šādā redakcijā:

"52. Šo noteikumu 1. pielikumā minētā finansējuma saņēmēja - Veselības ministrijas - padotības iestāde, kura nodrošina valsts deleģētos pārvaldes uzdevumus, - Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrs projekta pēcuzraudzības periodā var nodot bezatlīdzības lietošanā ēku, ēkas daļu vai ēku grupu, kurā veic energoefektivitātes projektu, citai ārstniecības iestādei, kas ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras kapitāla daļas 100 % apmērā pieder valstij, - sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" (kas ir patiesais labuma guvējs) valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai."

14. Papildināt ar 53. punktu šādā redakcijā:

"53. Ja finansējuma saņēmējs nevar pilnībā pabeigt projektā plānotās aktivitātes un sasniegt projektā plānotos iznākuma rādītājus līdz 2023. gada 31. decembrim, finansējuma saņēmējs var pabeigt projektā plānotās aktivitātes un sasniegt projektā plānotos iznākuma rādītājus par privātiem līdzekļiem līdz 2024. gada 31. oktobrim."

15. Papildināt ar 54. punktu šādā redakcijā:

"54. Šo noteikumu 53. punktā minētajā gadījumā finansējuma saņēmējs:
54.1. līdz 2023. gada 31. decembrim iesniedz sadarbības iestādē līguma vai vienošanās par projekta īstenošanu grozījumus;
54.2. noslēguma maksājuma pieprasījumā līdz 2023. gada 31. decembrim pabeigtās projekta aktivitātes, sasniegtos iznākuma rādītājus un veiktos izdevumus nodala no projekta aktivitātēm un iznākuma rādītājiem, kas tiks sasniegti līdz 2024. gada 31. oktobrim;
54.3. līdz 2024. gada 31. oktobrim iesniedz sadarbības iestādē pamatojošo dokumentāciju par pabeigtajām aktivitātēm un sasniegtajiem iznākuma rādītājiem."

16. Papildināt ar 55. punktu šādā redakcijā:

"55. Sadarbības iestāde apstiprina šo noteikumu 54.2. apakšpunktā minētajā noslēguma maksājuma pieprasījumā iekļautos attiecināmos izdevumus, kas veikti līdz 2023. gada 31. decembrim, un veic maksājumus par tiem."

17. Papildināt ar 56. punktu šādā redakcijā:

"56. Ja finansējuma saņēmējs līdz 2024. gada 31. oktobrim nepabeidz par saviem līdzekļiem visas projektā plānotās aktivitātes un nesasniedz visus projektā plānotos iznākuma rādītājus, finansējuma saņēmējam ir pienākums atmaksāt sadarbības iestādei visu projektā saņemto atbalsta finansējumu saskaņā ar līguma vai vienošanās par projekta īstenošanu nosacījumiem."

Ministru prezidente E. Siliņa

Veselības ministrs H. Abu Meri

29.09.2023