Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 383

Rīgā 2023. gada 13. jūlijā (prot. Nr. 36 20. §)
Dzelzceļa kravu izvietošanas, nostiprināšanas un pārvadāšanas tehniskie noteikumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā Latvijas Republikai saistošajos starptautiskajos līgumos noteiktie kravu izvietošanas un nostiprināšanas tehniskie nosacījumi piemērojami dzelzceļa pārvadājumos;

1.2. negabarīta un smagsvara kravu izvietošanas, nostiprināšanas un pārvadāšanas nosacījumus.

2. Noteikumi attiecas uz kravu izvietošanu, nostiprināšanu un pārvadāšanu 1520 mm sliežu ceļa platuma tīklā.

3. Dzelzceļa pārvadājumos attiecībā uz kravu izvietošanu un nostiprināšanu vagonos piemēro Nolīguma par starptautisko dzelzceļa kravu satiksmi 3. pielikumu "Kravu izvietošanas un nostiprināšanas tehniskie nosacījumi" (turpmāk – Kravu izvietošanas un nostiprināšanas tehniskie nosacījumi).

4. Pārvadātājs nosaka kārtību, kādā apstiprināmas un saskaņojamas gabarīta kravu izvietošanas un nostiprināšanas shēmas tādām gabarīta kravām, kuru izvietošanas un nostiprināšanas paņēmieni nav paredzēti Kravu izvietošanas un nostiprināšanas tehniskajos nosacījumos.

5. Nosūtītājs nodrošina gabarīta kravu izvietošanas un nostiprināšanas shēmu izstrādi tādām gabarīta kravām, kuru izvietošanas un nostiprināšanas paņēmieni nav paredzēti Kravu izvietošanas un nostiprināšanas tehniskajos nosacījumos.

6. Pārvadātājs nosaka kravu ar plakaniem balstiem izvietošanas un nostiprināšanas skiču apstiprināšanas un saskaņošanas kārtību. Nosūtītājs nodrošina kravu ar plakaniem balstiem izvietošanas un nostiprināšanas skiču izstrādi.

7. Pārvadātājs nosaka termiņus, kādos nosūtītājs iesniedz pārvadātājam šo noteikumu 5. punktā minētās shēmas un šo noteikumu 6. punktā minētās skices, kā arī termiņus, kādos pārvadātājs tās saskaņo.

8. Pārvadātājs nosaka kārtību, kādā nosūtītājs izstrādā kravu izvietošanas un nostiprināšanas skices tādām kravām, kuru izvietošanas un nostiprināšanas paņēmieni ir paredzēti Kravu izvietošanas un nostiprināšanas tehniskajos nosacījumos.

9. Nosūtītājs nodrošina Kravu izvietošanas un nostiprināšanas tehniskajos nosacījumos paredzēto vietējo tehnisko noteikumu projektu izstrādi un kravu izvietošanas un nostiprināšanas paņēmienu eksperimentālās pārbaudes veikšanas apmaksu.

10. Negabarīta un smagsvara kravu pārvadāšanas iespēju, kā arī šādu pārvadājumu nosacījumus nosaka pārvadātājs, ņemot vērā ritošā sastāva tehniskos raksturojumus un publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītāja prasības.

11. Publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs nosaka:

11.1. prasības negabarīta un smagsvara kravu pārvadāšanai, ņemot vērā dzelzceļa infrastruktūras tehnisko aprīkojumu un īpatnības;

11.2. negabarīta un smagsvara kravu izvietošanas un nostiprināšanas rasējumu (shēmu) saskaņošanas un apstiprināšanas kārtību;

11.3. kārtību, kādā nosūtīšanas stacijā un pārvadāšanas ceļā pārbauda negabarīta un smagsvara kravu izvietošanas un nostiprināšanas atbilstību saskaņotajiem rasējumiem (shēmām);

11.4. kārtību, kādā veic negabarīta un smagsvara kravu pārvadāšanas nosacījumu iepriekšēju saskaņošanu.

12. Nosūtītājs nodrošina negabarīta kravu un smagsvaru kravu izvietošanas un nostiprināšanas rasējumu (shēmu) izstrādi. Pārvadātājs nosaka termiņus, kādos nosūtītājs iesniedz pārvadātājam negabarīta kravu un smagsvaru kravu izvietošanas un nostiprināšanas rasējumus (shēmas), un termiņus, kādos pārvadātājs tās saskaņo.

Ministru prezidents, ārlietu ministra pienākumu izpildītājs A. K. Kariņš

Satiksmes ministrs J. Vitenbergs
19.07.2023