Tiesību akts: spēkā esošs
Alūksnes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 17/2023

Alūksnē 2023. gada 29. jūnijā (prot. Nr. 8, 10. p.)
Par vietām un teritorijām Alūksnes novadā, kurās nav atļauts organizēt azartspēles
Izdoti saskaņā ar Azartspēļu un izložu likuma
42. panta desmito daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka Alūksnes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā vietas un teritorijas, kurās nav atļauts organizēt azartspēles.

2. Alūksnes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā azartspēles nav atļauts organizēt:

2.1. Alūksnes pilsētas teritorijā, kas ietver kvartālus sākot no Alūksnes ezera piekrastes, tālāk pa Pilssalas ielu līdz Ojāra Vācieša ielai, tālāk pa Ojāra Vācieša ielu līdz Dārza ielai, tālāk pa Dārza ielu līdz Helēnas ielai, tālāk pa Helēnas ielu līdz Baložu bulvārim, tālāk pa Baložu bulvāri līdz Alūksnes ezera krastam;

2.2. Alūksnes pilsētas vēsturiskajā centrā un parkos;

2.3. 250 m attālumā/perimetrā no pašvaldības un valsts iestāžu ieejām;

2.4. 250 m attālumā/perimetrā no kultūras, izglītības, reliģisko organizāciju iestāžu ieejām;

2.5. publiskos spēļu un rekreācijas laukumos un 250 m attālumā/perimetrā no tiem;

2.6. atpūtas un sporta centros (stadionos, sporta zālēs) un 250 m attālumā/perimetrā no tiem;

2.7. daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās.

3. Saistošie noteikumi piemērojami ar dienu, kad tiks uzsākti īstenot Alūksnes novada pašvaldības domes 2023. gada 27. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 7/2023 "Grozījumi Alūksnes novada pašvaldības domes 2015. gada 27. augusta saistošajos noteikumos Nr. 14/2015 "Alūksnes novada teritorijas plānojums 2015.–2027. gadam, Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi un grafiskā daļa".

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers
Saistošo noteikumu Nr. 17/2023 "Par vietām un teritorijām Alūksnes novadā, kurās nav atļauts organizēt azartspēles"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir veicināt Alūksnes pašvaldības administratīvās teritorijas iedzīvotāju interešu aizsardzību, mazinot ar azartspēlēm saistītos riskus. Saskaņā ar likumdevēja noteikto Azartspēļu un izložu likumā, kā arī atbilstoši tiesu praksē konstatētajam, azartspēļu organizēšanas vietu aizliegums ir pamatots vietās un teritorijās, kur vienlaikus ar sabiedrības kustības lielu intensitāti, palielinās risks, ka var pieaugt tādu azartspēļu zālē nokļuvušo personu skaits, kurām tur nemaz nav bijis nolūks doties.

Līdz ar to pašvaldība savos saistošajos noteikumos, paplašinot Azartspēļu un izložu likumā noteikto azartspēļu izvietojuma ierobežojuma uzskaitījumu, ir ņēmusi vērā apdzīvotības blīvumu, cilvēku (īpaši bērnu un jauniešu) plūsmu konkrētajās vietās, iestāžu un objektu (izglītības, kultūras, sporta, u.c. iestāžu, publisko spēļu un rekreācijas laukumu) izvietojumu, iedzīvotāju aptaujas rezultātus, kā arī situācijas raksturojumu teritorijās pie esošajām spēļu zālēm. Ar Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētāja 11.04.2023. lēmumu izsludinātajā iedzīvotāju aptaujā piedalījās 623 respondenti, no kuriem 72,4 % jeb 451 respondents uzskatīja, ka spēļu zāļu esamība un azartspēļu organizēšana Alūksnes novadā rada valsts un iedzīvotāju interešu aizskārumu, savukārt, 27,6 % jeb 172 respondenti norādīja, ka nerada valsts un iedzīvotāju interešu aizskārumu. Kā būtiskākie valsts un iedzīvotāju interešu aizskārumi respondentu atbildēs tika norādīti – azartspēļu izraisīto atkarību pieaugums, finansiālās grūtībās nonākušo iedzīvotāju pieaugums, labklājības samazināšanās, apdraudējums jauniešiem, sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējums, veselības traucējumi. Ņemot vērā vispārpieņemto apgalvojumu, ka azartspēļu atkarība izraisa nelabvēlīgas sekas gan personas, gan ģimenes, gan sabiedrības līmenī un izvērtējot esošo spēļu zāļu izvietojuma riskus, pašvaldība, lai mazinātu ar azartspēlēm saistītos riskus un nodrošinātu novada iedzīvotāju tiesības dzīvot labvēlīgā un drošā vidē, saistošajos noteikumos ir noteikusi vietas un teritorijas Alūksnes novadā, kurās ar azartspēļu organizēšanu novada iedzīvotāju intereses ir būtiski aizskartas. Pašvaldības tiesības ierobežot azartspēļu organizēšanu konkrētajā teritorijā nosaka Azartspēļu un izložu likuma 42. panta desmitā daļa un Pašvaldību likuma 10. panta pirmās daļas 18. punkts.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālo ietekmi uz pašvaldības budžetu nav iespējams precīzi noteikt, jo tā ir atkarīga no azartspēļu organizētāju aktivitātes, iesniedzot jaunus iesniegumus pašvaldības atļauju saņemšanai, kā arī no esošo azartspēļu organizētāju aktivitātes pārstrukturēt savu biznesu piecu gadu laikā no Alūksnes novada pašvaldības domes 27.04.2023. lēmuma par iepriekš izsniegto atļauju atcelšanu spēkā stāšanās dienas. Saskaņā ar likuma "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli" 12. panta piektās daļas 2. punktu azartspēļu nodokļa ieņēmumus 5 procentu apmērā ieskaita tās pašvaldības budžetā, kuras teritorijā tika organizētas azartspēles. Saistošo noteikumu īstenošana ik gadu samazinās pašvaldības ieņēmumus par ~11 000 EUR.

2.2. saistošo noteikumu īstenošanā nebūs nepieciešami papildus resursi jaunu institūciju vai darba vietu veidošanai, esošo institūciju kompetences paplašināšanai.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. sociālā ietekme – ar saistošajiem noteikumiem tiks ierobežota azartspēļu pieejamība un tādējādi prognozējams, ka mazināsies no azartspēlēm atkarīgo personu skaits, novada iedzīvotāju veselības apdraudējuma risks un sociālais risks. Ar azartspēļu pieejamības ierobežošanu, tiks veicināta novada iedzīvotāju un it īpaši ģimeņu materiālā un nemateriālā labklājība, jauniešu tiesību aizsardzība, kā arī novada iedzīvotāju tiesības uz ilgtspējīgu attīstību un sabiedrības interesi tikt aizsargātai no azartspēļu nelabvēlīgās un kaitīgās ietekmes;

3.2. ietekme uz vidi – nav ietekmes;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību – aizraušanās ar azartspēlēm var radīt atkarību, kas tiek atzīta par slimību. Azartspēļu atkarība izraisa kaitējumu personas psihiskajai veselībai (depresija, trauksme, personības traucējumi, vielu atkarības u.c.), nelabvēlīgi ietekmē fizisko veselību (sirds un asinsvadu sistēmas jeb kardioloģiski traucējumi, imūnās sistēmas traucējumi u.c.). Ar saistošajos noteikumos ierobežoto azartspēļu pieejamību tiks mazināts azartspēļu atkarīgo personu skaitu;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi – saistošo noteikumu regulējums skars uzņēmējus – azartspēļu organizētājus, kā arī spēļu zālēs nodarbinātos. Pašlaik pašvaldībā darbojas 2 spēļu zāles. Esošo spēļu zāļu vietas atrodas saistošajos noteikumos noteiktajā teritorijā, taču ar saistošajiem noteikumiem noteiktie ierobežojumi nepārklāj visu pilsētas/novada teritoriju, lai vispār tiktu aizliegts šis uzņēmējdarbības veids. Alūksnes novada pašvaldības domes 27.04.2023. lēmumi par iepriekš izsniegto atļauju atcelšanu stāsies spēkā pēc pieciem gadiem, līdz ar to uzņēmējiem būs pietiekams laiks pārstrukturēt savu biznesu.

3.5. ietekme uz konkurenci – nav ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. azartspēļu organizētājs, lai saņemtu pašvaldības atļauju atvērt spēļu zāles un organizēt attiecīgās azartspēles konkrētajās telpās, iesniegumu iesniedz pašvaldībā:

4.1.1. nosūtot uz pašvaldības e-adresi, izmantojot portālu https://www.latvija.lv;

4.1.2. nosūtot uz pašvaldības e-pastu dome@aluksne.lv parakstītu ar drošu elektronisko parakstu;

4.1.3. personīgi iesniedzot kādā no Alūksnes novada Valsts un pašvaldību vienotajiem klientu apkalpošanas centriem;

4.1.4. sūtot pa pastu Alūksnes novada pašvaldībai, Dārza ielā 11, Alūksnē, Alūksnes novadā, LV-4301.

4.2. lēmumu par azartspēļu organizēšanas vietu atļaušanu vai aizliegšanu pieņem dome;

4.3. nav ietekmes uz administratīvo procedūru izmaksām.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. saskaņā ar Pašvaldību likumu, pašvaldībai ir pienākums gādāt par iedzīvotāju veselību [..], piedalīties sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā [..], nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā [..], veikt darbu ar jaunatni, sekmēt saimniecisko darbību [..]. Lai mazinātu un turpmāk nepakļautu novada iedzīvotājus un sabiedrību kopumā azartspēļu riskam, azartspēļu atkarības nelabvēlīgajai un kaitīgajai ietekmei, lai nodrošinātu labvēlīgu un drošu vidi, kā arī neaizliedzot azartspēļu organizēšanu vispār, pašvaldība ar šo noteikumu izdošanu īsteno iepriekš minētās autonomās funkcijas.

5.2. saistošo noteikumu īstenošanā nebūs nepieciešami papildus cilvēkresursi.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu īstenošanā nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Izstrādājot saistošos noteikumus, pašvaldība ņēmusi vērā sabiedrības attieksmi par spēļu zāļu darbību Alūksnes novadā. Izdodot šos noteikumus, pašvaldība ir salīdzinājusi komersantu tiesības veikt komercdarbību un gūt no tās labumu, no vienas puses, un indivīda tiesības uz dzīvi labvēlīgā un drošā vidē, no otras puses, un secinājusi, ka saistošajos noteikumos ietvertais pamattiesību ierobežojums skar nelielu skaitu komersantu, bet ar leģitīmo mērķi aizsargātās tiesības un intereses attiecas uz plašu personu loku un labumu no šī ierobežojuma gūst visa sabiedrība kopumā, līdz ar ko komersantu interese gūt peļņu komercdarbības azartspēļu un izložu jomā nav samērīga ar Alūksnes novada iedzīvotāju interesēm.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.aluksne.lv sadaļā "Sabiedrības līdzdalība", termiņš viedokļu iesniegšanai – no 2023. gada 24. maija līdz 2023. gada 6. jūnijam.

Viedoklis tika lūgts Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijai, biedrībai "Latvijas spēļu biznesa asociācijai", Finanšu ministrijai, Ekonomikas ministrijai.

9. Informācija par sabiedrības izteiktajiem viedokļiem par saistošo noteikumu projektuViedokli par saistošo noteikumu projektu izteikusi viena juridiska persona, norādot, ka azartspēļu organizēšanas aizliegums nav samērīgs, jo neietver azartspēļu organizētāju un tās sabiedrības daļas, kas vēlas spēlēt azartspēles, interešu samērojamību ar tās sabiedrības daļas, kurai pret azartspēlēm ir negatīva nostāja, interesēm.

Saņemti viedokļi no kompetentajām institūcijām. Institūcijas norāda, ka azartspēļu organizēšanas aizliegums ir pamatots ar vispārīgiem apsvērumiem par azartspēļu kaitīgumu un vispārīgu norādi uz sabiedrības interesēm, nevis ar konkrētās vietas vai teritorijas specifiskajām īpašībām, kas to padara par azartspēļu organizēšanai nepiemērotu. Tāpat tiek konstatēts, ka ar šo saistošo noteikumu izdošanu, pašvaldības mērķis ir nepieļaut azartspēļu organizēšanu pašvaldības teritorijā.

Azartspēļu organizēšanas vietu ierobežojums noteikts pamatojoties uz pašvaldības attīstības dokumentos noteikto novada attīstības vīziju, analizējot konkrētās teritorijas apbūvi un infrastruktūras objektu izvietojumu, kā arī ņemot vērā, ka azartspēļu un kultūras, izglītības, sporta un reliģisko iestāžu piedāvātās vērtības nav saderīgas. Pašvaldība jau 2015. gada 27. augustā izdodot saistošos noteikumus Nr. 14/2015 "Alūksnes novada teritorijas plānojums 2015.–2027. gadam, Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi un grafiskā daļa" ir vērtējusi un noteikusi vietas un teritorijas, kurās Alūksnes pilsētas teritorijā nedrīkst izvietot azartspēļu objektus. Papildus jau noteiktajām teritorijām, kurās nav atļauts organizēt azartspēles, pašvaldība šajos saistošajos noteikumos ir norādījusi vietas un teritorijas, kurās ierobežojot azartspēles tiktu novērsti atkarību veicinošie riski, nodrošinātas novada iedzīvotāju tiesības dzīvot labvēlīgā un drošā vidē. Nosakot azartspēļu pakalpojuma ierobežojumu pilsētas vēsturiskajā centrā, tika ņemti vērā saimnieciskās darbības ierobežošanas nosacījumi kultūras pieminekļu aizsardzības jomā. Ar saistošajiem noteikumiem noteiktais azartspēļu pieejamības ierobežojums, pašvaldības ieskatā, ir samērīgs nozares darbības un atkarības mazināšanas sabalansēšanai. Ar saistošajiem noteikumiem azartspēļu pakalpojumus no pašvaldības teritorijas netiek izskausts pavisam.

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers
06.07.2023