Tiesību akts: spēkā esošs
Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:
Militārā poligona "Sēlija" izveides likums

1. pants. Likuma darbība

(1) Likums nosaka īpašu tiesisko regulējumu militārā poligona "Sēlija" robežu noteikšanai, tā teritorijā esošo nekustamo īpašumu atsavināšanai, lietošanai un tā infrastruktūras izbūvei.

(2) Militārā poligona "Sēlija" infrastruktūras izbūves process ietver poligona teritorijas būvniecību un ar to saistītos darbus, visus būvniecības uzsākšanai nepieciešamos teritorijas sagatavošanas darbus (zemes ierīcības projektu izstrādi, zemes kadastrālo uzmērīšanu, atmežojamās meža zemes izvietojuma plāna sagatavošanu, atļauju saņemšanu koku ciršanai, koku un krūmu ciršanu meža zemē un ārpus meža, koksnes produktu transportēšanai nepieciešamo ceļu un krautuves vietu būvniecību un uzturēšanu un citus zemes gabala sagatavošanas darbus), kā arī citas darbības, kas nepieciešamas turpmākai militārā poligona teritorijas un infrastruktūras attīstībai un pilnveidei.

2. pants. Militārā poligona "Sēlija" teritorija

Ministru kabinets izveido militāro poligonu "Sēlija", nosaka tā robežas un tā teritorijā ietilpstošos nekustamos īpašumus, kā arī tos nekustamos īpašumus, uz kuriem tiek nodibināts servitūts.

3. pants. Nacionālo interešu objekta statuss

(1) Militārajam poligonam "Sēlija" (turpmāk — militārais poligons) tiek noteikts nacionālo interešu objekta statuss.

(2) Valsts un pašvaldību iestādes, kā arī citas institūcijas visus iesniegumus un jautājumus, kas saistīti ar militārā poligona infrastruktūras izbūvi un ar to saistīto darbu nodrošināšanu un veikšanu, tajā skaitā ar apliecinājumiem koku ciršanai, militārā poligona iekārtošanai nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanu, kā arī militārā poligona infrastruktūras būvju nodošanu ekspluatācijā, izskata un lēmumus pieņem prioritārā kārtībā pēc iespējas īsākā termiņā.

4. pants. Servitūta nodibināšana un rīcība ar nekustamo īpašumu līdz tā atsavināšanai

(1) Par labu valstij Aizsardzības ministrijas personā uz šā likuma pamata tiek nodibināts servitūts uz citām personām piederošo nekustamo īpašumu. Šis servitūts tiek nodibināts, ja nekustamais īpašums nepieciešams militārā poligona infrastruktūras izbūves uzsākšanai un veikšanai. Servitūts tiek nodibināts līdz brīdim, kad nekustamais īpašums tiek atsavināts atbilstoši Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likuma prasībām.

(2) Aizsardzības ministrija informē nekustamā īpašuma īpašnieku par to, ka ir noteikts servitūts uz tam piederošo nekustamo īpašumu un tajā tiks uzsākti militārā poligona infrastruktūras izbūves darbi, attiecīgu paziņojumu nosūtot ne vēlāk kā 30 dienas pirms šo darbu uzsākšanas.

(3) Aizsardzības ministrijai ir tiesības uzsākt koku un krūmu ciršanu, kā arī veikt citus būvdarbiem nepieciešamos sagatavošanas darbus un būvdarbus sabiedrības vajadzībām atsavināmā nekustamajā īpašumā pēc tam, kad Aizsardzības ministrija pieņēmusi Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likuma 9. panta pirmajā daļā minēto lēmumu par atlīdzības apmēru.

(4) Aizliegts likt šķēršļus militārā poligona infrastruktūras izbūvei vai jebkādā veidā traucēt attiecīgo darbu veicējus.

(5) No šā panta trešajā daļā minēto darbu uzsākšanas līdz nekustamā īpašuma reģistrēšanai zemesgrāmatā uz valsts vārda Aizsardzības ministrijas personā nekustamā īpašuma īpašniekam Aizsardzības ministrija maksā atlīdzību apmērā, ko noteicis sertificēts nekustamo īpašumu vērtētājs atbilstoši nomas maksai tirgū. Atlīdzību ieskaita nekustamā īpašuma īpašnieka maksājumu kontā par katru ceturksni uz priekšu, ja ar nekustamā īpašuma īpašnieku nav noslēgta citāda vienošanās.

(6) Jebkuri darbi atsavināmā nekustamajā īpašumā tiek plānoti un veikti tādā veidā, lai neradītu šķēršļus nekustamā īpašuma tirgus vērtības noteikšanai un to zaudējumu noteikšanai, kas atlīdzināmi nekustamā īpašuma īpašniekam atbilstoši Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likuma prasībām.

(7) Zaudējumi, kas atsavināmā nekustamā īpašuma īpašniekam nodarīti saistībā ar militārā poligona infrastruktūras izbūves darbiem, tiek noteikti un atlīdzināti atbilstoši Civillikumā noteiktajai kārtībai.

(8) Būves, kas šajā pantā noteiktajā kārtībā uzbūvētas pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas procesa pabeigšanas, tiek ierakstītas zemesgrāmatā vienlaikus ar atsavinātā nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanu uz valsts vārda.

5. pants. Teritorijas plānošanas izņēmumi

Aizsardzības ministrijai ir tiesības militārā poligona infrastruktūras izbūvei nepieciešamās būves projektēt un būvēt uz vairākiem zemes gabaliem. Aizsardzības ministrijai pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai valdījuma iegūšanas ir pienākums apvienot attiecīgos zemes gabalus vienā zemes gabalā.

6. pants. Valsts zemes valdītāja maiņa

Ministru kabinets izdod rīkojumu par militārā poligona teritorijā esošās valsts zemes valdītāja maiņu, nosakot, ka par valdītāju kļūst Aizsardzības ministrija. Ministru kabinets izdod rīkojumu arī par tās valsts zemes nodošanu Aizsardzības ministrijas valdījumā, uz kuras atrodas citu personu lietojumā vai valdījumā esošas, bet zemesgrāmatā neierakstītas būves vai būves, kuru piederība nav noskaidrota, ņemot vērā Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datus.

7. pants. Koku un krūmu ciršanas noteikumi

(1) Koku un krūmu ciršanas tiesības militārā poligona infrastruktūras izbūvei nepieciešamajā teritorijā ietilpstošā meža zemē un ārpus meža ir akciju sabiedrībai "Latvijas valsts meži".

(2) Militārā poligona teritorijā ietilpstošos privātpersonām piederošajos nekustamajos īpašumos, kuru īpašniekiem ir nosūtīts paziņojums par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedrības vajadzībām, privātpersonām Valsts meža dienesta izsniegtie apliecinājumi koku ciršanai ir spēkā trīs mēnešus pēc minētā paziņojuma nosūtīšanas. Aizsardzības ministrija 10 dienu laikā informē Valsts meža dienestu par nekustamajiem īpašumiem, kuru īpašniekiem ir nosūtīts paziņojums par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedrības vajadzībām.

(3) Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram ir tiesības saņemt apliecinājumus koku ciršanai, kas nepieciešama militārā poligona infrastruktūras izbūvei, pēc tam, kad Aizsardzības ministrija pieņēmusi Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likuma 9. panta pirmajā daļā minēto lēmumu par atlīdzības apmēru. Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram Valsts meža dienesta izsniegto apliecinājumu koku ciršanai privātpersonām piederošajos nekustamajos īpašumos apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neaptur šo apliecinājumu darbību.

(4) Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs sagatavo un iesniedz akciju sabiedrībai "Latvijas valsts meži" darba uzdevumu koku un krūmu ciršanai militārā poligona infrastruktūras izbūvei nepieciešamajā teritorijā. Darba uzdevumu izsniedz, kad dabā marķētas (redzamas) cirsmas robežas.

(5) Valsts meža dienests pēc Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra pieprasījuma izsniedz Meža valsts reģistrā reģistrēto informāciju un dokumentus par privātpersonām piederošajiem nekustamajiem īpašumiem, attiecībā uz kuriem Aizsardzības ministrija uzsākusi atsavināšanas procesu. Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram ir tiesības par saviem līdzekļiem organizēt meža inventarizāciju nekustamajos īpašumos, attiecībā uz kuriem uzsākts atsavināšanas process, un īpašnieka vārdā iesniegt datus Valsts meža dienestam, ja īpašnieks nepiekrīt iepriekš minēto darbību veikšanai.

8. pants. Būvniecības valsts kontroles biroja kompetence

Militārā poligona infrastruktūras izbūvei nepieciešamās būvniecību regulējošos normatīvajos aktos noteiktās būvvaldes funkcijas veic Būvniecības valsts kontroles birojs.

9. pants. Derīgo izrakteņu ieguvei izsniegto atļauju anulēšana

Militārā poligona teritorijā akciju sabiedrībai "Latvijas valsts meži" izsniegtās bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguves atļaujas, licences un limitus anulē. Akciju sabiedrībai "Latvijas valsts meži" nav pienākuma militārā poligona teritorijā veikt derīgo izrakteņu ieguves vietas rekultivāciju atbilstoši derīgo izrakteņu ieguves projektam.

Pārejas noteikumi

1. Militārā poligona "Sēlija" teritorijā privātpersonām piederošajos nekustamajos īpašumos, kuru īpašniekiem pirms šā likuma spēkā stāšanās dienas ir nosūtīts paziņojums par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedrības vajadzībām, privātpersonām Valsts meža dienesta izsniegtie apliecinājumi koku ciršanai ir spēkā trīs mēnešus pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas. Aizsardzības ministrija informē Valsts meža dienestu par nekustamajiem īpašumiem, kuru īpašniekiem ir nosūtīts paziņojums par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedrības vajadzībām.

2. Aizsardzības ministrija nodrošina, ka līdz 2023. gada 31. augustam informācija par militārā poligona teritoriju tiek iekļauta Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmā.

3. Ministru kabinets līdz 2023. gada 11. jūlijam izdod šā likuma 2. pantā minētos noteikumus par militārā poligona izveidi, nosaka tā robežas, tā teritorijā ietilpstošos nekustamos īpašumus un tos nekustamos īpašumus, uz kuriem tiek nodibināts servitūts.

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Likums Saeimā pieņemts 2023. gada 22. jūnijā.
Valsts prezidents E. Levits
Rīgā 2023. gada 28. jūnijā
29.06.2023