Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 268

Rīgā 2023. gada 1. jūnijā (prot. Nr. 29 31. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 291 "Noteikumi par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām"

Izdoti saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma
25. panta 19. punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2015. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 291 "Noteikumi par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām" (Latvijas Vēstnesis, 2015, 124., 168. nr.; 2017, 45., 88. nr.; 2020, 26., 87. nr.; 2021, 39., 96. nr.; 2022, 64., 106. nr.; 2023, 63., 92A. nr.) šādus grozījumus:

1. Svītrot 13. punktu.

2. Izteikt 2. pielikumu jaunā redakcijā (pielikums).

Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs ‒
finanšu ministrs A. Ašeradens

Zemkopības ministrs D. Šmits

 

Pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 1. jūnija
noteikumiem Nr. 268

"2. pielikums
Ministru kabineta
2015. gada 9. jūnija
noteikumiem Nr. 291

Biodrošības pasākumi novietnēs, kurās tur mājputnus un nebrīvē turētus putnus

1. Novietnē aizliegts ienest savvaļas putnu līķus, savvaļas putnu līķu daļas vai jebkuru citu inficētu materiālu vai priekšmetu, kas var būt infekcijas slimības izplatītājs.

2. Dzīvnieku īpašnieks vai turētājs nodrošina, ka:

2.1. nepiederošas personas nepiekļūst mājputnu un nebrīvē turētu putnu novietnēm;

2.2. darbiniekiem un personām, kas nonāk kontaktā ar mājputniem un nebrīvē turētiem putniem, ir darba vai maiņas apģērbs un apavi.

3. Ja ir aizdomas par mājputnu un nebrīvē turētu putnu saslimšanu (piemēram, samazinās barības un ūdens patēriņš, tiek novērota vairāku mājputnu un nebrīvē turētu putnu vienlaicīga nobeigšanās, akūta asiņaina diareja, smakšana, putniem parādās respiratoras (elpošanas ceļu) infekcijas slimības pazīmes, dējējputniem krasi samazinās dējība), dzīvnieku īpašnieks nekavējoties ziņo praktizējošam veterinārārstam vai dienesta teritoriālajai struktūrvienībai.

4. Aizliegts mājputnus un nebrīvē turētus ūdensputnus izlaist dabīgas izcelsmes ūdenstilpēs. Mājputnus un nebrīvē turētus putnus atļauts izlaist mākslīgi izveidotās ūdenstilpēs, ja nodrošina to norobežošanu, izmantojot līdzekļus, kas nepieļauj savvaļas ūdensputnu piekļuvi, un tās izmanto tikai mājputnu un nebrīvē turētu ūdensputnu sugām.

5. Dzīvnieku īpašnieks vai turētājs mājputnus un nebrīvē turētus putnus:

5.1. tur, baro un dzirdina slēgtās telpās vai teritorijā, kuru sedz ūdensnecaurlaidīgs jumts un kuras sāni norobežoti, lai novērstu savvaļas ūdensputnu piekļuvi;

5.2. izlaiž ganībās vai pastaigu laukumos, kuru sāni norobežoti, lai novērstu savvaļas ūdensputnu piekļuvi ganībām un pastaigu laukumiem;

5.3. barojot un dzirdinot neizmanto virszemes ūdenstilpēs iegūtu ūdeni.

6. Dzīvnieku īpašnieks vai turētājs nodrošina, ka mājputnu un nebrīvē turētu putnu barības un pakaišu uzglabāšanas vietai nevar piekļūt savvaļas putni.

7. Augsti patogēnās putnu gripas paaugstināta riska periodā ir aizliegtas šādas darbības:

7.1. mājputnu un nebrīvē turētu putnu piedalīšanās pasākumos, kurus organizē saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā organizējamas dzīvnieku sacensības, tirgi, izsoles, izstādes un citi pasākumi ar dzīvnieku piedalīšanos;

7.2. nebrīvē turētus putnus izlaist medību resursu atjaunošanai.

8. Ievietojot slimus vai ievainotus savvaļas ūdensputnus dzīvnieku patversmē vai savvaļas putnu rehabilitācijas centrā, ne mazāk kā 21 dienu no savvaļas ūdensputnu ievietošanas brīža nodrošina šo putnu:

8.1. turēšanu izolācijā no pārējiem patversmē vai rehabilitācijas centrā esošajiem putniem;

8.2. atsevišķu kopšanu un barošanu, izmantojot īpašu šiem putniem paredzētu inventāru un instrumentus."

06.06.2023