Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-196-sn

Rīgā 2023. gada 26. aprīlī (prot. Nr. 88, 5. §)

Grozījumi Rīgas domes 2015. gada 9. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 148 "Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1. panta otrās daļas 9.1 punktu un 2.1 daļu, 3. panta pirmo,
1.4, 1.5, 1.6 daļu un 9. panta otro daļu

1. Izdarīt Rīgas domes 2015. gada 9. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 148 "Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā" (Latvijas Vēstnesis, 2015, Nr. 149, Nr. 204; 2016, Nr. 34; 2018, Nr. 130) šādus grozījumus:

1.1. aizstāt saistošo noteikumu tekstā vārdu "Pārvalde" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Finanšu departaments" (attiecīgā locījumā);

1.2. aizstāt 1. punktā vārdu "pilsētas" ar vārdiem "valstspilsētas pašvaldības";

1.3. aizstāt 2. punktā vārdus "Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde" ar vārdiem "Rīgas valstspilsētas pašvaldības Finanšu departaments";

1.4. izteikt 15. punktu šādā redakcijā:

"15. Vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvju klasificēšanu nodrošina un lēmumus par būvju klasificēšanu, kā arī lēmumus par zemes vienību atzīšanu par tādām, kas netiek uzturētas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, izdod Rīgas domes Pilsētvides attīstības un kvalitātes komisija atbilstoši savai kompetencei.";

1.5. aizstāt 27. punktā vārdus "Rīgas pilsētas būvvalde" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments" (attiecīgā locījumā).

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. jūnijā.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2023. gada 26. aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-196-sn "Grozījumi Rīgas domes 2015. gada 9. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 148 "Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

1.1. Atbilstoši Rīgas domes 2015. gada 9. jūnija saistošo noteikumu Nr. 148 "Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā" (turpmāk - saistošie noteikumi) 2. punktam nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu izdošanu un nekustamā īpašuma nodokļa parādu piedziņu atbilstoši saistošo noteikumu nosacījumiem veic Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde. Ņemot vērā to, ka ir pieņemts lēmums likvidēt Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldi, ar 2023. gada 1. jūniju tās funkcijas (uzdevumus) nododot Rīgas valstspilsētas pašvaldības Finanšu departamentam, nepieciešams izdarīt atbilstošus grozījumus saistošajos noteikumos.

1.2. Saistošo noteikumu 15. punktā ir noteikts, ka Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija atbilstoši savai kompetencei nodrošina vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvju klasificēšanu un izdod administratīvos aktus par būvju klasificēšanu, kā arī administratīvos aktus par zemes vienību atzīšanu par tādām, kas netiek uzturētas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai. Ar Rīgas domes 2022. gada 21. septembra nolikumu Nr. RD-22-209-no "Grozījumi Rīgas domes 2014. gada 11. februāra nolikumā Nr. 58 "Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijas nolikums"" Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijai piešķirts nosaukums - Rīgas domes Pilsētvides attīstības un kvalitātes komisija, tādēļ ir jāveic attiecīgi grozījumi saistošajos noteikumos.

1.3. Saskaņā ar saistošo noteikumu 27. punktu Rīgas pilsētas būvvalde atbilstoši savai kompetencei apkopo informāciju par nekustamajiem īpašumiem, kas netiek uzturēti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, un būvju, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, statusu. Ar Rīgas domes 2021. gada 10. februāra lēmumu Nr. 380 "Par Rīgas pašvaldības aģentūras "Rīgas pilsētas arhitekta birojs" un Rīgas pilsētas būvvaldes likvidāciju un to funkciju (uzdevumu) nodošanu Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam" tika nolemts likvidēt Rīgas pilsētas būvvaldi, nododot Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam Rīgas pilsētas būvvaldes funkcijas (uzdevumus). Ņemot vērā attiecīgās strukturālās izmaiņas Rīgas valstspilsētas pašvaldībā, nepieciešams veikt atbilstošus grozījumus saistošajos noteikumos.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus (šo informāciju neiekļauj saistošajiem noteikumiem par pašvaldības nodevām)

Neietekmē.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Neietekmē.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Neietekmē.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Neietekmē.

6. Izpildes nodrošināšana

Izpildi nodrošina Rīgas valstspilsētas pašvaldības Finanšu departaments.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošo noteikumu grozījumi nerada izmaksas.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Konsultācijas nav notikušas. Saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 2. marta līdz 2023. gada 16. martam tika publicēts Rīgas valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, taču viedokļi netika saņemti.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks V. Ķirsis

01.06.2023