Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finansu ministrijas rīkojums nr.81

1995.gada 21.februārī

Par depozitārija konkursu

 

Pamatojoties uz Ministru kabineta 1995.gada 7.janvāra noteikumu nr.10 "Par vērtspapīriem" pārejas nosacījumu 3.punktu, apstiprinu:

1. Depozitārija izraudzīšanas konkursa kārtību;

2. Konkursa projektu izvērtēšanas komisiju sekojošā sastāvā:

V.Andrējeva - Finansu ministrijas valsts sekretāre

E.Krastiņš - Konsultants ekonomikas un finansu jautājumos

M.Kubli - Vērtspapīru departamenta direktore

T.Kuļešova - Vērtspapīru departamenta Valsts vērtspapīru nodaļas vadītāja

V.Mūrniece - Budžeta departamenta Tautsaimniecības nodaļas vadītāja

G.Škodovs - A/s "Latvijas pasta pakalpojumu tīkls" valdes priekšsēdētājs

E.Vēvers - SIA "Grāmatvedis" prezidents

Ministrs A.Piebalgs

 

 

Apstiprināts ar Finansu ministrijas rīkojumu nr.81 1995.gada 21.februārī

Depozitārija izraudzīšanas konkursa kārtība

 

Saskaņā ar Ministru kabineta 1995.gada 7.janvāra noteikumu nr.10 "Par vērtspapīriem" pārejas nosacījumu 3.punktu un lai nodrošinātu publiskajā apgrozībā izlaisto vērtspapīru iegrāmatošanu, uzskaitīšanu un glabāšanu, Finansu ministrija izsludina šādu depozitārija izraudzīšanas konkursa kārtību:

1. Konkursa uzdevums ir izraudzīt depozitāriju vai tā izveidošanas projektu, lai saskaņā ar Ministru kabineta 1995.gada 7.janvāra noteikumiem nr.10 "Par vērtspapīriem" radītu pamatu Latvijas Centrālā depozitārija darbībai.

2. Konkursā ir tiesīgas piedalīties juridiskās personas, kas reģistrētas Uzņēmumu reģistrā un kuru juridiskais statuss atbilst Ministru kabineta noteikumu "Par vērtspapīriem" 42.pantā noteiktajam statusam.

Priekšrocības tiesības piedalīties konkursā ir nodibinātiem depozitārijiem.

3. Depozitārijam, kas tiek izraudzīts šī konkursa kārtībā, ir saistoša Ministru kabineta noteikumu "Par vērtspapīriem" 42.pantā formulēto valsts ekskluzīvo tiesību ievērošana, kas nosaka Ministru kabineta rīkojuma izpildi par akciju izlaišanu, kuras iegādājas valsts.

4. Juridiskai personai, kas vēlas piedalīties konkursā, jāiesniedz Finansu ministrijā vadības apstiprināts rakstveida pieteikums, kuram jāpievieno statūtu un reģistrācijas apliecības kopija un šo noteikumu 5.punktā norādītais depozitārija pienākumu veikšanas normatīvās kārtības projekts.

5. Izvērtēšanas konkursā jāiesniedz Ministru kabineta noteikumos "Par vērtspapīriem" norādītais Centrālā depozitārija pienākumu veikšanas normatīvās kārtības projekts, kurā jāietver:

5.1. informācija par vērtspapīru uzskaiti:

1) depozitārija darbības pamatprincipi;

2) vērtspapīru uzskaites vispārējā kārtība un vērtspapīru grāmatojumu pamatprincipi;

3) vērtspapīru kodēšana;

5.2. prasības emitentiem un citiem depozitārija dalībniekiem:

1) emisijas reģistrācijas kārtība;

2) dalībnieku uzņemšanas noteikumi;

3) emisijas un dalībnieku kontu atvēršanas kārtība depozitārijā;

4) kontroles mehānisma izstrādāšana;

5) komunikācijas veidi starp depozitāriju un tā dalībniekiem;

5.3. informācijā par klīringa un norēķinu procesa realizāciju vērtspapīru operācijās jānorāda vērtspapīru piegādes par samaksu principa nodrošināšanas kārtība;

5.4. vērtspapīru īpašnieku tiesību realizācijas (dividenžu izmaksas, balsošana) un emisijas parametru nominālu maiņa utt., tās nodrošināšanas noteikumi;

5.5. prasības par datu uzskaites sistēmas izveidošanu:

1) datu bāzes izveidošanas un attīstības plāns;

2) datu aizsardzības nodrošināšana;

5.6. attiecībā uz tehnisko nodrošinājumu un informācijas sistēmas izveidi konkursa dalībniekiem ir saistoši Ministru kabineta 1994.gada 24.maija noteikumi nr.107 "Par valsts nozīmes automatizētajām informācijas sistēmām".

6. Pieteikums un šo noteikumu 4.un 5.punktā minētie dokumenti (2 eksemplāros, slēgtās aploksnēs) jāiesniedz līdz 1995.gada 15.martam.

Adrese: Latvijas Republikas Finansu ministrija, valsts sekretāre V.Andrējeva

Smilšu ielā 1, Rīga, LV-1919, Latvija

7. Konkursa projektu izvērtēšanai tiek izveidota komisija 7 cilvēku sastāvā. Komisijas darbs tiek protokolēts. Komisija lēmumu pieņem ar balsu vairākumu.

8. Projekti tiek izvērtēti un konkursa rezultāti tiek pasludināti līdz 1995.gada 1.maijam. Konkursa rezultātus vērtēšanas komisija publicē Latvijas Republikas oficiālajā laikrakstā.

9. Konkursa uzvarētājs iegūst tiesības izveidot depozitāriju, kas veic Latvijas Centrālā depozitārija pienākumus saskaņā ar konkursā iesniegto projektu un Finansu ministrijas apstiprinātajiem depozitārija izveidošanas noteikumiem.

10. Pēc konkursa rezultātu pasludināšanas konkursa uzvarētājs 10 dienu laikā iesniedz apstiprināšanai Centrālā depozitārija noteikumus.

11. Ministru kabinets vai tā pilnvarota institūcija var noteikt konkursa uzvarētājam papildu noteikumus.

 

 

21.02.1995