Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 585

Rīgā 2020. gada 15. septembrī (prot. Nr. 54 6. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 19. aprīļa noteikumos Nr. 238 "Ugunsdrošības noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Ugunsdrošības un
ugunsdzēsības likuma 12. pantu

Izdarīt Ministru kabineta 2016. gada 19. aprīļa noteikumos Nr. 238 "Ugunsdrošības noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2016, 78. nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt noteikumu tekstā vārdu "dabīgais" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "dabiskais" (attiecīgā locījumā).

2. Aizstāt 2.2. apakšpunktā vārdus "būvniecības process" ar vārdu "būvdarbi".

3. Papildināt noteikumus ar 2.7.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.7.1 meža ugunsdrošības meža infrastruktūras objekti - meža zemē ierīkots autoceļš, kvartālstiga, mineralizētā josla, dabiskā brauktuve, ūdens ņemšanas vieta ar piekļuvi, uguns novērošanas tornis;".

4. Papildināt noteikumus ar 2.8.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.8.1 nodarbinātais - visi objektā nodarbinātie, organizatoriski iesaistītās personas, kā arī personas, kuras veic darbu objektā uz līguma pamata vai ir citu komersantu darbinieki, kas nodarbināti objektā, atrodas praksē vai apmācībā;".

5. Svītrot 2.11. apakšpunktā vārdu "kura".

6. Papildināt noteikumus ar 2.1 punktu šādā redakcijā:

"2.1 Publiskā objektā ievēro arī tās šajos noteikumos noteiktās ugunsdrošības prasības, kas attiecas uz saimnieciskās darbības objektu."

7. Papildināt noteikumus ar 5.1 punktu šādā redakcijā:

"5.1 Atbildīgā persona var izmantot informācijas tehnoloģiju risinājumus ar ugunsdrošību objektā saistīto procesu dokumentēšanā. Ar ugunsdrošību objektā saistītos elektroniskos dokumentus paraksta atbilstoši elektronisko dokumentu izstrādi regulējošajiem normatīvajiem aktiem. Atbildīgā persona nodrošina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam iespēju piekļūt ar ugunsdrošību objektā saistītajiem elektroniskajiem dokumentiem un pārliecināties par to autentiskumu un integritāti."

8. Izteikt 6. punktu šādā redakcijā:

"6. Fizisko un juridisko personu pienākums ir nepieļaut ugunsgrēka izcelšanos."

9. Papildināt 1. nodaļu ar 6.1 punktu šādā redakcijā:

"6.1 Atrodoties objektā, fiziskās personas pienākums, atskanot ugunsgrēka trauksmes signālam vai pamanot ugunsgrēku, ir nekavējoties evakuēties (izņemot gadījumu, ja nodarbinātajam noteikti pienākumi atbilstoši ugunsdrošības instrukcijai un tos attiecīgajā situācijā ir iespējams veikt)."

10. Izteikt 7.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.2. saimnieciskās darbības objekta atbildīgajai personai papildus šo noteikumu 7.1. apakšpunktā minētajiem pienākumiem līdz brīdim, kad ierodas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apakšvienība, ir pienākums nodrošināt ugunsdrošības instrukcijā noteikto rīcību ugunsgrēka gadījumā atbilstoši šo noteikumu 180.7. apakšpunktam."

11. Izteikt 22. punktu šādā redakcijā:

"22. Objekta dūmu aizsardzība atbilst būvniecības ieceres dokumentācijā paredzētajiem ugunsdrošības risinājumiem."

12. Izteikt 24. un 25. punktu šādā redakcijā:

"24. Vielas un priekšmetus uzglabā, ņemot vērā to fizikālās un ķīmiskās īpašības, novēršot savstarpēju vielu iedarbību, kuras rezultātā var rasties aizdegšanās vai sprādzienbīstama vide.

25. Smēķēšanai paredzēto vietu aprīko ar degtnespējīga materiāla izsmēķu trauku un apzīmē ar zīmi atbilstoši normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā izvietojami informatīvie uzraksti vai simboli par smēķēšanas aizliegumu vai atļauju smēķēt, kā arī par uzrakstu un simbolu paraugiem."

13. Izteikt 26.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"26.5. pārvietoties ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem (turpmāk - transportlīdzeklis) sprādzienbīstamā vidē, izņemot šim mērķim speciāli aprīkotus transportlīdzekļus;".

14. Izteikt 30. punktu šādā redakcijā:

"30. Pie katras ugunsdzēsības un glābšanas tehnikai paredzētas iebrauktuves teritorijā, ja tās platība ir lielāka par 6400 m2 vai ja attālums no iebrauktuves līdz teritorijā esošajai ugunsdzēsības ūdensņemšanas vietai pārsniedz 80 m, izvieto ugunsdzēsības ūdensņemšanas vietu izvietojuma shēmu."

15. Svītrot 37. punktu.

16. Izteikt 38. un 39. punktu šādā redakcijā:

"38. Vielas un priekšmetus uzglabā, ņemot vērā to fizikālās un ķīmiskās īpašības, kā arī novēršot savstarpēju vielu iedarbību, kuras rezultātā var rasties aizdegšanās vai sprādzienbīstama vide.

39. Smēķēšanai paredzēto vietu aprīko ar degtnespējīga materiāla izsmēķu trauku un apzīmē ar zīmi atbilstoši normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā izvietojami informatīvie uzraksti vai simboli par smēķēšanas aizliegumu vai atļauju smēķēt, kā arī par uzrakstu un simbolu paraugiem."

17. Izteikt 53. punktu šādā redakcijā:

"53. Būvobjektā katrā būves stāvā izvieto ugunsdzēsības aparātus atbilstoši šādiem kritērijiem:

53.1. ja stāva platība ir līdz 800 m2, nodrošina ugunsdzēsības aparātus ar minimālo kopējo dzēstspēju 68A 366B;

53.2. ja stāva platība pārsniedz 800 m2, katrus nākamos stāva platības 250 m2 nodrošina ar ugunsdzēsības aparātiem ar minimālo kopējo dzēstspēju 21A 113B;

53.3. attālums no jebkuras vietas būvobjektā līdz ugunsdzēsības aparātam nedrīkst pārsniegt 40 m;

53.4. ugunsbīstamo darbu vietas papildus nodrošina ar ugunsdzēsības aparātiem atbilstoši šo noteikumu 309. punktam."

18. Aizstāt 54. punktā vārdus "tehniskā projekta" ar vārdiem "būvniecības ieceres dokumentācijas".

19. Izteikt 57. punktu šādā redakcijā:

"57. Par elektroinstalācijas izolācijas pretestības, cilpas "fāze-nulle" pilnās pretestības, zemējumietaises pretestības, zemējumvada nepārtrauktības saites un zibensaizsardzības sistēmas pārbaudes rezultātiem noformē pārbaudes aktu (6. pielikums)."

20. Aizstāt 62.5. apakšpunktā skaitli "1.7." ar skaitli "1.5.".

21. Papildināt noteikumus ar 63.1 punktu šādā redakcijā:

"63.1 Cietā kurināmā apkures ierīces kurtuves priekšā degtspējīga materiāla grīdu pārklāj ar degtnespējīgu materiālu, kura izmērs pārsniedz kurtuves platuma izmērus vismaz par 150 mm no kurtuves sānu malām un vismaz 300 mm tās priekšā."

22. Svītrot 70. punktā vārdus "(turpmāk - gāzes aparāts)".

23. Izteikt 71. punkta ievaddaļu šādā redakcijā.

"71. Ekspluatācijas laikā šķidrā kurināmā apkures iekārtām un ierīcēm, kā arī apkures iekārtām un ierīcēm, kurās par kurināmo izmanto gāzi, dūmvadu pārbauda un attīra šādos termiņos:".

24. Papildināt noteikumus ar 71.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"71.4. metāla dūmvadus un dūmvadus, kas izbūvēti no materiāliem, kuri nav minēti šo noteikumu 71.1., 71.2. un 71.3. apakšpunktā, - ne retāk kā reizi divos gados."

25. Izteikt 72. punktu šādā redakcijā:

"72. Par dūmvada, apkures ierīces vai iekārtas un dabiskās ventilācijas kanāla tīrīšanas rezultātiem sastāda aktu. Aktu var nesastādīt, ja viendzīvokļa objekta cietā kurināmā apkures ierīci, tās dūmvadu un dabiskās ventilācijas kanālu tīrīšanu veic viendzīvokļa objekta atbildīgā persona. Aktā norāda šādu informāciju:

72.1. objekta nosaukums, piederība, adrese vai atrašanās vieta un darba veikšanas datums;

72.2. dūmvada, apkures ierīces, iekārtas vai dabiskās ventilācijas kanāla atrašanās vieta objektā un tā apraksts;

72.3. vārds un uzvārds personai, kas veica dūmvada, apkures ierīces, iekārtas vai dabiskās ventilācijas kanāla tīrīšanu;

72.4. izglītību vai kvalifikāciju apliecinoša dokumenta vai prakses sertifikāta nosaukums un numurs personai, kas veica dūmvada, apkures ierīces, iekārtas vai dabiskās ventilācijas kanāla tīrīšanu;

72.5. atzinums par veiktā darba rezultātu."

26. Izteikt 74. punktu šādā redakcijā:

"74. Cietā un šķidrā kurināmā apkures iekārtas, ierīces un dūmvada tehniskā stāvokļa pārbaudi veic reizi piecos gados."

27. Izteikt 80. punktu šādā redakcijā:

"80. Dabiskās ventilācijas kanāla tīrīšanu un tehniskā stāvokļa pārbaudi veic:

80.1. ne retāk kā reizi piecos gados - telpās, kurās izvietota apkures iekārta vai ierīce, kurā par kurināmo izmanto gāzi, gāzes iekārta ēdiena gatavošanai vai gāzes iekārta karstā ūdens sildīšanai;

80.2. ne retāk kā reizi 10 gados - daudzdzīvokļu objektā un viendzīvokļa objektā, izņemot telpas, kuras minētas šo noteikumu 80.1. apakšpunktā;

80.3. ne retāk kā reizi piecos gados - citos objektos."

28. Izteikt 83. punktu šādā redakcijā:

"83. Objekta bēniņos dūmvadu un sienu, kurā atrodas dūmvads, nobalsina vai nokrāso ar gaišu krāsu. Šī prasība neattiecas uz metāla dūmvadiem."

29. Aizstāt 84. punktā vārdus "Gāzes aparātu" ar vārdiem "Apkures iekārtu un ierīci, kurā par kurināmo izmanto gāzi".

30. Svītrot 86. punkta otro teikumu.

31. Aizstāt 89.10. apakšpunktā vārdus "izvietots gāzes aparāts" ar vārdiem "izvietota apkures iekārta un ierīce, kurā par kurināmo izmanto gāzi, vai gāzes iekārta ēdiena gatavošanai vai gāzes iekārta ūdens sildīšanai".

32. Papildināt noteikumus ar 92.1 punktu šādā redakcijā:

"92.1 Aktā par mehāniskās ventilācijas sistēmas tīrīšanu nenorāda šo noteikumu 92.5., 92.6. un 92.7. apakšpunktā minēto informāciju."

33. Aizstāt 100. punktā vārdus "tehniskā projekta" ar vārdiem "būvniecības ieceres dokumentācijas".

34. Aizstāt 103. punktā skaitļus un vārdus "4.2. un 4.3. zīmi" ar vārdiem un skaitli "un 4.2. zīmi".

35. Izteikt 107. punktu šādā redakcijā:

"107. Par ugunsdzēsības hidranta pārbaudes rezultātiem persona, kura veica pārbaudi, sastāda pārbaudes aktu (1.1 pielikums). Pārbaudes aktam pievieno ārējā ūdensapgādes tīkla plānu (vizuāli uztveramā mērogā), kurā norādīta ugunsdzēsības hidranta atrašanās vieta."

36. Izteikt 109. punktu šādā redakcijā:

"109. Aizliegts:

109.1. ierīkot stāvvietu, novietot vielas, priekšmetus un transportlīdzekļus 1,5 m rādiusā no ugunsdzēsības ūdensņemšanas vietām un aizkraut piekļūšanu tām;

109.2. novietot vielas un priekšmetus tuvāk par 1 m no iekšējās ugunsdzēsības ūdensvada sistēmas krāna un aizkraut piekļūšanu tam;

109.3. transportlīdzekļiem apstāties un stāvēt zīmes "Vieta ugunsdzēsības transportam" (1. pielikums) darbības zonā."

37. Aizstāt 116. punktā vārdus "skapī vai nišā" ar vārdiem "skapī, nišā vai speciālās ierīcēs, kurās ir vēdināšanas atvere".

38. Izteikt 117. punktu šādā redakcijā:

"117. Uz ugunsdzēsības krāna skapja durvīm, nišā vai uz speciālās ierīces redzamā vietā norāda krāna kārtas numuru, vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112, izvieto 4.4. zīmi (1. pielikums), kā arī izvieto informāciju par iekšējās ugunsdzēsības ūdensvada sistēmas ugunsdzēsības krāna un tā aprīkojuma pārbaudi (2. pielikums). Iekšējās ugunsdzēsības ūdensvada sistēmas, ugunsdzēsības krāna un tā aprīkojuma pārbaudi veic ne retāk kā reizi gadā."

39. Aizstāt 118. punktā vārdu "rezervi" ar vārdu "krājumu".

40. Izteikt 124. un 125. punktu šādā redakcijā:

"124. Automātiskā ugunsaizsardzības sistēma ir nepārtraukti ieslēgta automātiskajā darba gaidīšanas režīmā un ugunsgrēka gadījumā pilda tai noteiktās funkcijas.

125. Objektā, kurā atrodas ugunsaizsardzības sistēma, uzglabā ugunsaizsardzības sistēmas būvniecības ieceres dokumentāciju vai tās apliecinātu kopiju, izņemot gadījumu, ja būvniecības ieceres dokumentācija ir pieejama Būvniecības informācijas sistēmā (BIS). Telpā pie uztveršanas, kontroles un indikācijas iekārtas (turpmāk - panelis) uzglabā:

125.1. instrukciju, kurā norādīta šo noteikumu 127. punktā, 180.4. un 180.7. apakšpunktā minētā informācija;

125.2. ugunsaizsardzības sistēmas aizsargājamo telpu (zonu) sarakstu vai grafisku aizsargājamo telpu (zonu) un sistēmas tīklu attēlojumu telpās (var būt elektroniski, ja tas redzams datora monitorā, iedarbojoties ugunsaizsardzības sistēmai);

125.3. ugunsaizsardzības sistēmas iedarbošanās gadījumu un bojājumu uzskaites žurnālu (9. pielikums)."

41. Papildināt noteikumus ar 125.1 punktu šādā redakcijā:

"125.1 Šo noteikumu 125. punkta prasības neattiecas uz viendzīvokļa objektu un daudzdzīvokļu objekta dzīvokli."

42. Papildināt 127.1. apakšpunktu aiz vārda "sistēmas" ar vārdiem "darbības principu un".

43. Papildināt 128. punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Atbildīgā persona nodrošina, lai publiskā pasākuma norises laikā pie ugunsaizsardzības sistēmas paneļa pastāvīgi atrastos persona, kura uzrauga ugunsaizsardzības sistēmu."

44. Papildināt 138. punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Objektā vai teritorijā, kurā pastāv vai var veidoties sprādzienbīstama vide, ugunsaizsardzības sistēmas, ievērojot sprādzienbīstamas vides zonējumu, ir sprādziendrošas."

45. Aizstāt 142.1. apakšpunktā vārdus "tehniskā projektā" ar vārdiem "būvniecības ieceres dokumentācijā".

46. Izteikt 142.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"142.3. novietot apkures ierīces, sildierīces vai citus priekšmetus, kas izdala siltumu, tuvāk par 1 m no ugunsgrēka detektora vai paneļa;".

47. Izteikt 143. punktu šādā redakcijā:

"143. Stacionārās automātiskās ugunsdzēsības sprinkleru sistēmas sprinklers nodrošina automātiskās ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmas siltuma ugunsgrēka detektora funkcijas."

48. Papildināt noteikumus ar 148.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"148.5. sistēmas būvniecības ieceres dokumentāciju vai tās apliecinātu kopiju, izņemot gadījumu, ja būvniecības ieceres dokumentācija ir pieejama Būvniecības informācijas sistēmā (BIS)."

49. Izteikt 164.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"164.2. novietot apkures ierīces, sildierīces vai citus priekšmetus, kas izdala siltumu, tuvāk par 1 m no sprinkleriem;".

50. Aizstāt 164.4. apakšpunktā vārdus "tehniskajā projektā" ar vārdiem "būvniecības ieceres dokumentācijā".

51. Izteikt 166.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"166.4. izmantot vēdināšanai dūmu un karstuma izvades sistēmas ar mehānisko vilkmi."

52. Izteikt 168. un 169. punktu šādā redakcijā:

"168. Automātiskās ugunsgrēka balss izziņošanas sistēmas nostrādāšana automātiskajā vadības režīmā ir pieļaujama ar laika aizturi līdz četrām minūtēm, ja aizsargājamā objektā pastāvīgi atrodas persona, kura uzrauga šo ugunsaizsardzības sistēmu. Laika aizture nav pieļaujama, ja automātisko ugunsgrēka balss izziņošanas sistēmu iedarbina manuāli. Tiesības uzraudzīt automātiskās ugunsgrēka balss izziņošanas sistēmu vai automātisko ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmu, vai automātisko ugunsdzēsības sistēmu ir personai, kura ieguvusi profesionālo izglītību ugunsdrošībā vai saņēmusi apmācību ugunsdrošības jomā atbilstoši šo noteikumu 178. punktam. Persona, kura aizsargājamā objektā uzrauga attiecīgo sistēmu, pārzina šo noteikumu 127. punktā minēto informāciju un trauksmes signāla saņemšanas gadījumā pārbauda tā iemeslu.

169. Ugunsaizsardzības sistēmas trauksmes ierīču un skaļruņu skaņas intensitātes līmenis ir vismaz 65 dB (telpās, kur cilvēki tiek izmitināti naktī, - 75 dB) un ir par 10 dB augstāks nekā fona troksnis, lai to būtu iespējams dzirdēt jebkurā telpā, kurā var atrasties cilvēks."

53. Izteikt 176. punktu šādā redakcijā:

"176. Atbildīgā persona nodrošina ugunsdrošības instrukcijas izstrādi objektam, teritorijai un būvobjektam (izņemot viendzīvokļa objektu, neapbūvētu teritoriju un teritoriju, kurā nenotiek būvdarbi). Ugunsdrošības instrukcija ir objekta un teritorijas lietošanas mērķim atbilstošs ugunsdrošības prasību kopums."

54. Izteikt 180. punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"180. Ugunsdrošības instrukcijā (izņemot ugunsdrošības instrukciju kūdras ieguves objektam) norāda šādu informāciju:".

55. Svītrot 180.1.6. apakšpunktā vārdus "un izmantošanas kārtība".

56. Papildināt noteikumus ar 180.1 un 180.2 punktu šādā redakcijā:

"180.1 Kūdras ieguves objektam un teritorijai ugunsdrošības instrukcijā norāda šādu informāciju:

180.1 1. kūdras ieguves objekta un teritorijas vispārīga un ugunsdrošību raksturojoša informācija:

180.1 1.1. objekta un teritorijas adrese, lietošanas veids;

180.1 1.2. kūdras ieguves objekta un teritorijas nodrošinājums ar ugunsdzēsībai paredzēto inventāru un aprīkojumu;

180.1 2. ugunsdrošības prasības un norādījumi kūdras ieguves objektā un teritorijā;

180.1 3. iespējamie ugunsgrēka izcelšanās iemesli kūdras ieguves objektā un teritorijā, preventīvo pasākumu plāns ugunsgrēka novēršanai;

180.1 4. sākotnējai ugunsgrēka dzēšanai paredzēto ugunsdzēsības līdzekļu raksturojums un izmantošanas kārtība;

180.1 5. ugunsbīstamo darbu veikšanas kārtība;

180.1 6. kūdras ieguves tehnoloģisko darbu apturēšanas kārtība, ja paaugstinās ugunsbīstamības risks, ko var izraisīt meteoroloģiskie apstākļi;

180.1 7. rīcība ugunsgrēka gadījumā.

180.2 Kūdras ieguves objekta un teritorijas ugunsdrošības instrukcijai pievieno:

180.2 1. teritorijas plānu, kurā norādītas piebrauktuves ugunsdzēsības un glābšanas tehnikai, citi pārvietošanās ceļi un maršruti pa objektu un teritoriju;

180.2 2. tehnoloģisko ceļu shēmu;

180.2 3. ugunsdzēsības ūdensņemšanas vietu izvietojuma shēmu."

57. Izteikt 182. punktu šādā redakcijā:

"182. Ugunsdrošības instrukciju izstrādā valsts valodā un, ja nepieciešams, tulko visiem objektā nodarbinātajiem saprotamā valodā."

58. Izteikt 190. punktu šādā redakcijā:

"190. Ugunsdrošības instruktāžu veic:

190.1. izglītības, ārstniecības un aprūpes iestādēs - ne retāk kā reizi sešos mēnešos;

190.2. citos objektos - ne retāk kā reizi gadā."

59. Aizstāt 196.2. apakšpunktā mērvienību "kd/m2" ar mērvienību "mcd/m2".

60. Papildināt 199. punktu ar otro un trešo teikumu šādā redakcijā:

"Zīmes minimālie izmēri nav mazāki par šo noteikumu 1. pielikumā noteiktajiem. Cilvēku kustības virziena zīmes ir redzamas katrā evakuācijas ceļa posmā."

61. Izteikt 203. punktu šādā redakcijā:

"203. Objektu, kurā pastāvīgi atrodas cilvēki ar dzirdes traucējumiem vai kurā fona trokšņa līmenis pārsniedz 80 dB, nodrošina ar 4.8. zīmi (1. pielikums), kas ieslēdzas ugunsgrēka gadījumā un sniedz vizuālu informāciju par ugunsgrēka izcelšanos. 4.8. zīme ir labi redzama katrā telpā, kurā pastāvīgi atrodas cilvēki, un katrā evakuācijas ceļa posmā."

62. Svītrot 206. punktu.

63. Aizstāt 208. punktā skaitļus un vārdu "6.2. un 6.3." ar skaitļiem un vārdu "4.7. un 6.2.".

64. Papildināt 216. punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Lidlaukos attālumu no zīmes līdz ugunsdzēsības hidrantam vai ūdensņemšanas vietai atļauts palielināt līdz 50 m."

65. Izteikt 220. punktu šādā redakcijā:

"220. Ugunsdzēsības sistēmas cauruļvada marķējumu veido atbilstoši šo noteikumu 1. pielikuma prasībām."

66. Svītrot 221. punktā vārdus un skaitli "ik pēc 4 m atkarībā no cauruļvada posmu garuma".

67. Papildināt 228. punktu ar trešo teikumu šādā redakcijā:

"Zīmes minimālā darbības zona ir 10 m."

68. Aizstāt 229. punktā vārdu "Publiskā" ar vārdiem "Saimnieciskās darbības".

69. Papildināt 234. punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Ja evakuācijas plānu nav iespējams izvietot apgaismotā vietā, to izgatavo no luminiscējošiem materiāliem, kuru luminiscenci var ierosināt ar redzamo gaismu vai ultravioleto starojumu un kuri bez tālākas ierosmes paši izstaro gaismu ar spilgtumu vismaz 2 mcd/m2 22 °C ilgāk par 60 minūtēm."

70. Izteikt 235. punktu šādā redakcijā:

"235. Publiska objekta telpās, kurās nakšņo cilvēki, izvieto stāva evakuācijas plānu. Šā punkta prasības neattiecas uz vienstāva publiska objekta telpām, kurām ir tieša evakuācijas izeja uz āru un kurās vienlaikus nakšņo ne vairāk kā 10 cilvēki."

71. Svītrot 238. punkta otro teikumu.

72. Izteikt 243. punktu šādā redakcijā:

"243. Durvis evakuācijas ceļos ir viegli atveramas no telpas iekšpuses bez aizkavējuma un šķēršļiem. Par aizkavējumu tiek uzskatīts jebkurš šķērslis, kas liedz atvērt durvis trīs sekunžu laikā."

73. Papildināt noteikumus ar 243.1 punktu šādā redakcijā:

"243.1 Lidostās ugunsgrēka vai cita apdraudējuma gadījumā durvis evakuācijas ceļos ir viegli atveramas no telpas iekšpuses bez aizkavējuma un šķēršļiem. Lidostās durvju atvēršanu evakuācijas ceļos nodrošina automātiskā ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēma."

74. Izteikt 244. punktu šādā redakcijā:

"244. Evakuācijas ceļus un izejas apzīmē ar 5.1., 5.2., 5.3. un 5.4. zīmi (1. pielikums)."

75. Izteikt 246.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"246.3. cilvēku evakuācijai paredzētās durvis aprīkot ar aizdariem, aizbīdņiem, slēdzenēm un citām ierīcēm, kas liedz atvērt durvis trīs sekunžu laikā vai citādi ierobežo to atvēršanu no iekšpuses;".

76. Papildināt noteikumus ar 249.1, 249.2 un 249.3 punktu šādā redakcijā:

"249.1 Ražošanas, vielu un materiālu uzglabāšanas teritorijā izvieto ugunsdzēsības aparātus atbilstoši šādiem kritērijiem:

249.1 1. ja teritorijas platība ir līdz 800 m2, ražošanas, vielu un materiālu uzglabāšanas teritoriju nodrošina ar ugunsdzēsības aparātiem ar minimālo kopējo dzēstspēju 55A 233B;

249.1 2. ja teritorijas platība pārsniedz 800 m2, katrus nākamos 800 m2 nodrošina ar ugunsdzēsības aparātiem ar minimālo kopējo dzēstspēju 68A 366B;

249.1 3. attālums no jebkuras vietas ražošanas, vielu un materiālu uzglabāšanas teritorijā līdz ugunsdzēsības aparātam nedrīkst pārsniegt 40 m.

249.2 Ja ražošanas, vielu un materiālu uzglabāšanas teritorija ir aizsargāta ar ugunsdzēsības hidrantu, kas gatavs lietošanai un nokomplektēts ar ugunsdzēsības šļūteni un noslēdzamu ugunsdzēsības stobru ārējai ugunsdzēsībai, ugunsdzēsības hidranta darbības zonas robežās ugunsdzēsības aparātu kopējo dzēstspēju atļauts samazināt par 25 procentiem. Ugunsdzēsības hidranta darbības zona šā punkta izpratnē ir vienāda ar šļūteņu kopējo garumu, ar ko ir nodrošināts ugunsdzēsības hidrants, bet ne garāka par 200 m.

249.3 Serveru telpas, elektrosadalnes un citas tehniskās telpas, kas paredzētas elektroiekārtu vai elektroierīču izvietošanai, var aprīkot ar ogļskābās gāzes (CO2) ugunsdzēsības aparātiem, nodrošinot dzēstspēju 8B uz telpas katru 1 m2."

77. Izteikt 250. un 251. punktu šādā redakcijā:

"250. Objekta telpās, kuras ir aizsargātas ar automātisko ugunsdzēsības sistēmu un iekšējās ugunsdzēsības ūdensvada sistēmas krāniem, ugunsdzēsības aparātu kopējo dzēstspēju atļauts samazināt par 30 procentiem. Šā punkta prasības neattiecas uz F klases ugunsdzēsības aparātiem.

251. Objekta telpās, kuras ir aizsargātas ar iekšējās ugunsdzēsības ūdensvada sistēmas krāniem, ugunsdzēsības aparātu kopējo dzēstspēju atļauts samazināt par 15 procentiem. Šā punkta prasības neattiecas uz F klases ugunsdzēsības aparātiem."

78. Svītrot 258. punktu.

79. Aizstāt 262.1. apakšpunktā vārdu "publiskā" ar vārdiem "saimnieciskās darbības".

80. Papildināt 268. punktu aiz vārdiem "ne retāk kā reizi gadā " ar vārdiem "(izņemot gadījumu, ja ražotājs noteicis veikt ugunsdzēsības aparāta tehnisko apkopi ne retāk kā reizi gadā)".

81. Izteikt 271.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"271.2. šļūtenes, sprauslas, taures, iedarbināšanas mehānisma, spiediena indikācijas ierīces bojājums;".

82. Aizstāt 271.3. apakšpunktā vārdu "ierīcē" ar vārdiem "ierīcē, spiediena indikācijas ierīces rādījuma nesalasāmība".

83. Aizstāt 282. punktā vārdus "iestrādātam (iespiestam) individuālam vai partijas numuram un CE atbilstības marķējumam" ar vārdiem "sērijas vai partijas numuram".

84. Aizstāt 286.5. apakšpunktā vārdu "samazināt" ar vārdu "mainīt".

85. Izteikt 288. punktu šādā redakcijā:

"288. Sprādzienbīstamu procesu tehnoloģiskās iekārtas aprīko ar statiskās elektrības noņemšanas un zemējuma ierīcēm un nodrošina sazemēšanu pirms tehnoloģiskā procesa uzsākšanas. Zemējuma ierīces nodrošina ar 6.1. zīmi (1. pielikums)."

86. Izteikt 309. punktu šādā redakcijā:

"309. Ugunsbīstamo darbu pagaidu vietas nodrošina ar aparātiem, kuru kopējā dzēstspēja ir vismaz 55A 233B."

87. Aizstāt 316. punktā skaitli "1.7." ar skaitli "1.5".

88. Svītrot 334.2. apakšpunktā vārdus "(logi, durvis, lūkas un speciāli atvērumi ārsienās vai pārsegumā)".

89. Izteikt 340.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"340.2. objekts ir nodrošināts ar balss izziņošanas ierīcēm (piemēram, ruporiem, megafoniem, mikrofoniem ar skaļruņiem), kas paredzētas cilvēku apziņošanai ugunsgrēka vai citu apdraudējumu gadījumā;".

90. Papildināt 347. punktu aiz vārda "ailām" ar vārdiem "evakuācijas ceļos".

91. Svītrot 348. punktu.

92. Svītrot 352.3. apakšpunktu.

93. Izteikt 13.4. apakšnodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"13.4. Gāzes iekārtu, ierīču un balonu ekspluatācijas prasības objektā un teritorijā".

94. Izteikt 354. punktu šādā redakcijā:

"354. Objektā, kur atrodas apkures iekārta vai ierīce, kurā par kurināmo izmanto gāzi ar kopējo nominālo siltuma jaudu, lielāku par 50 kW, kā arī ja apkures iekārta vai ierīce, kurā par kurināmo izmanto gāzi (neatkarīgi no apkures iekārtas vai ierīces jaudas), atrodas pagrabā vai cokolstāvā, uzstāda detektoru, kas signalizē par gāzes noplūdi. Detektoru uztur darba kārtībā."

95. Izteikt 359. punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Veselības aprūpes iestāžu telpās atļauts uzglabāt oksidējošo gāzu balonu rezervi ar kopējo ietilpību līdz 24 litriem, ja šīs gāzes paredzētas cilvēka dzīvības nodrošināšanas iekārtai."

96. Izteikt 13.5. apakšnodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"13.5. Akmeņogļu, kūdras, kokapstrādes, kokmateriālu un cietu degtspējīgu materiālu un vielu ražošanas un uzglabāšanas objekti un teritorijas".

97. Aizstāt 367. punktā vārdu "Akmeņogļu" ar vārdiem "Akmeņogļu, skaidu, sasmalcinātu šķiedru".

98. Svītrot 13.6. apakšnodaļas nosaukumu.

99. Izteikt 407.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"407.4. šļūtenēm, kuru diametrs ir 51 mm, kopējais garums vismaz 200 m un kas aprīkotas ar 50 mm diametra "Bogdanova" tipa savienojumiem."

100. Izteikt 408. punktu šādā redakcijā:

"408. Lai ierobežotu ugunsgrēka izplatīšanos un kūdras degšanu kūdras iegulas dziļākajos slāņos, ieguves objektā ierīko ūdens ņemšanas vietas un grāvjus. Attālums no jebkuras vietas kūdras ieguves objektā līdz ūdens ņemšanas vietai nedrīkst būt lielāks par 800 metriem. Vienā ūdens ņemšanas vietā paredz ne mazāk kā 108 m3 ūdens. Sausos laikapstākļos ūdens daudzumam ir pieļaujams samazināties līdz 72 m3."

101. Svītrot 409. punktu.

102. Izteikt 410. punktu šādā redakcijā:

"410. Meža ugunsnedrošajā laikposmā kūdras ieguves teritorijā aizliegts veidot atklātu liesmu."

103. Papildināt 13.9. apakšnodaļu ar 411.1 punktu šādā redakcijā:

"411.1 Meža ugunsnedrošajā laikposmā kūdras ieguves teritorijā aizliegts veikt darbus ar mehāniskiem transportlīdzekļiem un sliežu ceļu transportlīdzekļiem, ja vēja ātrums kūdras ieguves vietā pārsniedz 12 m/s."

104. Izteikt 415. un 416. punktu šādā redakcijā:

"415. Ja valsts un pašvaldību autoceļš robežojas ar meža objektu, kuru veido I ugunsbīstamības klases mežaudzes un izcirtumi (13. pielikums), valsts un pašvaldību autoceļa atbildīgā persona nodrošina mineralizētās joslas ierīkošanu vai vismaz 1,5 m platu grāvi, ja mineralizētās joslas ierīkošanas vietā augsnes kūdras slānis nav biezāks par 0,15 m un nodalījuma joslas platums to pieļauj.

416. Ja dzelzceļš robežojas ar meža objektu, kuru veido I ugunsbīstamības klases mežaudzes un izcirtumi (13. pielikums), dzelzceļa infrastruktūras objekta atbildīgā persona nodrošina mineralizētās joslas ierīkošanu vai vismaz 1,5 m platu grāvi dzelzceļa nodalījuma joslā, ja mineralizētās joslas ierīkošanas vietā augsnes kūdras slānis nav biezāks par 0,15 m un dzelzceļa nodalījuma joslas platums un izvietojums pieļauj šādas infrastruktūras izbūvi."

105. Izteikt 417.1. un 417.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"417.1. nodrošina mineralizēto joslu ierīkošanu meža ugunsdzēsības tehnikai pieejamās kvartālu stigās (izņemot kvartālu stigas, kuras tiek izmantotas kā dabiskās brauktuves un kuru platums ir vismaz 2,5 m), kas šķērso vismaz 50 ha lielu meža objektu, kuru veido I ugunsbīstamības klases mežaudžu kopas un izcirtumi (13. pielikums), vietās, kur augsnes kūdras slānis nav biezāks par 0,15 m;

417.2. ieaudzētas mežaudžu platības, kas lielākas par 50 ha, I un II ugunsbīstamības klases meža tipos sadala daļās ar dabisko brauktuvi tā, lai mežaudzes nepārsniedz 25 ha;".

106. Papildināt noteikumus ar 417.1 punktu šādā redakcijā:

"417.1 Ja šo noteikumu 415., 416. punktā vai 417.1. apakšpunktā minētās prasības nav izpildāmas, valsts un pašvaldību autoceļa atbildīgā persona, dzelzceļa infrastruktūras atbildīgā persona un meža objekta atbildīgā persona iesniedz Valsts meža dienestā iesniegumu. Valsts meža dienests, pamatojoties uz iesniegumu, var noteikt citus nosacījumus mineralizētās joslas ierīkošanai."

107. Izteikt 418. punktu šādā redakcijā:

"418. Ja meža objekta atbildīgā persona apsaimnieko vienlaidu meža zemes platību, kas lielāka par 5000 ha, tā izstrādā meža objekta ugunsdrošības preventīvo pasākumu plānu visam meža objektam un īsteno to. Plānam pievieno meža objekta kartogrāfisko materiālu."

108. Papildināt noteikumus ar 418.1 punktu šādā redakcijā:

"418.1 Meža objekta atbilstību šo noteikumu 418. punktā minētajam kritērijam nosaka pēc stāvokļa Meža valsts reģistrā uz kārtējā gada 1. oktobri. Valsts meža dienests līdz kārtējā gada 1. novembrim informē meža objekta atbildīgo personu par nepieciešamību iesniegt ugunsdrošības preventīvo pasākumu plānu un meža objekta kartogrāfisko materiālu."

109. Izteikt 420.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"420.3. meža objekta shēmu elektroniskā veidā, kas sagatavota atbilstoši normatīvajiem aktiem par meža inventarizācijas un Meža valsts reģistra informācijas apriti. Shēmā norāda:

420.3.1. meža kvartālu tīklu;

420.3.2. ugunsdzēsības tehnikai pieejamos ceļus un dabiskās brauktuves, kas šķērso mežus un purvus;

420.3.3. ūdensteces un meliorācijas grāvju tīklu ar tiltiem;

420.3.4. ūdensņemšanas vietas un ūdenskrātuves;

420.3.5. mineralizētās joslas;

420.3.6. rekreācijas objektus;

420.3.7. sadalījumu pa ugunsbīstamības klasēm (13. pielikums)."

110. Svītrot 420.4. apakšpunktu.

111. Papildināt noteikumus ar 420.1 punktu šādā redakcijā:

"420.1 Meža objekta kartogrāfisko materiālu elektroniskā veidā sagatavo atbilstoši normatīvajiem aktiem par meža inventarizācijas un Meža valsts reģistra informācijas apriti. Kartes objektus un to atribūtu informāciju sagatavo atbilstoši Valsts meža dienesta tīmekļvietnē www.vmd.gov.lv publicētajiem klasifikatoriem, struktūrai un formātiem."

112. Svītrot 421. punktu.

113. Izteikt 422. punktu šādā redakcijā:

"422. Katru gadu līdz 1. aprīlim meža objekta ugunsdrošības preventīvo pasākumu plānu un šo noteikumu 420.1 punktā minēto kartogrāfisko materiālu iesniedz saskaņošanai Valsts meža dienesta reģionālajā struktūrvienībā. Valsts meža dienests informē Dabas aizsardzības pārvaldi, ja meža objekts atrodas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā."

114. Papildināt noteikumus ar 422.1 un 422.2 punktu šādā redakcijā:

"422.1 Valsts meža dienests iesniegto meža objekta ugunsdrošības preventīvo pasākumu plānu un kartogrāfisko materiālu nesaskaņo, ja:

422.1 1. situācija dabā neatbilst šo noteikumu 420.3. apakšpunktā norādītajam;

422.1 2. meža infrastruktūras objektu stāvoklis dabā nenodrošina iespēju veikt ugunsdzēsību meža objektā.

422.2 Ja netiek saskaņots meža objekta ugunsdrošības preventīvo pasākumu plāns vai kartogrāfiskais materiāls, Valsts meža dienests nosaka termiņu, kurā neatbilstības ir jānovērš."

115. Izteikt 423.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"423.1. veidot atklātu liesmu mežā un purvā, izņemot rekreācijas objektus, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas. Rekreācijas objektos ugunskura vietu atstāj, kad uguns nodzēsta un gruzdēšana pilnīgi beigusies;".

116. Svītrot 423.2. apakšpunktu.

117. Izteikt 424.3.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"424.3.2. vietās, kur augsnes kūdras slānis ir biezāks par 0,15 m, izņemot gadījumu, ja dedzināšana notiek laika posmā no 1. novembra līdz 1. martam;".

118. Svītrot 424.4. apakšpunktu.

119. Svītrot 425. un 426. punktu.

120. Izteikt 13.11. apakšnodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"13.11. Prasības bīstamo vielu uzglabāšanas, lietošanas, ražošanas, ieguves, pārkraušanas, pārsūknēšanas vai fasēšanas objektam un teritorijai".

121. Izteikt 427. punktu šādā redakcijā:

"427. Objektu, tā ieeju un teritoriju, kurā uzglabā, lieto, ražo, iegūst, pārkrauj, pārsūknē vai fasē bīstamo vielu, apzīmē ar 1.1., 1.2., 1.3., 1.4., 1.6., 2.1., 2.2., 2.3. un 2.4. zīmi (1. pielikums) un papildina ar uzrakstiem, kuros norādīti vielu nosaukumi."

122. Aizstāt 428. punkta pirmajā teikumā vārdus "Saimnieciskās darbības objektā, kurā uzglabā" ar vārdiem "Objektā un teritorijā, kurā uzglabā, lieto, ražo, iegūst, pārkrauj, pārsūknē vai fasē".

123. Izteikt 431. punktu šādā redakcijā:

"431. Objektu un teritoriju, kur atbilstoši sprādzienbīstamas vides radītā riska novērtējumam sprādzienbīstama vide var rasties normālos darba apstākļos, apzīmē ar 1.6. zīmi (1. pielikums) un papildina ar uzrakstiem, kuros norādīti vielu nosaukumi. Telpas, kurās atrodas ķīmiskas vielas un atbilstoši sprādzienbīstamas vides radītā riska novērtējumam sprādzienbīstama vide nevarētu rasties normālos darba apstākļos, bet, ja tā rodas un pastāv tikai īsu laika posmu, nodrošina ar automātiskiem gaisa analizatoriem, kas brīdina par sprādzienbīstamu koncentrāciju. Automātiskos gaisa analizatorus uztur darba kārtībā un ekspluatē saskaņā ar ražotāja tehniskajiem noteikumiem."

124. Papildināt 443. punktu aiz vārda "novāc" ar vārdiem "krūmus, kokus un".

125. Aizstāt 444. punktā vārdus "tehniskā projekta" ar vārdiem "būvniecības ieceres dokumentācijas".

126. Aizstāt 454. punktā skaitli "1.5." ar skaitli "6.1.".

127. Aizstāt 455. punktā skaitli "1.7." ar skaitli "1.5".

128. Izteikt 456. punktu šādā redakcijā:

"456. Dzelzceļa ritošā sastāva kustība estakādes zonā ir aizliegta ugunsbīstamo vielu noliešanas vai uzpildes laikā un gadījumā, ja estakādes zonā ir izveidojusies sprādzienbīstama koncentrācija. Par estakādes zonā ugunsbīstamo vielu noliešanu vai uzpildi vai sprādzienbīstamas koncentrācijas rašanos informē izgaismota zīme "Dzelzceļa ritošā sastāva kustība aizliegta", kuru izvieto pirms dzelzceļa estakādes sākuma."

129. Izteikt 457. punkta ievaddaļu un 457.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"457. Aizliegts:

457.1. pārvietot dzelzceļa ritošo sastāvu un mehāniskos transportlīdzekļus dzelzceļa estakādes zonā, ja notiek ugunsbīstamo vielu noliešana vai pildīšana cisternā un ja estakādes zonā ir izveidojusies sprādzienbīstama koncentrācija. Šā punkta prasības neattiecas uz mehāniskiem transportlīdzekļiem un dzelzceļa ritošo sastāvu, kuri ir atbilstoši aizsargāti (sprādziendrošā izpildījumā);".

130. Papildināt noteikumus ar 457.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"457.7. veikt darbus vietās, kur pastāv vai var rasties sprādzienbīstama vide, ja nodarbinātie nav nodrošināti ar ierīcēm, kas paredzētas sprādzienbīstamas koncentrācijas noteikšanai."

131. Izteikt 468. un 469. punktu šādā redakcijā:

"468. Zona 3 m rādiusā ap konteineru uzskatāma par sprādzienbīstamu, ja konteinerā tiek glabāti degtspējīgu gāzi saturoši spiediena baloni. Sprādzienbīstamās zonas rādiusu var mainīt, pamatojoties uz sprādzienbīstamās vides radītā riska novērtēšanas rezultātiem.

469. Zonā 10 m rādiusā ap konteineru, kurā tiek glabāti degtspējīgu un oksidējošu gāzi saturoši spiediena baloni, aizliegts novietot degtspējīgus materiālus un vielas."

132. Aizstāt 471. punktā apzīmējumu "A34 B138" ar apzīmējumu "34A 183B".

133. Svītrot 475. punktu.

134. Svītrot 487. punktu.

135. Svītrot 490.1. apakšpunktu.

136. Izteikt 490.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"490.3. uzglabāt vairāk par 40 litriem degvielas (neieskaitot degvielu transportlīdzekļu tvertnēs un transportlīdzekļos uzstādītajos gāzes balonos). Degvielu glabā cieši noslēgtā un neplīstošā tvertnē;".

137. Svītrot 492. punkta trešo teikumu.

138. Aizstāt 501. punktā vārdu "punktā" ar vārdu "objektā".

139. Papildināt 504. punkta pirmo teikumu aiz vārda "objektiem" ar vārdiem "izņemot koka gulšņu un brusu novietošanu remonta darbu veikšanas laikā".

140. Papildināt noteikumus ar 521., 522., 523., 524., 525., 526., 527., 528., 529., 530., 531. un 532. punktu šādā redakcijā:

"521. Ugunsdrošībai lietojamās zīmes, kas ir izvietotas objektā un teritorijā pēc 2016. gada 19. aprīļa, atļauts izmantot līdz to nolietojumam, ja zīme atbilst šo noteikumu 198. punkta otrā teikuma prasībām. Nolietotās zīmes nomaina uz jaunām ugunsdrošībai lietojamām zīmēm (1. pielikums).

522. Veidlapas (uzlīmes) ar informāciju par veiktu iekšējās ugunsdzēsības ūdensvada sistēmas ugunsdzēsības krāna un tā aprīkojuma pārbaudi, kuras ieviestas pēc 2016. gada 19. aprīļa, atļauts izmantot līdz veidlapas (uzlīmes) aiļu aizpildīšanai.

523. Ugunsaizsardzības sistēmas iedarbošanās gadījumu un bojājumu uzskaites žurnālu, kas ieviests pēc 2016. gada 19. aprīļa, atļauts izmantot līdz žurnāla aiļu aizpildīšanai.

524. Uzlīmi par veikto ugunsdzēsības aparāta tehnisko apkopi, kas izvietota uz ugunsdzēsības aparāta, kurš ieviests pēc 2016. gada 19. aprīļa, atļauts izmantot līdz nākamajai ugunsdzēsības aparāta tehniskajai apkopei.

525. Elektroinstalācijas izolācijas pretestības, cilpas "fāze-nulle" pilnās pretestības, zemējumietaises pretestības, zemējumvada nepārtrauktības saites un zibensaizsardzības sistēmas pārbaudes akts, kas sastādīts pēc 2016. gada 19. aprīļa, ir derīgs līdz nākamajai elektroinstalācijas izolācijas pretestības, cilpas "fāze-nulle" pilnās pretestības, zemējumietaises pretestības, zemējumvada nepārtrauktības saites un zibensaizsardzības sistēmas pārbaudei.

526. Ugunsdrošības instruktāžas uzskaites žurnālu, kas ieviests pēc 2016. gada 19. aprīļa, atļauts izmantot līdz žurnāla aiļu aizpildīšanai.

527. Ugunsdzēsības hidranta pārbaudes akts, kas sastādīts pēc 2016. gada 19. aprīļa, ir derīgs līdz nākamajai ugunsdzēsības hidranta pārbaudei.

528. Šo noteikumu 5.1 punkts stājas spēkā 2020. gada 1. augustā.

529. Šo noteikumu 63.1 punkts stājas spēkā 2021. gada 1. septembrī.

530. Grozījums šo noteikumu 203. punktā, kas paredz, ka 4.8. zīme atrodas labi redzamā vietā katrā telpā, kurā pastāvīgi atrodas cilvēki, un katrā evakuācijas ceļa posmā, stājas spēkā 2023. gada 1. septembrī.

531. Grozījums šo noteikumu 407.4. apakšpunktā, kas paredz, ka šļūtenēm jābūt aprīkotām ar 50 mm diametra "Bogdanova" tipa savienojumiem, stājas spēkā 2022. gada 1. septembrī.

532. Grozījums šo noteikumu 408. punktā, kas paredz kūdras ieguves objektā ierīkot ūdens ņemšanas vietas, stājas spēkā 2023. gada 1. septembrī."

141. Izteikt 1. pielikumu šādā redakcijā:

"1. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 19. aprīļa
noteikumiem Nr. 238

Ugunsdrošībai lietojamās zīmes

1. Brīdinājuma zīmes

1.1. Sprādzienbīstams materiāls 1.2. Oksidējoša viela 1.3. Elektrība 1.4. Spiediena balons
     
1.5. Elektroiekārtas un elektroaprīkojums sprādziendrošā izpildījumā 1.6. Sprādzienbīstama vide  
 

Piezīme. Brīdinājuma zīmei ir vienādmalu trīsstūra forma (izņemot 1.5. zīmi, kura ir vienādmalu sešstūris), melna (piemēram, RAL 9004) piktogramma uz dzeltena (piemēram, RAL 1003) fona. Dzeltenajai krāsai jāpārklāj vismaz 50 % no zīmes virsmas platības.

2. Aizlieguma zīmes

2.1. Smēķēšana un atklāta liesma aizliegta 2.2. Smēķēt aizliegts 2.3. Kurināt ugunskuru aizliegts 2.4. Nedzēst ar ūdeni

Piezīme. Aizlieguma zīmei ir apļveida forma, melna (piemēram, RAL 9004) piktogramma uz balta (piemēram, RAL 9003) fona ar sarkanu (piemēram, RAL 3001) apmali un joslu, kas 45 % leņķī šķērso piktogrammu no kreisās puses uz labo. Sarkanajai krāsai jāaizņem vismaz 35 % no zīmes virsmas platības.

3. Ugunsdzēsības ūdensņemšanas vietu zīmes

3.1. Savienojošo cauruļvadu noslēdzošais aizbīdnis 3.2. Ugunsdzēsības ūdenstilpnes atrašanās vieta 3.3. Ūdens ugunsdzēsības hidrants 3.4. Putu šķīduma ugunsdzēsības hidrants
   
3.5. Ugunsdzēsības ūdensņemšanas vieta  
 

Piezīmes.

1. Ugunsdzēsības ūdensņemšanas vietas zīmei ir kvadrāta forma, balta (piemēram, RAL 9003) piktogramma uz sarkana (piemēram, RAL 3001) fona. Sarkanajam fonam jāaizņem vismaz 50 % no zīmes virsmas platības.

2. 3.2., 3.3. un 3.4. zīmes apzīmējumi:

V - ugunsdzēsības ūdenstilpnes tilpums kubikmetros (minimālais burtu augstums - 40 mm);

C vai S - cilpveida vai strupzara ūdensvads (minimālais burtu augstums - 20 mm);

9999 - hidranta numurs (minimālais augstums - 20 mm);

hidranta tips - Rīgas (R), Maskavas (M), Tallinas (T), Ekspo (E);

300 - ūdensvada iekšējais diametrs milimetros (minimālais ciparu augstums - 30 mm);

10,5 - attālums metros no zīmes līdz hidrantam (minimālais ciparu augstums - 30 mm);

UH - ūdens ugunsdzēsības hidrants (minimālais burtu augstums - 40 mm);

PH - putu šķīduma ugunsdzēsības hidrants (minimālais burtu augstums - 40 mm).

4. Ugunsdzēsības līdzekļu zīmes

4.1. Ugunsdzēsības aprīkojums un līdzekļi 4.2. Stacionārās ugunsdzēsības sistēmas sausais cauruļvads 4.3. Ugunsdzēsības aparāts 4.4. Ugunsdzēsības krāns ar šļūteni
     
4.5. Virziens uz ugunsdzēsības līdzekļu atrašanās vietu (lieto kopā ar 4.1., 4.2., 4.3., 4.4. vai 4.6. zīmi) 4.6. Ugunsaizsardzības sistēmas manuālā iedarbināšanas ierīce  
 
   
4.7. Ugunsgrēka gadījumā zvanīt 4.8. Ugunsgrēks

Piezīme. Ugunsdzēsības līdzekļu zīmei ir kvadrāta forma (izņemot 4.7. un 4.8. zīmes), balta (piemēram, RAL 9003) piktogramma uz sarkana (piemēram, RAL 3001) fona. Sarkanajam fonam jāaizņem vismaz 50 % no zīmes virsmas platības.

5. Cilvēku kustības virziena zīmes

5.1. Evakuācijas izeja 5.2. Durvis evakuācijas ceļā 5.3. Virziens uz evakuācijas izeju 5.4. Virziens uz evakuācijas izeju cilvēkiem ar kustību traucējumiem
Izvieto evakuācijas izejā (izeja no būves, pa kuru var nokļūt ārpus būves).
Var izmantot kopā ar 5.2. un 5.4. zīmi

Izvieto virs durvīm vai uz durvīm evakuācijas ceļā. Var izmantot kopā ar 5.3. un 5.4. zīmi Izvieto evakuācijas ceļā, norādot evakuācijas kustības virzienu. Lieto kopā ar 5.2. un 5.4. zīmi.
Bultas virzienu zīmē maina atkarībā no evakuācijas kustības virziena
Izvieto evakuācijas ceļā, kas paredzēts cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Lieto kopā ar 5.1., 5.2. vai 5.3. zīmi

Piezīme. Cilvēku kustības virziena zīmei ir taisnstūra vai kvadrātveida forma, balta (piemēram, RAL 9003) piktogramma uz zaļa (piemēram, RAL 6032) fona. Zaļajam fonam jāaizņem vismaz 50 % no zīmes virsmas platības.

6. Rīkojuma zīmes

6.1. Sazemēt 6.2. Jālieto antistatiski apavi  
 

Piezīme. Rīkojuma zīmei ir apļveida forma, balta (piemēram, RAL 9003) piktogramma uz zila (piemēram, RAL 5005) fona. Zilajam fonam jāaizņem vismaz 50 % no zīmes virsmas platības.

7. Ugunsdzēsības transportam paredzētās zīmes

7.1. Piebrauktuve ugunsdzēsības transportam. Apstāšanās vai stāvēšanas ierobežojums pa labi un pa kreisi no zīmes 7.2. Piebrauktuve ugunsdzēsības transportam. Apstāšanās vai stāvēšanas ierobežojums pa kreisi no zīmes 7.3. Piebrauktuve ugunsdzēsības transportam. Apstāšanās vai stāvēšanas ierobežojums pa labi no zīmes
   
7.4. Vieta ugunsdzēsības transportam  
 

Piezīme. Ugunsdzēsības transportam paredzētajai zīmei ir taisnstūra forma, melni (piemēram, RAL 9004) vārdi vai piktogramma uz balta (piemēram, RAL 9003) fona ar sarkanu (piemēram, RAL 3001) bultu un apmali.

8. Ugunsdrošībai lietojamo zīmju minimālie izmēri atkarībā no redzamības attālumā

Maksimālais redzamības attālums (m) Aplis
(apļa diametrs mm)
Kvadrāts
(kvadrāta malu garums mm)
Vienādmalu trijstūris
(trijstūra malu garums mm)
Taisnstūris
(taisnstūra malu garums mm)
Līdz 5 m 50 50 x 50 50 50 x 100
Līdz 10 m 100 100 x 100 100 100 x 200
Līdz 15 m 150 150 x 150 150 150 x 300
Līdz 20 m 200 200 x 200 200 200 x 400

Piezīme. Zīmes izmēri, krāsojums un fotometrija nodrošina tās saskatāmību un saprotamību.

9. Ugunsdzēsības sistēmu cauruļvadu marķējums

Cauruļvadi Pamatmarķējuma signālkrāsojums,
75 mm
Identifikācijas marķējuma signālkrāsojums,
100
(30 + 40 + 30) mm
Pamatmarķējuma signālkrāsojums,
75 mm
ūdens ugunsdzēsības sistēmas sarkans
(piemēram, RAL-3001)
zaļš
(piemēram, RAL-6010 vai RAL-6032)
sarkans
(piemēram, RAL-3001)
putu šķīduma ugunsdzēsības sistēmas sarkans
(piemēram, RAL-3001)
violets
(piemēram, RAL-4001)
sarkans
(piemēram, RAL-3001)
Sausās ugunsdzēsības sistēmas      
- no ievada līdz vadības mezglam sarkans
(piemēram, RAL-3001)
zaļš
(piemēram, RAL-6010
sarkans
(piemēram, RAL-3001)

- aiz vadības mezgla sarkans
(piemēram, RAL-3001)
gaiši zils
(piemēram, RAL-5012)
zaļš
(piemēram, RAL-6010 vai RAL- 6032)
gaiši zils
(piemēram, RAL-5012)
sarkans
(piemēram, RAL-3001)
Ūdens-gaisa ugunsdzēsības sistēmas      
- no ievada līdz vadības mezglam sarkans
(piemēram, RAL-3001)
zaļš
(piemēram, RAL-6010)
sarkans
(piemēram, RAL-3001)
- aiz vadības mezgla sarkans
(piemēram, RAL-3001)
zaļš
(piemēram, RAL-6010 vai RAL- 6032)
gaiši zils
(piemēram, RAL-5012)
zaļš
(piemēram, RAL-6010 vai RAL- 6032)
sarkans
(piemēram, RAL-3001)
gāzes ugunsdzēsības sistēmas sarkans
(piemēram, RAL-3001)
oranžs
(piemēram, RAL-2003)
sarkans
(piemēram, RAL-3001)
ķīmisko šķīdumu ugunsdzēsības sistēmas sarkans
(piemēram, RAL-3001)
violets
(piemēram, RAL-4001)
sarkans
(piemēram, RAL-3001)
tvaika ugunsdzēsības sistēmas sarkans
(piemēram, RAL-3001)
sudrabpelēks
(piemēram, RAL-9006)
sarkans
(piemēram, RAL-3001)
pulvera ugunsdzēsības sistēmas sarkans
(piemēram, RAL-3001)
melns
(piemēram, RAL-9005)
sarkans
(piemēram, RAL-3001)"

142. Papildināt noteikumus ar 1.1 pielikumu šādā redakcijā:

"1.1 pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 19. aprīļa
noteikumiem Nr. 238

Ugunsdzēsības hidranta pārbaudes akts

(akta sastādīšanas vieta) (akta sastādīšanas datums)
Atbildīgā persona par ūdensapgādes ārējā inženiertīkla ekspluatāciju:
(juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese vai
fiziskās personas vārds, uzvārds un informācija, ar kuru var identificēt personu)
Ugunsdzēsības hidranta atrašanās vieta:
(norāda tuvākā nekustamā īpašuma (būves) adresi)
Darbu veicējs:
(juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese vai
fiziskās personas vārds, uzvārds un informācija, ar kuru var identificēt personu)
Šis akts sastādīts par to, ka darbu veicējs veica tehniskā stāvokļa un darbspējas
(pārbaudes veikšanas datums)
pārbaudi, kuras rezultātā konstatēts:
 
Ugunsdzēsības hidranta Ūdensapgādes ārējā inženiertīkla Pazemes hidranta ūdens novades (drenāžas) sistēmas tehniskais stāvoklis Ugunsdzēsības hidranta caurplūde, l/s Spiediens ūdensapgādes ārējā inženiertīklā, Bar Atzinums par ugunsdzēsības hidranta un tā aprīkojuma tehnisko stāvokli5
numurs1 tips2 veids3 tips4 ūdensvada iekšējais diametrs, mm
1 2 3 4 5 6 7 8 9
                 
                 

Piezīmes.

1 Ugunsdzēsības hidranta numurs saskaņā ar ārējā ūdensapgādes tīkla plānu (pārbaudes akta pielikums).

2 Rīgas tipa (R), Maskavas tipa (M), Tallinas tipa (T), Ekspo tipa (E) vai ieraksta cita tipa ugunsdzēsības hidrantu.

3 Virszemes vai pazemes veida ugunsdzēsības hidrants.

4 Cilpveida vai strupzara.

5 Ir tehniskā darba kārtībā un derīgs ekspluatācijai vai nav tehniskā darba kārtībā un nav derīgs ekspluatācijai.

Informācija par mērierīcēm, ar kurām tika veikta ugunsdzēsības hidrantu pārbaude  
 
 
Informācija par ugunsdzēsības hidranta akas vāka tehnisko stāvokli, krāsojumu  
 
 
Informācija par ugunsdzēsības hidranta izplūdes caurules aizsargvāciņa tehnisko stāvokli  
 
Informācija par stendera uzskrūvēšanas iespēju pie ugunsdzēsības hidranta izplūdes caurules  
 
 
Ugunsdzēsības hidranta norādes zīmes esība, apzīmējumu atbilstība, informācijas salasāmība  
 
 
Informācija par ugunsdzēsības hidrantu vietu izvietojuma shēmu  
 
 
Piezīmes par veikto pārbaudi  
 
 

Paraksti

Atbildīgā vai pilnvarotā persona:
(vārds, uzvārds) (paraksts)
Darbu veicējs:
(vārds, uzvārds) (paraksts)"

143. Papildināt 2. pielikumu aiz tabulas ar piezīmi šādā redakcijā:

"Piezīme. Ja nav pieejama iekšējās ugunsdzēsības ūdensvada sistēmas būvniecības ieceres dokumentācija, iekšējās ugunsdzēsības ūdensvada sistēmas ražībai jāatbilst spēkā esošajos būvnormatīvos noteiktajām minimālajām prasībām."

144. Izteikt 4. pielikumu šādā redakcijā:

"4. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 19. aprīļa
noteikumiem Nr. 238

Uzlīme par veikto ugunsdzēsības aparāta tehnisko apkopi

Uzlīmes kārtas numurs Ugunsdzēsības aparāta ražotāja nosaukums, reģistrētais komercnosaukums vai reģistrētā preču zīme un kontaktadrese Ugunsdzēsības aparāta ražošanas gads
Tehniskās apkopes veicēja nosaukums, reģistrācijas numurs, kontaktadrese Tehniskās apkopes datums Nākamās tehniskās apkopes datums
Ugunsdzēsības aparāta ražotāja noteiktais tehniskās apkopes periodiskums"

145. Svītrot 5. pielikuma 1. tabulas I daļā skaitli un vārdu "4. Būvobjekts".

146. Svītrot 5. pielikuma 1. tabulas II daļas nosaukumā vārdus "vai objekta teritorija".

147. Aizstāt 5. pielikuma 2. tabulā apzīmējumu "67A 312A" ar apzīmējumu "67A 312B".

148. Aizstāt 5. pielikuma 2. tabulā apzīmējumu "159A 776A" ar apzīmējumu "159A 776B".

149. Aizstāt 5. pielikuma 3. tabulas 3. punktā vārdu "bīstamo" ar vārdu "ugunsbīstamo".

150. Aizstāt 5. pielikuma 5. tabulas 1.1. apakšpunktā vārdu "virtuve" ar vārdiem "sabiedriskās ēdināšanas virtuve".

151. Izteikt 6. pielikumu šādā redakcijā:

"6. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 19. aprīļa
noteikumiem Nr. 238

Elektroinstalācijas izolācijas pretestības, cilpas "fāze-nulle" pilnās pretestības, zemējumietaises pretestības, zemējumvada nepārtrauktības saites un zibensaizsardzības sistēmas pārbaudes akts

(akta sastādīšanas vieta) (akta sastādīšanas datums)
   
Objekta atbildīgā persona  
  (norāda juridiskās personas nosaukumu, reģistrācijas numuru, juridisko adresi vai
fiziskās personas vārdu, uzvārdu un informāciju, ar kuru var identificēt personu)
   
Objekta nosaukums, adrese  
   
   
Darba norises vieta  
  (norāda, vai pārbaudes veiktas visā objektā/teritorijā vai atsevišķās daļās)
   
Darba pasūtītājs  
  (norāda juridiskās personas nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi vai
fiziskās personas vārdu, uzvārdu un informāciju, ar kuru var identificēt personu)
   
Darba veicējs  
  (norāda juridiskās personas nosaukumu, reģistrācijas numuru, juridisko adresi vai
fiziskās personas vārdu, uzvārdu un informāciju, ar kuru var identificēt personu)

Mēraparāta tehniskie dati

Nosaukums Tips Numurs Mērdiapazons Kalibrēšanas vai verificēšanas sertifikāta numurs

Klimatiskie apstākļi mērījumu veikšanas gaitā

Darba veikšanas datums Gaisa temperatūra, °C Gaisa mitrums, %

Akts sastādīts par to, ka darba veicējs objektā veica (atzīmēt ar X):

    elektroinstalācijas izolācijas pretestības mērījumus
    cilpas "fāze-nulle" pilnās pretestības mērījumus
    zemējumietaises pretestības mērījumus
    zemējumvada nepārtrauktības saites pretestības mērījumus
    zibensaizsardzības sistēmas elementu pretestības mērījumus

1. Elektroinstalācijas izolācijas pretestības mērījumu rezultāti:

Nr. p. k. Tīkla tips, elektroinstalācijas atrašanās vieta1 Kabeļa marka, dzīslu skaits, dzīslas materiāls, dzīslas šķērsgriezums, mm2 Pārbaudes spriegums, V

Izolācijas pretestība, MΩ

Atzinums2
L1 - PE L2 - PE L3 - PE N - PE L1 - N L2 - N L3 - N L1 - L2 L1 - L3 L2 - L3
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Piezīmes.

1 Ierakstus veic saskaņā ar elektroinstalācijas shēmu.

2 Norāda atbilstību turpmākai ekspluatācijai ar "atbilst" vai "neatbilst".

Norādījumi par turpmāko ekspluatāciju

2. Cilpas "fāze-nulle" pilnās pretestības mērījumu rezultāti:

Nr. p. k. Tīkla tips, elektroinstalācijas atrašanās vieta1 Sadalnes numurs Tīkla spriegums, V Aizsardzības aparāta tips, grupa, nominālā strāva/ kūstošā ieliktņa nominālā strāva (Inom), A Vienfāzes īsslēguma strāva (Iīss), A
(L1/L2/L3)
Cilpas
"fāze-nulle" pilnā pretestība, Ω
Atzinums2
1 2 3 4 5 6 7 8

Piezīmes.

1 Ierakstus veic saskaņā ar elektroinstalācijas shēmu.

2 Norāda atbilstību turpmākai ekspluatācijai ar "atbilst" vai "neatbilst".

Norādījumi par turpmāko ekspluatāciju

3. Zemējumietaises pretestības mērījumu rezultāti

Nr. p. k. Zemējumietaises elementu atrašanās vieta un pārbaudes vieta1 Grunts raksturojums Pretestība, Ω Atzinums2
1 2 3 4 5

Piezīmes.

1 Ierakstus veic saskaņā ar zemējumietaises shēmu.

2 Norāda atbilstību turpmākai ekspluatācijai ar "atbilst" vai "neatbilst".

Norādījumi par turpmāko ekspluatāciju

4. Zemējumvadu nepārtrauktības saites pretestības mērījumu rezultāti

Nr. p. k. Elektroiekārtas atrašanās vieta un pārbaudes vieta1 Pretestība, Ω Atzinums2
1 2 3 4

Piezīmes.

1 Ierakstus veic saskaņā ar elektroinstalācijas shēmu.

2 Norāda atbilstību turpmākai ekspluatācijai ar "atbilst" vai "neatbilst".

Norādījumi par turpmāko ekspluatāciju

5. Zibensaizsardzības sistēmas pretestības mērījumu rezultāti

Nr. p. k. Zibensaizsardzības sistēmas klase Zibensuztvērēju un zibensnovedēju skaits Pretestība, Ω2 Atzinums3
kopskaits atrašanās vieta1
1 2 3 4 5 6

Piezīmes.

1 Ierakstus veic saskaņā ar zibensaizsardzības sistēmas shēmu.

2 Zibensaizsardzības sistēmas pretestību mēra no zibensuztvērēja līdz mērsavienojumam pie zemējumietaises.

3 Norāda atbilstību turpmākai ekspluatācijai ar "atbilst" vai "neatbilst".

Norādījumi par turpmāko ekspluatāciju
Piezīmes par veiktajiem mērījumiem

Paraksti

Darba veicējs:
(paraksts) (vārds, uzvārds)
Darba pasūtītājs
(akta saņēmējs):
(paraksts) (vārds, uzvārds)

Piezīmes.

1. Aktam pievieno:

1.1. darba veikšanas tiesības apliecinošu dokumentu kopijas (elektrospeciālista apliecības kopija par elektrodrošības grupas piešķiršanu);

1.2. mēraparāta kalibrēšanas vai verificēšanas sertifikāta kopiju;

1.3. elektroinstalācijas shēmu, kurā norādītas aizsardzības aparātu nominālās vērtības un aizejošo kabeļu vai vadu markas un šķērsgriezumi.

2. Zemējuma kontūra pretestība nedrīkst pārsniegt 10 Ω.

3. Aizsardzības aparāta nostrādes spējas atbilst īsslēguma strāvai un laikam.

4. Atbildīgās personas nodrošina pārbaudes veikšanu elektroietaišu piederības robežās.

5. Zemējumvadu nepārtrauktības pretestība nedrīkst pārsniegt 0,4 Ω.

6. Elektroinstalācijas izolācijas pretestības minimālās vērtības:

Nominālais spriegums, V Pārbaudes līdzspriegums, V Izolācijas pretestība, MΩ
Drošības un aizsardzības mazsprieguma ķēdēs (līdz 50 V) 250 ≥ 0,5
Līdz 500 V (ieskaitot), tai skaitā funkcionālā mazsprieguma ķēdēs 500 ≥ 1,0
Virs 500 V 1000 ≥ 1,0"

152. Aizstāt 7. pielikumā vārdus "personas kodu" ar vārdiem "informāciju, ar kuru var identificēt personu".

153. Aizstāt 8. pielikumā vārdus "personas kodu" ar vārdiem "informāciju, ar kuru var identificēt personu".

154. Aizstāt 8. pielikumā vārdus "sertifikāta vai izglītības dokumenta numuru" ar vārdiem "informāciju, ar kuru var identificēt personu".

155. Papildināt 8. pielikumu ar 3. piezīmi šādā redakcijā:

"3. Aktam pievieno darba veikšanas tiesības apliecinoša dokumenta kopiju (skursteņslauķa sertifikāta kopiju, attiecīgās jomas būvspeciālista sertifikāta kopiju vai ugunsdrošības un civilās aizsardzības inženiera kvalifikāciju apliecinoša dokumenta kopiju)."

156. Izteikt 9. pielikumu šādā redakcijā:

"9. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 19. aprīļa
noteikumiem Nr. 238

Ugunsaizsardzības sistēmas iedarbošanās gadījumu un bojājumu uzskaites žurnāls

Atbildīgā persona
(norāda juridiskās personas nosaukumu, reģistrācijas numuru, juridisko adresi un apkopes veicēja sertifikāta numuru vai fiziskās personas vārdu, uzvārdu un informāciju, ar kuru var identificēt personu)
Objekta vai teritorijas nosaukums un adrese
Sistēmas(-u) tehniskās apkopes veicējs
(norāda juridiskās personas nosaukumu, reģistrācijas numuru, juridisko adresi un apkopes veicēja sertifikāta numuru vai fiziskās personas vārdu, uzvārdu, sertifikāta numuru)
 
Nosacījumi sistēmas tehniskajai apkopei un uzturēšanai
Nr. p. k. Darbu nosaukums1 Darbu izpildes periodiskums2 Par darbu izpildi atbildīgā persona3
1 2 3 4

Piezīmes.

1 Norāda plānotos tehniskās apkopes darbus atbilstoši šo noteikumu 130. punktam (piemēram, ikdienas darbi, ikmēneša darbi, darbi, kas jāveic reizi ceturksnī, reizi sešos mēnešos, reizi gadā utt.).

2 Gada laikā pārbauda visu ugunsaizsardzības sistēmas elementu darbspēju un ugunsaizsardzības sistēmas darbspēju kopumā. Ceturksnī pārbauda vismaz 25 % no automātiskās ugunsaizsardzības sistēmas elementu kopskaita.

3 Norāda personu, kura ir atbildīga par darba veikšanu noteiktā periodā.

Nosacījumi ugunsaizsardzības sistēmas tehniskajai apkopei un uzturēšanai izstrādāti saskaņā ar
(norāda normatīvā akta un piemērojamā standarta nosaukumu, numuru un datumu, sistēmas ierīču ražotāju dokumentācijas nosaukumu)
 
Veikto tehniskās apkopes un remonta darbu uzskaite, iedarbošanās un bojājumu gadījumu uzskaite
Nr. p. k. Sistēmas nosaukums Datums Laiks (plkst.) Notikums1 Veikto darbību/darbu apraksts2 Atzīme par sistēmas tehnisko
stāvokli3
Personas, kas veica ierakstu žurnālā Atbildīgās personas
vai tās pilnvarotās personas
Piezīmes
vārds,
uzvārds
paraksts vārds,
uzvārds
paraksts

Piezīmes.

1 Norāda notikuma būtību (piemēram, ugunsaizsardzības sistēmas tehniskā apkope, remonts, iedarbošanās, bojājums, darbspējas pārbaude).

2 Norāda, kādas darbības vai darbi tika veikti (piemēram, ieraksta personu, kurai paziņots par ugunsaizsardzības sistēmas iedarbošanos vai bojājumu, uzskaita izpildītos ugunsaizsardzības sistēmas tehniskās apkopes vai remonta darbus).

3 Norāda, vai ugunsaizsardzības sistēmas ir vai nav darba (tehniskā) kārtībā."

157. Izteikt 10. pielikumu šādā redakcijā:

"10. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 19. aprīļa
noteikumiem Nr. 238

Ugunsdrošības instruktāžas uzskaites žurnāls

Nr.
p. k.
Datums Instruējamais vai
nodarbinātais, kas piedalījās praktiskajās nodarbībās
Ugunsdrošības instrukcijas nosaukums vai numurs Persona, kas veic instruktāžu, vai
praktisko nodarbību novērotājs
vārds, uzvārds informācija, ar kuru var identificēt personu paraksts vārds, uzvārds informācija, ar kuru var identificēt personu paraksts
1 2 3 4 5 6 7 8 9
                 
                 

Piezīme. Ja 6. ailē norāda instrukcijas numuru, ugunsdrošības instruktāžas uzskaites žurnālam pievieno sarakstu ar ugunsdrošības instrukciju numuru atšifrējumiem."

158. Aizstāt 11. pielikumā vārdus "personas kodu" ar vārdiem "informāciju, ar kuru var identificēt personu".

159. Izteikt 13. pielikumu šādā redakcijā:

"13. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 19. aprīļa
noteikumiem Nr. 238

Mežaudžu un izcirtumu iedalījums ugunsbīstamības klasēs un prasības apzīmējumiem

Nr.
p. k.
Ugunsbīstamības klase Mežaudzes vai izcirtuma apraksts Krāsa ugunsbīstamības apzīmēšanai meža objekta ugunsdrošības preventīvo pasākumu plānā
1. I klase - augsta
ugunsbīstamība
Skuju koku audzes un izcirtumi meža tipos silā, mētrājā, lānā, vērī (līdz 40 gadus vecas audzes), damaksnī, šaurlapju ārenī, šaurlapju kūdrenī, viršu ārenī, mētru ārenī, mētru kūdrenī, viršu kūdrenī un grīnī sarkana
2. II klase -
vidēja ugunsbīstamība
Lapu koku mežaudzes meža tipos damaksnī, vērī, gāršā, šaurlapju ārenī, šaurlapju kūdrenī, mētru kūdrenī, viršu kūdrenī un skuju koku mežaudzes vērī (vecākas par 40 gadiem).

Mežaudzes un izcirtumi slapjajā damaksnī, slapjajā vērī, slapjajā mētrājā, platlapju ārenī, platlapju kūdrenī, gāršā, slapjajā gāršā

dzeltena
3. III klase - zema ugunsbīstamība Mežaudzes un izcirtumi purvājā, niedrājā, dumbrājā un liekņā zaļa"

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Iekšlietu ministrs S. Ģirģens

19.09.2020