Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 302

Rīgā 2020. gada 19. maijā (prot. Nr. 34 20. §)
Kārtība, kādā atlasa Latvijas pārstāvjus dalībai Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejā
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā izvirza, atlasa, vērtē un apstiprina Latvijas pārstāvjus dalībai Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas (turpmāk – komiteja) Darba devēju grupā, Darba ņēmēju grupā un grupā "Daudzveidība Eiropā" (turpmāk – grupas).

2. Latvija apstiprina septiņus pārstāvjus dalībai komitejas grupās (divus – Darba devēju grupā, divus – Darba ņēmēju grupā un trīs – grupā "Daudzveidība Eiropā").

3. Pretendentus Latvijas pārstāvēšanai (turpmāk – pretendenti) izraugās atklātā konkursā (turpmāk – konkurss).

4. Savu pretendentu dalībai konkursā var izvirzīt nevalstiska organizācija, kura:

4.1. ir biedrība vai nodibinājums, kas reģistrēts Latvijas Republikā vismaz piecus gadus pirms konkursa izsludināšanas;

4.2. darbojas vienas vai vairāku sabiedrības grupu interešu aizstāvības jomā, kas ir tās pamatdarbības joma vai ir viena no funkcijām vai uzdevumiem atbilstoši tās izveidi un darbību reglamentējošiem dokumentiem;

4.3. darbojas kādā komitejas kompetences politikas jomā;

4.4. darbojas jomā, kas ir tās grupas kompetences joma, dalībai kurā izvirza savu pretendentu;

4.5. ir savas pamatdarbības jomas Eiropas līmeņa apvienības dalīborganizācija;

4.6. nav pasludināta par maksātnespējīgu, neatrodas likvidācijas stadijā un kuras saimnieciskā darbība nav apturēta vai pārtraukta;

4.7. ir partneris dialogā ar valsts pārvaldi – ir kādas Latvijas valsts pārvaldes konsultatīvās padomes dalībniece un triju mēnešu laikā pirms pretendenta izvirzīšanas ir paudusi viedokli savā interešu aizstāvības jomā vismaz vienai valsts pārvaldes institūcijai;

4.8. ir apvienība un pārstāv ne mazāk kā 20 nevalstiskās organizācijas, ja pretendentu izvirza darbam Darba devēju grupā un Darba ņēmēju grupā.

5. Saskaņā ar šiem noteikumiem atlasītā un apstiprinātā pārstāvja pilnvaru termiņš ir pieci gadi no dienas, kad pieņemts Eiropas Savienības Padomes lēmums par komitejas sastāva atjaunošanu. Ja kāda iemesla dēļ pārstāvja pilnvaru termiņš beidzas pirms Eiropas Savienības Padomes lēmumā par komitejas sastāva atjaunošanu noteiktā pilnvaru termiņa beigām, jauna pārstāvja atlasi organizē atbilstoši šiem noteikumiem uz atlikušo pilnvaru termiņu.

II. Iesniedzamie dokumenti un pretendentam izvirzāmie kritēriji

6. Izvirzot pretendentu, nevalstiskā organizācija kopā ar deleģējuma vēstuli, kurā norādīts pilns organizācijas nosaukums, reģistrācijas numurs, juridiskā adrese un e-pasta adrese, kā arī pretendenta vārds, uzvārds, personas kods, kontakttālrunis un e-pasta adrese, iesniedz:

6.1. pretendenta pieteikuma vēstuli dalībai konkursā (ne vairāk par 3500 rakstu zīmēm datorrakstā). Pieteikuma vēstulē norāda motivāciju darbam attiecīgajā grupā, kā arī vienā vai vairākās komitejas struktūrvienībās, kompetences jomu un redzējumu par attiecīgās jomas darbības prioritātēm;

6.2. apliecinājumu par atbilstību Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas 2019. gada 15. marta Reglamenta III sadaļas VI nodaļas 75. panta 3. punktam;

6.3. pretendenta dzīvesgaitas aprakstu (CV Europass formātā) latviešu un angļu, vācu vai franču valodā, kas apliecina viņa atbilstību šo noteikumu 7. punktā minētajām prasībām;

6.4. informāciju, kas apliecina nevalstiskās organizācijas atbilstību šo noteikumu 4.7. apakšpunktā noteiktajām prasībām.

7. Prasības pretendentam:

7.1. vismaz 18 gadi;

7.2. Latvijas Republikas pilsonis;

7.3. augstākā izglītība. Maģistra grāds (vai pielīdzināms izglītības līmenis) tiek uzskatīts par priekšrocību;

7.4. vismaz triju gadu darba pieredze komitejas grupas un vienas vai vairāku komitejas struktūrvienību kompetences jomās, kurās pretendents izteicis vēlmi strādāt;

7.5. iepriekšēja pieredze plašākā sabiedrības iesaistē un saziņā ar to;

7.6. valsts valodas un vienas svešvalodas (angļu, vācu vai franču valodas) zināšanas B2 līmenī atbilstoši Eiropas kopīgajām nostādnēm valodu apguvei;

7.7. prasme publiski runāt un pārliecinoši argumentēt savu viedokli;

7.8. teicamas prezentācijas un komunikācijas prasmes;

7.9. ja pretendents ir ievēlēts kādā no komitejas amatiem (EESK prezidents, I, II, III grupas prezidenti, specializēto nodaļu vadītāji), konkursā tas tiek uzskatīts par būtisku priekšrocību.

8. Lai pārbaudītu pretendenta atbilstību izvirzītajām prasībām, konkursu rīkotāji, ja nepieciešams, ir tiesīgi lūgt pretendentu uzrādīt dokumentu oriģinālus un iesniegt papildu dokumentus vai informāciju.

III. Konkursa norise

9. Konkursu uz divām Latvijas pārstāvju vietām komitejas Darba devēju grupā organizē Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes sastāvā esošā darba devēju pusi pārstāvošā biedrība "Latvijas Darba devēju konfederācija". Konkursu uz divām Latvijas pārstāvju vietām Darba ņēmēju grupā organizē Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes sastāvā esošā darba ņēmēju pusi pārstāvošā Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība. Konkursu uz trim Latvijas pārstāvju vietām komitejas grupā "Daudzveidība Eiropā" organizē Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomē ievēlētie nevalstisko organizāciju pārstāvji, kuriem, ja nepieciešams, atbalstu konkursa rīkošanā var nodrošināt Valsts kanceleja kā Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes sekretariāts.

10. Konkursa rīkotāji nodrošina konkursa sludinājuma publicēšanu Ministru kabineta tīmekļvietnē (www.mk.gov.lv), savās tīmekļvietnēs (ja tādas ir), kā arī nosūta visām savām dalīborganizācijām un Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomē pārstāvētajām organizācijām.

11. Izsludinot konkursu, norāda šo noteikumu 6. punktā minēto dokumentu iesniegšanas termiņu. Dokumentu iesniegšanas termiņš ir vismaz 10 kalendāra dienas.

12. Konkursa rīkotāji pārbauda:

12.1. vai pretendentus izvirzījušās nevalstiskās organizācijas atbilst šo noteikumu 4. punktā minētajām prasībām. Ja organizācija, kura izvirzījusi pretendentu, neatbilst kādai no minētajām prasībām, attiecīgo pretendentu noraida;

12.2. vai pretendenti atbilst šo noteikumu 6.2., 7.1., 7.2., 7.3., 7.4. un 7.5. apakšpunktā minētajām prasībām. Ja pretendents neatbilst kādai no minētajām prasībām, attiecīgo pretendentu noraida.

13. Konkursa rīkotāji nodrošina, ka pārstāvju kompetence, kuri izvērtē pretendentus, ir pietiekama, lai nodrošinātu pretendentu vērtēšanu atbilstoši šajos noteikumos minētajiem kritērijiem.

14. Konkursa rīkotāju izvēlētais pārstāvis, kurš vērtē pretendentus, nevar piedalīties konkursā.

15. Darbam pretendentu vērtēšanā padomdevēja statusā var pieaicināt citus speciālistus un ekspertus.

16. Pretendentu vērtēšanas procesā novērotāju statusā var piedalīties Valsts kancelejas pārstāvji.

17. Pretendenta sniegumu konkursa rīkotāju izvēlētie vērtētāji novērtē saskaņā ar vērtēšanas kritērijiem (pielikums).

18. Pretendentu tālākā virzīšanā ņem vērā arī horizontālos plašākās pārstāvības, reprezentativitātes un dzimumu līdztiesības principus.

19. Vērtēšana notiek atklāti.

IV. Lēmuma pieņemšana un pārstāvju apstiprināšana

20. Konkursa rīkotāji iesniedz Valsts kancelejā konkursā atlasīto pretendentu sarakstu un visu ar konkursa organizāciju un norisi saistīto informāciju, kas apliecina pretendentu atbilstību šajos noteikumos minētajām prasībām, tai skaitā:

20.1. šo noteikumu 6. punktā minēto dokumentu kopijas par visiem pretendentiem, kuri piedalījās konkursā;

20.2. konkursa protokolus vai audioierakstus ar balsošanas rezultātiem, kas ietver pamatojumu konkrētu pretendentu virzīšanai apstiprināšanai Ministru kabinetā;

20.3. informāciju, kas apliecina, ka konkurss tika organizēts atklāti (konkursa sludinājumi).

21. Kopumā apstiprināšanai virza septiņus pretendentus, kuri konkursā ieguvuši augstāko kopējo vērtējumu savā grupā.

22. Latvijas pārstāvjus dalībai komitejas grupās apstiprina Ministru kabinets.

23. Ārlietu ministrija divu nedēļu laikā pēc Ministru kabineta lēmuma pieņemšanas informē Eiropas Savienības Padomes Ģenerālsekretariātu par Latvijas pārstāvjiem, kuri apstiprināti dalībai komitejas grupās.

V. Noslēguma jautājumi

24. Konkursa rīkotāji 2020. gadā ievēro piecu kalendāra dienu termiņu konkursa pieteikumu iesniegšanai un informāciju par izvirzītajiem pretendentiem iesniedz Valsts kancelejā līdz 2020. gada 25. maijam.

25. Konkursa rīkotāji 2025. gadā un turpmāk informāciju par izvirzītajiem pretendentiem iesniedz Valsts kancelejā līdz kārtējā gada 1. maijam.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ārlietu ministrs E. Rinkēvičs
Pielikums
Ministru kabineta
2020. gada 19. maija
noteikumiem Nr. 302
Pretendenta atbilstības kritēriji
Nr.
p.k.
KritērijsKritērijs/datu avotsAtbilstība
1.Vismaz 18 gadus vecsIr/nav (pase) 
2.Latvijas pilsonisIr/nav (pase) 
3.Augstākā izglītībaIr/nav (diploma kopija) 
4.Vismaz 3 gadu darbības pieredze grupas pārstāvniecības (darba devēji, darba ņēmēji, NVO) jomāIr/nav (CV) 
5.

Vismaz 3 gadu darbības pieredze vienas vai vairāku komitejas struktūrvienību kompetences jomās:

– Lauksaimniecības, lauku attīstības un vides specializētā nodaļa (NAT);

– Ekonomiskās un monetārās savienības, ekonomiskās un sociālās kohēzijas specializētā nodaļa (ECO);

– Nodarbinātības, sociālo lietu un pilsoniskuma specializētā nodaļa (SOC);

– Ārējo attiecību specializētā nodaļa (REX);

– Vienotā tirgus, ražošanas un patēriņa specializētā nodaļa (INT);

– Transporta, enerģētikas, infrastruktūras un informācijas sabiedrības specializētā nodaļa (TEN)

Ir/nav (CV) 
6.Latviešu valodas zināšanas C2 līmenīIr/nav (CV) 
7.Svešvalodas zināšanas (angļu, vācu, franču)Ir/nav (CV) 
 Kopsavilkums: pretendents atbilst visiem atbilstības kritērijiem(Jā/nē)Ja jā, tad tiek virzīts kompetenču izvērtēšanai

Pretendenta kompetenču vērtēšanas kritēriji

Nr.
p.k.
KritērijsVērtēšanas skalaIegūtie punkti
1.Vērtējums par pretendenta iepriekšējo pieredzi un motivāciju (maksimālais iegūstamo punktu skaits – 20 punktu)Vērtējums no 1 līdz 5, kur 1 – neapmierinoši, 5 – izcili 
1.1.Motivācija darboties kā Latvijas pārstāvim Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejā1 līdz 5 
1.2.Redzējums par prioritātēm, darbojoties Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejā1 līdz 5 
1.3.Zināšanas par aktuālajām Eiropas Savienības attīstības prioritātēm un sabiedrības grupu interešu aizstāvības jomām, kurās pretendents izteicis vēlmi strādāt1 līdz 5 
1.4.Izpratne par plašākas sabiedrības iesaisti un saziņu ar to1 līdz 5 
2.Publiskās runas, komunikācijas, argumentācijas un prezentācijas prasmes (maksimālais iegūstamo punktu skaits – 5 punkti)1 līdz 5 
3.Priekšrocības saskaņā ar pretendentu vērtēšanas kritērijiem (maksimālais iegūstamo punktu skaits – 25 punkti)Vērtējums atbilstoši tam, vai organizācijas un pretendenta iesniegtajos dokumentos identificējama priekšrocība 
3.1.Pretendents ir ievēlēts kādā no komitejas amatiem (EESLK prezidents, I, II, III grupas prezidenti, specializēto nodaļu vadītāji)

Ir – 15 punktu

Nav – 0 punktu

 
3.2.Iepriekšēja pieredze Latvijas pārstāvja Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejā darbā

Ir – 5 punkti

Nav – 0 punktu

 
3.3.Maģistra grāds (vai pielīdzināms izglītības līmenis)

Ir – 5 punkti

Nav – 0 punktu

 
Kopā no 50 iespējamiem punktiem iegūti:  
Ārlietu ministrs E. Rinkēvičs
21.05.2020