Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Bauskas novada domes saistošie noteikumi Nr. 8

Bauskā 2020. gada 23. aprīlī (prot. Nr. 10, 1. p.)

Grozījumi Bauskas novada domes 2020. gada 11. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 7 "Bauskas novada pašvaldības atbalsts ārkārtējā situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu,
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
35. panta otro un ceturto daļu

Izdarīt Bauskas novada domes 2020. gada 11. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 7 "Bauskas novada pašvaldības atbalsts ārkārtējā situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību" šādus grozījumus:

1. Aizstāt 6. punktā vārdus "t.sk. audžuģimenē un aizgādībā" ar vārdiem "likumiskais pārstāvis".

2. Aizstāt 6.1. apakšpunktā vārdus "vecuma bērnu" ar vārdu "izglītojamo".

3. Aizstāt 7. punktā vārdus "t.sk. audžuģimenē un aizgādībā" ar vārdiem "likumiskais pārstāvis".

4. Papildināt noteikumus ar 8.1 punktu šādā redakcijā:

"8.1 Atbalstu bērnu ēdināšanai par katru izglītības iestādes "Pamūšas speciālā pamatskola" izglītojamo no izglītības iestādei piešķirtās valsts budžeta mērķdotācijas speciālās izglītības iestāžu ēdināšanas izdevumiem ārkārtas situācijas laikā par 2020. gada aprīli un 2020. gada maiju piešķir šādā kārtībā:

8.1 1. personai (likumiskajam pārstāvim), kuras aprūpē ir bērns, kurš deklarēts Bauskas novada administratīvajā teritorijā, pārtikas pakas veidā 2 reizes mēnesī, katras pakas vērtība 30 EUR apmērā;

8.1 2. personai (likumiskajam pārstāvim), kuras aprūpē ir bērns, kurš deklarēts citas pašvaldības administratīvajā teritorijā, iestādes direktors vienojas ar pašvaldību, kurā izglītojamais ir deklarēts, par ēdināšanas atbalsta sniegšanu pārtikas paku veidā vai gatavā ēdienā 60 EUR mēnesī un savstarpējo norēķinu kārtību.

8.1 3. noteikumu 8.1 1. apakšpunktā minētās pārtikas pakas saturu un kvalitāti uzrauga iestādes ārsta palīgs. Iestāde ar savu transportu nodrošina pārtikas paku nogādāšanu ģimenēm, kurām deklarētā dzīvesvieta ir Bauskas novada administratīvajā teritorijā.".

5. Izteikt 9. punktā otro teikumu šādā redakcijā:

"Bērniem, kuri ārkārtējās situācijas laikā apmeklē Bauskas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs dežūrgrupu, pašvaldības atbalsts pārtikas kartes vai pārtikas pakas veidā nepienākas, izņemot gadījumus, ja likumiskais pārstāvis iesniedz iesniegumu, ka par 2020. gada aprīli un 2020. gada maiju sedz izglītojamā ēdināšanu pilnā apmērā pirmsskolu izglītības iestāžu dežūrgrupā atbilstoši apmeklēto dienu skaitam.".

Bauskas novada domes priekšsēdētājs A. Jātnieks

 

Paskaidrojuma raksts
Bauskas novada domes 2020. gada 23. aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr. 8 "Grozījumi Bauskas novada domes 2020. gada 11. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 7 "Bauskas novada pašvaldības atbalsts ārkārtējā situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību""

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Īss projekta satura izklāsts Ministru kabineta 2020. gada 16. aprīļa rīkojumā Nr. 179 "Grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojumā Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" noteikts, ka pašvaldība saņemto valsts budžeta mērķdotāciju speciālo izglītības iestāžu uzturēšanas izdevumu segšanai drīkst izmantot šo skolu audzēkņu ēdināšanai.

Lai nodrošinātu mērķdotācijas, kas piešķirta speciālo skolu uzturēšanas izdevumu segšanai, izlietojumu par laika posmu, kad valstī ir noteikta ārkārtējā situācija, saistošo noteikumu grozījumos ir noteikts, ka atbalstu bērnu ēdināšanai par katru izglītības iestādes "Pamūšas speciālā pamatskola" izglītojamo, kurš deklarēts Bauskas novada administratīvajā teritorijā, saņem pārtikas pakas 2 reizes mēnesī, katras pakas vērtība 30 EUR apmērā, savukārt par izglītojamo, kurš deklarēts citas pašvaldības administratīvajā teritorijā, iestādes direktors vienojas ar pašvaldību, kurā izglītojamais ir deklarēts, par ēdināšanas atbalsta sniegšanu pārtikas paku veidā vai gatavā ēdienā 60 EUR mēnesī un savstarpējo norēķinu kārtību.

2. Projekta nepieciešamības pamatojums Ministru kabineta 2020. gada 16. aprīļa rīkojuma Nr. 179 "Grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojumā Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" tiek noteikts, ka:

4.3.4 lai izlietojumu par laikaposmu, kad valstī ir noteikta ārkārtējā situācija:

4.3.4 1. saņemto valsts budžeta mērķdotāciju pašvaldība atbilstoši pašvaldības domes lēmumam var izlietot tās administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušo attiecīgās speciālās izglītības iestādes izglītojamo ēdināšanai (gatavā ēdiena vai pārtikas paku piegādei), paredzot ne vairāk kā piecus euro dienā uz vienu izglītojamo;

4.3.4 2. ja speciālās izglītības iestādes izglītojamā deklarētā dzīvesvieta neatrodas tās pašvaldības administratīvajā teritorijā, kurā atrodas speciālās izglītības iestāde, pašvaldība, kura ir saņēmusi minēto valsts budžeta mērķdotāciju, nodrošina izglītojamā ēdināšanu atbilstoši šā rīkojuma 4.3.4 1. apakšpunktā minētajam pašvaldības domes lēmumam vai par ēdināšanas pakalpojuma sniegšanu minētajam izglītojamam vienojas ar pašvaldību, kurā deklarēta izglītojamā dzīvesvieta, kā arī vienojas par savstarpējo norēķinu kārtību;

4.3.4 4. pašvaldība triju darba dienu laikā pēc attiecīga lēmuma pieņemšanas to publisko savā tīmekļvietnē.

Līdz ar to ir nepieciešams veikt saistošajos noteikumos grozījumus, lai lemtu par valsts budžeta mērķdotāciju speciālo izglītības iestāžu uzturēšanas izdevumu segšanai izmantošanu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav ietekmes uz pašvaldības budžetu, jo nodrošinās no valsts budžeta mērķdotācijas speciālo izglītības iestāžu uzturēšanas izdevumu segšanai.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Ietekmes nav.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošie noteikumi jāsaskaņo ar VARAM. Saistošo noteikumu īstenošanu nodrošinās Bauskas novada speciālā izglītības iestāde "Pamūšas speciālā pamatskola", Bauskas novada Sociālais dienests, sadarbojoties ar pagastu pārvaldēm un Izglītības nodaļu.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām netika veiktas.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs A. Jātnieks

27.04.2020