Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 01.04.2020. - 09.06.2020. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Zemkopības ministra rīkojums Nr. 39

Rīgā 2020. gada 20. martā
Par pārtikas aprites papildu regulējumu ārkārtējās situācijas laikā

Ņemot vērā Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojuma Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 4.29. apakšpunktā noteikto pilnvarojumu zemkopības ministram ārkārtējās situācijas laikā pieņemt ar Covid-19 ierobežošanas un seku novēršanas pasākumiem saistītus lēmumus pārtikas aprites, lauksaimniecības, meža nozares un zivsaimniecības jomā:

1. Noteikt, ka Latvijas pārtikas produktu ražotāji ir tiesīgi uz pārtikas iepakojuma nenorādīt marķējumu valsts valodā. Šādā gadījumā mazumtirdzniecības uzņēmums obligāto informāciju par pārtikas produktu (nosaukums, sastāvs, alergēni, derīguma termiņš) valsts valodā izvieto attiecīgo produktu tirdzniecības vietā.

2. Pārtikas apritē iesaistītie uzņēmumi, kuri sniedz ēdināšanas pakalpojumus vai tirgo tādu nefasētu pārtiku, ko piedāvā bez iesaiņojuma un kas pirms lietošanas uzturā nav jāmazgā vai termiski jāapstrādā (piemēram, cepumus, smalkmaizītes, gatavos ēdienus, salātus), nodrošina minētās pārtikas realizēšanu tikai fasētā veidā pašapkalpošanas zonās vai iesaiņošanu pēc pircēja lūguma.

3. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi nodrošina katram apmeklētājam individuālu galda piederumu un trauku komplektu, kā arī salvešu izsniegšanu.

3.1 Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā ievērot šādas papildu higiēnas prasības:

3.1 1. nodrošināt apmeklētājiem iespēju rokas nomazgāt ar siltu ūdeni un mazgāšanas līdzekli vai tās dezinficēt pirms ēdienreizes, kā arī ieejot sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā un izejot no tā;

3.1 2. nodrošināt galdiņa dezinfekciju pēc katra apmeklētāja ēdienreizes;

3.1 3. iespēju robežās kases zonā izvietot norobežotas caurspīdīgas aizsargbarjeras – sienas.

(Zemkopības ministra 31.03.2020. rīkojuma Nr. 44 redakcijā)

3.2 Mazumtirdzniecības uzņēmumā nodrošināt apmeklētājiem roku dezinfekciju pirms un pēc iepirkšanās.

(Zemkopības ministra 31.03.2020. rīkojuma Nr. 44 redakcijā)

3.3 Piegādājot primāros pārtikas produktus normatīvajos aktos noteiktajā nelielā apjomā tieši galapatērētājam vai mazumtirdzniecības uzņēmumam, kas tieši apgādā galapatērētāju, attiecīgo apjomu var pārsniegt, ievērojot šajos normatīvajos aktos noteiktās higiēnas un veterinārās prasības.

(Zemkopības ministra 31.03.2020. rīkojuma Nr. 44 redakcijā)

4. Šā rīkojuma izpildi kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests.

Ministrs K. Gerhards
01.04.2020