Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par valsts proves uzraudzību"

Izdarīt likumā "Par valsts proves uzraudzību" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1995, 5. nr.; 1998, 9. nr.; 2002, 10. nr.; 2004, 9. nr.; 2006, 4. nr.; 2008, 14. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 196. nr.; 2017, 132. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 15. pantu šādā redakcijā:

"15. pants. (1) Valsts ieņēmumu dienests un Latvijas proves birojs atbilstoši šajā likumā un citos normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei īsteno dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu marķēšanas un obligātās provēšanas prasību ievērošanas uzraudzību.

(2) Latvijas proves birojs veic šādus pārvaldes uzdevumus:

1) uzrauga dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu marķēšanas un obligātās provēšanas prasību ievērošanu;

2) nosaka dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu provi, veic sastāva analīzi, ekspertīzi, kontrolanalīzi un novērtēšanu, izsniedz kvalitātes apliecības;

3) zīmogo ar Latvijas proves iestādes zīmogu un proves zīmogu, veic proves iestāžu zīmogu un proves zīmogu ekspertīzi;

4) veic dārgakmeņu un citu juvelierizstrādājumos izmantojamo vērtīgo akmeņu ekspertīzi un novērtēšanu, izsniedz kvalitātes apliecības;

5) reģistrē vietas, kur tiek veikta saimnieciskā darbība ar dārgmetāliem, dārgakmeņiem un to izstrādājumiem, un personiskos zīmogus;

6) izdara pārbaudes vietās, kur tiek veikta saimnieciskā darbība ar dārgmetāliem, dārgakmeņiem un to izstrādājumiem, attiecībā uz marķēšanas, obligātās provēšanas, zīmogošanas, uzglabāšanas un preču drošuma prasību ievērošanu, atlasa izstrādājumus laboratoriskai ekspertīzei un sagatavo pārbaudes aktus par pārbaudēs konstatēto;

7) novērtē dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu kausējuma sastāvu attiecībā uz atbilstību preču drošuma prasībām.

(3) Attiecībā uz šā panta otrajā daļā minēto uzdevumu izpildi Latvijas proves birojs ir Finanšu ministrijas padotībā. Finanšu ministrija padotību īsteno pārraudzības formā.

(4) Ja Latvijas proves birojs konstatē normatīvo aktu pārkāpumus, materiālus par veikto pārbaudi tas nosūta Valsts ieņēmumu dienestam administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanai.

(5) Finanšu ministrija organizē un koordinē valsts politikas izstrādi attiecībā uz patērētāju interešu aizsardzību dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu izmantošanas jomā."

2. Izslēgt 15.1 pantu.

3. Papildināt likumu ar III1 nodaļu šādā redakcijā:

"III1 nodaļa
Administratīvie pārkāpumi dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu izmantošanas jomā un kompetence administratīvo pārkāpumu procesā

21.1 pants. Par darbam ar dārgmetāliem, dārgakmeņiem un to izstrādājumiem paredzēto saimnieciskās darbības vietu un personisko zīmogu reģistrēšanas kārtības pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai vai juridiskajai personai līdz simt četrpadsmit naudas soda vienībām.

21.2 pants. Par dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu provēšanas, zīmogošanas, marķēšanas un uzglabāšanas prasību pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai vai juridiskajai personai līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām.

21.3 pants. Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 21.1 un 21.2 pantā minētajiem pārkāpumiem veic Valsts ieņēmumu dienests."

4. Izslēgt 25. pantu.

5. Papildināt pārejas noteikumus ar 6. punktu šādā redakcijā:

"6. Grozījumi šā likuma 15. pantā par tā izteikšanu jaunā redakcijā, 15.1 panta izslēgšana, likuma III1 nodaļa, kā arī 25. panta izslēgšana stājas spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu."

Likums Saeimā pieņemts 2019. gada 17. oktobrī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2019. gada 5. novembrī

19.11.2019