Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Grozījums Nr. 1 Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības 2004. gada septembra līgumā par sadarbību tiesībaizsardzības jomā

I. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

Latvijas Republikas valdība un Amerikas Savienoto Valstu valdība (turpmāk tekstā katra atsevišķi saukta par "Pusi" un kopā sauktas par "Pusēm") vienojas pārveidot un grozīt 2004. gada 27. septembrī parakstīto Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgumu par sadarbību tiesībaizsardzības jomā (turpmāk tekstā - "Līgums"), atbilstoši tam, kā izklāstīts turpmāk.

Reģionālā tiesībaizsardzības iniciatīva: tāda projekta izstrāde un atbalsts, kas paredzēts sadarbības un informācijas apmaiņas uzlabošanai starp tiesībaizsardzības iestādēm Eiropā.

Projekta apraksts un projekta rezultatīvie mērķi ir izklāstīti turpmāk II un III punktā. Šis Līguma grozījums neskar rezultatīvos rādītājus, kas ir piemērojami attiecībā uz Līgumā minētajiem projektiem. Visi pārējie Līgumā noteiktie pienākumi, noteikumi un nosacījumi paliek pilnā spēkā un joprojām ir piemērojami. ASV valdības finansējuma piešķiršana pēc pašreizējā finanšu gada ir atkarīga no apmierinoša progresa virzībā uz projekta mērķu sasniegšanu un finansējuma pieejamības, ko ASV Kongress sankcionē un piešķir un ASV Valsts departaments apstiprina gadu no gada. Puses vienojas par to, ka šiem mērķiem var tikt piešķirts papildu finansējums saskaņā ar tiem pašiem noteikumiem un nosacījumiem, kas ir izklāstīti grozītajā Līgumā, bez turpmākas nepieciešamības veikt grozījumus Līgumā, lai norādītu piešķirtā finansējuma summu. ASV valdība informēs Latvijas Republikas valdību par to, kad tiks piešķirti papildu līdzekļi šo projektu atbalstam.

II. PROJEKTA APRAKSTS

Reģionālā tiesībaizsardzības iniciatīva

Reģionālā tiesībaizsardzības iniciatīva ir izstrādāta, lai uzlabotu Eiropas partneru spēju novērst un izmeklēt starptautisko noziedzību un ar to saistīto korupciju, lai izveidotu ilgtspējīgu, neitrālu platformu informācijas apmaiņai starp tiesībaizsardzības iestādēm Eiropā. Lai sasniegtu šo mērķi, Latvijas valdība un ASV valdība veic pasākumus un katru gadu piešķir finansējumu Līguma atbalstam saskaņā ar to attiecīgajiem likumdošanas procesiem.

Starp veicamajiem pasākumiem ir atbalsta pasākumi Latvijā un citās Eiropas valstīs, lai uzlabotu kriminālās justīcijas sektora spēju apkarot korupciju un nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, uzlabotu robežu drošību, izmeklētu un iztiesātu finanšu noziegumus, kibernoziegumus un organizēto noziedzību un iesaistītu pilsonisko sabiedrību saistītu reformu īstenošanā. Īpaša uzmanība tiks pievērsta apmācībai, padomdošanai un tehniskajai palīdzībai, lai pilnveidotu institucionālās spējas kriminālās justīcijas sektorā un uzlabotu informācijas un darba līmeņa koordināciju starp Eiropas valstīm ar starptautisko organizēto noziedzību saistītos jautājumos. Paredzēts, ka projekts ilgs no diviem līdz četriem gadiem.

Puses var paplašināt, grozīt vai pārtraukt projektus, kas uzsākti saistībā ar Līgumu, saskaņā ar Pušu rakstisku vienošanos. Šādi projekti ir pakļauti Līguma noteikumiem un nosacījumiem.

III. Projekta rezultatīvie mērķi un rezultātu pārbaude

Projekta ilgtermiņa mērķi: 1) palielināt Latvijas un citu Eiropas partnervalstu spēju apkarot korupciju, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un citus starptautiskus finanšu noziegumus un 2) ievērojami samazināt laiku, kas nepieciešams finanšu noziegumu un citu krimināllietu iztiesāšanai. Projekta mērķi: 1) uzlabot izmeklētāju, prokuroru un tiesnešu tehnisko spēju izskatīt sarežģītas finanšu lietas un 2) palīdzēt valdībām izstrādāt stratēģijas kriminālvajāšanas pilnveidošanai un tiesiskuma stiprināšanai. Tiks īstenota apmācība, semināri, savstarpēja padomdošana profesionālajā darbā un juridiskā analīze, lai noskaidrotu kriminālvajāšanas pilnveidošanas un tiesiskuma stiprināšanas iespējas.

Progress, kas panākts virzībā uz projekta mērķu sasniegšanu, tiks mērīts, pamatojoties uz tādu starptautiskās organizētās noziedzības krimināllietu skaitu, kas ierosinātas projekta aktivitāšu rezultātā, un uz sekmīgi iztiesātu lietu skaitu. Tiks mērīts arī vidējais laiks, kas nepieciešams krimināllietas virzībai caur sistēmu. Projekta rezultātu pārbaudei tiks izmantoti tādi paņēmieni kā abu sadarbojošos valdību personāla novērojumi un oficiāli ieraksti par likumpārkāpēju aizturēšanu un notiesāšanu, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu arestēšanu. Šādu ierakstu aprite tiks veikta saskaņā ar Pušu normatīvajiem aktiem, kas reglamentē personas datu aizsardzību un ierobežotas pieejamības informācijas apriti.

IV. Programmas novērtēšana

Latvijas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības pārstāvji tiksies vismaz reizi gadā, lai pārskatītu progresu, kas panākts virzībā uz projekta mērķu sasniegšanu. Progress tiks novērtēts, pamatojoties uz iepriekš minētajiem sekmīguma rādītājiem. Šādā novērtēšanā tiks izskatīti kvalitatīvi un kvantitatīvi rādītāji. Šo novērtēšanu rezultāti tiks apkopoti kopīgi sagatavotā ziņojumā. Šīs novērtēšanas tiek veiktas papildus nepārtrauktai abu valdību attiecīgā personāla īstenoto programmu un pasākumu uzraudzībai.

Šis grozījums stājas spēkā dienā, kad pa diplomātiskajiem kanāliem ir saņemts pēdējais rakstiskais paziņojums par Pušu iekšējo procedūru izpildi.

Šis grozījums parakstīts divos eksemplāros Rīgā, Latvijā, 2019.gada 4. septembrī latviešu un angļu valodā, abiem tekstiem ir vienāds spēks.

Latvijas Republikas valdības vārdā

____________________________

Jānis Bordāns
Ministru prezidenta biedrs,
Tieslietu ministrs

Amerikas Savienoto Valstu valdības vārdā

____________________________

Paul Poletes
Pagaidu pilnvarotais lietvedis
ASV Vēstniecība Latvijā

02.12.2019