Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 184

Rīgā 2019. gada 30. aprīlī (prot. Nr. 22 8. §)
Noteikumi par ikmēneša piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijas
Izdoti saskaņā ar likuma "Par valsts pensijām"
pārejas noteikumu 41. un 41.5 punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka apmēru ikmēneša piemaksai pie vecuma un invaliditātes pensijas par apdrošināšanas stāžu (turpmāk – piemaksa), kā arī piemaksas piešķiršanas, aprēķināšanas, noteikšanas, pārskatīšanas un izmaksas kārtību.

2. Piemaksa ir atkarīga no apdrošināšanas stāža (pilnos gados), kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim un par kuru Latvijā ir piešķirta (aprēķināta) vecuma vai invaliditātes pensija (turpmāk – apdrošināšanas stāžs). Piemaksu nosaka par katru apdrošināšanas stāža gadu.

3. Piemaksa nav vecuma vai invaliditātes pensijas sastāvdaļa.

II. Piemaksas apmēra aprēķināšana un noteikšana par vienu apdrošināšanas stāža gadu

4. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk – aģentūra) aprēķina un nosaka piemaksas apmēru.

5. Piemērojamo indeksu piemaksas apmēra aprēķināšanai par vienu apdrošināšanas stāža gadu nosaka, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 50 procentus no apdrošināšanas iemaksu algas summas reālā pieauguma procentiem, atbilstoši normatīvajiem aktiem par valsts pensijas apmēra pārskatīšanu un pamatojoties uz aģentūras rīcībā esošajiem datiem un Centrālās statistikas pārvaldes statistikas datiem.

6. Piemaksas apmēru par vienu apdrošināšanas stāža gadu nosaka ar divām zīmēm aiz komata.

III. Piemaksas piešķiršana, pārrēķināšana un pārskatīšana

7. Piemaksu piešķir aģentūra, pamatojoties uz šo noteikumu 2. punktā minēto informāciju, kas ir aģentūras rīcībā.

8. Piemaksu uz likumā "Par valsts pensijām" noteikto laiku piešķir ar dienu, kad radušās tiesības uz piemaksu.

9. Piemaksas apmēru pie konkrētās personas vecuma vai invaliditātes pensijas aģentūra nosaka, reizinot piemaksas apmēru par vienu apdrošināšanas stāža gadu ar šo noteikumu 2. punktā minēto personas apdrošināšanas stāžu.

10. Ja vecuma pensija ir noteikta invaliditātes pensijas apmērā, piešķirot un pārrēķinot piemaksu, ņem vērā vecuma pensijas apdrošināšanas stāžu.

11. Ja pēc piemaksas piešķiršanas apdrošināšanas stāžs tiek pārskatīts un atbilstoši pārrēķināta vecuma vai invaliditātes pensija, attiecīgi pārrēķina arī piemaksas apmēru.

12. Ja personai atbilstoši likuma "Par valsts pensijām" pārejas noteikumu 42. un 42.1 punktam tiek pārskatīts apdrošināšanas stāžs, vienlaikus ar pensijas apmēra pārrēķināšanu pārrēķina arī piemaksas apmēru vai piemaksu pārtrauc izmaksāt.

13. Lēmumu par piemaksas piešķiršanu vai pārrēķināšanu aģentūra pieņem mēneša laikā pēc lēmuma pieņemšanas par vecuma vai invaliditātes pensijas piešķiršanu vai pārrēķināšanu.

IV. Piemaksas izmaksa

14. Piemaksu izmaksā vienlaikus ar vecuma vai invaliditātes pensiju likuma "Par valsts pensijām" 32. pantā noteiktajā kārtībā.

15. Ja personai vecuma vai invaliditātes pensija tiek izmaksāta avansā, arī piemaksu izmaksā avansā atbilstoši likuma "Par valsts pensijām" 33. pantam.

16. Piemaksu pārtrauc izmaksāt, ja vecuma vai invaliditātes pensijas saņēmējs izbrauc uz pastāvīgu dzīvi ārpus Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts. Piemaksu pārtrauc izmaksāt ar nākamo mēnesi, kas seko mēnesim, kurā aģentūrai ir kļuvusi zināma informācija par vecuma vai invaliditātes pensijas saņēmēja izbraukšanu uz pastāvīgu dzīvi ārpus Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts.

17. Pēc pensijas saņēmēja pieprasījuma saņemšanas aģentūra atjauno piemaksas izmaksu ar dienu, kad attiecīgais pensijas saņēmējs atgriezies uz pastāvīgu dzīvi Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstī, bet ne agrāk kā 12 mēnešus pirms pieprasījuma saņemšanas dienas.

18. Lai izmaksātu piemaksu pensijas saņēmējam, kas dzīvo Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstī, aģentūra personas dzīvesvietu nosaka, pamatojoties uz attiecīgās Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts pensiju jautājumos kompetentās institūcijas sniegto informāciju vai vienu no šādiem dokumentiem:

18.1. personas iesniegto dokumentu, ko izdevusi par iedzīvotāju reģistrāciju atbildīgā attiecīgās valsts institūcija;

18.2. personas iesniegumu, kurā norādīta dzīvesvietas adrese un kuru apstiprinājis notārs vai Latvijas Republikas vēstniecība.

19. Ja noteikta piemaksa pie priekšlaicīgi piešķirtās vecuma pensijas:

19.1. izmaksājot piemaksu, piemēro likuma "Par valsts pensijām" 32. panta divpadsmito daļu;

19.2. piemaksas saņēmējam attiecībā uz piemaksas saņemšanu ir likuma "Par valsts pensijām" 34. pantā noteiktie pienākumi.

20. Ja šo noteikumu 19. punktā minētajā gadījumā radusies piemaksas pārmaksa, ieturējumus no piemaksas izdara likuma "Par valsts pensijām" 36. panta pirmās daļas 3. punktā noteiktajā kārtībā. Ja piemaksas izmaksa ir pārtraukta, pārmaksu ietur no pensijas.

21. Ja piemaksa nav saņemta pensijas saņēmēja nāves dēļ, to izmaksā saskaņā ar likuma "Par valsts pensijām" 37. panta pirmo daļu.

22. Ja piemaksu pārrēķina par pagājušo laiku, izmaksā starpību starp pārrēķināto un iepriekšējo piemaksas apmēru.

V. Noslēguma jautājumi

23. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2008. gada 16. decembra noteikumus Nr. 1024 "Noteikumi par ikmēneša piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijas" (Latvijas Vēstnesis, 2008, 198. nr.; 2010, 57. nr.; 2013, 159. nr.).

24. Personām, kurām vecuma pensija piešķirta līdz 1996. gada 31. decembrim vai kurām invaliditātes pensija piešķirta un vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamais vecums sasniegts līdz 1996. gada 31. decembrim un kuras turpina saņemt invaliditātes pensiju vai vecuma pensiju, piešķirot vai pārrēķinot piemaksu, par laikposmu no 2018. gada 1. jūlija līdz 2019. gada 30. septembrim to nosaka 1,50 euro apmērā par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, bet pārējām personām par laikposmu no 2014. gada 1. janvāra līdz 2019. gada 30. septembrim piemaksu nosaka viena euro apmērā.

25. Noteikumi stājas spēkā 2019. gada 1. oktobrī.

Ministru prezidenta vietā –
Ministru prezidenta biedrs,
aizsardzības ministrs A. Pabriks

Labklājības ministre R. Petraviča
01.10.2019