Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 05.06.2021. - ... / Spēkā esošā
Ministru kabineta noteikumi Nr. 96

Rīgā 2019. gada 26. februārī (prot. Nr. 10 29. §)
Liellopu, cūku, aitu, kazu un zirgu vaislinieku un to vaislas materiāla sertifikācijas kārtība
Izdoti saskaņā ar Dzīvnieku audzēšanas un ciltsdarba likuma
8. panta ceturtās daļas 4. punktu

1. Noteikumi nosaka liellopu, cūku, tostarp krustojuma cūku, aitu, kazu un zirgu vaislas dzīvnieku (turpmāk – vaislinieks), to spermas, olšūnas un embrija (turpmāk – vaislas materiāls) sertifikācijas kārtību.

2. Vaislinieku un tā vaislas materiālu vaislai sertificē atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2016. gada 8. jūnija Regulas (ES) 2016/1012 par zootehniskajiem un ģenealoģiskajiem nosacījumiem dzīvnieku audzēšanai, tīršķirnes vaislas dzīvnieku, krustojuma vaislas cūku un to reproduktīvo produktu tirdzniecībai Savienībā un ievešanai tajā, un ar ko groza Regulu (ES) Nr. 652/2014, Padomes Direktīvas 89/608/EEK un 90/425/EEK un atceļ konkrētus aktus dzīvnieku audzēšanas jomā (Dzīvnieku audzēšanas regula) (turpmāk – regula 2016/1012), 21. un 24. pantam, ja:

2.1. vaislinieks un tā vaislas materiāls atbilst audzēšanas programmā noteiktajiem kritērijiem;

2.2. vaisliniekam ir piešķirts pārbaudāmā vaislinieka vai vaislas materiāla statuss (ja tā ģenētiskā kvalitāte vēl nav noteikta), ko piešķīrusi attiecīgās šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju biedrība (turpmāk – biedrība) vai krustojuma cūku audzētāju organizācija (turpmāk – organizācija), kas atzīta saskaņā ar normatīvajiem aktiem par šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju biedrības un krustojuma cūku audzētāju organizācijas atzīšanas kārtību, kā arī audzēšanas programmas apstiprināšanas kārtību;

2.3. vaislinieks ir ierakstīts ciltsgrāmatā vai reģistrēts ciltsreģistrā atbilstoši liellopu, cūku, aitu, kazu un zirgu ciltsgrāmatas kārtošanu regulējošo normatīvo aktu prasībām;

2.4. biedrības vai organizācijas rīcībā ir vaislinieka un vaislas materiāla zootehniskajā sertifikātā norādāmie dati vai ir izsniegts vaislinieka un vaislas materiāla zootehniskais sertifikāts vai cits pavaddokuments, kas satur zootehniskajā sertifikātā norādāmos datus atbilstoši zootehniskā sertifikāta un izcelsmes apliecinājuma izsniegšanu regulējošo normatīvo aktu prasībām;

2.5. liellopu, zirgu un aitu vaisliniekiem ir apstiprināta identitātes pārbaude pēc DNS ģenētiskās kvalitātes un šie pārbaudes dati iekļauti valsts informācijas sistēmā "Lauksaimniecības datu centra informācijas sistēma" (turpmāk – Lauksaimniecības datu centra datubāze);

2.6. liellopu, zirgu, aitu un kazu vaisliniekiem, no kuriem iegūst vaislas materiālu, veikta identitātes pārbaude pēc DNS ģenētiskās kvalitātes atbilstoši regulas 2016/1012 22. pantā noteiktajām prasībām un šie pārbaudes dati iekļauti Lauksaimniecības datu centra datubāzē;

2.7. (svītrots ar MK 01.06.2021. noteikumiem Nr. 344).

(Grozīts ar MK 01.06.2021. noteikumiem Nr. 344)

3. Vaislinieku un tā vaislas materiālu vaislai sertificē biedrība vai organizācija, izsniedzot vaislinieka vai vaislas materiāla izmantošanas sertifikātu (turpmāk – sertifikāts).

4. Sertifikātā norāda:

4.1. vaislinieka vai tā dzīvnieka šķirni, identifikācijas numuru, ciltsgrāmatas vai ciltsreģistra numuru un vaislas materiāla izcelsmi (valsti);

4.2. vaislinieka vai vaislas materiāla izmantošanas vietu – ganāmpulka reģistrācijas numuru vai visu Latvijas teritoriju;

4.3. izsniedzēja nosaukumu un reģistrācijas numuru Uzņēmumu reģistrā;

4.4. sertifikāta derīguma termiņu un izsniegšanas datumu.

5. Pārbaudāmajam vaisliniekam un vaislas materiālam sertifikātu izsniedz uz pārbaudes laiku, kurā iegūst ģenētiskās kvalitātes novērtējumu.

6. Sertifikāta saņemšanai vai tā derīguma termiņa pagarināšanai vaislinieka vai vaislas materiāla īpašnieks attiecīgajā biedrībā vai organizācijā iesniedz iesniegumu papīra formā vai elektroniska dokumenta veidā, ja tas sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu. Iesniegumā norāda:

6.1. iesniedzēja vārdu, uzvārdu un adresi – fiziskai personai vai nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi – juridiskai personai;

6.2. vaislinieka vai tā dzīvnieka sugu, šķirni, vārdu, identifikācijas numuru un ciltsgrāmatas vai ciltsreģistra numuru, no kura iegūts vaislas materiāls;

6.3. teritoriju, kurā tiks izmantots vaislinieks vai vaislas materiāls (attiecīgā ganāmpulka reģistrācijas numuru vai visu Latvijas teritoriju).

7. Ja biedrības vai organizācijas rīcībā nav šo noteikumu 2. punktā minēto attiecīgo datu vai dokumentu, iesniegumam pievieno:

7.1. šo noteikumu 2.4. apakšpunktā minēto dokumentu, kā arī šo noteikumu 2.5. un 2.6. apakšpunktā minētās pārbaudes rezultātus – sertifikāta saņemšanai;

7.2. vaislinieka ģenētiskās kvalitātes novērtējumu – sertifikāta derīguma termiņa pagarināšanai.

(MK 01.06.2021. noteikumu Nr. 344 redakcijā)

8. DNS ģenētiskās identitātes pārbaudes rezultātu iekļaušanai Lauksaimniecības datu centra datubāzē pārbaudes veicējs, ja ģenētiskās identitātes pārbaude veikta Latvijas laboratorijā, vai īpašnieks, ja ģenētiskās identitātes pārbaude veikta ārvalsts laboratorijā, septiņu darbdienu laikā pēc pārbaudes rezultātu iegūšanas tos iesniedz Lauksaimniecības datu centrā.

(MK 01.06.2021. noteikumu Nr. 344 redakcijā)

9. Iesniegumu sertifikāta derīguma termiņa pagarināšanai persona iesniedz vismaz vienu mēnesi pirms sertifikāta derīguma termiņa beigām.

10. Biedrība vai organizācija mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas izvērtē šo noteikumu 6. un 7. punktā minētos dokumentus un pieņem lēmumu par sertifikāta izsniegšanu vai neizsniegšanu, tā derīguma termiņa pagarināšanu vai sertifikāta anulēšanu.

11. Ja vaislinieka vai vaislas materiāla ģenētiskās kvalitātes rādītāji neatbilst audzēšanas programmā minētajiem rādītājiem, biedrība vai organizācija pieņem lēmumu par sertifikāta anulēšanu atbilstoši audzēšanas programmai. Sertifikāta anulēšana ir spēkā no brīža, kad stājies spēkā lēmums par sertifikāta anulēšanu.

(Grozīts ar MK 01.06.2021. noteikumiem Nr. 344)

12. Biedrība vai organizācija, kas īsteno liellopu, zirgu, aitu un kazu audzēšanas programmu, izmantojot Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārziņā esošo valsts informācijas sistēmu savietotāja koplietošanas autentifikācijas moduli, septiņu darbdienu laikā pēc sertifikāta izsniegšanas Lauksaimniecības datu centra datubāzē ievada informāciju par izsniegtajiem un anulētajiem sertifikātiem un to derīguma termiņu.

13. Biedrība vai organizācija, kas īsteno cūku audzēšanas programmu, septiņu darbdienu laikā pēc sertifikāta izsniegšanas attiecīgās biedrības vai organizācijas izveidotajā un uzturētajā datubāzē ievada informāciju par izsniegtajiem un anulētajiem sertifikātiem un to derīguma termiņu.

14. Pirms šo noteikumu spēkā stāšanās izsniegtie sertifikāti ir derīgi, ja vien tie netiek anulēti atbilstoši šo noteikumu 11. punktam.

15. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2014. gada 22. jūlija noteikumus Nr. 420 "Liellopu, cūku, aitu, kazu un zirgu vaislinieku, to spermas, olšūnu un embriju sertifikācijas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2014, 150. nr.; 2015, 46. nr.).

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Zemkopības ministrs K. Gerhards
05.06.2021