Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 270

Rīgā 2018. gada 8. maijā (prot. Nr. 23 6. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 5. janvāra noteikumos Nr. 2 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 1.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt privātā sektora investīcijas P&A" 1.2.1.1. pasākuma "Atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei kompetences centru ietvaros" pirmās, otrās un ceturtās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Eiropas Savienības struktūrfondu
un Kohēzijas fonda 2014.-2020. gada plānošanas perioda
vadības likuma 20. panta 6. un 13. punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2016. gada 5. janvāra noteikumos Nr. 2 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 1.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt privātā sektora investīcijas P&A" 1.2.1.1. pasākuma "Atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei kompetences centru ietvaros" pirmās, otrās un ceturtās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2016, 13. nr.; 2017, 198. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt noteikumus ar 2.11. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.11. starpnozaru sadarbības pētījuma projekts - divu vai vairāku dažādu nozaru (ar dažādiem saimnieciskās darbības statistiskās klasifikācijas kodiem) saimnieciskās darbības veicēju dalīšanās vai apmaiņa ar informāciju, resursiem, tehnoloģijām, metodēm, lai kopīgi izstrādātu jaunu produktu vai pakalpojumu, kur, atsevišķi darbojoties, nevar sasniegt vēlamo rezultātu."

2. Papildināt 5.3. apakšpunktu aiz vārdiem "minētajām darbībām" ar vārdiem un skaitli "tai skaitā 12 014 892 euro starpnozaru sadarbības pētījuma projektu īstenošanai".

3. Aizstāt 6.1.2.1., 6.1.2.2. un 6.1.2.3. apakšpunktā skaitli "100" ar skaitli "123".

4. Aizstāt 6.3.1. apakšpunktā skaitli "13 643 805" ar skaitli "17 296 746".

5. Aizstāt 6.3.2. apakšpunktā skaitli "13 643 805" ar skaitli "16 781 880".

6. Izteikt 7. punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"7. Reizi gadā kompetences centri iesniedz atbildīgajā iestādē šādus papildus uzskaitāmos iznākuma rādītājus:".

7. Izteikt 21. punktu šādā redakcijā:

"21. Projekta iesniedzējs atlases kārtas ietvaros drīkst iesniegt vienu projekta iesniegumu. Projekta iesniegumu iesniedz, izmantojot Kohēzijas politikas fondu vadības informācijas sistēmu 2014.-2020. gadam."

8. Papildināt noteikumus ar 21.1 punktu šādā redakcijā:

"21.1 Pēc tam kad ar sadarbības iestādi noslēgts līgums vai vienošanās par projekta īstenošanu, finansējuma saņēmējs datu apmaiņai ar sadarbības iestādi izmanto Kohēzijas politikas fondu vadības informācijas sistēmā 2014.-2020. gadam esošās datu ievades formas atbilstoši iesniedzamā dokumenta veidam."

9. Papildināt noteikumus ar 22.1, 22.2 un 22.3 punktu šādā redakcijā:

"22.1 Kompetences centrs, kas kompetences centra attīstības stratēģiju izstrādājis otrās kārtas ietvaros atbilstoši šo noteikumu 22. punktam, piedaloties ceturtajā kārtā, ja nepieciešams, var veikt precizējumus kādā no stratēģijas daļām, neizstrādājot to atkārtoti. Precizētās kompetences centra attīstības stratēģijas daļas kopā ar projekta iesniegumu iesniedz sadarbības iestādē.

22.2 Kompetences centrs, piesakoties ceturtajai kārtai, iesniedz darbības plānu, kurā ir aprakstīti kompetences centra vadības plānotās darbības mērķi, pētniecības virzieni, kā arī starpnozaru pasākumi, lai nodrošinātu šo noteikumu 24.2. apakšpunktā minēto prasību izpildi.

22.3 Ceturtās kārtas ietvaros kompetences centrs pirmajā projektu atlases padomes sēdē piedāvā dalībniekiem izvērtēt vismaz trīs starpnozaru sadarbības projektus, no kuriem apstiprina vismaz divus pieteikumus. Pirmajiem starpnozaru projektiem finansējumu piešķir no šo noteikumu 5.3. apakšpunktā minētā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma starpnozaru sadarbības pētījumu projektu īstenošanai."

10. Izteikt 30.1.1.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"30.1.1.6. kompetences centra, individuālo pētījumu īstenotāju, sadarbības pētniecības projektu vadošo pētījumu īstenotāju un to sadarbības partneru īpašumā esošo telpu, instrumentu, iekārtu un to aprīkojuma, patentu un licenču amortizācijas izmaksas, ciktāl tos izmanto pētījumā, tai skaitā finanšu nomā iegādāto iekārtu amortizācijas izmaksas. Iekārtu amortizācijai piemēro tādu pašu nolietojuma aprēķināšanas metodi kā nomnieka īpašumā esošiem pamatlīdzekļiem. Amortizācijas izmaksas iekārtām, kas iegādātas finanšu nomā, nevar būt lielākas par veikto nomas maksājumu par pamatlīdzekļa iegādi. Netiek segtas telpu, instrumentu, iekārtu un to aprīkojuma, patentu un licenču amortizācijas izmaksas, ja to iegādei vai izveidei jau ir ticis saņemts atbalsts no valsts, pašvaldības, Eiropas Savienības vai citiem publiskajiem līdzekļiem šī vai cita atbalsta pasākuma vai projekta ietvaros. Patentu un licenču amortizācijas izmaksas var būt attiecināmas tikai tad, ja tās iegādātas pēc projekta iesnieguma iesniegšanas. Ja laiks, kamēr telpas, instrumentus, iekārtas, patentus un licences izmanto pētījumā, neaptver visu attiecīgo telpu, instrumentu, iekārtu, patentu un licenču lietderīgās lietošanas laiku, par attiecināmajām izmaksām uzskata tikai tādas amortizācijas izmaksas, kas atbilst pētījuma termiņam, un tās aprēķina saskaņā ar labu grāmatvedības praksi, bet nepārsniedz normatīvajos aktos uzņēmumu ienākuma nodokļa jomā noteiktās pamatlīdzekļu nolietojuma likmes (neattiecinot šajos normatīvajos aktos minētos koeficientus pamatlīdzekļu paātrinātai norakstīšanai);".

11. Aizstāt 30.1.5. apakšpunktā skaitļus "30.1.1., 30.1.2., 30.1.3., 30.1.4." ar skaitļiem un vārdu "30.1.2. un 30.1.3.".

12. Papildināt noteikumus ar 30.1 un 30.2 punktu šādā redakcijā:

"30.1 Šo noteikumu 30.1.1.6. apakšpunktā minētās amortizācijas izmaksas iekārtām, kas iegādātas finanšu nomā, piemērojamas atbilstoši šo noteikumu 25. punktam.

30.2 Iekārtas, kuras tiks nodotas finanšu nomā un kurām amortizācijas izmaksas rēķina atbilstoši šo noteikumu 30.1.1.6. apakšpunktam, pēc nomas līguma termiņa beigām paliek finansējuma saņēmēja īpašumā."

13. Izteikt 46. punktu šādā redakcijā:

"46. Ceturtās kārtas ietvaros finansējumu nevar saņemt tie kompetences centri, kuri saņēmuši finansējumu otrās kārtas ietvaros un kuri līdz 2018. gada 31. martam:

46.1. nav iesnieguši maksājumu pieprasījumus par vismaz 30 % no kopējā piešķirtā finansējuma;

46.2. nav piesaistījuši privāto finansējumu pētniecībai un attīstībai vismaz 400 782 euro apmērā;

46.3. kompetences centra ietvaros nav atbalstījuši vismaz piecus komersantus."

14. Papildināt noteikumus ar 48.1 punktu šādā redakcijā:

"48.1 Vērtējot pētniecības projektu iesniegumus un pētniecības projektu īstenotājus ceturtās kārtas ietvaros, kompetences centra projektu atlases padome prioritāri apstiprina starptautiskus pētījumus, kas atbilst vērtēšanas kritērijiem un šo noteikumu 3. punktā minētajam mērķim. Par starptautiskiem pētījumiem ir uzskatāmi pētījumi, kuru īstenošanā ir piesaistīts ārvalstu partneris, piemēram, zinātniskā institūcija vai komersants, kura saimnieciskā darbība ir reģistrēta ārvalstī."

15. Izteikt 52.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"52.5. citu nozaru kompetences centru, klasteru vai asociāciju un, ja nepieciešams, arī citu organizāciju pārstāvjus."

16. Izteikt 55. punktu šādā redakcijā:

"55. Pētniecības projekta apraksta kopija un parakstīta projektu atlases padomes protokola kopija kopā ar līguma grozījumu pieprasījumu tiek nosūtīta sadarbības iestādei piecu darbdienu laikā pēc tam, kad ir parakstīts projektu atlases padomes protokols, kurā apstiprināts attiecīgais pētniecības projekts un iekļauts projektu atlases padomes Ekonomikas ministrijas pārstāvja atzinums par pētniecības projektu. Ja pētniecības projektu uzsāk pēc pētniecības projekta iesnieguma iesniegšanas kompetences centrā, pētniecības projekta iesniedzējs uzņemas risku segt visas radušās izmaksas no saviem līdzekļiem, ja pētniecības projekts netiks apstiprināts. Ja Ekonomikas ministrijas pārstāvja atzinums par pētniecības projektu ir negatīvs vai daļēji negatīvs, tad par attiecīgo pētniecības projektu nevar saņemt šo noteikumu 45. punktā minēto ātrāko maksājumu. Sadarbības iestāde ņem vērā Ekonomikas ministrijas pārstāvja negatīvajā vai daļēji negatīvajā atzinumā minētos apsvērumus, lai lemtu par papildu pārbaudēm attiecīgajā pētniecības projektā. Projektu atlases padomes uzdevums ir uzraudzīt, lai pētniecības projektos tiktu izpildīti noteiktie starpposmu rezultātu rādītāji un tiktu sasniegti kompetences centra noteiktie darbības rezultātu un ieguldījumu atdeves rādītāji."

17. Papildināt noteikumus ar 56.1 punktu šādā redakcijā:

"56.1 Kompetences centrs identificē apstākļus, kuri izraisa vai var izraisīt interešu konfliktu, kas rada apdraudējumu vai kaitējumu pētniecības projektu īstenošanā, nosaka veicamos pasākumus un izstrādā darbības plānu interešu konflikta novēršanai."

18. Izteikt 58. punktu šādā redakcijā:

"58. Pēc pētniecības projekta pabeigšanas kompetences centrs iesniedz pētniecības projekta rezultātu apkopojumu latviešu valodā sadarbības iestādē un, ja nepieciešams, arī tulkojumu angļu valodā. Projektu atlases padomes Ekonomikas ministrijas pārstāvis izlases kārtībā vai pēc noteiktiem principiem atlasītiem pētījuma projektiem piesaista ārējos ekspertus, lai pirms pētniecības projektu noslēguma maksājuma veikšanas izvērtētu pētniecības projektu rezultātus un pārliecinātos, ka veiktie ieguldījumi ir bijuši lietderīgi un pamatoti. Ekspertu vērtējuma kopiju nosūta arī sadarbības iestādei. Ja ekspertu vērtējums ir negatīvs, ekspertu sagatavoto atzinumu nosūta pētniecības projekta īstenotājam. Pētniecības projekta īstenotājs piecu darbdienu laikā sagatavo skaidrojumu par atzinumā norādītajām neatbilstībām. Ja skaidrojums nav saņemts piecu darbdienu laikā vai pēc iepazīšanās ar skaidrojumu atkārtotais eksperta vērtējums ir negatīvs, sadarbības iestāde pētniecības projektam var piemērot finanšu korekciju vai lūgt atmaksāt visu pētījumā ieguldīto publiskā finansējuma summu."

19. Papildināt noteikumus ar 58.1 punktu šādā redakcijā:

"58.1 Pētniecības projekta pārtraukšana pirms termiņa beigām ir atbalstāma, ja pētniecības projekta īstenošanas gaitā konstatēts, ka nebūs iespējams sasniegt pētniecības projekta izvirzīto mērķi. Kompetences centrs kopā ar zinātniskā virziena vadītāju izvērtē pētniecības projekta rezultātus un to atbilstību pētniecības projekta mērķim un plānotajām aktivitātēm. Piecu darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par pētniecības projekta pārtraukšanu kompetences centrs iesniedz sadarbības iestādē projektu atlases padomes lēmuma kopiju un zinātniskā virziena vadītāja atzinumu par pārtraukto pētījumu. Aktivitāšu izmaksas ir attiecināmas, ievērojot saimnieciskuma, lietderības un efektivitātes principus Eiropas Parlamenta un Padomes 2012. gada 25. oktobra Regulas (ES, Euratom) Nr. 966/2012 par finanšu noteikumiem, ko piemēro Savienības vispārējam budžetam, un par Padomes Regulas (EK, Euratom) Nr. 1605/2002 atcelšanu 30. panta izpratnē, ja aktivitāte ir pilnībā pabeigta atbilstoši pētniecības projekta pieteikumam un noslēgtā līguma nosacījumiem. Izmaksas var tikt attiecinātas un iekļautas maksājuma pieprasījumā tikai par pabeigtajām aktivitātēm pētījuma pārtraukšanas brīdī."

20. Papildināt noteikumus ar 75.1, 75.2, 75.3, 75.4, 75.5, 75.6, 75.7, 75.8, 75.9 un 75.10 punktu šādā redakcijā:

"75.1 Publiskais finansējums vienai viedās specializācijas apakšjomai vai jomai, ja jomā nav apakšjomu, ceturtās kārtas ietvaros ir 3 206 250 euro. Starpnozaru sadarbības pētījuma projektu īstenošanai papildus ir pieejams Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums, kura apmēru nosaka, šo noteikumu 5.3. apakšpunktā minēto summu starpnozaru sadarbības pētījuma projektu īstenošanai sadalot vienādās daļās starp finansējuma saņēmējiem.

75.2 Katram kompetences centram vismaz reizi pusgadā ir jāpiedāvā vismaz trīs starpnozaru sadarbības pētījumi izskatīšanai kompetences centra projektu atlases padomē. Starpnozaru sadarbības pētījumu īstenošanai var izmantot papildus pieejamo Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu 12 014 892 euro apmērā.

75.3 Ceturtās kārtas ietvaros katram kompetences centram sākotnēji tiek piešķirti 80 % no kopējās šo noteikumu 75.1 punktā norādītās summas.

75.4 Deviņus mēnešus pēc līguma parakstīšanas tiek veikts pirmais piesaistīto investīciju izvērtējums no ceturtās kārtas īstenošanai piešķirtā finansējuma. Sadarbības iestāde un Ekonomikas ministrija izvērtē piesaistīto investīciju apjomu, to procentuāli aprēķinot no noslēgtajos līgumos ieplānotā investīciju apmēra. Ja investīcijas ir piesaistītas mazāk par 60 % no plānotā, nesadalītā summa tiek novirzīta finansējuma pārdalei starp kompetences centriem. Par nesadalīto finansējumu tiek uzskatīta visa summa, kas nav piesaistīta pētniecības projektiem, kompetences centru administratīvajām izmaksām, netiešajām izmaksām un šo noteikumu 24.2. apakšpunktā minētajām darbībām. Pēc pirmā izvērtējuma kompetences centrs turpina savu darbību ar piešķirto finansējumu atbilstoši sākotnēji izstrādātajam projekta aktivitāšu plānam, iztrūkstošos līdzekļus sedzot no saviem līdzekļiem.

75.5 18 mēnešus pēc līguma parakstīšanas kompetences centrs iesniedz savas darbības izvērtējumu pārskata periodā. Izvērtējumā iekļauj informāciju par investīciju progresu, atbalstīto komersantu skaitu, organizēto pasākumu skaitu sinerģijas nodrošināšanai ar klasteriem, klasteru apvienībām, nozaru asociācijām un saimnieciskās darbības veicējiem, iekšējo publikāciju skaitu, kā arī nodarbināto doktorantu un doktoru skaitu. Par iekšējām publikācijām ir uzskatāmas kompetences centra publikācijas, piemēram, tīmekļvietnē, laikrakstā vai konferencē, kas nav zinātniskie raksti.

75.6 Ekonomikas ministrija kopīgi ar sadarbības iestādi pēc šo noteikumu 75.5 punktā minētā izvērtējuma saņemšanas aprēķina iegūto punktu skaitu katrā no kritērijiem (pielikums).

75.7 Katrā kritērijā iegūtie punkti tiek summēti. Maksimālais punktu skaits vienam kompetences centram ir 15. Minimālais punktu skaits, lai iegūtu pārdalīto finansējumu, ir 10. Finansējumu sadala Ekonomikas ministrija un sadarbības iestāde, iedalot kompetences centrus šādās kategorijās:

75.7 1. pirmā kategorija, kur var iegūt 10-12 punktus, par kuriem var saņemt 20 % no paredzētā pārdalītā finansējuma, kas vienādās daļās sadalīts starp attiecīgo punktu skaitu ieguvušajiem kompetences centriem;

75.7 2. otrā kategorija, kur var iegūt 13-14 punktus, par kuriem var saņemt 30 % no paredzētā pārdalītā finansējuma, kas vienādās daļās sadalīts starp attiecīgo punktu skaitu ieguvušajiem kompetences centriem;

75.7 3. trešā kategorija, kur var iegūt 15 punktus, par kuriem var saņemt 50 % no paredzētā pārdalītā finansējuma, kas vienādās daļās sadalīts starp attiecīgo punktu skaitu ieguvušajiem kompetences centriem.

75.8 Atlikušos 20 % no šo noteikumu 75.1 punktā norādītā finansējuma kompetences centrs saņem pēc šo noteikumu 75.5 punktā minētā izvērtējuma izskatīšanas, ja iepriekš piešķirtais finansējums ir pilnībā investēts.

75.9 Ja pēc 18 mēnešiem finansējums netiek investēts, tad atlikušos 20 % no šo noteikumu 75.1 punktā minētās summas kopā ar šo noteikumu 75.4 punktā minēto nesadalīto finansējumu pārdala starp kompetences centriem, ievērojot šo noteikumu 75.7 punkta nosacījumus.

75.10 Ja kāds no kompetences centriem atsakās no pārdalītā finansējuma, tas tiek sadalīts starp tās pašas kategorijas kompetences centriem. Ja neviena cita kompetences centra attiecīgajā kategorijā nav, tad finansējums tiek pārdalīts vienādās daļās starp citām kategorijām. Līgumi starp kompetences centriem un sadarbības iestādi tiek slēgti par pārdalīto finansējumu pēc visu pušu vienošanās. Ja kādā no kategorijām nav neviena kompetences centra, tad šī summa tiek sadalīta vienādās daļās starp citām kategorijām."

21. Papildināt noteikumus ar pielikumu šādā redakcijā:

"Pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 5. janvāra
noteikumiem Nr. 2

Kompetences centru izvērtēšanas kritēriji

Nr. p. k.

Kritēriji

0 punktu

1 punkts

2 punkti

3 punkti

1. Investīciju izpildes progress (izteikts procentuāli no sākotnēji piešķirtā finansējuma)

0-39 %

40-59 %

60-79 %

80-100 %

2. Atbalstīto komersantu skaits

0-5

6-12

13-19

20 un vairāk

3. Organizēto pasākumu skaits sinerģijas nodrošināšanai ar klasteriem, klasteru apvienībām, nozaru asociācijām, saimnieciskās darbības veicējiem, piemēram, pasākumi, konferences, izstādes

0

1

2

3 un vairāk

4. Iekšējo publikāciju skaits

0

1-2

3-5

6 un vairāk

5. Nodarbināto doktorantu un doktoru skaits

0

1-15

16-25

26 un vairāk"


Ministru prezidents Māris Kučinskis

Ministru prezidenta biedrs,
ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens

12.05.2018