Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.8

Ventspilī 2016.gada 21.oktobrī (prot. Nr.15; 3.§)

Par grozījumiem Ventspils pilsētas domes 2012.gada 2.marta saistošajos noteikumos Nr.9 "Ventspils brīvostas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Likuma par ostām
6.panta pirmo daļu

Izdarīt Ventspils pilsētas pašvaldības 2012.gada 2.marta saistošajos noteikumos Nr.9 "Ventspils brīvostas noteikumi" ("Latvijas Vēstnesis", 2012, Nr.59; 2014, Nr.46; 2016, Nr.149) šādus grozījumus:

1. Izteikt 100.punktu šādā redakcijā:

"100. Veicot kravas operācijas, ievēro šādas vides aizsardzības prasības:

100.1. Iekraujot kuģī naftas produktus vai ķīmiskās vielas, kuru tvaika spiediens (mērot pēc Reida metodes) ir 27,6 kilopaskāli (pie 37,8 C) vai vairāk, vai arī mazutu, jēlnaftu vai benzolu, izmanto kravas izgarojumu emisijas kontroles sistēmas (saskaņā ar Starptautiskās Jūrniecības organizācijas Kuģošanas drošības komitejas cirkulāra Nr.585 "Izgarojumu emisiju kontroles sistēmu standarti punktā 1.2.13 noteikto definīciju), kas atbilst labāko pieejamo tehnisko paņēmienu risinājumam. Ja kuģim nav nepieciešamā aprīkojuma, lai pieslēgtos minētajām sistēmām, tad ievēro šo noteikumu 100.5.apakšpunkta prasības.

100.2. Gaistošo organisko savienojumu (turpmāk tekstā GOS) emisijas no kravas izgarojumu emisijas kontroles sistēmas nepārsniedz 10 g/Nm3 un termināļa operators veic atbilstošu monitoringu nodrošinot tiešsaistes datu pārraidi arī uz Brīvostas kapteiņa dienestu.

100.3. Termināļa operators, kas pārkrauj šo noteikumu 100.1.apakšpunktā noteiktās vielas, izveido smaku monitoringa sistēmu, nodrošinot tiešsaistes datu pārraidi arī uz Brīvostas kapteiņa dienestu. Ostas uzraugs izvērtē no GOS emisiju un smaku monitoringa sistēmas saņemtos datus, un ja pārsniegti 100.2.punktā noteiktais GOS limits vai smaku koncentrācija 5 ouE/m3 uz termināla teritorijas robežas, pieprasa termināļa operatoram veikt nepieciešamos pasākumus, tai skaitā samazināt kraušanas intensitāti. Pirms katra tankkuģa kraušanas darbu sākšanas, termināļa operators elektroniski nosūta ostas uzraugam šādu informāciju - kuģa nosaukums, piestātnes Nr., ķīmiskās vielas vai maisījuma drošības datu lapas kopija un kraušanas apjoms.

100.4. Termināļa operatoram, kas veic mazuta noliešanu no vagoncisternām uz dzelzceļa estakādēm, jānodrošina, lai darbības radītā smaka nepārsniegtu smaku koncentrāciju 5 ouE/m3 uz termināla teritorijas robežas.

100.5. Ja, veicot kravas operācijas, GOS emisija pārsniedz šo noteikumu 100.2.apakšpunktā noteikto vai smaku koncentrācija uz termināla teritorijas robežas pārsniedz 5 ouE/m3, tad termināļa operators nekavējoties veic nepieciešamos pasākumus, tai skaitā samazina kraušanas intensitāti, lai šīs normas tiek ievērotas."

2. Papildināt noteikumus ar 139.punktu šādā redakcijā:

"139. Termināļa operators nodrošina šo noteikumu 100.1., 100.2., 100.3. un 100.4.apakšpunktā minēto prasību izpildi ne vēlāk kā līdz 2018.gada 31.maijam."

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja
1.vietnieks infrastruktūras jautājumos J.Vītoliņš

 

Saistošo noteikumu Nr.8 "Par grozījumiem Ventspils pilsētas domes 2012.gada 2.marta saistošajos noteikumos Nr.9 "Ventspils brīvostas noteikumi""
paskaidrojuma raksts

Sadaļa

Informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums

Ar Ventspils pilsētas domes 2012.gada 2.marta lēmumu Nr.38 "Par saistošo noteikumu Nr.9 "Ventspils brīvostas noteikumi" apstiprināšanu" ir apstiprināti Ventspils brīvostas noteikumi.

Regulārās iedzīvotāju sūdzības par smakām, kas nāk no ostas termināļiem laikā, kad naftas produktus pilda kuģos. Kā vienu no lielākajām problēmām Ventspilī regulāri norāda arī socioloģiskajās aptaujās aptaujātie ventspilnieki. Latvijā nav neviena likuma, kas ostas termināļiem liktu uzstādīt iekārtas, kas novērš smaku izplatīšanos.

Noteikumi nepieciešami, lai apstiprinātu vienotus tehniskos noteikumus un vienotus organizatoriskos noteikumus šādu iekārtu uzstādīšanai un ekspluatācijai.

2. Īss projekta satura izklāsts Noteikumi uzliek par pienākumu termināla operatoriem, kuri veic naftas, naftas produktu vai ķīmisko vielu kraušanu kuģos, izmantot kravas izgarojumu emisijas kontroles sistēmas, lai līdz minimumam samazinātu kravas tvaiku nonākšanu vidē un tādējādi novērstu nepatīkamo smaku izplatību. Noteikti pienākumi operatoriem veikt smaku monitoringu.
3. Informācija par plānoto ietekmi uz pašvaldības budžetu

Šo jomu neskar.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Uzņēmējiem, kuri veic naftas, naftas produktu vai ķīmisko vielu pārkraušanu, būs jāiegulda finanšu resursi, lai izpildītu noteiktās prasības.

Savukārt pārējiem uzņēmējiem uzlabosies darba vide - samazināsies traucējošās smakas.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām Informāciju par šiem saistošajiem noteikumiem var iegūt, vēršoties Ventspils brīvostas pārvaldē Jāņa ielā 19, Ventspilī, tālr.63622586.

Saistošie noteikumi tiks nosūtīti informācijai LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", kā arī Ventspils brīvostas pārvaldes portālā www.portofventspils.lv.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu projekts izskatīts Ventspils pilsētas domes Likumības komisijā (13.10.2016.).

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja
1.vietnieks infrastruktūras jautājumos J.Vītoliņš

28.10.2016