Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Valmieras pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr.263

Valmierā 2016.gada 29.septembrī

Grozījumi Valmieras pilsētas pašvaldības 2012.gada 25.oktobra saistošajos noteikumos Nr.133 "Kārtība, kādā ar nekustamo īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves"

Apstiprināti ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes
29.09.2016. lēmumu Nr.362 (prot. Nr.10, 23.§)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā
īpašuma nodokli" 3.panta 1.4 daļu

Izdarīt Valmieras pilsētas pašvaldības 2012.gada 25.oktobra saistošajos noteikumos Nr.133 "Kārtība, kādā ar nekustamo īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves" (Latvijas Vēstnesis, 2013, Nr.5; 2015, Nr.177) šādus grozījumus:

1. aizstāt 6.punktā vārdu "un" ar vārdu "vai";

2. aizstāt 8.punktā vārdus "stāšanās spēkā" ar vārdu "pieņemšanas";

3. izteikt 10.punktu šādā redakcijā:

"10. Maksāšanas paziņojumu pašvaldības Finanšu dienests nosūta nodokļa maksātājam viena mēneša laikā no dienas, kad būve klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša."

4. izteikt IV nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"IV. Lēmumu apstrīdēšanas kārtība";

5. izteikt 12.punktu šādā redakcijā:

"12. Maksāšanas paziņojumu var apstrīdēt likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajā kārtībā.";

6. svītrot 13.punktu.

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs J.Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras pilsētas pašvaldības 2016.gada 29.septembra saistošajiem noteikumiem Nr.263 "Grozījumi Valmieras pilsētas pašvaldības 2012.gada 25.oktobra saistošajos noteikumos Nr.133 "Kārtība, kādā ar nekustamo īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves""

Sadaļa

Informācija

1. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu projekts sagatavots, ņemot vērā Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta 2015.gada 14.oktobra spriedumā lietā Nr.SKA-576/2015 izdarītos secinājumus, ka lēmums par būves klasificēšanu par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas procesa ietvaros pēc savas juridiskās dabas nav administratīvais akts (kā tas līdz šim bija noteikts pašvaldības saistošajos noteikumos). Saskaņā ar judikatūru šo lēmumu tiesiskums turpmāk vairs nebūs izvērtējams atsevišķi no paziņojuma par nekustamā īpašuma nodokli.
2. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts Saistošajos noteikumos noteikts, ka vienlaicīgi ar pašvaldības lēmumu par būves atzīšanu par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi, nodokļa maksātājam tiek nosūtīts arī administratīvais akts - maksāšanas paziņojums par nekustamā īpašuma nodokli.

Paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa likme (3 procenti) tiek piemērota ar nākamo mēnesi pēc pašvaldības lēmuma, ar kuru būvei noteikts attiecīgais statuss, pieņemšanas. Īpašuma sakārtošanas gadījumā, pašvaldībai pieņemot lēmumu par vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves statusa atcelšanu, paaugstinātās likmes piemērošana tiek pārtraukta ar nākamo mēnesi pēc attiecīgā lēmuma pieņemšanas.

3. Informācija par plānoto saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu -
4. Informācija par plānoto saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā -
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošie noteikumi izskatīti Valmieras pilsētas domes Saimniecisko un transporta lietu komitejā 15.09.2016., Attīstības un uzņēmējdarbības lietu komitejā 15.09.2016., Finanšu komitejā 15.09.2016

Noteikumi tiek publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", Valmieras pilsētas portālā www.valmiera.lv.

Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Valmieras pilsētas pašvaldības Finanšu dienests.

Papildus informāciju par noteikumiem var iegūt, vēršoties Valmieras pilsētas Būvvaldē (Lāčplēša iela 2, Valmiera tālr.64207124, e-pasts: buvvalde@valmiera.lv)

6.Informācija par konsultācijām ar privātpersonām -

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs J.Baiks

21.10.2016