Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmums Nr.65

Rīgā 2016.gada 23.martā

Par grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu nozares attīstības nacionālajā stratēģijā 2012.-2017.gadam

Pamatojoties uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 60. panta pirmās daļas 11. punktu un trešo daļu, kā arī vadoties no Elektronisko plašsaziņas līdzekļu attīstības nacionālajā stratēģijā 2012.-2017. gadam noteikto mērķu otro punktu, Padome

nolemj:

Izdarīt Elektronisko plašsaziņas līdzekļu attīstības nacionālajā stratēģijā 2012.-2017.gadam šādus grozījumus:

1. Papildināt nodaļu "Mērķi" ar 7. punktu šādā redakcijā:

"7. Šajā Stratēģijā noteiktais ir jāievēro līdz brīdim, kad pēc Latvijas mediju politikas pamatnostādņu 2016.-2020. gadam apstiprināšanas tiks izstrādāts normatīvais regulējums atbilstoši tajā iekļautajiem pamatprincipiem."

2. Izteikt nodaļā "Uzdevumi" 1. punktu šādā redakcijā:

"1. Latvijas sabiedrisko mediju vidēja termiņa darbības stratēģiju izstrādes vadlīnijas

Saskaņā ar VSIA "Latvijas Radio" un VSIA "Latvijas Televīzija" vidēja termiņa darbības stratēģijas izstrādes vadlīnijās noteikto, kā arī Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu un Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrības pārvaldības likumu, LR un LTV jāizveido plānošanas dokuments - vidēja termiņa darbības stratēģija. LR un LTV jāizstrādā vidēja termiņa darbības stratēģiju 2016.-2018. gadam izvērtējot situāciju mediju nozarē, izvirzot vidēja termiņa darbības stratēģijas ietvaros sasniedzamos mērķus un uzdevumus, kā arī, nosakot rezultatīvos rādītājus uzdevumu novērtēšanai, kas jāizpilda (jārealizē) ar LR un LTV rīcībā esošajiem un plānotajiem resursiem. Sabiedriskā medija vidēja termiņa darbības stratēģiju jāizstrādā atbilstoši EPLL noteiktajiem uzdevumiem sabiedriskajiem medijiem un Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā noteiktajam darbības plānošanas triju gadu periodam. Vidēja termiņa darbības stratēģijas projekts jāizstrādā, savstarpēji sadarbojoties NEPLP, SKP, LR un LTV valdēm. Nepieciešams izstrādāt normatīvo regulējumu sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu finansēšanai, kas nodrošina to ilgtspēju un atbilst Eiropas Komisijas paziņojumam par valsts atbalsta noteikumu piemērošanu sabiedriskajai apraidei (2009/C 257/01). "

3. Aizstāt 2.2. punktā vārdu "prasa" ar vārdiem uz zīmēm "nosaka, ka:".

4. Izslēgt 2.3. punktu.

5. Izteikt 2.11. punktu šādā redakcijā:

"2.11. Līdz 2021. gada 31. decembrim virszemes apraides tiesiskajam regulējumam ir jāparedz, ka:"

6. Izslēgt 2.11.1. punktu.

7. Izslēgt 2.11.4. punktu.

8. Izslēgt 2.12. punktu.

9. Izslēgt 2.13. punktu.

10. Izteikt 2.15. punktu šādā redakcijā:

"EPLL 18. pantā ir nepieciešams noteikt kritērijus, kādos gadījumos NEPLP ir tiesības nepiešķirt apraides atļauju EPL. Tāpat arī beidzoties apraides atļaujas termiņam, jānosaka papildus kritēriji, kas, bez konkursa, paredzētu tiesības NEPLP izsniegt jaunu apraides atļauju."

11. Izteikt 2.17. punktu šādā redakcijā:

"NEPLP līdz 2017. gada 1. jūlijam ir jāizstrādā regulējums, kas paredz televīzijas pakalpojumu sniedzēju reģistrēšanās kārtību".

12. Izslēgt 2.18. punktu.

13. Izslēgt 2.19. punktu.

14. Izteikt 2.20. punktu šādā redakcijā:

"Sadarbībā ar Kultūras ministriju sagatavot un virzīt grozījumus EPLL, nodrošinot NEPLP funkciju pārdali, NEPLP kompetencē atstājot EPLL noteikto regulatora funkciju veikšanu un izveidojot neatkarīgu sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi, kuras kompetencē ir Latvijas sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu pārvaldība un sabiedriskā pasūtījuma nodrošināšana."

15. Izteikt 3.4. punktu šādā redakcijā:

"3.4. Lemjot par programmu apraides aptveršanas zonu palielināšanu nacionālajiem vai reģionālajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, NEPLP vērtē tikai to elektronisko plašsaziņas līdzekļu pieteikumus, kuru veidotās programmas ir 100% latviešu valodā vai svešvalodā, savukārt nevērtē to EPL pieteikumus, kuri pēdējā gada laikā ir administratīvi sodīti par būtiskiem pārkāpumiem vai ir tikusi sodīta par programmas darbības neatbilstību izsniegtās apraides atļaujas pamatnosacījumiem (neatkarīgi no tā vai lēmums ir stājies spēkā). Gadījumos, kad ir saņemti vairāki pieteikumi aptveršanas zonu palielināšanai, Padome priekšroku dod tām programmām, kurās lielāks ir Latvijā veidota satura īpatsvars, kā arī tiek vērtēta pašreizējās programmas koncepcijas piemērotība etniskajai, sociālajai un demogrāfiskajai situācijai konkrētā ģeogrāfiskā teritorijā."

16. Izslēgt 3.5. punktu.

17. Svītrot 3.6.3. punktā aiz vārdiem "valstīs reģistrētu" vārdu "sabiedriskos".

18. Izslēgt 4. punktu.

19. Izteikt 6. punktu šādā redakcijā:

"6. Paredzēt papildu līdzekļu piesaisti sabiedriskajam pasūtījumam, lai atbilstoši EPLL varētu tos piešķirt komerciālajiem EPL, primāri - vietējiem un reģionālajiem EPL, tajā skaitā lokāla satura veidošanai un izpildīšanai lokālām auditorijām."

20. Izteikt 9.punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvas ietvaros jārisina jautājumu par apraides atļaujas izsniegšanu trešajās valstīs veidotajām programmām, kas tiek raidītas ar kādas ES dalībvalsts un kas piedalās Latvijas reklāmas tirgū.".

21. Izslēgt 10.punktu.

22. Izteikt 11. punktu šādā redakcijā:

"Tā kā informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (piemēram, hibrīdtelevīzija, interaktīvā televīzija) attīstība būtiski ietekmē mediju vidi un rada jaunas iespējas gan mediju satura izplatīšanai plašā mērogā, gan mijiedarbībai ar mediju lietotājiem, neatkarīgi no izmantotajām tehnoloģijām sabiedrisko mediju programmām jābūt pieejamām visiem Latvijas iedzīvotājiem. Attiecīgajā reģionā vai lokālajā apraides teritorijā bez maksas jābūt pieejamiem arī reģionālajiem vai vietējiem EPL.".

23. Izteikt 12. punktu šādā redakcijā:

"Lai uzlabotu elektronisko mediju lietotprasmes līmeni valstī, sadarbībā ar citām institūcijām, pirmkārt, ar Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļu, jāizstrādā kritēriji un mehānisms pētījuma veikšanai šī līmeņa novērtēšanai. "

24. Izslēgt 13. punktu.

25. Aizstāt 14. punktā vārdus "Mediju dienu" ar vārdiem Radio un televīzijas dienu.

26. Izteikt 15.2. punktu šādā redakcijā:

"Jāstiprina NEPLP Informācijas centra kapacitāti. Jāattīsta NEPLP ārējo komunikāciju, nodrošinot atvērtību, caurskatāmību un atgriezenisko saiti ar iesaistītajām pusēm. Sadarbībā ar dažādiem partneriem jārīko izglītojošus seminārus žurnālistiem un citiem mediju darbiniekiem.".

27. Papildināt 15.3. punktu aiz vārda "tīklā" ar vārdiem un zīmēm "Eiropas Savienības audiovizuālo mediju pakalpojumu regulatoru grupa (ERGA) tīklā.".

28. Apstiprināt Stratēģijas 4. pielikuma "Elektroniskā plašsaziņas līdzekļa pakalpojuma pēc pieprasījuma "Darbības pamatnosacījumi"" formu, pielikumā esošajā redakcijā.

Pielikumā:

1. "Elektroniskā plašsaziņas līdzekļa pakalpojuma pēc pieprasījuma "Darbības pamatnosacījumi"".

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes
priekšsēdētāja A.Dulevska

 

 

Pielikums Nr. 4
Elektronisko plašsaziņas līdzekļu nozares
attīstības nacionālā stratēģija 2012.-2017. gadam

PAZIŅOJUMS

Elektroniskā plašsaziņas līdzekļa _____________________
pakalpojuma pēc pieprasījuma sniedzēja

DARBĪBAS PAMATNOSACĪJUMI

Nr.p.k.

Sadaļa

Informācija

1.

Elektroniskā plašsaziņas līdzekļa pakalpojuma pēc pieprasījuma sniedzējs
(Nosaukums/vārds, uzvārds; reģistrācijas numurs/personas kods; juridiskā adrese, elektroniskā pasta adrese, telefona numurs)
 

2.

Pakalpojuma (kataloga) nosaukums  

3.

Elektroniskā plašsaziņas līdzekļa darbības mērķi  

4.

Pakalpojuma kataloga formāts
(Kataloga struktūra (žanri, alfabēta secība), satura veids)
 

5.

Citas ziņas
(Piemēram, pakalpojumā izmantotā preču zīme, Eiropas audiovizuālo darbu apjoms)
 

6.

Elektronisko sakaru tīkls, kurā pakalpojums tiek izplatīts  

Iesniedzot šo paziņojumu, elektronisko plašsaziņas līdzekļu pakalpojumu pēc pieprasījuma sniedzējs apņemas ievērot visas Latvijas Republikā normatīvo aktu prasības attiecībā uz tā kataloga veidošanas nosacījumiem.

Iesniedzējs:    
 

/paraksts, paraksta atšifrējums/

 

Datums: __ __/__ __/__ __ __ __

05.04.2016