Darbības ar dokumentu

Darbības ar dokumentu
Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 

Latvijas Banka

Valdes lēmums Nr. 503/1 Rīgā 2001. gada 2. augustā

Par ""Rigibid" un "Rigibor" aprēķināšanas noteikumu" apstiprināšanu

Latvijas Bankas valde n o l e m j:

1. Apstiprināt "RIGIBID un RIGIBOR aprēķināšanas noteikumus" (pielikumā).

2. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 2001. gada 1. septembri.

Latvijas Bankas valdes

priekšsēdētāja vietniece M. Raubiško

"Rigibid" un "Rigibor" aprēķināšanas noteikumi

"RIGIBID un RIGIBOR aprēķināšanas noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) nosaka Latvijas starpbanku noguldījumu un kredītu procentu likmju indeksu aprēķināšanas kārtību. Noteikumi sagatavoti, pamatojoties uz Latvijas Republikas likumu "Par Latvijas Banku".

 

1. NOTEIKUMOS LIETOTIE TERMINI

1.1. Banka - Latvijas Republikā reģistrēta banka vai ārvalstu bankas nodaļa (filiāle).

1.2. RIGIBID (Riga Interbank Bid Rate) - Latvijas starpbanku noguldījumu procentu likmju indekss.

1.3. RIGIBOR (Riga Interbank Offered Rate) - Latvijas starpbanku kredītu procentu likmju indekss.

1.4. Latvijas Bankas RIGIBID un RIGIBOR komisija (tālāk tekstā - komisija) - komisija, kuras sastāvu apstiprina Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs un kurā ietilpst pieci Latvijas Bankas darbinieki, un kura koordinē visus pasākumus, kas saistīti ar RIGIBID un RIGIBOR aprēķināšanu.

1.5. Kotēšanas saraksts - ar komisijas lēmumu apstiprināts to banku saraksts, kuru veiktie latu resursu cenas novērtējumi tiek izmantoti RIGIBID un RIGIBOR aprēķināšanā.

1.6. Latu naudas tirgus - starpbanku tirgus, kurā tiek tirgoti latu naudas tirgus instrumenti ar termiņu līdz 1 gadam (ieskaitot).

 

2. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

2.1. RIGIBID un RIGIBOR atspoguļo kotēšanas sarakstā iekļauto banku noteiktās latu naudas tirgus procentu likmes, par kādām šīs bankas piedāvā citām bankām latu naudas tirgus instrumentus.

2.2. Latvijas Banka aprēķina un publicē RIGIBID un RIGIBOR katru darbadienu plkst. 12.00 pēc Latvijas laika, izmantojot kotēšanas sarakstā iekļauto banku kotētās latu naudas tirgus procentu likmes elektroniskajā informācijas sistēmā Reuters . Augstākā un zemākā latu naudas tirgus procentu likme tiek atmesta, un no atlikušajām aprēķina vidējo aritmētisko latu naudas tirgus procentu likmi.

2.3. RIGIBID un RIGIBOR aprēķina darījumiem ar termiņu uz nakti, 1 diena (sākot ar nākamo darbadienu), 1 nedēļa, 1 mēnesis, 3 mēneši, 6 mēneši un 12 mēneši.

2.4. RIGIBID un RIGIBOR aprēķina attiecīgā termiņa darījuma sākumdienai (T+2; izņemot darījumus ar termiņu uz nakti).

2.5. Informāciju par RIGIBID un RIGIBOR Latvijas Banka sniedz ar elektroniskās informācijas sistēmas Reuters un interneta starpniecību.

 

3. BANKU IEKĻAUŠANA KOTĒŠANAS SARAKSTĀ

3.1. Ja banka vēlas, lai tā tiktu iekļauta kotēšanas sarakstā, tai jāiesniedz rakstisks pieteikums komisijai.

3.2. Komisija, iepriekš konsultējoties ar kotēšanas sarakstā iekļautajām bankām, ar lēmumu "Par kotēšanas sarakstu" (1. pielikums) apstiprina attiecīgās bankas iekļaušanu kotēšanas sarakstā.

3.3. Kotēšanas sarakstā tiek iekļautas bankas, kas ir aktīvas latu naudas tirgus dalībnieces un ir spējīgas veikt aktīvas tirgus operācijas atbilstoši šo banku kotētajām latu naudas tirgus procentu likmēm arī svārstīgā finanšu tirgū.

3.4. Kotēšanas sarakstā tiek iekļautas bankas, kuru darījumu īpatsvars latu naudas tirgus apgrozījumā pēdējā pusgadā ir bijis nozīmīgākais.

3.5. Kotēšanas sarakstā tiek iekļautas drošas bankas ar augstiem ētiskajiem standartiem un nevainojamu reputāciju.

3.6. Kotēšanas saraksts tiek paziņots ar elektroniskās informācijas sistēmas Reuters un interneta starpniecību.

 

4. KOTĒŠANAS SARAKSTĀ IEKĻAUTO BANKU PIENĀKUMI

4.1. RIGIBID un RIGIBOR aprēķināšanā tiek izmantotas latu naudas tirgus procentu likmes, kuras kotēšanas sarakstā iekļautās bankas kotē:

4.1.1. izmantojot visu pieejamo informāciju;

4.1.2. visiem 2.3. punktā noteiktajiem termiņiem;

4.1.3. katru darbadienu plkst. 12.00 pēc Latvijas laika;

4.1.4. izsakot tās kā decimāldaļskaitli ar diviem cipariem aiz komata;

4.1.5. pieņemot, ka gadā ir 360 dienu.

4.2. Kotēšanas sarakstā iekļautās bankas laikus rakstiski informē Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Finanšu tirgus analīzes daļu par elektroniskās informācijas sistēmas Reuters lapu adresēm, kurās tiek publiskotas to kotētās latu naudas tirgus procentu likmes.

4.3. Kotēšanas sarakstā iekļautajām bankām jāveic nepieciešamie organizatoriskie pasākumi, lai nodrošinātu, ka to kotētās latu naudas tirgus procentu likmes ir pieejamas pastāvīgi un bez pārtraukumiem, kas radušies darbinieku kļūdu vai tehnisku iemeslu dēļ.

4.4. Ja kotēšanas sarakstā iekļautā banka tehnisku iemeslu dēļ nevar kotētās latu naudas tirgus procentu likmes publiskot atbilstoši 4.1.3. punkta nosacījumiem, tai minētā informācija nekavējoties jāsniedz Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Finanšu tirgus analīzes daļai pa faksu vai tālruni, lai to iekļautu RIGIBID un RIGIBOR aprēķinā.

 

5. LATVIJAS BANKAS PIENĀKUMI

5.1. Komisija pārbauda, vai kotēšanas sarakstā iekļautās bankas izpilda noteikumu prasības.

5.2. Komisija regulāri, bet ne retāk kā reizi ceturksnī pārskata kotēšanas sarakstu, lai nodrošinātu, ka tajā iekļautas 3.3.-3.5. punkta nosacījumiem atbilstošas bankas.

5.3. Komisija veic nepieciešamos organizatoriskos pasākumus, lai nodrošinātu RIGIBID un RIGIBOR aprēķināšanu paredzētajā laikā un bez kavējumiem, kas radušies darbinieku kļūdu vai tehnisku iemeslu dēļ.

5.4. Ja tehnisku iemeslu dēļ RIGIBID un RIGIBOR nav iespējams aprēķināt noteiktajā laikā, komisija veic nepieciešamos pasākumus, lai pēc iespējas ātrāk aprēķinātu šos indeksus vai attiecīgajai darbadienai noteiktu alternatīvu indeksu, to saskaņojot ar kotēšanas sarakstā iekļautajām bankām.

5.5. Ja šie noteikumi tiek grozīti vai tiek apstiprināts jauns kotēšanas saraksts, komisija par to rakstiski paziņo kotēšanas sarakstā iekļautajām bankām ne vēlāk kā piecas dienas pirms šo grozījumu vai kotēšanas saraksta stāšanās spēkā.

5.6. Ja komisija pieņem lēmumu par bankas izslēgšanu no kotēšanas saraksta, tā sniedz bankai rakstisku paskaidrojumu par šāda lēmuma pieņemšanu.

5.7. No kotēšanas saraksta izslēgtās bankas atkārtota iekļaušana kotēšanas sarakstā notiek atbilstoši 3. punktā noteiktajai kārtībai.

 

6. ATBILDĪBA PAR NOTEIKUMU NEIZPILDI

6.1. Ja kotēšanas sarakstā iekļautā banka nepilda noteikumu prasības, komisija var:

6.1.2. izteikt brīdinājumu ar norādi nekavējoties novērst noteikumu pārkāpumu;

6.2.2. ja 6.1.2. punktā minētais brīdinājums netiek ievērots, izslēgt banku no kotēšanas saraksta.

6.2. Komisija var izslēgt banku no kotēšanas saraksta, ja komisija vai kāda no kotēšanas sarakstā iekļautajām bankām konstatē, ka banka apzināti manipulējusi kotācijas ar mērķi ietekmēt RIGIBID un RIGIBOR aprēķina rezultātus.

 

 

1. pielikums

PARAUGS

Rīgā . gada .

LĒMUMS Nr.

PAR KOTĒŠANAS SARAKSTU

Saskaņā ar Latvijas Bankas "RIGIBID un RIGIBOR aprēķināšanas noteikumiem":

1. Noteikt, ka, sākot ar . gada . , līdz nākamajam Latvijas Bankas RIGIBID un RIGIBOR komisijas lēmumam "Par kotēšanas sarakstu" kotēšanas sarakstā iekļautas šādas bankas, kuru kotētās latu naudas tirgus procentu likmes tiek izmantotas RIGIBID un RIGIBOR aprēķināšanā.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

...

2. Atcelt Latvijas Bankas RIGIBID un RIGIBOR komisijas . gada . lēmumu Nr. "Par kotēšanas sarakstu".

Latvijas Bankas RIGIBID un RIGIBOR komisijas locekļi:

 

 

01.09.2001