Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr.19

Rīgā 2014.gada 14.janvārī (prot. Nr.2 17.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 26.maija noteikumos Nr.370 "Noteikumi par mākslīgajiem maisījumiem zīdaiņiem un mākslīgajiem papildu ēdināšanas maisījumiem zīdaiņiem"

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4.panta trešo daļu un Reklāmas likuma 7.panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2008.gada 26.maija noteikumos Nr.370 "Noteikumi par mākslīgajiem maisījumiem zīdaiņiem un mākslīgajiem papildu ēdināšanas maisījumiem zīdaiņiem" (Latvijas Vēstnesis, 2008, 83.nr.; 2009, 98., 178.nr.; 2010, 200.nr.; 2013, 108., 148.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt noteikumu tekstā un pielikumos vārdu "govs" ar vārdiem "govs vai kazas".

2. Papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 5.punktu šādā redakcijā:

"5) Komisijas 2013.gada 28.augusta Direktīvas 2013/46/ES, ar ko groza Direktīvu 2006/141/EK attiecībā uz prasībām par olbaltumvielām mākslīgajos maisījumos zīdaiņiem un mākslīgajos papildu ēdināšanas maisījumos zīdaiņiem."

3. Izteikt 1.pielikuma 10.2.apakšpunkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"10.2. tikai no sojas olbaltumvielām izdalītā vai no tām kopā ar govs vai kazas piena olbaltumvielām ražotā maisījumā:  

"

4. Izteikt 1.pielikuma 5. un 6.piezīmi šādā redakcijā:

"5 Mākslīgos maisījumus zīdaiņiem ražo no govs vai kazas piena olbaltumvielām, un tajos olbaltumvielu saturs ir no minimālā līdz 0,50 g/100 kJ (2 g/100 kcal).

6 Mākslīgos maisījumus zīdaiņiem ražo no olbaltumvielu hidrolizātiem, un tajos olbaltumvielu saturs ir no minimālā līdz 0,56 g/100 kJ (2,25 g/100 kcal). Specifikācijas olbaltumvielu saturam un avotam un to olbaltumvielu apstrādei, kuras izmanto, lai ražotu mākslīgos maisījumus zīdaiņiem (ja olbaltumvielu saturs minētajos maisījumos ir mazāks par 0,56 g/100 kJ (2,25 g/100 kcal) un tos ražo no sūkalu olbaltumvielu hidrolizātiem, kas iegūti no govs piena olbaltumvielām) ir šādas:

1. Olbaltumvielu saturs (slāpekļa saturs × 6,25):

minimālais - 0,44 g/100 kJ (1,86 g/100 kcal), maksimālais - 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).

2. Olbaltumvielu avots - demineralizētas saldo sūkalu olbaltumvielas, kas iegūtas no govs piena pēc fermentatīvas kazeīnu nogulsnēšanās, izmantojot himozīnu, kas sastāv no:

a) 63 % no sūkalām izdalītas olbaltumvielas bez kazeīnglikomakropeptīdiem, ar minimālo olbaltumvielu saturu 95 % no sausas vielas un olbaltumvielu denaturāciju mazāk nekā 70 %, un pelnu saturu 3 %,

b) 37 % saldo sūkalu olbaltumvielu koncentrāta ar minimālo olbaltumvielu saturu 87 % no sausas vielas un olbaltumvielu denaturāciju mazāk nekā 70 %, un maksimālo pelnu saturu 3,5 %.

3. Olbaltumvielu apstrāde - divu posmu hidrolīzes process, kurā izmanto tripsinizāciju ar karstumapstrādes soli (no 3 līdz 10 minūtēm 80 līdz 100 °C temperatūrā) starp diviem hidrolīzes soļiem.

4. Olbaltumvielas kvalitāte atbilst Komisijas 2008.gada 12.decembra Regulas Nr. 1243/2008, ar ko groza Direktīvas 2006/141/EK III un VI pielikumu attiecībā uz sastāva prasībām dažiem mākslīgajiem maisījumiem zīdaiņiem, pielikuma 2.punkta prasībām."

5. Izteikt 2.pielikuma 2.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.2.

no olbaltumvielu hidrolizātiem ražotā maisījumā, g/100kJ (g/100 kcal):

0,45 (1,8)16

0,8 (3,5)"

6. Papildināt 2.pielikumu ar 16.piezīmi šādā redakcijā:

"16 Mākslīgos papildu ēdināšanas maisījumus zīdaiņiem ražo no olbaltumvielu hidrolizātiem, un to olbaltumvielu saturs ir no minimālā līdz 0,56 g/100 kJ (2,25 g/100 kcal).

Specifikācijas olbaltumvielu saturam un avotam un to olbaltumvielu apstrādei, kuras izmanto, lai ražotu mākslīgos papildu maisījumus zīdaiņiem, kuros olbaltumvielu saturs ir mazāks par 0,56 g/100 kJ (2,25 g/100 kcal) un kurus ražo no sūkalu olbaltumvielu hidrolizātiem, kas iegūti no govs piena olbaltumvielām, ir šādas:

1. Olbaltumvielu saturs (slāpekļa saturs × 6,25):

minimālais - 0,44 g/100 kJ (1,86 g/100 kcal), maksimālais - 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).

2. Olbaltumvielu avots - demineralizētas saldo sūkalu olbaltumvielas, kas iegūtas no govs piena pēc fermentatīvas kazeīnu nogulsnēšanās, izmantojot himozīnu, kas sastāv no:

a) 63 % no sūkalām izdalītas olbaltumvielas bez kazeīnglikomakropeptīdiem, ar minimālo olbaltumvielu saturu 95 % no sausas vielas un olbaltumvielu denaturāciju mazāk nekā 70 %, un pelnu saturu 3 %,

b) 37 % saldo sūkalu olbaltumvielu koncentrāta ar minimālo olbaltumvielu saturu 87 % no sausas vielas un olbaltumvielu denaturāciju mazāk nekā 70 %, un maksimālo pelnu saturu 3,5 %.

3. Olbaltumvielu apstrāde - divu posmu hidrolīzes process, kurā izmanto tripsinizāciju ar karstumapstrādes soli (no 3 līdz 10 minūtēm 80 līdz 100 °C temperatūrā) starp diviem hidrolīzes soļiem.

4. Olbaltumvielas kvalitāte atbilst Komisijas 2008.gada 12.decembra Regulas Nr. 1243/2008, ar ko groza Direktīvas 2006/141/EK III un VI pielikumu attiecībā uz sastāva prasībām dažiem mākslīgajiem maisījumiem zīdaiņiem, pielikuma 2.punkta prasībām."

7. Izteikt 3.pielikuma piezīmi šādā redakcijā:

"Piezīme. 1 L-arginīnu un tā hidrohlorīdu izmanto, tikai ražojot šo noteikumu 1.pielikuma 2.2.apakšpunktā minētos mākslīgos maisījumus zīdaiņiem, ievērojot šo noteikumu 1.pielikuma 6.piezīmes prasības, un ražojot 2.pielikuma 2.2.apakšpunktā minētos mākslīgos papildu ēdināšanas maisījumus zīdaiņiem, ievērojot šo noteikumu 2.pielikuma 16.piezīmes prasības."

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma

17.01.2014