Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.926

Rīgā 2012.gada 18.decembrī (prot. Nr.71 18.§)
Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja nolikums
Izdoti saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 16.panta pirmo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs (turpmāk – muzejs) ir kultūras ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde. Kultūras ministrs pakļautību īsteno ar Kultūras ministrijas starpniecību.

2. Muzeja darbības mērķis ir saglabāt Rīgas pilsētas, Latvijas kuģniecības un Latvijas fotogrāfijas vēsturi raksturojošos īstenības elementus, kā arī, izmantojot uzkrātās vērtības, iekļauties Latvijas sabiedriskajā, zinātnes un kultūras dzīvē, sniedzot ieguldījumu garīgi augsti attīstītas un humānas sabiedrības veidošanā.

II. Muzeja funkcijas, uzdevumi un tiesības

3. Muzejam ir šādas funkcijas:

3.1. komplektēt materiālus un ar tiem saistīto informāciju par Rīgas pilsētas, Latvijas kuģniecības un Latvijas fotogrāfijas vēsturi no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām;

3.2. nodrošināt kultūrvēsturisko materiālu krājuma atbilstošu aprūpi, uzskaiti un pārvaldību;

3.3. veikt muzeja krājuma un ar to saistītās informācijas zinātnisko pētniecību;

3.4. nodrošināt muzeja vērtību pieejamību sabiedrībai, tai skaitā muzeja ekspozīcijās:

3.4.1. Rīgas Doma ansamblī;

3.4.2. Ainažu jūrskolas muzejā;

3.4.3. Mencendorfa namā;

3.4.4. Latvijas Fotogrāfijas muzejā;

3.5. uzturēt un attīstīt muzeja darbībai nepieciešamo infrastruktūru.

4. Lai nodrošinātu funkciju izpildi, muzejs veic šādus uzdevumus:

4.1. atbilstoši kompetencei pēta Rīgas pilsētas, Latvijas kuģniecības un Latvijas fotogrāfijas vēsturi;

4.2. Mencendorfa namā un Rīdzinieku mājā–muzejā saglabā un pēta ēkas arhitektoniskās un mākslinieciskās vērtības, izzina ar ēku saistīto cilvēku (bijušo īpašnieku, rentnieku, iedzīvotāju) likteņus, atspoguļo Rīgas pilsoņu sadzīves kultūru un tradīcijas 17.–18.gadsimtā saistībā ar mūsdienu kultūras dzīvi, veicina muzeja pilnvērtīgu iekļaušanos kultūras procesā;

4.3. Latvijas Fotogrāfijas muzejā apzina un pēta fotogrāfijas nozari Latvijā un atbilstoši komplektē muzeja krājumu, sniedz sabiedrībai informāciju par muzeja krājumu un tā izmantošanas iespējām;

4.4. Ainažu jūrskolas muzejā sniedz sabiedrībai informāciju par pirmo latviešu–igauņu jūrskolu, tās darbību, panākumiem un nozīmi, komplektē, pēta un popularizē muzeja krājumu par jūrskolas darbību un Ainažu pilsētas vēsturi;

4.5. nodrošina ekspozīciju un izstāžu izveidi un pieejamību apmeklētājiem, kā arī gida pakalpojumus;

4.6. atbilstoši kompetencei veic zinātniski izglītojošo un kultūras darbu;

4.7. sagatavo un izdod informatīvus un zinātniskus izdevumus;

4.8. veido informatīvo datubāzi par muzeja krājumu Nacionālā muzeju krājuma kopkatalogam;

4.9. izstrādā un īsteno projektus saskaņā ar muzeja darbības mērķi;

4.10. piedalās starptautisko projektu īstenošanā;

4.11. nodrošina muzeja un tā pasākumu publicitāti;

4.12. pēta sabiedrības pieprasījumu un analizē muzeja sniegto pakalpojumu kvalitātes novērtējumu;

4.13. atbilstoši kompetencei veic kultūrvēsturisku priekšmetu un mākslas darbu ekspertīzi, sniedz konsultācijas un metodisku palīdzību;

4.14. atbilstoši piešķirtajam finansējumam nodrošina muzeja apsaimniekošanā esošo nekustamo kultūras pieminekļu – ēku, arhitektūras ansambļu – uzturēšanu, sagatavo un iesniedz Kultūras ministrijā priekšlikumus par ēku remontu, restaurāciju un rekonstrukciju.

5. Muzejam ir šādas tiesības:

5.1. iekasēt maksu par sniegtajiem pakalpojumiem;

5.2. saņemt ziedojumus, dāvinājumus, ārvalstu finanšu palīdzību, piedalīties projektu konkursos finanšu līdzekļu piesaistei;

5.3. atbilstoši kompetencei sadarboties ar valsts un pašvaldību institūcijām, nevalstiskajām organizācijām, privātpersonām, kā arī starptautiskajām institūcijām muzeja darbības jautājumos;

5.4. veikt iepirkumus muzeja krājuma papildināšanai;

5.5. citas muzeju darbību regulējošos normatīvajos aktos paredzētās tiesības.

III. Muzeja pārvalde

6. Muzeja darbu vada muzeja direktors. Muzeja direktoru ieceļ amatā un atbrīvo no amata kultūras ministrs, izvērtējot Latvijas Muzeju padomes sniegtos priekšlikumus.

7. Muzeja direktoram var būt vietnieki. Muzeja direktora vietniekus ieceļ amatā un atbrīvo no amata, viņu kompetenci un atbildību nosaka muzeja direktors.

8. Muzejā darbojas zinātniskā padome, krājuma komisija un konservācijas un restaurācijas padome. Muzeja zinātniskās padomes, krājuma komisijas un konservācijas un restaurācijas padomes sastāvus un to nolikumus apstiprina muzeja direktors.

IV. Muzeja darbības tiesiskuma nodrošināšana un pārskatu sniegšana

9. Muzeja darbinieku izdotos administratīvos aktus un faktisko rīcību var apstrīdēt, iesniedzot attiecīgu iesniegumu muzeja direktoram. Muzeja direktora izdoto lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

10. Muzeja direktora izdotos administratīvos aktus un faktisko rīcību (izņemot šo noteikumu 9.punktā minētos gadījumus) var apstrīdēt Kultūras ministrijā. Kultūras ministrijas izdoto lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

11. Muzejs sagatavo un normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sniedz pārskatus par muzeja funkciju pildīšanu un finanšu līdzekļu izlietošanu. Muzejs reizi gadā sniedz pārskatu par muzeja funkciju izpildi Latvijas digitālajā kultūras kartē.

12. Muzejs pēc Kultūras ministrijas pieprasījuma sniedz informāciju par muzeja darbību un finanšu līdzekļu izlietojumu.

V. Noslēguma jautājumi

13. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2005.gada 26.jūlija noteikumus Nr.549 "Valsts aģentūras "Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs" nolikums" (Latvijas Vēstnesis, 2005, 119.nr., 2009, 196.nr.).

14. Muzejs ir valsts aģentūras "Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs" funkciju, tiesību, saistību, prasību, bilancē esošās mantas, lietvedības un arhīva pārņēmējs.

15. Noteikumi stājas spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Kultūras ministre Ž.Jaunzeme-Grende
01.01.2013