Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.306

Rīgā 2012.gada 2.maijā (prot. Nr.24 23.§)
Noteikumi par ekspluatācijas aizsargjoslas ap meliorācijas būvēm un ierīcēm noteikšanas metodiku lauksaimniecībā izmantojamās zemēs un meža zemēs
Izdoti saskaņā ar Aizsargjoslu likuma 18.panta otro daļu un 59.panta pirmo daļu

1. Noteikumi nosaka ekspluatācijas aizsargjoslas ap meliorācijas būvēm un ierīcēm (turpmāk – aizsargjosla) noteikšanas metodiku lauksaimniecībā izmantojamās zemēs un meža zemēs.

2. Aizsargjoslu nosaka valsts, valsts nozīmes, pašvaldības un koplietošanas meliorācijas būvēm un ierīcēm.

3. Ūdensnotekām (ūdensteču regulētajiem posmiem un speciāli raktām gultnēm), kā arī hidrotehniskām būvēm un ierīcēm uz tām aizsargjoslas robežu nosaka:

3.1. lauksaimniecībā izmantojamās zemēs – ūdensnotekas abās pusēs 10 metru attālumā no ūdensnotekas krotes;

3.2. meža zemēs – atbērtnes pusē (atkarībā no atbērtnes platuma) astoņu līdz 10 metru attālumā no ūdensnotekas krotes.

4. Aizsargdambim aizsargjoslas robežu nosaka piecu metru attālumā abās pusēs no aizsargdambja nogāzes pakājes.

5. Liela diametra kolektoram (30 centimetru vai lielākam) aizsargjoslas robežu nosaka astoņu metru attālumā uz katru pusi no kolektora ass līnijas.

6. Ap polderu sūkņu stacijām, krājbaseiniem un slūžām aizsargjoslas robežu nosaka 20 metru attālumā no ēkas vai būves ārējās malas, ap hidrometriskajiem posteņiem – piecu metru attālumā no būves ārējās malas.

7. Aizsargjoslu uztur kārtībā zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

8. Ja aizsargjoslā paredzēti būvniecības darbi, apaugumu tajā novāc atbilstoši meliorācijas sistēmas vai hidrotehniskās būves būvprojektā noteiktajam apauguma novākšanas darbu apjomam.

9. Aizsargjoslas stāvokli atbilstoši kompetencei kontrolē attiecīgās meliorācijas būves un ierīces īpašnieks vai valdītājs, Valsts meža dienests, vides aizsardzības valsts iestādes un pašvaldības.

10. Aizsargjoslu izveido, maina un likvidē, kā arī tās robežas nosaka un īpašuma tiesību aprobežojumus ieraksta zemesgrāmatā atbilstoši Aizsargjoslu likuma 33. un 60.pantā un šajos noteikumos noteiktajām prasībām. Ja mainās meliorācijas būves un ierīces īpašnieks vai valdītājs, aprobežojumi nemainās.

11. Dabā aizsargjoslu neapzīmē.

12. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2003.gada 13.maija noteikumus Nr.258 "Noteikumi par ekspluatācijas aizsargjoslu ap meliorācijas būvēm un ierīcēm noteikšanas metodiku lauksaimniecībā izmantojamās zemēs un meža zemēs" (Latvijas Vēstnesis, 2003, 73.nr.).

13. Noteikumi stājas spēkā 2012.gada 1.jūnijā.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministre L.Straujuma
01.06.2012