Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 27.06.2012. - 30.06.2014. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.474

Rīgā 2011.gada 21.jūnijā (prot. Nr.39 40.§)
Liellopu, cūku, aitu, kazu un zirgu vaislinieku, to spermas, olšūnu un embriju sertifikācijas kārtība
Izdoti saskaņā ar Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likuma 7.panta otrās daļas 5.punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā sertificē liellopu, cūku, aitu, kazu un zirgu vaisliniekus (turpmāk – vaislinieks) un to spermu, olšūnas un embrijus (turpmāk – vaislas materiāls).

2. Vaislinieku un tā vaislas materiālu var sertificēt izmantošanai, ja:

2.1. tas ir iegūts vai iepirkts un to paredzēts izmantot saskaņā ar ciltsdarba programmu, ko izstrādājusi attiecīgās šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizācija, kurai ir piešķirts šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizācijas statuss atbilstoši normatīvajiem aktiem par šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizāciju atbilstības kritērijiem un šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizācijas statusa piešķiršanas kārtību (turpmāk – organizācija);

2.2. tā ciltsvērtība atbilst ciltsdarba programmā minētajiem rādītājiem;

2.3. vaislinieks un vaislas materiāls ir novērtēts pēc pēcnācēju produktivitātes (zirgiem – pēc pēcnācēju kvalitātes) vai tam ir pārbaudāmā vaislinieka un tā vaislas materiāla statuss;

2.4. vaislinieks ir apzīmēts atbilstoši normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības dzīvnieku, to ganāmpulku un novietņu reģistrēšanas kārtību, kā arī lauksaimniecības dzīvnieku apzīmēšanu;

2.5. vaislas materiāls tiek savākts, apstrādāts un uzglabāts spermas sagatavošanas un uzglabāšanas centros, kas reģistrēti atbilstoši normatīvajiem aktiem par veterinārajām prasībām govju, cūku, aitu, kazu un zirgu sugas dzīvnieku embriju un olšūnu un zirgu, aitu un kazu sugas dzīvnieku spermas apritei, kā arī par embriju transplantācijas uzņēmumu, spermas sagatavošanas centru un spermas uzglabāšanas centru reģistrāciju.

II. Sertifikāta izsniegšana un tā derīguma termiņa pagarināšana

3. Vaislinieka un tā vaislas materiāla sertifikātu izsniedz organizācija, kas īsteno attiecīgo ciltsdarba programmu. Sertifikātā norāda:

3.1. vaislinieka vai vaislinieka, no kura iegūts vaislas materiāls, sugu, šķirni, identifikācijas numuru, ciltsgrāmatas numuru, izcelsmi (valsts, saimniecība);

3.2. vaislinieka vai vaislas materiāla izmantošanas vietu – ganāmpulka reģistrācijas numuru vai izmantošanas teritoriju, ja vaislinieku vai vaislas materiālu sertificē izmantošanai visā Latvijas teritorijā;

3.3. izsniedzēja juridisko nosaukumu un reģistrācijas numuru Uzņēmumu reģistrā;

3.4. sertifikāta derīguma termiņu, izsniegšanas datumu, izsniedzēja pilnvarotas personas vārdu, uzvārdu, amatu un parakstu (elektroniska dokumenta formā sagatavotiem sertifikātiem – atzīmi, ka dokuments ir elektroniski parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un satur laika zīmogu).

(MK 19.06.2012. noteikumu Nr.422 redakcijā)

4. Vaislinieka un vaislas materiāla sertifikāta derīguma termiņu nosaka uz laiku, kas nav mazāks par gadu, vai uz pārbaudes laiku, kurā iegūst ciltsvērtības novērtējumu.

(MK 19.06.2012. noteikumu Nr.422 redakcijā)

5. Lai saņemtu sertifikātu, vaislinieka un tā vaislas materiāla īpašnieks iesniedz attiecīgajā organizācijā iesniegumu sertifikāta saņemšanai (2.pielikums). Iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

5.1. vaislinieka ciltskartītes kopiju vai, ja vaislinieku vai tā vaislas materiālu iepērk citā valstī, – izcelsmes sertifikāta kopiju izsniedzējas valsts oriģinālvalodā un tā tulkojumu;

5.2. dokumentu, kas apliecina dzīvnieku infekcijas slimību valsts uzraudzības plānā noteikto obligāto pasākumu izpildi vaislinieka turēšanas novietnē, vai veterinārā (veselības) sertifikāta kopiju, ja vaislinieku un tā vaislas materiālu iepērk citā valstī;

5.3. attiecībā uz liellopiem un zirgiem – testēšanas pārskatu, kas apstiprina vaislinieka izcelsmi (asins analīzes rezultātus vai DNS analīzes rezultātus), kā arī testēšanas pārskatus, kas apstiprina vaislinieka tēva un mātes izcelsmi, ja iepriekš šādas analīzes nav veiktas.

(Grozīts ar MK 19.06.2012. noteikumiem Nr.422)

6. Organizācija mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas izvērtē šo noteikumu 5.punktā minētos dokumentus un pieņem vienu no šādiem lēmumiem, paziņojot to personai, kas iesniegusi iesniegumu:

6.1. par sertifikāta izsniegšanu;

6.2. par atteikumu izsniegt sertifikātu.

7. Lai pagarinātu vaislinieka sertifikāta derīguma termiņu, persona vismaz divus mēnešus pirms sertifikāta derīguma termiņa beigām iesniedz organizācijā iesniegumu tā pagarināšanai (3.pielikums). Iesniegumam pievieno:

7.1. dokumentu, kas apliecina dzīvnieku infekcijas slimību valsts uzraudzības plānā noteikto obligāto pasākumu izpildi;

7.2. vaislinieka ciltsvērtības novērtējumu.

8. Ja vaislinieka ciltsvērtības novērtējums atbilst ciltsdarba programmā noteiktajām prasībām, organizācija pagarina sertifikāta derīguma termiņu.

(MK 19.06.2012. noteikumu Nr.422 redakcijā)

9. Organizācija neizsniedz sertifikātu vai nepagarina tā derīguma termiņu, ja netiek ievēroti šajos noteikumos minētie nosacījumi.

10. Organizācija, kurai valsts aģentūra "Lauksaimniecības datu centrs" (turpmāk – datu centrs) nodrošinājusi piekļuves tiesības datu centra datubāzei, septiņu darbdienu laikā pēc sertifikāta izsniegšanas datu centra datubāzē ievada nepieciešamo informāciju par izsniegtajiem liellopu, aitu, kazu un zirgu vaislinieku un to vaislas materiāla sertifikātiem vai sertifikātu derīguma termiņa pagarināšanu.

(Grozīts ar MK 19.06.2012. noteikumiem Nr.422)

11. Organizācija, kurai nav nodrošināta piekļuve datu centra datubāzei, septiņu darbdienu laikā pēc sertifikāta izsniegšanas nosūta datu centram informāciju par izsniegtajiem liellopu, aitu, kazu un zirgu vaislinieku un to vaislas materiāla sertifikātiem vai sertifikātu derīguma termiņa pagarināšanu, norādot vaislinieka vārdu, identifikācijas numuru, dzimšanas datus, sertifikāta numuru, izdošanas datumu un derīguma termiņu.

III. Noslēguma jautājumi

12. Noteikumi stājas spēkā 2011.gada 1.jūlijā.

13. Sertifikāti, kas izsniegti vaisliniekiem un to vaislas materiālam līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, ir derīgi līdz sertifikāta derīguma termiņa beigām.

14. Šo noteikumu 5.3.apakšpunktā minētā prasība attiecībā uz zirgiem stājas spēkā 2012.gada 1.janvārī.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Padomes 1987.gada 18.jūnija Direktīvas 87/328/EEK par tīršķirnes vaislas liellopu atzīšanu par derīgiem vairošanai;

2) Padomes 1990.gada 5.marta Direktīvas 90/118/EEK par tīršķirnes vaislas cūku atzīšanu par derīgām vaislai;

3) Padomes 1990.gada 5.marta Direktīvas 90/119/EEK par vaislas cūku hibrīdiem vaislai.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministrs J.Dūklavs
1.pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 21.jūnija noteikumiem Nr.474

(Pielikums svītrots ar MK 19.06.2012. noteikumiem Nr.422)

2.pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 21.jūnija noteikumiem Nr.474

Zemkopības ministrs J.Dūklavs
3.pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 21.jūnija noteikumiem Nr.474

Zemkopības ministrs J.Dūklavs
27.06.2012