Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā

Izdarīt Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā (Latvijas Vēstnesis, 2010, 43.nr.; 2011, 52.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 1.pantu ar 28.punktu šādā redakcijā:

"28) konta izraksts - papīra vai elektroniskā veidā sagatavots dokuments, kuru maksājumu pakalpojumu sniedzējs izsniedz maksājuma pakalpojuma izmantotājam un kurā atspoguļota visa noteiktā laika periodā maksājumu kontā notikušo naudas līdzekļu kustība un maksājumu konta atlikums šā perioda sākumā un beigās."

2. Papildināt 5.1 panta otro daļu ar 4.punktu šādā redakcijā:

"4) informāciju par to, kā elektroniskās naudas iestāde nodrošinās šā likuma 38.panta pirmās daļas prasību izpildi, ja attiecīgā elektroniskās naudas iestāde papildus elektroniskās naudas emisijai plāno veikt šā likuma 36.1 panta pirmajā daļā minēto komercdarbību."

3. Aizstāt 38.panta pirmās daļas 2.punktā vārdus "maksājumu iestādes" ar vārdu "iestādes".

4. Papildināt likumu ar 44.1 pantu šādā redakcijā:

"44.1 pants. (1) Atverot un slēdzot juridisko personu - Latvijas Republikas rezidentu, kā arī nerezidentu pastāvīgo pārstāvniecību Latvijā - maksājumu kontus, maksājumu pakalpojumu sniedzējiem, kas noteikti šā likuma 2.panta otrās daļas 3., 4. un 7.punktā, ir pienākums sniegt Valsts ieņēmumu dienestam šādu informāciju: klienta nosaukums (firma), vienotais reģistrācijas kods, maksājuma konta numurs un valūta. Kārtību un termiņu, kādā maksājumu pakalpojumu sniedzēji sniedz informāciju Valsts ieņēmumu dienestam par juridisko personu - Latvijas Republikas rezidentu, kā arī nerezidentu pastāvīgo pārstāvniecību Latvijā - atvērtajiem un slēgtajiem maksājumu kontiem, nosaka Ministru kabinets.

(2) Šā likuma 2.panta otrās daļas 1.punktā noteiktais maksājumu pakalpojumu sniedzējs šajā pantā minēto informāciju Valsts ieņēmumu dienestam sniedz atbilstoši Kredītiestāžu likuma noteikumiem."

5. Aizstāt 70.panta otrajā daļā vārdu "maksātājam" ar vārdu "saņēmējam".

6. Papildināt likumu ar 70.1 pantu šādā redakcijā:

"70.1 pants. Standartlīgumā var iekļaut noteikumu, ka maksājumu pakalpojumu sniedzējs maksājuma pakalpojuma izmantotājam pēc pieprasījuma vai noteiktā periodā pēc vienošanās sniedz vai dara pieejamu konta izraksta informāciju, norādot veidu, kādā konta izraksts sniedzams, tajā skaitā nodrošinot iespēju šo informāciju saglabāt un atjaunot nemainītu."

7. Izteikt 87.panta sesto daļu šādā redakcijā:

"(6) Attiecībā uz maksātāju - patērētāju Patērētāju tiesību aizsardzības likuma izpratnē - nepiemēro šā panta pirmajā daļā noteikto maksātāja atbildības apmēru, ja zaudējumi radušies saistībā ar neautorizētiem maksājumiem viņa maksājumu kartes nolaupīšanas vai citādas prettiesiskas piesavināšanās dēļ."

8. Papildināt likumu ar 92.1 pantu šādā redakcijā:

"92.1 pants. (1) Maksājumu pakalpojumu izmantotāju - juridisko personu - maksājumu rīkojumu izpildes daļēja vai pilnīga apturēšana, kā arī piedziņas vēršana uz šo personu naudas līdzekļiem maksājumu pakalpojumu sniedzēju, kas ir noteikti šā likuma 2.panta otrās daļas 3., 4. un 7.punktā, iestādē atvērtajos maksājumu kontos ir veicama pēc Valsts ieņēmumu dienesta pieprasījuma likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu" un likumā "Par nodokļiem un nodevām" noteiktajos gadījumos.

(2) Maksājuma pakalpojuma izmantotāju - juridisko personu - maksājumu rīkojumu izpildes (norēķinu operāciju) daļēja vai pilnīga apturēšana, kā arī piedziņas vēršana uz šo personu naudas līdzekļiem šā likuma 2.panta otrās daļas 1.punktā noteiktā maksājumu pakalpojumu sniedzēja iestādē atvērtajā maksājumu kontā veicama atbilstoši Kredītiestāžu likuma noteikumiem."

9. Papildināt pārejas noteikumus ar 10., 11. un 12.punktu šādā redakcijā:

"10. Šā likuma 44.1 panta pirmā daļa stājas spēkā 2011.gada 1.augustā, bet 92.1 panta pirmā daļa - 2011.gada 1.jūlijā.

11. Ministru kabinets ne vēlāk kā līdz 2011.gada 31.jūlijam izdod šā likuma 44.1 pantā minētos noteikumus.

12. Maksājumu pakalpojumu sniedzējiem, kas ir noteikti šā likuma 2.panta otrās daļas 3., 4. un 7.punktā, ir pienākums Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un termiņā iesniegt Valsts ieņēmumu dienestam informāciju par juridisko personu - Latvijas Republikas rezidentu, kā arī nerezidentu pastāvīgo pārstāvniecību Latvijā - maksājumu kontiem, kas atvērti un nav slēgti pirms šā likuma 44.1 panta spēkā stāšanās dienas."

Likums Saeimā pieņemts 2011.gada 12.maijā.

Valsts prezidents V.Zatlers

Rīgā 2011.gada 1.jūnijā

15.06.2011