Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Labklājības ministrija

Rīkojums Nr.130 Rīgā 2001. gada 16. maijā

Par atzinuma izsniegšanas un anulēšanas kārtību uztura bagātinātājiem

Izdots saskaņā ar Ministru kabineta 2001. gada 3. aprīļa noteikumu Nr.154

"Obligātās nekaitīguma prasības uztura bagātinātājiem un prasības marķējumam" 9. punktu

Lai nodrošinātu vienotu uztura bagātinātāju atzīšanas kārtību:

1. Apstiprināt "Atzinuma izsniegšanas un anulēšanas kārtību uztura bagātinātājiem".

Labklājības ministrs A.Požarnovs

Atzinuma izsniegšanas un anulēšanas kārtība uztura bagātinātājiem

1. Šī kārtība nosaka atzinumu par uztura bagātinātāju izsniegšanas un anulēšanas kārtību.

2. Uztura bagātinātāja ražotājs, izplatītājs vai tā pilnvarots pārstāvis iesniedz Latvijas Pārtikas centrā (turpmāk - LPC) rakstveida pieteikumu par uztura bagātinātāja atzīšanu, pievienojot pieteikumam Ministru kabineta 2001. gada 3. aprīļa noteikumu Nr.154 "Obligātās nekaitīguma prasības uztura bagātinātājiem un prasības marķējumam" (turpmāk tekstā - Noteikumi) 10.1 - 10.6 apakšpunktos minētos dokumentus un informāciju. Vienā pieteikumā var ietvert pieprasījumu par viena vai vairāku uztura bagātinātāju atzīšanu.

3. LPC var pieprasīt no pieteikuma iesniedzēja (turpmāk - pieteicējs) ekspertīzes nodrošināšanai nepieciešamo papildu informāciju.

4. Ja saņemti visi ekspertīzes uzsākšanai nepieciešamie dokumenti, LPC izsniedz pieteicējam LPC sagatavotu rēķinu uztura bagātinātāju ekspertīzes izdevumu apmaksai.

5. Latvijā ražotus augu un dzīvnieku izcelsmes produktus, to kompleksus, kuri atbilst Noteikumu prasībām, atzīst par uztura bagātinātājiem, nepiemērojot šīs kārtības 4. punktā noteikto apmaksu.

6. LPC uzsāk ekspertīzi pēc šīs kārtības 4. punktā noteiktās apmaksas ieskaitīšanas LPC pamatbudžeta kontā.

7. LPC veic ekspertīzi 30 dienu laikā, nepieciešamības gadījumos LPC tiesīgs piesaistīt ekspertus. LPC pieņem vienu no lēmumiem:

7.1. pozitīvs lēmums - ekspertīzei iesniegtais produkts vai produkti atbilst Noteikumiem un klasificējami kā uztura bagātinātāji;

7.2. negatīvs lēmums - ekspertīzei iesniegtais produkts vai produkti nav klasificējami kā uztura bagātinātāji.

8. Pozitīva lēmuma gadījumā (šīs kārtības 7.1. apakšpunkts) LPC trīs darba dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas sagatavo atzinumu (pielikums), kuru paraksta LPC direktors. Parakstu apstiprina ar LPC zīmoga nospiedumu.

9. Atzinumu izsniedz pieteicējam piecu darba dienu laikā no šīs kārtības 7.1. apakšpunktā minētā lēmuma pieņemšanas.

10. Atzinums tiek izsniegts uz pieciem gadiem.

11. Persona, kura saņēmusi atzinumu, atbild par atzinumā norādītā un Latvijā izplatāmā uztura bagātinātāja atzīšanas procesā apstiprināto kvalitātes, nekaitīguma, sastāva un marķējuma prasību ievērošanu.

12. Pieteicējs normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā var saņemt LPC izsniegtā atzinuma dublikātu.

13. LPC atzītie uztura bagātinātāji tiek iekļauti LPC izveidotajā uztura bagātinātāju sarakstā. Informācijas sniegšana interesentiem par Latvijā atzītiem uztura bagātinātājiem ir bezmaksas.

14. Kārtības 7.2. apakšpunkta gadījumā pieteicējam divu nedēļu laikā tiek izsniegts motivēts lēmums.

15. Ja konstatēts, ka persona, kura saņēmusi atzinumu, neievēro pārtikas apriti regulējošos normatīvos aktus, LPC direktors pieņem lēmumu par atzinuma vai atzinumā norādīta atsevišķa uztura bagātinātāja atzīšanas anulēšanu. Par pieņemto lēmumu LPC rakstveidā informē Valsts sanitāro inspekciju un personu, kura saņēmusi atzinumu, desmit dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas brīža.

16. LPC nodrošina publikāciju par šīs kārtības 15. punktā minēto lēmumu par uztura bagātinātāju atzinuma anulēšanu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

17. Iesniegumus par priekšlikumiem un sūdzības par uztura bagātinātāju atzīšanas jautājumiem izskata LPC direktors.

18. Šīs kārtības 14. un 15. punktā minētos lēmumus pieteicējs var pārsūdzēt Pārtikas padomē. Ja neapmierina Pārtikas padomes lēmums, pieteicējs var pārsūdzēt to tiesā.

Vides veselības departamenta

direktore G.Rūtiņa

Pielikums

Uztura bagātinātāju atzinuma paraugs

LM130 COPY.GIF (42495 BYTES)

Vides veselības departamenta direktore G.Rūtiņa

16.05.2001