Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 01.01.2014. - 01.08.2017. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2017. gada 22. augusta noteikumus Nr. 499 "Muitas atļauju noteikumi".
Ministru kabineta noteikumi Nr.507

Rīgā 2010.gada 8.jūnijā (prot. Nr.30 11.§)
Kārtība, kādā komersantam piešķir atzītā eksportētāja statusu un izsniedz pilnvaru patstāvīgi deklarēt preču izcelsmi
Izdoti saskaņā ar Muitas likuma 4.panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Valsts ieņēmumu dienests piešķir komersantam atzītā eksportētāja statusu un izsniedz pilnvaru patstāvīgi deklarēt preču izcelsmi (turpmāk – pilnvara).

2. Lai varētu patstāvīgi deklarēt preču izcelsmi, komersantam jāiegūst atzīta eksportētāja statuss un jāsaņem pilnvara saskaņā ar lēmumiem, ar kuriem groza nolīguma protokolus par noteiktas izcelsmes izstrādājumu jēdziena definīciju un administratīvās sadarbības metodēm un kurus pieņēmusi Eiropas Savienība ar trešajām valstīm (turpmāk – tirdzniecības vienošanās).

3. Lēmumu par atzītā eksportētāja statusa piešķiršanu un pilnvaras izsniegšanu pieņem Valsts ieņēmumu dienests.

4. Valsts ieņēmumu dienests komersantam piešķir atzītā eksportētāja statusu un izsniedz pilnvaru, ja tiek izpildīti šādi nosacījumi:

4.1. komersants ir reģistrēts Uzņēmumu reģistra komercreģistrā;

4.2. (svītrots ar MK 26.07.2011. noteikumiem Nr.581);

4.3. komersants ražo produkciju, kura saskaņā ar tirdzniecības vienošanos atbilst izcelsmes iegūšanas kritērijiem (informācijai šādu tirdzniecības vienošanos saraksts tiek publiskots Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā internetā);

4.4. komersants, eksportējot preces, veic vidēji vismaz 20 sūtījumus 12 mēnešu laikā, un katra sūtījuma vērtība ir 6000 euro vai lielāka;

4.5. komersants gada laikā nav sodīts par noziedzīgiem nodarījumiem muitas jomā vai gada laikā atkārtoti nav sodīts par administratīvajiem pārkāpumiem muitas jomā;

4.6. komersantam nav nodokļu parāda vai attiecīgo maksājumu termiņi ir pagarināti (atlikti, sadalīti) normatīvajos aktos par nodokļiem un nodevām noteiktajā kārtībā un komersants pilda parādu saistības.

(Grozīts ar MK 26.07.2011. noteikumiem Nr.581; MK 08.10.2013. noteikumiem Nr.1071)

5. Lai saņemtu atzītā eksportētāja statusu un pilnvaru, komersants Valsts ieņēmumu dienestā iesniedz šādus dokumentus:

5.1. iesniegumu atzītā eksportētāja statusa piešķiršanai un pilnvaras saņemšanai;

5.2. eksportējamo preču sarakstu, kurā norādīts preču apraksts un Kombinētās nomenklatūras kods;

5.3. preču ražošanā izmantojamo izejvielu sarakstu, kam pievienoti atbilstoši izcelsmi apliecinoši dokumenti;

5.4. ražošanas procesa tehnoloģisko aprakstu;

5.5. ja nepieciešams saskaņā ar tirdzniecības vienošanos, citus dokumentus, kuri apliecina preces atbilstību izcelsmes nosacījumiem.

6. Ja Valsts ieņēmumu dienests uzskata, ka tā rīcībā esošās ziņas nav pietiekamas lēmuma pieņemšanai, tas pieprasa papildu ziņas par preču izcelsmi, kā arī, ja nepieciešams, apseko preču ražotni, lai noskaidrotu preču izcelsmi.

7. Pamatojoties uz dokumentu un, ja nepieciešams, uz preču ražotnes apsekošanas rezultātiem, Valsts ieņēmumu dienests:

7.1. pieņem lēmumu par atzītā eksportētāja statusa piešķiršanu un izsniedz pilnvaru;

7.2. pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt atzītā eksportētāja statusu un izsniegt pilnvaru.

8. Komersants, novēršot Valsts ieņēmumu dienesta norādītās nepilnības, ir tiesīgs atkārtoti iesniegt nepieciešamos dokumentus atzītā eksportētāja statusa un pilnvaras iegūšanai.

9. Ja mainās nosacījumi, pamatojoties uz kuriem tika noteikta eksportējamās produkcijas izcelsme, komersantam ir pienākums mēneša laikā no nosacījumu izmaiņu dienas par to informēt Valsts ieņēmumu dienestu.

9.1 Valsts ieņēmumu dienests komersantam piešķir atzītā eksportētāja statusu un izsniedz pilnvaru saskaņā ar Brīvās tirdzniecības līgumu starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Korejas Republiku, no otras puses, ja tiek izpildīti šo noteikumu 4.1., 4.5. un 4.6.apakšpunktā minētie nosacījumi. Šajā gadījumā šo noteikumu 4.3. un 4.4.apakšpunktā, kā arī 5., 6. un 9.punktā minētie nosacījumi uz komersantu neattiecas.

(MK 26.07.2011. noteikumu Nr.581 redakcijā)

9.2 Lai saņemtu šo noteikumu 9.1 punktā minēto atzītā eksportētāja statusu un iegūtu pilnvaru, komersants Valsts ieņēmumu dienestā iesniedz iesniegumu atzītā eksportētāja statusa piešķiršanai un pilnvaras saņemšanai.

(MK 26.07.2011. noteikumu Nr.581 redakcijā)

9.3 Valsts ieņēmumu dienests pēc šo noteikumu 9.2 punktā minētā iesnieguma saņemšanas pieņem lēmumu:

9.3 1. piešķirt atzītā eksportētāja statusu un izsniegt pilnvaru, nosakot, ka komersantam ir pienākums, izrakstot rēķindeklarāciju, ievērot Brīvās tirdzniecības līguma starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Korejas Republiku, no otras puses, 1.protokolā "Par noteiktas izcelsmes izstrādājumu jēdziena definīciju un administratīvās sadarbības metodēm" noteiktās prasības;

9.3 2. atteikt atzītā eksportētāja statusa piešķiršanu un neizsniegt pilnvaru, ja komersants neatbilst šo noteikumu 4.1., 4.5. un 4.6.apakšpunktā minētajiem nosacījumiem.

(MK 26.07.2011. noteikumu Nr.581 redakcijā)

10. Valsts ieņēmumu dienests atzītā eksportētāja statusu un pilnvaru anulē gadījumos, ja komersants vairs neatbilst šajos noteikumos noteiktajiem atzītā eksportētāja statusa piešķiršanas un pilnvaras izsniegšanas nosacījumiem vai pārkāpj atzītā eksportētāja statusa vai pilnvaras izmantošanas nosacījumus.

11. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2006.gada 21.novembra noteikumus Nr.939 "Kārtība, kādā komersantam izsniedz pilnvaru patstāvīgi deklarēt preču izcelsmi" (Latvijas Vēstnesis, 2006, 190.nr.).

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministra vietā – vides ministrs R.Vējonis
01.01.2014