Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt 2012. gada 29. novembra likumu: Pievienotās vērtības nodokļa likums.
Ministru kabineta noteikumi Nr.1359

Rīgā 2009.gada 24.novembrī (prot. Nr.84 53.§)
Noteikumi par atļauju īpašā pievienotās vērtības nodokļa režīma piemērošanai preču importa darījumos
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 12.3 panta sesto daļu
I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka atļaujas īpašā pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – nodoklis) režīma piemērošanai preču importa darījumos (turpmāk – atļauja) piešķiršanas, apturēšanas un anulēšanas kārtību un nosacījumus, kā arī kārtību, kādā iesniedz un izskata iesniegumu atļaujas saņemšanai (turpmāk – iesniegums).

II. Atļaujas piešķiršana

2. Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā reģistrēta persona (turpmāk – apliekamā persona), kura vēlas piemērot īpašo nodokļa režīmu preču importa darījumos, vai tās pilnvarotā persona, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (turpmāk – sistēma), iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā iesniegumu. Iesniegumā norāda veidu, kādā persona vēlas, lai Valsts ieņēmumu dienests tai paziņo lēmumu par atļaujas piešķiršanu, – pa pastu vai izmantojot sistēmu.

3. Valsts ieņēmumu dienests izskata šo noteikumu 2.punktā minēto iesniegumu un, pamatojoties uz likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" (turpmāk – likums) 12.3 panta otrajā daļā minētajiem nosacījumiem, pieņem lēmumu par atļaujas piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt atļauju:

3.1. piecu darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas, ja apliekamajai personai nav nodokļu, nodevu vai citu obligāto maksājumu parāda;

3.2. 15 darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas, ja apliekamajai personai ir nodokļu, nodevu vai citu obligāto maksājumu parāds.

4. Atļauja ir spēkā:

4.1. ar nākamo dienu pēc lēmuma paziņošanas par atļaujas piešķiršanu, ja Valsts ieņēmumu dienests saskaņā ar apliekamās personas vai tās pilnvarotās personas vēlmi lēmumu par atļaujas piešķiršanu paziņo, izmantojot sistēmu;

4.2. ar septīto dienu pēc lēmuma par atļaujas piešķiršanu nodošanas pastā, ja Valsts ieņēmumu dienests saskaņā ar apliekamās personas vai tās pilnvarotās personas vēlmi lēmumu par atļaujas piešķiršanu paziņo, nosūtot to pa pastu.

5. Valsts ieņēmumu dienests lēmumu par atteikumu piešķirt atļauju apliekamajai personai vai tās pilnvarotajai personai nosūta pa pastu.

III. Atļaujas darbības apturēšana un atjaunošana

6. Valsts ieņēmumu dienests pieņem lēmumu par atļaujas darbības apturēšanu, ja:

6.1. apliekamajai personai uz kārtējā mēneša piekto datumu nodokļu, nodevu vai citu obligāto maksājumu parāds valsts budžetam ir lielāks par 1000 latiem, – līdz dienai, kad tas ir samaksāts;

6.2. veicot revīziju (auditu), konstatēts, ka apliekamā persona, ievedot no trešajām valstīm vai trešajām teritorijām iekšzemē preces, kas paredzētas apliekamo darījumu nodrošināšanai, izlaižot tās brīvam apgrozījumam, nav uzrādījusi nodokļa summu par šīm precēm atbilstošā taksācijas perioda nodokļa deklarācijā, – līdz dienai, kad ir precizēta atbilstošā nodokļa deklarācija un nokārtotas saistības atbilstoši likuma 35.panta trešajai daļai.

7. Valsts ieņēmumu dienests lēmumu par atļaujas darbības apturēšanu apliekamajai personai vai tās pilnvarotajai personai nosūta pa pastu.

8. Atļaujas darbību uzskata par apturētu ar septīto dienu pēc šo noteikumu 7.punktā minētā lēmuma nodošanas pastā.

9. Ja apliekamā persona ir izpildījusi šo noteikumu 6.1. vai 6.2.apakšpunktā minētās saistības, tā informē Valsts ieņēmumu dienestu, izmantojot sistēmu, un norāda veidu, kādā tā vēlas, lai Valsts ieņēmumu dienests tai paziņo lēmumu par atļaujas darbības atjaunošanu, – pa pastu vai izmantojot sistēmu.

10. Valsts ieņēmumu dienests pieņem lēmumu par atļaujas darbības atjaunošanu vai lēmumu neatjaunot atļaujas darbību septiņu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 9.punktā minētās informācijas saņemšanas.

11. Atļaujas darbību uzskata par atjaunotu:

11.1. ar nākamo dienu pēc lēmuma paziņošanas par atļaujas darbības atjaunošanu, ja Valsts ieņēmumu dienests saskaņā ar apliekamās personas vai tās pilnvarotās personas vēlmi lēmumu par atļaujas darbības atjaunošanu paziņo, izmantojot sistēmu;

11.2. ar septīto dienu pēc lēmuma par atļaujas darbības atjaunošanu nodošanas pastā, ja Valsts ieņēmumu dienests saskaņā ar apliekamās personas vai tās pilnvarotās personas vēlmi lēmumu par atļaujas darbības atjaunošanu paziņo, nosūtot to pa pastu.

12. Valsts ieņēmumu dienests lēmumu neatjaunot atļaujas darbību apliekamajai personai vai tās pilnvarotajai personai nosūta pa pastu.

IV. Atļaujas anulēšana

13. Valsts ieņēmumu dienests pieņem lēmumu par atļaujas anulēšanu, ja:

13.1. pieņemts lēmums par apliekamās personas izslēgšanu no Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistra;

13.2. apliekamās personas darbinieki, kam ir paraksta tiesības, atļaujas darbības laikā ir sodīti par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā;

13.3. apliekamā persona noteiktajā termiņā nesniedz nodokļa piemērošanu regulējošajos normatīvajos aktos paredzēto informāciju, kas nepieciešama valsts budžetā maksājamās nodokļa summas vai nodokļa pārmaksas noteikšanai;

13.4. apliekamā persona 12 mēnešu laikā pēc atļaujas darbības apturēšanas nav nokārtojusi saistības atbilstoši šo noteikumu 6.1. vai 6.2.apakšpunktam;

13.5. apliekamā persona iesniedz iesniegumu par atļaujas anulēšanu.

14. Valsts ieņēmumu dienests lēmumu par atļaujas darbības anulēšanu apliekamajai personai vai tās pilnvarotajai personai nosūta pa pastu.

15. Atļauju uzskata par anulētu ar septīto dienu pēc šo noteikumu 14.punktā minētā lēmuma nodošanas pastā.

16. Šo noteikumu 13.1.apakšpunktā minētajā gadījumā atļauja nav piemērojama ar lēmuma par apliekamās personas izslēgšanu no Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistra spēkā stāšanās dienu.

17. Ja atļauja ir anulēta, pamatojoties uz šo noteikumu 13.2. vai 13.3.apakšpunktu, apliekamā persona jaunu atļauju var saņemt ne agrāk kā gadu pēc atļaujas anulēšanas.

V. Noslēguma jautājums

18. Noteikumi piemērojami ar 2009.gada 1.decembri.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministrs E.Repše
09.12.2009