Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta rīkojums Nr.720

Rīgā 2009.gada 21.oktobrī (prot. Nr.72 13.§)

Par Latvijas Kristīgās akadēmijas Satversmes grozījumu apstiprināšanu


 

Saskaņā ar Augstskolu likuma 10.panta trešo daļu apstiprināt Latvijas Kristīgās akadēmijas Satversmes sapulces 2009.gada 15.jūnijā pieņemtos grozījumus Latvijas Kristīgās akadēmijas Satversmē (apstiprināta ar Ministru kabineta 2002.gada 25.jūnija rīkojumu Nr.345 "Par Latvijas Kristīgās akadēmijas Satversmes apstiprināšanu" (Latvijas Vēstnesis, 2002, 97.nr.)).

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Izglītības un zinātnes ministre T.Koķe

 

Pieņemti

Latvijas Kristīgās akadēmijas

Satversmes sapulcē

2009.gada 15.jūnijā

Latvijas Kristīgās akadēmijas Satversmes grozījumi

Izdarīt Latvijas Kristīgās akadēmijas Satversmē (apstiprināta ar Ministru kabineta 2002.gada 25.jūnija rīkojumu Nr.345 "Par Latvijas Kristīgās akadēmijas Satversmes apstiprināšanu" (Latvijas Vēstnesis, 2002, 97.nr.)) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā tekstā vārdu "iestāde" (attiecīgajā locījumā) ar vārdu "institūcija" (attiecīgajā locījumā).

2. Aizstāt visā tekstā vārdu "šķīrējtiesa" (attiecīgajā locījumā) ar vārdiem "akadēmiskā šķīrējtiesa" (attiecīgajā locījumā).

3. Aizstāt visā tekstā vārdu "uzņēmums" (attiecīgajā locījumā) ar vārdu "komercsabiedrība" (attiecīgajā locījumā).

4. Aizstāt visā tekstā vārdus "studentu padome" (attiecīgajā locījumā) ar vārdiem "studējošo pašpārvalde" (attiecīgajā locījumā).

5. Aizstāt visā tekstā vārdus "uzņēmējdarbība" (attiecīgajā locījumā) ar vārdiem "saimnieciskā darbība" (attiecīgajā locījumā).

6. Aizstāt visā tekstā vārdu "finansu" ar vārdu "finanšu" (attiecīgajā locījumā).

7. Izteikt preambulu šādā redakcijā:

"Latvijas Kristīgā akadēmija ir dibināta 1993.gada 12.maijā.

Augstskolas dibinātāja ir Skaidrīte Gūtmane, Latvijas Republikas pilsone, adrese: Mirdzas iela 22, Jūrmala, LV-2008, Latvijas Republika.

Latvijas Kristīgā akadēmija ir SIA un ir Latvijas evaņģēliski luteriskās Kristīgās akadēmijas tiesību un saistību pārņēmēja.

Latvijas Kristīgā akadēmija 2001.gada 17.janvārī reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā ar reģistrācijas Nr. 3343801569.

Latvijas Kristīgās akadēmijas Satversme apstiprināta ar Ministru kabineta 2002.gada 25.jūnija rīkojumu Nr.345 "Par Latvijas Kristīgās akadēmijas Satversmes apstiprināšanu" saskaņā ar Augstskolu likuma 10.panta trešo daļu.

Latvijas Kristīgās akadēmijas Satversmes grozījumi Latvijas Kristīgās akadēmijas Satversmes sapulcē pieņemti 2009.gada 15.jūnijā.".

8. Izteikt 1.punktu šādā redakcijā:

"1. Latvijas Kristīgā akadēmija (turpmāk tekstā - Akadēmija) ir fiziskas personas dibināta izglītības un zinātnes institūcija, kas savā darbībā ievēro Latvijas Republikas Satversmi, Izglītības likumu, Augstskolu likumu, Zinātniskās darbības likumu, Komerclikumu, citus normatīvos aktus, kā arī Akadēmijas Satversmi.".

9. Izteikt 4.punktu šādā redakcijā:

"4. Akadēmijas juridiskā adrese ir - 5.līnija 3, Jūrmala, LV-2010, Latvijas Republika.".

10. Izteikt 5.punkta trešo teikumu šādā redakcijā: "Ārvalstnieki Akadēmijā var studēt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā."

11. Izteikt 7.punktu šādā redakcijā:

"7. Akadēmija ir komercsabiedrība - sabiedrība ar ierobežotu atbildību. Tai ir zīmogs ar Akadēmijas nosaukumu un emblēmas attēlu, kurā izmantota augstskolas koncepcijai atbilstoša vēsturiski izveidojusies kristiešu simbolika: Krusta zīme, kas ir galvenais un senākais kristiešu un Baznīcas simbols. Akadēmijai var būt arī savs karogs un cita atribūtika.".

12. 9. punktā:

aizstāt 9.1.apakšpunktā vārdus "praktiskajā teoloģijā" ar vārdiem "sociālajās un humanitārajās nozarēs";

svītrot 9.2.apakšpunktā vārdu "teoloģijas";

aizstāt 9.2.apakšpunktā vārdus "aprūpes pārvaldei, diakoniālajai baznīcai" ar vārdiem "politikas īstenošanai un baznīcai".

13. 11.punktā:

izteikt 11.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.3. ievēlē Akadēmijas Atzinības un Goda biedrus un Atzinības un Goda doktorus, nodibina un piešķir prēmijas un stipendijas.";

papildināt ar 11.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.5. Akadēmija veicina starptautisko sadarbību, studējošo un akadēmiskā personāla starpvalstu un starpaugstskolu apmaiņas programmas un starptautisko augstskolu sadarbību pētniecībā un izglītībā.".

14. 15.punktā:

svītrot 15.punktā vārdus "saskaņā ar Akadēmijas Satversmi un citiem normatīvajiem aktiem.";

svītrot 15.3.apakšpunktu.

15. 16.punktā:

aizstāt skaitli un vārdu "4 (četri)" ar skaitli un vārdu "5 (pieci)";

aizstāt skaitli un vārdu "3 (trīs) ar skaitli un vārdu "2 (divi)".

16. Papildināt ar 19.8.apakšpunktu šādā redakcijā:

"19.8. noklausās rektora pārskatu.".

17. Izteikt 20.punktu šādā redakcijā:

"20. Satversmes sapulce savus lēmumus pieņem ar vienkāršu balsu vairākumu. Balsošanas veidu izvēlas pati Satversmes sapulce.".

18. Izteikt 22.punktu šādā redakcijā:

"22. Senātu ievēl uz 3 (trim) gadiem. Senāta sastāvā ir 13 (trīspadsmit) senatori, no kuriem 10 (desmit) ir akadēmiskā personāla pārstāvji un 3 (trīs) studējošie. Studējošo pārstāvjus Senātā ievēlē studējošo pašpārvalde.".

19. Izteikt 24.punktu šādā redakcijā:

"24. Sasaukt Senātu var Senāta priekšsēdētājs vai augstskolas dibinātājs. Senāta sēdes notiek ne retāk kā četras reizes semestrī, un pārtraukums starp tām nedrīkst būt ilgāks par diviem mēnešiem. Senāts ir lemtspējīgs, ja tā sēdē piedalās ne mazāk kā 7 (septiņi) senatori. Senāta lēmumi tiek pieņemti ar vienkāršu balsu vairākumu atklāti vai aizklāti balsojot. Rektoram ir atliekošā veto tiesības Senāta lēmumiem. Pēc veto piemērošanas jautājumu izskata saskaņošanas komisija, ko izveido Senāts. Atliekošā veto jautājumu izskata nākamajā Senāta sēdē, pieņemot lēmumu ar 2/3 klāt­esošo Senāta locekļu balsu vairākumu.".

20. Izteikt 26.punktu šādā redakcijā:

"26. Senāta lēmumu, kas nav administratīvais akts, 10 (desmit) dienu laikā pēc tā pieņemšanas var apstrīdēt Satversmes sapulcē.".

21. Izteikt 29.punktu šāda redakcijā:

"29. Rektoru ievēl Satversmes sapulce uz 5 (pieciem) gadiem, turklāt ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas. Par rektoru ievēlē profesoru vai personu, kurai ir doktora zinātniskais grāds.".

22. Papildināt ar 30.7.apakšpunktu šādā redakcijā:

"30.7. veic citus Augstskolu likumā, šajā Satversmē un citos normatīvajos aktos noteiktos rektora pienākumus.".

23. Izteikt 31.punktu šādā redakcijā:

"31. Rektora lēmumu, kas nav administratīvais akti, 10 (desmit) dienu laikā pēc tā pieņemšanas var apstrīdēt Senātā.".

24. Izteikt 33.punkta pēdējo teikumu šādā redakcijā:

"Revīzijas komisijas lēmumu, kas nav administratīvais akts, 10 (desmit) dienu laikā pēc to pieņemšanas var apstrīdēt Senātā.".

25. Izteikt 34.punktu šādā redakcijā:

"34. Akadēmiskā šķīrējtiesa darbojas trīs cilvēku sastāvā, no kuriem divus uz trim gadiem aizklātā balsošanā ievēl Sa­tversmes sapulce no akadēmiskā personāla vidus. Akadēmiskās šķīrējtiesas sastāvā nedrīkst būt Akadēmijas administratīvā personāla pārstāvji. Vienu studējošo pārstāvi no Akadēmijas studējošo vidus Akadēmiskajā šķīrējtiesā uz trim gadiem ievēlē Akadēmijas Studējošo pašpārvalde.".

26. Izteikt 36.punkta pēdējo teikumu šādā redakcijā:

"Akadēmiskās šķīrējtiesas lēmumus - administratīvos aktus - var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Pārējos Akadēmiskās šķīrējtiesas lēmumus, kuri nav administratīvie akti, var apstrīdēt Satversmes sapulcē.".

27. Izteikt 38.punktu šādā redakcijā:

"38. Normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā Akadēmija var izveidot koledžu.".

28. Izteikt 39.punktu šādā redakcijā:

"39.  Augstskola var dibināt komercsabiedrības, ja tās piedalās studiju programmu realizēšanā un uz to bāzes darbojas kāda no struktūrvienībām.".

29. Izteikt 47.punktu šādā redakcijā:

"47. Akadēmiskajam personālam ir tiesības vēlēt un tikt ievēlētam Akadēmijas vadības, pārstāvniecības un lēmējinstitūcijās, kā arī piedalīties vadības un pašpārvaldes lēmumu un iekšējo normatīvo aktu izstrādāšanā, kā arī tādu lēmumu pieņemšanā, kas skar personāla intereses, piedalīties Akadēmijas koleģiālo vadības institūciju sēdēs, kā arī tikt uzklausītam. Darba līgumu ar akadēmiskajā amatā ievēlēto personu (profesoru, asociēto profesoru, docentu, lektoru, asistentu) slēdz rektors. Prorektorus un studiju programmu direktorus pēc apstiprināšanas Senātā pieņem darbā rektors.".

30. Izteikt 49.punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Ja Akadēmijā ir brīva vai uz laiku brīva attiecīga štata vieta, Senāts var nolemt nerīkot vēlēšanas un uz laiku līdz 2 (diviem) gadiem pieņemt darbā viesprofesoru, viesdocentu vai vieslektoru.".

31. Papildināt 50.punktu ar jaunu teikumu šādā redakcijā:

"Viesdocētājus pieņem darbā rektors.".

32. Izteikt 51.punktu šādā redakcijā:

"51. Pārējo vispārējo Akadēmijas personālu (administratīvais personāls, mācību palīgpersonāls, tehniskais, saimnieciskais un cits personāls) pieņem darbā un atbrīvo no darba dibinātājs saskaņā ar normatīvajiem aktiem. Akadēmijas vispārējā personāla skaitu, sarakstu, darba samaksas apmēru un kārtību nosaka rektors saskaņā ar augstskolas dibinātāju lēmumu.".

33. Izteikt 52.punktu šādā redakcijā:

"52. Akadēmijas studējošie ir bakalaura un maģistra humanitāro, sociālo un mākslas studiju programmu studenti, maģistranti un doktoranti. Reflektantu uzņemšanu Akadēmijā organizē Uzņemšanas komisija, kuru apstiprina Senāts. Uzņemšanas komisijas darbu vada Akadēmijas rektora pilnvarota persona (akadēmiskā personāla pārstāvis). Studējošo imatrikulāciju Senāta noteiktajā kārtībā apstiprina rektors vai viņa pilnvarota persona. Ārzemniekus studijām Akadēmijā uzņem saskaņā ar normatīvajiem aktiem uz vispārējo noteikumu pamata, noslēdzot līgumu par studijām.".

34. Papildināt 55.punktu aiz vārdiem "studiju līgumu" ar vārdiem "un to veic rektors vai viņa pilnvarota persona".

35. Izteikt 56.punktu šādā redakcijā:

"56. Studējošajiem ir sava pašpārvalde - vēlēta, neatkarīga studējošo tiesību un interešu pārstāvības institūcija Akadēmijā. Studējošiem Akadēmijas Senātā, Satversmes sapucē un fakultātes domē ir veto tiesības jautājumos, kas skar studējošo intereses.".

36. Svītrot 59.punktu.

37. Papildināt 64.punktu aiz vārdiem "ir tiesības" ar vārdiem "Latvijā un ārvalstīs".

38. Svītrot 66.punktā ciparus "¾".

21.10.2009