Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2010. gada 26. oktobra noteikumus Nr. 1004 "Valsts aģentūras "Maksātnespējas administrācija" nolikums".
Ministru kabineta noteikumi Nr.366

Rīgā 2008.gada 26.maijā (prot. Nr.33 25.§)
Valsts aģentūras “Maksātnespējas administrācija” nolikums
Izdoti saskaņā ar Publisko aģentūru likuma 8.panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Valsts aģentūra “Maksātnespējas administrācija” (turpmāk – Maksātnespējas administrācija) ir tieslietu ministra pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde.

2. Maksātnespējas administrācijas darbības mērķis ir īstenot valsts politiku tiesiskās aizsardzības procesa un maksātnespējas procesa jautājumos, aizsargāt darbinieku intereses viņu darba devēja maksātnespējas procesā un likumā noteiktajā kārtībā īstenot valsts un sabiedrības interešu aizsardzību tiesiskās aizsardzības procesa un maksātnespējas procesa jautājumos.

II. Maksātnespējas administrācijas funkcijas, uzdevumi un tiesības

3. Maksātnespējas administrācija savā darbībā īsteno Maksātnespējas likumā, likumā “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā”, Piespiedu ietekmēšanas līdzekļu izpildes likumā, citos normatīvajos aktos, kā arī pārvaldes līgumā noteiktās funkcijas.

4. Lai īstenotu noteiktās funkcijas, Maksātnespējas administrācija veic Maksātnespējas likumā, likumā “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā”, Piespiedu ietekmēšanas līdzekļu izpildes likumā, citos normatīvajos aktos un pārvaldes līgumā noteiktos uzdevumus, kā arī:

4.1. izstrādā maksātnespējas procesa administratoru (turpmāk – administrators) apmācības programmas;

4.2. organizē to personu apmācību, kuras vēlas iegūt administratora kvalifikāciju, kā arī izsniedz apliecinājumu par pilnas administratora apmācības programmas noklausīšanos;

4.3. organizē eksāmenu pretendentiem, kuri vēlas iegūt administratora kvalifikāciju;

4.4. izsniedz un atjauno maksātnespējas procesa administratora sertifikātu (turpmāk – sertifikāts), kā arī izbeidz un anulē tā darbību;

4.5. organizē administratoru kvalifikācijas pilnveidošanu un veic administratoru atestāciju;

4.6. apkopo un sniedz priekšlikumus ar maksātnespējas jomu saistīto tiesību aktu pilnveidošanai;

4.7. organizē metodisko un informatīvo materiālu izstrādi un izdošanu maksātnespējas jomā;

4.8. nodrošina Maksātnespējas administrācijas rīcībā esošo personas datu un citas informācijas aizsardzību;

4.9. sadarbojas ar ārvalstu un starptautiskajām institūcijām, kā arī nodrošina savstarpēju informācijas apmaiņu Maksātnespējas administrācijas darbības jomā;

4.10. sniedz normatīvajos aktos noteiktos publiskos pakalpojumus.

5. Lai nodrošinātu tiesiskās aizsardzības procesa un maksātnespējas procesa uzraudzību, Maksātnespējas administrācijai ir Maksātnespējas likumā, likumā “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā”, Piespiedu ietekmēšanas līdzekļu izpildes likumā un citos normatīvajos aktos noteiktās tiesības, kā arī tiesības iekasēt maksu par Maksātnespējas administrācijas sniegtajiem publiskajiem pakalpojumiem.

III. Maksātnespējas administrācijas pārvalde

6. Maksātnespējas administrācijas darbu vada direktors. Maksātnespējas administrācijas direktors veic Publisko aģentūru likumā un Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktās tiešās pārvaldes iestādes vadītāja funkcijas. Maksātnespējas administrācijas direktoram var būt vietnieki.

7. Maksātnespējas administrācija ir tiesīga veidot struktūrvienības. Maksātnespējas administrācijas struktūrvienības darbojas saskaņā ar Maksātnespējas administrācijas direktora apstiprinātu reglamentu.

IV. Maksātnespējas administrācijas finanšu līdzekļi un manta

8. Maksātnespējas administrācijas finanšu līdzekļus veido:

8.1. valsts budžeta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem;

8.2. uzņēmējdarbības riska valsts nodevas daļa;

8.3. ieņēmumi no sniegtajiem maksas pakalpojumiem;

8.4. ārvalstu finansiālā palīdzība.

9. Maksātnespējas administrācijai Likumā par budžetu un finanšu vadību noteiktajā kārtībā ar finanšu ministra atļauju ir tiesības ņemt aizņēmumus un uzņemties saistības. Pirms finanšu ministra atļaujas saņemšanas Maksātnespējas administrācija attiecīgā darījuma nosacījumus saskaņo ar tieslietu ministru.

10. Aģentūra ar tās valdījumā nodoto mantu rīkojas Publisko aģentūru likuma 16.pantā noteiktajā kārtībā.

V. Maksātnespējas administrācijas darbības tiesiskuma nodrošināšana un pārskatu sniegšana

11. Maksātnespējas administrācijas direktora izdotos lēmumus un faktisko rīcību var apstrīdēt Tieslietu ministrijā, izņemot Maksātnespējas administrācijas izdotos lēmumus par administratora rīcību maksātnespējas procesā un tiesiskās aizsardzības procesā vai lēmumus par tiesiskā pienākuma uzlikšanu. Šādus lēmumus var pārsūdzēt tiesā Maksātnespējas likumā un Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

12. Maksātnespējas administrācija sagatavo un iesniedz Tieslietu ministrijā kārtējo un gada pārskatu par Maksātnespējas administrācijas darbību un finanšu līdzekļu izlietojumu.

VI. Noslēguma jautājums

13. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2005.gada 10.maija noteikumus Nr.328 “Valsts aģentūras “Maksātnespējas administrācija” nolikums” (Latvijas Vēstnesis, 2005, 84., 193.nr.; 2006, 206.nr.).

Ministru prezidents I.Godmanis

Tieslietu ministrs G.Bērziņš
30.05.2008