Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Finanšu ministrijas lēmums Nr.271

 

Rīgā 2006.gada 8.decembrī

Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai "Inflanty"

 

Finanšu ministrija 2005.gada 12.septembrī pieņēma lēmumu Nr.411 "Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu biedrībai "Inflanty"" (reģ. Nr.50008088781, juridiskā adrese: Rīga, Slokas iela 37).

Saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likuma 13.panta otro daļu sabiedriskā labuma organizācijai ir pienākums katru gadu ne vēlāk kā līdz 31.martam iesniegt Finanšu ministrijai savas iepriekšējā gada darbības pārskatu, kuram pievieno gada pārskatu un attiecīgās nodokļu administrācijas izziņu par nodokļu samaksu (līdz tā mēneša pirmajam datumam, kad pārskats tiek iesniegts).

2006.gada 13.septembra sēdē Sabiedriskā labuma komisija (turpmāk - komisija) skatīja Finanšu ministrijas sagatavoto sabiedriskā labuma organizāciju sarakstu (tajā skaitā biedrība "Inflanty"), kuras nav iesniegušas atskaites par sabiedriskā labuma darbību 2005.gadā atbilstoši Sabiedriskā labuma organizāciju likuma 13.panta otrajā daļā noteiktajam, un ieteica Finanšu ministrijai izteikt brīdinājumu par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu katrai iepriekš minētajā sarakstā iekļautajai organizācijai, nosakot, ka tām ne vēlāk kā divu nedēļu laikā no Finanšu ministrijas brīdinājuma nosūtīšanas ir jāiesniedz Finanšu ministrijā Sabiedriskā labuma organizāciju likuma 13.panta otrajā daļā minētie dokumenti.

Finanšu ministrija, pamatojoties uz komisijas 2006.gada 13.septembra atzinumu Nr.19-2006/238, saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likuma 14.panta trešo daļu izteica biedrībai "Inflanty" brīdinājumu, norādot, ka biedrībai jāiesniedz Sabiedriskā labuma organizāciju likuma 13.panta otrajā daļā minētās atskaites līdz 2006.gada 13.oktobrim (Finanšu ministrijas 2006.gada 2.oktobra vēstule Nr.5-6-08/4471).

Ievērojot to, ka biedrība "Inflanty" arī pēc Finanšu ministrijas rakstveida brīdinājuma nav iesniegusi brīdinājumā noteiktajā termiņā noteiktās atskaites, komisija 2006.gada 8.novembra atzinumā Nr.22-2006/313 ieteica Finanšu ministrijai pieņemt lēmumu par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai "Inflanty".

Tā kā biedrībai "Inflanty" bija jāiesniedz informācija Finanšu ministrijā par sabiedriskā labuma darbību 2005.gadā, ko minētā biedrība arī pēc brīdinājuma izteikšanas nav izdarījusi, kā rezultātā Finanšu ministrija nevar veikt šīs sabiedriskā labuma organizācijas darbības uzraudzību, Finanšu ministrija, pamatojoties uz Sabiedriskā labuma organizāciju likuma 14.panta pirmās daļas 4.punktu nolemj atņemt sabiedriskā labuma organizācijas statusu biedrībai "Inflanty" (reģistrēts Uzņēmumu reģistra Biedrību un nodibinājumu reģistrā 2005.gada 2.martā, reģ. Nr.50008088781, juridiskā adrese: Rīga, Slokas iela 37).

Saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likumu sabiedriskā labuma organizāciju mērķis ir darbība sabiedrības labā. Līdzekļi, kas netiek iekasēti, piemērojot nodokļu atlaides ziedotājiem, faktiski ir valsts budžeta līdzekļi. Ņemot vērā iepriekš minēto, kā arī, vadoties no sabiedrības interešu viedokļa, šo lēmumu izpildot nekavējoties un neapturot administratīvā akta darbību pārsūdzības periodā, līdz ar to pasargājot sabiedrību no valsts budžeta līdzekļu iespējamas izsaimniekošanas, sabiedrības ieguvums ir lielāks nekā zaudējums, kas varētu rasties, ja ziedotājiem netiktu piemērotas nodokļu atlaides, ziedojot finanšu līdzekļus šai biedrībai. Pamatojoties uz minēto un ievērojot Administratīvā procesa likuma 185.panta ceturtās daļas 3.punktā noteikto, šis administratīvais akts ir izpildāms nekavējoties.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 76.panta otro daļu un 79.panta pirmo daļu šo lēmumu viena mēneša laikā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā (Rīgā, Antonijas ielā 6, LV-1010).

Finanšu ministrijas valsts sekretāre I.Krūmane

 

08.12.2006