Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 01.07.2009. - ... / Spēkā esošā
Ministru kabineta noteikumi Nr.709

Rīgā 2006.gada 29.augustā (prot. Nr.44 22.§)
Bibliotēku akreditācijas noteikumi
Izdoti saskaņā ar Bibliotēku likuma 9.panta pirmo un trešo daļu

1. Noteikumi nosaka valsts un pašvaldību dibināto bibliotēku, kā arī to privāto bibliotēku akreditācijas kārtību un termiņus, kuras izvēlas veikt akreditāciju.

2. Valsts vai pašvaldības bibliotēka iesniegumu bibliotēkas akreditācijai iesniedz ne vēlāk kā piecu gadu laikā pēc bibliotēkas reģistrācijas.

3. Akreditētai bibliotēkai izsniedz bibliotēkas akreditācijas apliecību (1.pielikums).

4. Akreditācijas norisi, pamatojoties uz Latvijas Bibliotēku padomes priekšlikumiem, organizē Kultūras ministrija.

5. Kultūras ministrija, pamatojoties uz Latvijas Bibliotēku padomes priekšlikumu, apstiprina bibliotēku akreditācijas grafiku.

6. Pašvaldību bibliotēku akreditācija vietējas nozīmes bibliotēkas statusam tiek uzsākta saskaņā ar attiecīgā reģiona galvenās bibliotēkas sagatavotu un Kultūras ministrijas apstiprinātu bibliotēku akreditācijas grafiku pēc reģiona galvenās bibliotēkas akreditācijas.

(MK 31.03.2009. noteikumu Nr.278 redakcijā)

7. Lai pieteiktos bibliotēkas akreditācijai, bibliotēkas vadītājs (direktors) iesniedz Kultūras ministrijā iesniegumu (2.pielikums).

8. Iesniegumā bibliotēkas vadītājs (direktors) norāda:

8.1. bibliotēkas nosaukumu, bibliotēkas vadītāju (direktoru), bibliotēkas reģistrācijas numuru Bibliotēku reģistrā un bibliotēkas dibinātāju;

8.2. bibliotēkas adresi un kontaktinformāciju;

8.3. bibliotēkas dibināšanas datumu;

8.4. bibliotēkas nolikuma (reglamenta, statūtu) pieņemšanas datumu, kā arī nolikuma (reglamenta, statūtu) grozījumu datumu;

8.5. statusu, kādu bibliotēka vēlas iegūt pēc akreditācijas.

9. Iesniegumam pievieno šādu informāciju un dokumentus:

9.1. bibliotēkas dibināšanas dokumenta kopiju;

9.2. bibliotēkas nolikuma (reglamenta, statūtu) kopiju;

9.3. bibliotēkas lietošanas noteikumu kopiju;

9.4. ziņas par bibliotēku:

9.4.1. bibliotēkas darbības stratēģija;

9.4.2. bibliotēkas vadība un materiāltehniskā bāze;

9.4.3. bibliotēkas personāls un tā kvalifikācija;

9.4.4. bibliotēkas darbības finansējums;

9.4.5. informācijas tehnoloģijas bibliotēkā;

9.4.6. bibliotēkas pakalpojumi;

9.4.7. bibliotēkas krājums;

9.4.8. atbilstība likumā noteiktajiem attiecīgā statusa nosacījumiem, kuru bibliotēka vēlas iegūt pēc akreditācijas.

10. Ja bibliotēku izvirza reģiona galvenās bibliotēkas statusam, papildus šo noteikumu 9.punktā minētajiem dokumentiem iesniegumam pievieno:

10.1. attiecīgo novadu domju lēmumu kopijas, ja bibliotēku izvirza reģiona galvenās bibliotēkas statusam šo novadu teritorijās;

10.2. attiecīgu republikas pilsētas domes lēmuma kopiju, ja bibliotēku izvirza reģiona galvenās bibliotēkas statusam attiecīgās republikas pilsētas teritorijā;

10.3. novados, kuros nav nevienas bibliotēkas, kas atbilst reģiona galvenās bibliotēkas nosacījumiem, novadu domju un republikas pilsētas domes lēmumu kopijas un līguma kopiju par novadu domju un republikas pilsētas domes vienošanos par to, ka republikas pilsētas bibliotēka pildīs arī reģiona galvenās bibliotēkas funkcijas attiecīgajā novadā.

(Grozīts ar MK 31.03.2009. noteikumiem Nr.278)

11. Bibliotēkas akreditācija tiek uzsākta pēc iesnieguma un šo noteikumu 9. un 10.punktā minēto dokumentu saņemšanas.

12. Akreditācijas iesnieguma izskatīšanas termiņu nosaka administratīvo procesu reglamentējošie normatīvie akti.

13. Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu, Kultūras ministrija nosūta iesniedzējam paziņojumu, kurā pieprasa nepieciešamās ziņas.

14. Ja 14 dienu laikā pēc šo noteikumu 13.punktā minētā paziņojuma saņemšanas iesniedzējs nav sniedzis nepieciešamās ziņas, iesniegums netiek izskatīts un to nosūta atpakaļ iesniedzējam.

15. Pēc visu akreditācijai nepieciešamo dokumentu saņemšanas Kultūras ministrija iesniedz tos Latvijas Bibliotēku padomē, kas izskata iesniegtos dokumentus, iepazīstas ar reālajiem apstākļiem bibliotēkā, kā arī sagatavo atzinumu par attiecīgās bibliotēkas atbilstību akreditācijas nosacījumiem.

16. Kultūras ministrs, ievērojot Latvijas Bibliotēku padomes atzinumu par attiecīgās bibliotēkas atbilstību akreditācijas nosacījumiem, pieņem lēmumu par bibliotēkas akreditāciju.

17. Ja akreditētās bibliotēkas darbība neatbilst likumā paredzētajiem akreditācijas nosacījumiem, kultūras ministrs anulē bibliotēkas akreditāciju.

18. Kultūras ministrija anulē bibliotēkai akreditācijā piešķirto statusu, ja attiecīgā bibliotēka tiek likvidēta.

19. Izmaksas, kas saistītas ar akreditācijas norises organizatoriskajiem jautājumiem un bibliotēku akreditācijas apliecību noformēšanu, sedz no Kultūras ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

20. Bibliotēku akreditācijas apliecības, kas izsniegtas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, ir spēkā līdz akreditācijas termiņa beigām.

21. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1999.gada 2.februāra noteikumus Nr.37 "Bibliotēku akreditācijas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 1999, 32./33.nr.).

Ministru prezidents A.Kalvītis

Kultūras ministre H.Demakova
1.pielikums
Ministru kabineta
2006.gada 29.augusta noteikumiem Nr.709
Kultūras ministre H.Demakova
2.pielikums
Ministru kabineta
2006.gada 29.augusta noteikumiem Nr.709

Kultūras ministre H.Demakova
01.07.2009