Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2011. gada 17. maija noteikumus Nr. 377 "Speciālo aviācijas darbu licencēšanas kārtība".
Ministru kabineta noteikumi Nr.158

Rīgā 2006.gada 21.februārī (prot. Nr.11 33.§)
Speciālo aviācijas darbu licencēšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar likuma "Par aviāciju" 82.panta otro daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Satiksmes ministrija izsniedz licenci par tiesībām veikt speciālos aviācijas darbus (turpmāk - licence), pagarina licences darbības termiņu, uz laiku aptur licences darbību vai anulē licenci.

2. Satiksmes ministrija licenci izsniedz Eiropas Savienības dalībvalstī reģistrētam komersantam, ja tas atbilst šādām prasībām:

2.1. īpašuma tiesības uz komersanta īpašumu vai tā lielāko daļu (ne mazāk par 51 %) pieder Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem;

2.2. komersanta pamatdarbības vieta ir Eiropas Savienība;

2.3. komersanta pamatdarbība ir speciālie aviācijas darbi atsevišķi vai kopā ar gaisa pārvadājumiem, gaisa kuģu apkopi, remontu vai citiem komercdarbības veidiem, kuros tiek izmantoti gaisa kuģi.

3. Lai saņemtu licenci, komersants iesniedz Satiksmes ministrijā šādus dokumentus:

3.1. iesniegumu licences saņemšanai. Iesniegumā norāda paredzētās darbības veidu, komersanta veidu, nosaukumu un juridisko adresi;

3.2. gaisa kuģa pirkuma vai īres līguma kopiju;

3.3. gaisa kuģu ekspluatanta apliecības kopiju;

3.4. gaisa kuģa reģistrācijas apliecības kopiju;

3.5. gaisa kuģa apliecības kopiju par derīgumu lidojumiem;

3.6. obligātās apdrošināšanas polišu kopijas saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 21.aprīļa Regulu (EK) Nr. 785/2004 par apdrošināšanas prasībām, kas attiecas uz gaisa pārvadātājiem un gaisa kuģa ekspluatantiem.

4. Iesniedzot dokumentu kopijas, komersants uzrāda dokumenta oriģinālu vai normatīvajos aktos par dokumentu izstrādāšanu un noformēšanu noteiktajā kārtībā apliecinātu kopiju.

5. Lai pieņemtu lēmumu par licences izsniegšanu vai tās darbības termiņa pagarināšanu, Satiksmes ministrija administratīvo procesu regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā iegūst šādu informāciju:

5.1. Uzņēmumu reģistra apliecinātu komersanta reģistrācijas apliecības vai ārvalstu komersanta filiāles reģistrācijas apliecības kopiju;

5.2. Uzņēmumu reģistra apliecinātu komersanta statūtu kopiju;

5.3. Uzņēmumu reģistra izsniegtu izziņu par kapitālsabiedrības īpašniekiem. Izziņā norāda viņiem piederošo akciju veidu un skaitu vai daļu apjomu.

6. Pretendentam ir tiesības pašam iegūt un iesniegt Satiksmes ministrijā šo noteikumu 5.punktā minētos dokumentus, ja tiek ievērotas šo noteikumu 4.punktā noteiktās prasības.

7. Ja komersants pretendē uz licences saņemšanu vai tās darbības termiņa pagarināšanu, komersanta īpašumā vai lietošanā saskaņā ar īres līgumu jābūt vismaz vienam gaisa kuģim, kas reģistrēts kādā no Eiropas Savienības dalībvalstu civilās aviācijas gaisa kuģu reģistriem.

8. Ja laikā, kad tiek izskatīts iesniegums licences saņemšanai, komersants, kas pretendē uz licences saņemšanu vai tās darbības termiņa pagarināšanu, izdara grozījumus šo noteikumu 3.2., 3.3., 3.4., 3.5., 3.6., 5.1., 5.2. vai 5.3.apakšpunktā minētajos dokumentos, komersants nekavējoties par to informē Satiksmes ministriju un iesniedz to dokumentu kopijas, kuri apliecina šos grozījumus.

9. Ja komersants, kas pretendē uz licences saņemšanu vai tās darbības termiņa pagarināšanu, nav iesniedzis visus nepieciešamos dokumentus vai tajos minētā informācija ir nepilnīga vai neprecīza, Satiksmes ministrija pieprasa iesniegt visus nepieciešamos dokumentus un informāciju. Ja komersants 30 dienu laikā pēc Satiksmes ministrijas pieprasījuma saņemšanas neiesniedz attiecīgos dokumentus vai informāciju, Satiksmes ministrija pieņem pamatotu lēmumu par atteikumu izsniegt licenci vai atteikumu pagarināt licences darbības termiņu un paziņo par to komersantam.

10. Ja licences izsniegšana tiek atteikta, jaunu iesniegumu licences saņemšanai komersants var iesniegt pēc lēmumā par atteikumu izsniegt licenci minēto nepilnību novēršanas.

11. Licenci izsniedz uz laiku, kas nav mazāks par gadu, šādos gadījumos:

11.1. ja komersants licenci pieprasa pirmo reizi;

11.2. ja komersants licenci pieprasa atkārtoti pēc licences anulēšanas vai ja komersantam iepriekš izsniegtās licences darbības termiņš ir beidzies pirms vairāk nekā divpadsmit mēnešiem.

12. Licenci izsniedz uz pieciem gadiem, ja komersantam jau ir spēkā esoša licence un ja komersanta darbība atbilst visām šajos noteikumos noteiktajām prasībām.

13. Pēc lēmuma pieņemšanas par licences izsniegšanu Satiksmes ministrija rakstiski par to informē attiecīgo komersantu (turpmāk - licences turētājs).

14. Licences turētājs ne vēlāk kā 60 dienas pirms licences darbības termiņa beigām iesniedz Satiksmes ministrijā iesniegumu par licences darbības termiņa pagarināšanu. Iesniegumam pievieno šo noteikumu 3.punktā un 15.3.apakšpunktā minētos dokumentus.

15. Licences turētājam licences darbības laikā ir šādi pienākumi:

15.1. nodrošināt komersanta darbības atbilstību šajos noteikumos noteiktajām prasībām;

15.2. informēt Satiksmes ministriju par visām īpašuma tiesību izmaiņām, kas attiecas uz licences turētāja komersanta vai tā mātes komersanta kapitāla daļām, ja tās ir lielākas par 10 procentiem no visa kapitāla, ne vēlāk kā 14 dienas pēc šādu izmaiņu izdarīšanas;

15.3. iesniegt gada pārskata, ziņojuma un revidenta atzinuma kopiju par katru iepriekšējo saimnieciskās darbības gadu.

16. Ja licences darbības laikā licences turētājs izdara grozījumus šo noteikumu 3.2., 3.3., 3.4., 3.5., 3.6., 5.1., 5.2. vai 5.3.apakš­punktā minētajos dokumentos vai pagarina to derīguma termiņu, licences turētājs nekavējoties par to informē Satiksmes ministriju un iesniedz to dokumentu kopijas, kuri apliecina attiecīgos grozījumus.

17. Satiksmes ministrija var pieņemt lēmumu par licences darbības apturēšanu uz laiku līdz divpadsmit mēnešiem šādos gadījumos:

17.1. ja tiek konstatēts, ka licences turētājam ir finansiālas grūtības, kuru dēļ tas nespēj pildīt savas saistības;

17.2. ja licences turētājs neievēro šo noteikumu 15. un 16.punktā minētās prasības.

18. Lai atjaunotu apturētas licences darbību, licences turētājs Satiksmes ministrijā iesniedz iesniegumu par apturētās licences darbības atjaunošanu un dokumentus, kas apliecina, ka apstākļi, kuru dēļ licence tika apturēta, ir novērsti.

19. Satiksmes ministrija ir tiesīga anulēt licenci šādos gadījumos:

19.1. licences turētājs ir sniedzis nepatiesas ziņas;

19.2. licences turētāja darbībā ir konstatēti aviāciju regulējošo normatīvo aktu pārkāpumi;

19.3. licences turētājs neievēro licencē minētos nosacījumus;

19.4. licences turētājs šo noteikumu 17.punktā minētajā laikā nav novērsis apstākļus, kuru dēļ licence apturēta.

20. Licences turētājs 14 dienu laikā pēc lēmuma saņemšanas par licences darbības termiņa apturēšanu vai licences anulēšanu licenci nodod Satiksmes ministrijā.

21. Šo noteikumu 20.punktā minēto lēmumu var pārsūdzēt tiesā mēneša laikā pēc tā pieņemšanas.

Ministru prezidenta vietā - veselības ministrs G.Bērziņš

Satiksmes ministrs A.Šlesers
02.03.2006