Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 14.02.2008. - 27.10.2016. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2016. gada 25. oktobra noteikumus Nr. 681 "Kārtība, kādā iestāžu un organizāciju ievestās preces tiek atbrīvotas no ievedmuitas nodokļa".
Ministru kabineta noteikumi Nr.957

Rīgā 2005.gada 20.decembrī (prot. Nr.76 36.§)
Kārtība, kādā budžeta iestāžu un sabiedriskā labuma organizāciju ievestās preces tiek atbrīvotas no ievedmuitas nodokļa
Izdoti saskaņā ar Muitas likuma 4.panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā budžeta iestāžu (turpmāk - iestāde) un sabiedriskā labuma organizāciju (turpmāk - organizācija) ievestās preces tiek atbrīvotas no ievedmuitas nodokļa.

2. No ievedmuitas nodokļa atbrīvo iestāžu un organizāciju ievestās preces, ja attiecīgās iestādes vai organizācijas darbību reglamentējošos dokumentos (piemēram, statūtos, nolikumos vai satversmē) ir norādīts darbības mērķis - bezatlīdzības palīdzības sniegšana.

3. Iestāžu un organizāciju iesniegumus par atļauju ievest preces lab­darībai vai filantropiskai darbībai, piemērojot atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļa (turpmāk - iesniegums) saskaņā ar Padomes 1983.gada 28.marta Regulu (EEK) Nr. 918/83, ar kuru izveido Kopienas sistēmu atbrīvojumiem no muitas nodokļiem (turpmāk - regula Nr. 918/83), izskata un lēmumu par atļauju ievest preces labdarībai vai filantropiskai darbībai, piemērojot atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļa (turpmāk - lēmums), pieņem tā muitas iestāde, kurā Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē kravas saņēmējs ir reģistrēts kā nodokļu maksātājs, - Valsts ieņēmumu dienesta Rīgas muitas reģionālā iestāde vai citas Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes muitas pārvalde (turpmāk - uzraudzības muitas iestāde).

(MK 05.02.2008. noteikumu Nr.67 redakcijā)

4. Lai saņemtu atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļa, iestāde vai organizācija par konkrēto kravu iesniedz uzraudzības muitas iestādē:

4.1. iesniegumu (1.pielikums);

4.2. organizācijas darbību reglamentējošo dokumentu kopijas (uzrāda oriģinālus) vai pašvaldības iestādes struktūras plāna kopiju (uzrāda oriģinālu), kurā norādītas sociālās palīdzības nodaļas vai dienesti.

5. Ja iestādes vai organizācijas ievestajām precēm kārtējā kalendāra gadā ir piemērots atbrīvojums no ievedmuitas nodokļa saskaņā ar šiem noteikumiem, iestāde vai organizācija uzraudzības muitas iestādē iesniedz tikai iesniegumu.

6. Pēc iesnieguma saņemšanas uzraudzības muitas iestāde pārbauda:

6.1. vai iestāde vai organizācija ir reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā kā nodokļu maksātājs;

6.2. vai iestādei vai organizācijai iesnieguma iesniegšanas brīdī nav nodokļu parādu;

6.3. vai organizācijai ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss.

(Grozīts ar MK 05.02.2008. noteikumiem Nr.67)

7. Uzraudzības muitas iestāde 15dienu laikā pēc šo noteikumu 4. vai 5.punktā minēto dokumentu saņemšanas pieņem lēmumu (2.pielikums).

8. Lēmumu noformē divos eksemplāros. Viens lēmuma eksemplārs paliek uzraudzības muitas iestādē, kura pieņēmusi lēmumu, otru eksemplāru pievieno muitas deklarācijai. Muitas deklarācijā un iesniegumā norāda lēmuma reģistrācijas numuru un datumu.

9. Uzraudzības muitas iestāde neatļauj atbrīvot kravu no ievedmuitas nodokļa vai anulē atbrīvojumu šādos gadījumos:

9.1. iestādei vai organizācijai ir nodokļu parāds;

9.2. ir saņemts pamatots iesniegums anulēt atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļa, jo attiecīgā iestāde vai organizācija pārkāpusi normatīvos aktus muitas jomā;

9.3. iestādes vai organizācijas iepriekš ievestās preces, kam tika piemērots atbrīvojums no ievedmuitas nodokļa saskaņā ar šiem noteikumiem, netika vai netiek izmantotas saskaņā ar regulu Nr. 918/83, un iestāde vai organizācija par to nav paziņojusi uzraudzības muitas iestādei.

(Grozīts ar MK 05.02.2008. noteikumiem Nr.67)

10. Piecu darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas uzraudzības muitas iestāde rakstiski paziņo par to iestādei vai organizācijai.

11. Lai nodrošinātu kontroli precēm, kurām piemērots atbrīvojums no ievedmuitas nodokļa, un uzraudzītu, vai preces tiek izmantotas atbilstoši ieve­šanas mērķim, piemēro muitas procedūru - izlaišana brīvam apgrozījumam - ar atbilstošu papildprocedūras kodu. Preču izmantošanu atbilstoši ievešanas mērķim uzrauga un kontroli nodrošina tā uzraudzības muitas iestāde, kas pieņēmusi lēmumu par atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļa.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Finanšu ministrs O.Spurdziņš
1. pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 20.decembra noteikumiem Nr.957
Iesniegums par atļauju ievest preces labdarībai vai filantropiskai darbībai, piemērojot atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļa

(Pielikums grozīts ar MK 05.02.2008. noteikumiem Nr.67)

Finanšu ministrs O.Spurdziņš
2. pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 20.decembra noteikumiem Nr.957
Lēmums par atļauju ievest preces labdarībai vai filantropiskai darbībai, piemērojot atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļa

(Pielikums MK 05.02.2008. noteikumu Nr.67 redakcijā)

14.02.2008