Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt 2007. gada 29. marta likumu: Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas.
Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:
Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas

1.pants. Likuma mērķis

Likuma mērķis ir novērst noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas iespējas.

2.pants. Likuma darbības joma

Likums nosaka skaidras naudas de­klarēšanas pienākumu, kompetento iestāžu rīcību, kā arī iegūtās informācijas izmantošanu un apmaiņu ar to.

3.pants. Kompetentā iestāde

(1) Kompetentā iestāde ir Valsts ieņēmumu dienests.

(2) Latvijas Republikas robežas šķērsošanas vietās, kurās nav izveidoti muitas kontroles punkti, kompetentās iestādes funkcijas pilda Valsts robežsardze.

4.pants. Skaidra nauda

Skaidra nauda ir:

1) banknotes un monētas, kas laistas apgrozībā un ir likumīgs maksāšanas līdzeklis;

2) šādi finanšu instrumenti:

a) čeki, vekseļi, maksājuma uzdevumi un jebkādi finanšu instrumenti, kas izdoti uz uzrādītāju vai tādā formā, ka īpašumtiesības uz šo finanšu instrumentu pāriet līdz ar tā nodošanu citai personai;

b) neaizpildīti čeki, vekseļi, maksājumu uzdevumi un citi finanšu instrumenti, kuri dod tiesības saņemt naudu, ja tie ir parakstīti, nenorādot naudas saņēmēju.

5.pants. Skaidras naudas deklarēšanas pienākums

Fiziskajai personai, kas, šķērsojot Latvijas Republikas valsts robežu, ieved Eiropas Kopienas muitas teritorijā vai izved no tās skaidru naudu, ir pienākums deklarēt šo skaidro naudu, ja, šķērsojot robežu, tās apmērs ir ekvivalents 10000 eiro vai lielāks.

6.pants. Ārvalstu valūtas apmaiņas kurss

(1) Deklarējamo skaidro naudu pārrēķina eiro, izmantojot Latvijas Bankas noteikto ārvalstu valūtas kursu (latos) robežas šķērsošanas dienā.

(2) Ja deklarējamā skaidrā nauda ir ārvalstu valūtā, kurai Latvijas Banka nenosaka oficiālo apmaiņas kursu, aprēķiniem izmanto Latvijas Bankas norādītajā informācijas avotā publicēto valūtas kursu. Aprēķiniem izmanto kārtējās nedēļas pirmajā darbdienā Latvijas Bankas norādītajā informācijas avotā publicēto valūtas kursu, kuru kompetentā iestāde sāk piemērot kārtējās nedēļas otrajā darbdienā.

7.pants. Skaidras naudas deklarācija

(1) Fiziskā persona, kurai saskaņā ar šā likuma 5.pantu ir pienākums deklarēt skaidru naudu, rakstveidā aizpilda deklarācijas veidlapu, sniedzot ziņas par:

1) deklarētāju;

2) skaidras naudas īpašnieku (ja deklarētājs pārvadā citas personas īpašumā esošu skaidru naudu);

3) paredzēto skaidras naudas saņēmēju;

4) skaidras naudas veidu un summu;

5) skaidras naudas izcelsmi;

6) skaidras naudas izlietošanas mērķi;

7) maršrutu (valsti, no kuras izceļo, un galamērķa valsti);

8) transporta veidu;

9) robežas šķērsošanas vietu.

(2) Fiziskā persona, kura aizpilda deklarāciju, tajā sniegto ziņu patiesumu apliecina ar savu parakstu un, šķērsojot robežu, iesniedz deklarāciju attiecīgās kompetentās iestādes pilnvarotai amatpersonai.

(3) Ministru kabinets apstiprina deklarācijas veidlapas paraugu, nosaka deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtību, kā arī sniegto ziņu pārbaudes kārtību.

8.pants. Kompetentās iestādes rīcība

(1) Kompetentās iestādes amatpersonai ir tiesības pārliecināties par deklarētās skaidrās naudas daudzuma atbilstību faktiskajam daudzumam.

(2) Konstatējot nedeklarētu vai nepatiesi deklarētu skaidru naudu, iestāde rīkojas saskaņā ar Administratīvā procesa likumā noteikto kārtību.

9.pants. Personas atbildība par likuma pārkāpšanu

Par skaidras naudas deklarēšanas prasību pārkāpšanu, šķērsojot Latvijas Republikas valsts robežu un ievedot Eiropas Kopienas muitas teritorijā vai izvedot no tās skaidru naudu, personu sauc pie likumos noteiktās atbildības.

10.pants. Iegūtās informācijas izmantošanas un apmaiņas kārtība

(1) Kompetentajai iestādei, kurai iesniegta deklarācija, ir pienākums garantēt deklarācijā iekļautās informācijas neizpaušanu, izņemot likumā paredzētos gadījumus.

(2) Kompetentās iestādes pilnvarota amatpersona, kurai iesniegta deklarācija, to nekavējoties nosūta Valsts ieņēmumu dienestam. Valsts ieņēmumu dienests nodrošina deklarācijā iekļautās informācijas pieejamību Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam.

(3) Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir tiesīgs iegūto informāciju nosūtīt citu valstu kompetentajām institūcijām vai Eiropas Komisijai.

11.pants. Sadarbība ar valsts institūcijām

Valsts institūcijām ir pienākums pēc kompetentās iestādes pieprasījuma sniegt tai metodisko palīdzību šajā likumā paredzēto funkciju veikšanai.

Likums stājas spēkā 2006.gada 1.jūlijā.

Likums Saeimā pieņemts 2005.gada 13.oktobrī.
Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga
Rīgā 2005.gada 2.novembrī
01.07.2006