Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.937

Rīgā 2004.gada 16.novembrī (prot. Nr.66 27.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 30.marta noteikumos Nr.215 "Akcīzes preču pavaddokumentu aprites un kontroles kārtība"
Izdoti saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 25.panta astoto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2004.gada 30.marta noteikumos Nr.215 "Akcīzes preču pavaddokumentu aprites un kontroles kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2004, 64.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1. un 2.punktu šādā redakcijā:

"1. Noteikumi nosaka Komisijas 1992.gada 11.septembra Regulā (EEK) Nr. 2719/92 par administratīviem pavaddokumentiem akcīzes precēm (turpmāk — regula) noteiktā dokumenta (turpmāk — pavaddokuments) aprites un kontroles kārtību, kā arī citus likuma "Par akcīzes nodokli" (turpmāk — likums) 25.pantā minēto akcīzes preču pārvietošanas nosacījumus.

2. Noteikumi attiecas arī uz tiem dokumentiem, kuri noformēti saskaņā ar regulas 2.pantu, transportējot akcīzes preces, kurām piemēro atliktās nodokļa maksāšanas kārtību."

2. Aizstāt 3.1.apakšpunktā vārdu "dalībvalsts" ar vārdiem "Eiropas Savienības dalībvalsts (turpmāk — dalībvalsts)".

3. Papildināt 7.punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Ja akcīzes preces pārvieto starp akcīzes preču noliktavām Latvijas Republikas teritorijā vai ieved Latvijas Republikā no valsts, kas nav dalībvalsts, un pārvieto uz akcīzes preču noliktavu, akcīzes preču saņēmējs — akcīzes preču noliktavas turētājs reģistrē saņemtos pavaddokumentus, izmantojot akcīzes preču nosūtītāja piešķirto numuru."

4. Izteikt 8.punktu šādā redakcijā:

"8. Pavaddokumenta numurs sastāv no trim daļām (20 simboliem):

8.1. pirmā daļa (13 simbolu):

8.1.1. ja akcīzes preces tiek nosūtītas:

8.1.1.1. nosūtītāja akcīzes preču noliktavas akcīzes identifikācijas numurs, ja akcīzes preces izved no Latvijas Republikas;

8.1.1.2. importētāja akcīzes identifikācijas numurs, ja pavaddokumentu noformē importētājs, pārvietojot akcīzes preces uz akcīzes preču noliktavu;

8.1.2. ja akcīzes preces tiek saņemtas, saņēmēja — apstiprināta tirgotāja, neapstiprināta tirgotāja vai akcīzes preču noliktavas — akcīzes identifikācijas numurs vai, ja tāda nav, nodokļa maksātāja pārstāvja akcīzes identifikācijas numurs, ja akcīzes preces saņem Latvijas Republikā;

8.2. otrā daļa — kalendāra gada pēdējie divi cipari (2 simboli);

8.3. trešā daļa — pavaddokumenta kārtas numurs hronoloģiskā secībā (5 simboli)."

5. Izteikt 10.punktu šādā redakcijā:

"10. Akcīzes preču noliktavā var saņemt akcīzes preces, bet turpmākās darbības ar tām ir atļautas tikai pēc pavaddokumenta trešā eksemplāra apstiprināšanas Valsts ieņēmumu dienestā (izņemot gadījumus, ja akcīzes preces pārvieto starp akcīzes preču noliktavām Latvijas Republikā). Valsts ieņēmumu dienests, pamatojoties uz akcīzes preču noliktavas turētāja attiecīgu rakstisku iesniegumu, ir tiesīgs noteikt, ka attiecīgais akcīzes preču noliktavas turētājs var veikt darbības ar akcīzes precēm akcīzes preču noliktavas robežās vēl pirms tam, kad saņemts Valsts ieņēmumu dienestā apstiprināts pavaddokumenta trešais eksemplārs."

6. Papildināt 18.punktu aiz vārda "ievestas" ar vārdiem "(izlaistas brīvam apgrozījumam)".

7. Papildināt II nodaļu ar 22.1 punktu šādā redakcijā:

"22.1 Šajā nodaļā noteiktā pavaddokumentu aprites kārtība attiecas arī uz akcīzes preču noliktavas turētāju, kas ieved akcīzes preces Latvijas Republikā no ārvalsts, kas nav dalībvalsts, pārvietošanai uz tā īpašumā vai valdījumā esošo akcīzes preču noliktavu Latvijas Republikā. Šajā gadījumā šo noteikumu 18.punktā minētos dokumentus Valsts ieņēmumu dienestā iesniedz 15 dienu laikā pēc tā taksācijas perioda beigām, kurā akcīzes preces ievestas Latvijas Republikā."

8. Svītrot 44.punktā vārdus "tās dalībvalsts".

9. Izteikt 54.punktu šādā redakcijā:

"54. Akcīzes preču noliktavas turētājs — akcīzes preču nosūtītājs vai viņa pilnvarots pārstāvis var izmainīt pavaddokumenta 4., 7., 7.a, 13., 14. un/vai 17.ailes saturu, lai norādītu citu saņēmēju (akcīzes preču noliktavas turētāju vai apstiprinātu tirgotāju) vai citu piegādes vietu. Par izmaiņām nekavējoties, bet ne vēlāk kā nākamajā darbdienā informē Valsts ieņēmumu dienestu un informāciju par jauno saņēmēju vai jauno piegādes vietu norāda pavaddokumenta B ailē."

10. Papildināt 56.punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Ja akcīzes preču saņēmējs nav akcīzes preču noliktavas turētājs vai apstiprināts tirgotājs, akcīzes preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs kopā ar pavaddokumenta trešo eksemplāru iesniedz akcīzes preču saņēmēja dalībvalsts izsniegtu akcīzes nodokļa samaksu apliecinošu dokumentu vai pilnībā noformētu Komisijas 1996.gada 10.janvāra Regulā (EK) Nr. 31/096 par akcīzes nodokļa atbrīvojuma apliecību noteiktā dokumenta otrā eksemplāra kopiju."

11. Papildināt noteikumus ar 57.1 punktu šādā redakcijā:

"57.1 Ja no Latvijas Republikas uz citām dalībvalstīm pa jūru pārvieto naftas produktus, akcīzes preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs pavaddokumenta 4., 7., 7.a, 13. un 17.aili neaizpilda, ja, nosūtot akcīzes preces, saņēmējs nav precīzi zināms un:

57.11. ir saņemta Valsts ieņēmumu dienesta atļauja neaizpildīt šīs ailes;

57.12. akcīzes preču nosūtītājs — akcīzes preču noliktavas turētājs informē Valsts ieņēmumu dienestu par saņēmēju, norādot saņēmēja pilnu vārdu, adresi, akcīzes identifikācijas numuru un piegādes valsti, tiklīdz šī informācija ir kļuvusi zināma, bet ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc preču saņemšanas piegādes vietā."

12. Aizstāt 82.punktā skaitli un vārdu "74.punkta" ar skaitli un vārdu "79.punkta".

Ministru prezidents I.Emsis

Finanšu ministra vietā — ekonomikas ministrs J.Lujāns
24.11.2004