Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.349

Rīgā 2003.gada 1.jūlijā (prot. Nr.38, 4.§)

Noteikumi par bērna kopšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību

Izdoti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 7.panta pirmo daļu, 15.panta pirmo daļu, 16.panta pirmo daļu un 17.panta pirmo un otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka bērna kopšanas pabalsta (turpmāk - pabalsts) apmēru, apmēra pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Personai, kura nodarbināta nepilnu darba laiku, ir tiesības uz pabalstu, ja tā ir nodarbināta ne vairāk kā 20 stundas nedēļā.

3. Pabalstu personai nepiešķir, ja tajā pašā laikposmā otram no vecākiem ir piešķirts maternitātes pabalsts.

 

II. Pabalsta apmērs un tā pārskatīšanas kārtība

4. Pabalsta apmērs ir šāds:

4.1. personai, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam, - 30 latu mēnesī;

4.2. personai, kura kopj bērnu vecumā no pusotra līdz diviem gadiem, - 22 lati mēnesī.

5. Pabalsta apmēru pārskata Ministru kabinets pēc labklājības ministra ierosinājuma atbilstoši valsts budžeta iespējām, izvērtējot ekonomisko situāciju valstī un ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes noteikto strādājošo mēneša vidējās bruto darba samaksas pieaugumu.

 

III. Pabalsta pieprasīšana un piešķiršana

6. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona:

6.1. iesniedz šādus dokumentus:

6.1.1. rakstisku pieprasījumu pabalsta piešķiršanai;

6.1.2. darba devēja rakstisku apstiprinājumu par laikposmu, uz kuru pabalsta pieprasītājam ir piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums vai noteikts nepilns darba laiks (norādot stundu skaitu nedēļā), ja persona ir nodarbināta;

6.2. uzrāda šādus dokumentus:

6.2.1. personu apliecinošu dokumentu (pasi, personas apliecību);

6.2.2. bērna dzimšanas apliecību;

6.2.3. pilnvaru, ja pabalstu pieprasa ar pilnvarotas personas starpniecību.

7. Persona, kura nav nodarbināta, šo faktu apliecina savā pieprasījumā pabalsta piešķiršanai.

8. Pabalsta pieprasītājs šo noteikumu 6.punktā minētos dokumentus pēc savas izvēles iesniedz (uzrāda) vienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālēm.

9. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāle (atbilstoši pabalsta pieprasītāja deklarētajai dzīvesvietai) 10 dienu laikā pēc šo noteikumu 6.punktā minēto dokumentu iesniegšanas pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu. 

10. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai motivētu atteikumu piešķirt pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāle pabalsta pieprasītājam paziņo rakstiski, norādot tā apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

11. Personai, kura ir darba ņēmējs, pabalstu piešķir no tās dienas, no kuras piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums. Ja personai nav tiesību uz maternitātes pabalstu, pabalstu piešķir no bērna piedzimšanas dienas. 

12. Pašnodarbinātajam pabalstu piešķir ar nākamo dienu pēc maternitātes pabalsta izmaksas beigām. Ja pašnodarbinātajam nav tiesību uz maternitātes pabalstu, pabalstu piešķir no bērna piedzimšanas dienas.

13. Personai, kura nav nodarbināta, pabalstu piešķir no bērna piedzimšanas dienas. Ja personai ir tiesības uz maternitātes pabalstu, pabalstu piešķir ar nākamo dienu pēc maternitātes pabalsta izmaksas beigām.

14. Ja pēc dzemdību atvaļinājuma beigām persona uzsāk darbu, bet viņai noteikts nepilns darba laiks, pabalstu piešķir ar nākamo dienu pēc dzemdību atvaļinājuma beigām.

 

IV. Pabalsta izmaksa

15. Pabalstu sāk izmaksāt ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī pēc pabalsta piešķiršanas dienas.

16. Pabalsta izmaksu pārtrauc uz laiku, kamēr personai piešķirts maternitātes pabalsts. Ja personai aprēķinātais maternitātes pabalsts ir mazāks par bērna kopšanas pabalsta apmēru, persona var izvēlēties, kuru pabalstu saņemt. 

17. Ja persona tai piešķirto pabalstu nav saņēmusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāles vainas dēļ, attiecīgo summu personai izmaksā bez termiņa ierobežojuma.

18. Pabalsta saņēmēja vainas dēļ nepamatoti saņemtās pabalsta summas pabalsta saņēmējs atmaksā labprātīgi vai tās tiek ieturētas no pabalsta, kas pabalsta saņēmējam izmaksājams nākamajos mēnešos.

19. Nepamatoti izmaksātās pabalsta summas saskaņā ar pabalsta saņēmēja iesniegumu var ieturēt no cita Valsts sociālo pabalstu likumā noteiktā izmaksājamā pabalsta, no kura atļauts izdarīt ieturējumus. 

20. Ja persona nepamatoti saņemtās pabalsta summas neatmaksā labprātīgi vai pabalsta izmaksa tiek pārtraukta, pirms parāds ir dzēsts, attiecīgo summu piedzen, ceļot prasību tiesā.

21. Pabalsta izmaksu pārtrauc ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kad radušies apstākļi, kuru dēļ pārtraucama pabalsta izmaksa (izņemot gadījumus, ja pabalsta piešķiršanas brīdī jau bijis zināms pabalsta pārtraukšanas termiņš).

22. Ja pabalsta saņēmējs uzsāk strādāt nepilnu darba laiku, viņa pienākums ir nekavējoties, bet ne ilgāk kā 10 darbdienu laikā, par to informēt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāli atbilstoši savai dzīvesvietai.

 

V. Noslēguma jautājumi

23. Personām, kurām pabalsts piešķirts līdz Valsts sociālo pabalstu likuma spēkā stāšanās dienai (līdz 2002.gada 31.decembrim), par bērna kopšanas periodu, kas nepārtraukti turpinās pēc minētā likuma stāšanās spēkā, pabalstu turpina izmaksāt līdz bērna triju gadu vecuma sasniegšanai šādā apmērā:

23.1. par bērna kopšanu vecumā līdz pusotram gadam - 30 latu mēnesī, ja persona, kura kopj bērnu, nav nodarbināta vairāk par 20 stundām nedēļā;

23.2. par bērna kopšanu vecumā no pusotra līdz trim gadiem - 7,50 latu mēnesī, ja persona, kura kopj bērnu, nav nodarbināta vairāk par 34 stundām nedēļā.

24. Līdz 2005.gada 31.decembrim personām, kurām pabalsts piešķirts pēc Valsts sociālo pabalstu likuma spēkā stāšanās dienas (sākot ar 2003.gada 1.janvāri) un kuras kopj bērnu vecumā no pusotra līdz diviem gadiem, pabalsta apmērs ir 7,50 latu mēnesī.

25. Noteikumu 4.2.apakšpunkts stājas spēkā ar 2006.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents E.Repše

Labklājības ministre D.Staķe

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 5.jūliju.

05.07.2003