Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Prokuratūras likumā

Izdarīt Prokuratūras likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 12.nr.; 1996, 5., 13.nr.; 1998, 9., 23.nr.; 2000, 14.nr.; 2002, 22.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 31. un 32.pantu šādā redakcijā:

"31.pants. Prokurora amata pakāpes

Prokuroriem tiek piešķirtas šādas amata pakāpes, kas atbilst attiecīgām tiesnešu kvalifikācijas klasēm:

1) jaunākais tieslietu padomnieks - piektā kvalifikācijas klase;

2) tieslietu padomnieks - ceturtā kvalifikācijas klase;

3) vecākais tieslietu padomnieks - trešā kvalifikācijas klase;

4) valsts tieslietu padomnieks - otrā kvalifikācijas klase;

5) vecākais valsts tieslietu padomnieks - pirmā kvalifikācijas klase.

32.pants. Prokurora amata pakāpju piešķiršanas kārtība

(1) Prokuroram amata pakāpi piešķir atbilstoši ieņemamam amatam un profesionālajām zināšanām, kvalifikācijai un darba pieredzei.

(2) Prokuroram amata pakāpes var piešķirt šādā secībā:

1) jaunākā tieslietu padomnieka amata pakāpi - pēc trim prokurora amatā nostrādātiem gadiem;

2) tieslietu padomnieka amata pakāpi - pēc trim prokurora amatā jaunākā tieslietu padomnieka amata pakāpē nostrādātiem gadiem;

3) vecākā tieslietu padomnieka amata pakāpi - pēc četriem prokurora amatā tieslietu padomnieka amata pakāpē nostrādātiem gadiem;

4) valsts tieslietu padomnieka amata pakāpi - pēc pieciem prokurora amatā vecākā tieslietu padomnieka amata pakāpē nostrādātiem gadiem;

5) vecākā valsts tieslietu padomnieka amata pakāpi - pēc pieciem prokurora amatā valsts tieslietu padomnieka amata pakāpē nostrādātiem gadiem vai apstiprinot ģenerālprokurora amatā.

(3) Atsevišķos gadījumos prokuroram var piešķirt augstāku amata pakāpi, ja viņš iepriekšējā amata pakāpē ir nostrādājis divas trešdaļas no šā panta otrajā daļā norādītā termiņa un nokārtojis nākamās amata pakāpes kvalifikācijas eksāmenu.

(4) Ja prokurors pāriet no augstākas prokuratūras iestādes uz zemāka līmeņa prokuratūras iestādi vai no augstāka prokurora amata zemākā prokurora amatā, viņam piešķirtā amata pakāpe tiek saglabāta.

(5) Vecākā valsts tieslietu padomnieka amata pakāpi ģenerālprokuroram piešķir Saeima, apstiprinot viņu amatā. Citiem prokuroriem amata pakāpes piešķir ģenerālprokurors pēc atestācijas komisijas ieteikuma.

(6) Atkarībā no ieņemamā amata piešķiramās amata pakāpes augstākā robeža var būt šāda:

1) ģenerālprokurors, Ģenerālprokuratūras departamenta virsprokurors - vecākais valsts tieslietu padomnieks;

2) Ģenerālprokuratūras nodaļas virsprokurors, tiesas apgabala virsprokurors, tiesas apgabala virsprokurora vietnieks - valsts tieslietu padomnieks;

3) Ģenerālprokuratūras prokurors, rajona (republikas pilsētas) virsprokurors, rajona (republikas pilsētas) virsprokurora vietnieks, tiesas apgabala prokurors, rajona (republikas pilsētas) prokurors - vecākais tieslietu padomnieks."

2. Izteikt 33.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Par prokurora amata kandidātu var būt Latvijas pilsonis, kas ieguvis augstāko juridisko izglītību, ir stažējies prokuratūrā, izpildījis stažēšanās programmu un nokārtojis kvalifikācijas eksāmenu."

3. Izteikt 34. un 35.pantu šādā redakcijā:

"34.pants. Rajona (republikas pilsētas) virsprokurora, tiesas apgabala prokurora un Ģenerālprokuratūras prokurora amata kandidāts

(1) Par rajona (republikas pilsētas) virsprokuroru var iecelt personu, kurai ir ne mazāk kā trīs gadus ilgs darba stāžs prokurora vai tiesneša amatā.

(2) Par tiesas apgabala prokuroru vai par Ģenerālprokuratūras prokuroru var iecelt personu, kurai ir ne mazāk kā trīs gadus ilgs darba stāžs prokurora vai tiesneša amatā vai vismaz piecus gadus ilgs darba stāžs jurista specialitātē.

35.pants. Ģenerālprokuratūras departamenta virsprokurora, nodaļas virsprokurora un tiesas apgabala virsprokurora amata kandidāts

Par Ģenerālprokuratūras departamenta, nodaļas vai tiesas apgabala virsprokuroru var iecelt personu, kurai ir ne mazāk kā piecus gadus ilgs darba stāžs Latvijas Republikas prokuratūrā vai ne mazāk kā trīs gadus ilgs darba stāžs Latvijas Republikas Augstākajā tiesā."

4. Aizstāt 44.panta pirmās daļas 3.punktā un 45.panta otrajā daļā vārdu "amatalgas" ar vārdiem "mēneša amatalgas".

5. Izteikt piektās nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"Piektā nodaļa
Prokuratūras darbinieki
".

6. Papildināt piekto nodaļu ar 45.1 pantu šādā redakcijā:

"45.1 pants. Prokuratūras darbinieki

(1) Prokuratūras darbinieki ir prokuratūras administratīvais direktors, administratīvā direktora vietnieks, apkalpojošais personāls, konsultatīvais personāls un prokurora palīgs.

(2) Prokuratūras darbinieku darba samaksu nosaka Ministru kabinets."

7. Izteikt 46.pantu šādā redakcijā:

"46.pants. Prokuratūras administratīvais direktors

(1) Prokuratūras administratīvo direktoru pieņem darbā un atbrīvo no darba ģenerālprokurors. Administratīvais direktors vada prokuratūras administratīvā direktora dienestu.

(2) Prokuratūras administratīvā direktora dienests ir prokuratūras struktūrvienība, kas nodrošina prokuratūras un tās pārraudzībā esošo iestāžu finansiālo un saimniecisko darbību.

(3) Prokuratūras administratīvais direktors pieņem darbā un atbrīvo no darba savu vietnieku, prokuratūras apkalpojošo personālu un konsultatīvo personālu."

8. Izteikt 49.pantu šādā redakcijā:

"49.pants. Konsultatīvais personāls

Prokuratūras administratīvajam direktoram ir tiesības, ja nepieciešams, atbilstoši ģenerālprokurora noteiktajai struktūrai pieņemt darbā speciālistu uz nenoteiktu laiku vai atbilstoši budžeta iespējām - uz noteiktu laiku konkrēta uzdevuma veikšanai."

9. Izteikt 52.pantu šādā redakcijā:

"52.pants. Prokurora darba samaksa

(1) Prokurora darba samaksa ietver mēneša amatalgu, piemaksas un prēmijas.

(2) Atkarībā no ieņemamā amata prokuroriem ir noteikta šāda mēneša amatalga:

1) ģenerālprokurora mēneša amatalga ir 98 procenti no Augstākās tiesas priekšsēdētāja mēneša amatalgas;

2) Ģenerālprokuratūras departamenta virsprokurora mēneša amatalga ir 95 procenti no Augstākās tiesas priekšsēdētāja vietnieka mēneša amatalgas;

3) Ģenerālprokuratūras nodaļas virsprokurora mēneša amatalga ir pielīdzināta Augstākās tiesas senatora mēneša amatalgai;

4) Ģenerālprokuratūras prokurora mēneša amatalga ir 90 procentu no Augstākās tiesas tiesneša mēneša amatalgas;

5) tiesas apgabala virsprokurora mēneša amatalga ir 90 procentu no apgabaltiesas priekšsēdētāja mēneša amatalgas;

6) tiesas apgabala virsprokurora vietnieka mēneša amatalga ir 90 procentu no apgabaltiesas priekšsēdētāja vietnieka mēneša amatalgas;

7) tiesas apgabala prokurora mēneša amatalga ir 90 procentu no apgabaltiesas tiesneša mēneša amatalgas;

8) rajona (republikas pilsētas) prokuratūras virsprokurora mēneša amatalga ir 95 procenti no rajona (pilsētas) tiesas priekšsēdētāja mēneša amatalgas;

9) rajona (republikas pilsētas) prokuratūras virsprokurora vietnieka mēneša amatalga ir 95 procenti no rajona (pilsētas) tiesas priekšsēdētāja vietnieka mēneša amatalgas;

10) rajona (republikas pilsētas) prokurora mēneša amatalga ir 98 procenti no rajona (pilsētas) tiesas tiesneša mēneša amatalgas.

(3) Piemaksu par prokurora amata pakāpi nosaka šādā apmērā:

1) jaunākajam tieslietu padomniekam - 7 procenti no mēneša amatalgas;

2) tieslietu padomniekam - 14 procenti no mēneša amatalgas;

3) vecākajam tieslietu padomniekam - 21 procents no mēneša amatalgas;

4) valsts tieslietu padomniekam - 28 procenti no mēneša amatalgas;

5) vecākajam valsts tieslietu padomniekam - 35 procenti no mēneša amatalgas.

(4) Prokurora amata kandidāts stažēšanās laikā saņem darba algu 80 procentu apmērā no rajona (republikas pilsētas) prokurora mēneša amatalgas."

10. Papildināt 55.panta trešo daļu pēc vārda "veselību" ar vārdiem un skaitli "līdz 15 mēneša amatalgu apmēram".

11. Aizstāt 57.1 pantā vārdu "mēnešalgas" ar vārdiem "mēneša amatalgas".

12. Izteikt 57.2 pantu šādā redakcijā:

"57.2 pants. Pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā

Prokurors bērna piedzimšanas gadījumā saņem pabalstu triju mēneša amatalgu apmērā. Ja pabalstu ir tiesības saņemt abiem vecākiem, to piešķir vienam no vecākiem."

13. Aizstāt 57.3, 57.4, 57.5, 57.7 un 57.8 pantā vārdu "mēnešalga" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "mēneša amatalga" (attiecīgā locījumā).

14. Papildināt pārejas noteikumus ar 6., 7., 8., 9. un 10.punktu šādā redakcijā:

"6. 2003.gadā prokuroriem izmaksā mēneša amatalgu 60 procentu apmērā no paredzētās mēneša amatalgas.

7. 2004.gadā prokuroriem izmaksā mēneša amatalgu 70 procentu apmērā no paredzētās mēneša amatalgas.

8. 2005.gadā prokuroriem izmaksā mēneša amatalgu 80 procentu apmērā no paredzētās mēneša amatalgas.

9. Prokuroriem tiek saglabātas amata pakāpes, kas piešķirtas līdz 2003.gada 30.jūnijam. Ar 2003.gada 1.jūliju galvenā tieslietu padomnieka amata pakāpe tiek pielīdzināta vecākā valsts tieslietu padomnieka amata pakāpei un tiek likvidēta tieslietu padomnieka kandidāta amata pakāpe. Kārtību, kādā pārējiem prokuroriem līdzšinējās amata pakāpes pielīdzināmas jaunajām amata pakāpēm, nosaka ģenerālprokurors.

10. Prokuroriem, aizejot ikgadējā atvaļinājumā 2003.gadā, izmaksā vienreizēju atvaļinājuma pabalstu apmērā, kāds bija noteikts līdz 2003.gada 30.jūnijam."

Likums stājas spēkā 2003. gada 1. jūlijā.

Likums Saeimā pieņemts 2003. gada 19. jūnijā.

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2003. gada 1. jūlijā

01.07.2003