Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 216

Par Nolikumu par Latvijas Republikas pilsoņu pasēm

Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Apstiprināt pievienoto Nolikumu par Latvijas Republikas pilsoņu pasēm.

2. Atzīt par spēku zaudējušu republikas Ministru Padomes 1974. gada 16. oktobra lēmumu Nr. 566 «Par Nolikuma par pasu sistēmu Padomju Sociālistisko Republiku Savienībā stāšanos spēkā Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas teritorijā» (Ziņotājs, 1974, 52).

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas iekšlietu ministrs Z. ČEVERS

Rīgā 1992. gada 5. jūnijā

 

APSTIPRINĀTS
ar Latvijas Republikas Ministru Padomes
1992. gada 5. jūnija lēmumu Nr. 216

NOLIKUMS
par Latvijas Republikas pilsoņu pasēm

I. Vispārīgie noteikumi

1. Latvijas Republikas pase (turpmāk tekstā - «pase») ir dokuments, kas apliecina Latvijas Republikas pilsoņa personu.

Visiem Latvijas Republikas pilsoņiem, kas sasnieguši 16 gadu vecumu, ir jāsaņem pase.

Pases izsniedz Latvijas Republikas pilsoņiem, ja Latvijas Republikas pilsonība ir atjaunota, atzīta saskaņā ar pilsonības likumu vai iegūta naturalizācijas procesā.

2. Pases izgatavo pēc vienota parauga, latviešu un angļu valodā.

3. Pasē par pilsoni ieraksta šādas ziņas:

- vārds, uzvārds;

- dzimšanas datums;

- dzimums;

- personas kods;

- tautība;

- dzimšanas vieta.

Personas vārdu un uzvārdu ieraksta saskaņā ar latviešu valodas pareizrakstības likumiem. Ja persona vēlas, viņas vārda, uzvārda oriģinālforma, pamatojoties uz to apliecinošo dokumentu, ierakstāma ailē «īpašās atzīmes». Vārda un uzvārda oriģinālformu apliecinošu dokumentu iesniedz pati persona.

Pasē ieraksta ziņas par bērniem līdz 16 gadu vecumam:

- vārds, uzvārds;

- dzimšanas datums;

- dzimums;

- personas kods.

4. Pasē izdara šādas atzīmes:

- dzimtsarakstu nodaļas - par laulības reģistrāciju un laulības šķiršanu;

- pilsētu, rajonu vai pagastu pašvaldību institūcijas - par reģistrāciju dzīvesvietās un izbraukšanu no dzīvesvietas;

- policijas iestādes - likumā paredzētajos gadījumos, ja pilsoņi izvairās labprātīgi maksāt alimentus savu bērnu uzturēšanai. Līdzās atzīmei tiek iespiests attiecīgs spiedogs;

- medicīniskās iestādes - par pases īpašnieka asins grupu un rezus faktoru.

Šajā nolikumā neparedzētas atzīmes pasē izdarīt aizliegts.

5. Pasi pilsonim izsniedz uz 10 gadiem. Ja pilsonis sasniedz 50 gadu vecumu, viņam izsniedz beztermiņa pasi.

II. Pasu izsniegšana un to lietošana

6. Latvijas Republikā pastāvīgi dzīvojošiem Latvijas Republikas pilsoņiem pases izsniedz un apmaina Latvijas Republikas pilsētu un rajonu policijas pasu dienesti pēc pilsoņa dzīvesvietas. Ārvalstīs pastāvīgi dzīvojošajiem Latvijas Republikas pilsoņiem pases izsniedz Latvijas Republikas konsulārās iestādes attiecīgajā valstī vai Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas pasu dienests.

7. Lai saņemtu pasi, pilsonim jāiesniedz šādi dokumenti:

- noteikta parauga iesniegums;

- dzimšanas apliecība;

- trīs fotokartītes 35x45 mm (vienā blokā).

8. Pasi apmaina viena mēneša laikā, ja:

- notecējis pases derīguma termiņš;

- pase kļuvusi lietošanai nederīga;

- mainīts vārds, uzvārds;

- mainīta tautība;

- ierakstos konstatētas neprecizitātes.

9. Lai apmainītu pasi, jāiesniedz šādi dokumenti:

- noteikta parauga iesniegums;

- apmaināmā pase;

- trīs fotokartītes 35x45 mm (vienā blokā).

Lai apmainītu pasi sakarā ar vārda, uzvārda maiņu vai sakarā ar neprecizitātēm ierakstos, jāiesniedz arī dokumenti, kas apliecina šos faktus.

Tautību maina saskaņā ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes likumu «Par Latvijas nacionālo un etnisko grupu brīvu attīstību un tiesībām uz kultūras autonomiju» un Latvijas Republikas Ministru Padomes 1991. gada 17. maija lēmumu Nr. 135 «Par tautības ierakstu pasē».

10. Ja pase nozaudēta, jāiesniedz šādi dokumenti:

- noteikta parauga iesniegums;

- paskaidrojums par pases nozaudēšanu;

- izraksts no mājas grāmatas vai izziņa (forma nr. 16);

- 4 fotokartītes 35x45 mm (vienā blokā).

11. Dokumentus un fotokartītes pases saņemšanai un apmaiņai pilsoņi iesniedz attiecīgajā pilsētas, rajona vai pagasta pašvaldības institūcijā. Attiecīgās institūcijas darbinieki, kas pilnvaroti darbam ar pasēm un ir atbildīgi par pasu noteikumu ievērošanu, trīs dienu laikā šos dokumentus un fotokartītes iesniedz pilsētas vai rajona policijas pasu dienestā. Pilsoņi nepieciešamos dokumentus policijas pasu dienestā var iesniegt arī personīgi.

12.Dokumenti un fotokartītes pases saņemšanai jāiesniedz mēneša laikā pēc 16 gadu vecuma sasniegšanas.

13. Pasē, kura izdota apmaiņas kārtībā vai nozaudētās pases vietā, pilsētas vai rajona policijas pasu dienests izdara ierakstus par bērniem līdz 16 gadu vecumam, atzīmes par laulības reģistrāciju, laulības šķiršanu, par pienākumu maksāt alimentus, ja šis pienākums pases izsniegšanas brīdī saglabājas.

14. Par izsniedzamo pasi jāmaksā 50 rubļi. No maksas atbrīvojamas personas, kuras atrodas pilnā valsts apgādībā. Minētā summa ieskaitāma valsts ieņēmumos.

15. Pilsoņiem ir pienākums uzglabāt pases saudzīgi un kārtīgi. Par pases zādzību pilsonim jāziņo policijas iestādēm un viena mēneša laikā jāiesniedz dokumenti jaunas pases saņemšanai. Iesniegumam jāpievieno policijas atbilde uz iesniegto ziņojumu.

16. Pase jānodod vai tajā izdarāmas atzīmes:

- ja persona likumā noteiktajā kārtībā atsakās no Latvijas Republikas pilsonības vai viņai tiek atņemta pilsonība. Pase nododama pilsētas vai rajona policijas pasu dienestam vai konsulārajai iestādei;

- ja persona izbrauc uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs. Attiecīgu atzīmi pasē izdara pilsētas vai rajona policijas pasu dienests;

- ja persona mirusi. Pase nododama dzimtsarakstu nodaļā. Dzimtsarakstu nodaļa pēc attiecīgas reģistrācijas pasi nosūta pilsētas vai rajona policijas pasu dienestam.

Atrastās pases jānodod pilsētas vai rajona policijas pasu dienestam.

17. Apcietinātajam personām, kuras notiesātas ar brīvības atņemšanu, kā arī personām, kuras nosacīti notiesātas ar brīvības atņemšanu, notiesāto obligāti iesaistot darbā, pasi atņem izziņas iestādes, iepriekšējās izmeklēšanas iestādes vai tiesa, un tā glabājas soda izciešanas vietā. Atbrīvojot no apcietinājuma vai soda izciešanas, pasi atdod tās īpašniekam.

18. Aizliegts atņemt pilsoņiem pasi, izņemot Latvijas Republikas likumos un šajā nolikumā paredzētajos gadījumos, kā arī aizliegts pieņemt vai nodot pasi ķīlā.

19. Pilsoņiem, saņemot pasi vai to apmainot, jāreģistrējas uz laiku vai pastāvīgu dzīvi savā dzīvesvietā attiecīgajā pilsētas, rajona vai pagasta pašvaldības institūcijā.

20. Personas un amatpersonas par pasu sistēmas noteikumu neievērošanu tiek sauktas pie atbildības saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem.

05.06.1992